Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Somettuminen

2 kommenttia

Ei siis suomettuminen, vaan somettuminen, jonka väännän muotoon ”sosiaalisen median vaikutuksen alla eläminen” voi parhaimmillaan olla kansainvälistä verkostoitumista, ja sen tajuamista, että mielipiteistä löytyy rikkautta kuin prismasta, joka heijastaa kaikkia värejä. Sillä voi olla myös yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden vaikutusta.

Muistan lapsuudesta mustavalkoisen television. Nyt näemme kaiken värillisenä eli todellisena, onneksi. Mustavalkoinen kanava on silti voinut jäädä joidenkin aivoihin ja sen kanavan vaihtamisessa on sosiaalisella medialla eli somella suuri vaikutus.

Lapsellisesti uskon, että Jumala on luonut universumiinsa sellaista hienoutta, jonka ihminen vähitellen niin sanotusti keksii ja ottaa käyttöönsä. Lapsena haaveilimme näköpuhelimista; nyt meillä sellainen jo on. Ja meillä on paljon muuta, josta emme edes osanneet haaveilla: tiedonsiirto, globaalit vaikuttamismahdollisuudet, vain pari mainitakseni.

Lisää tulee löytymään, ei tämä tähän lopu.

Mutta kaiken tämän keskellä on itselläni huoli siitä, onko ihmisen arvomaailma kehittynyt samassa suhteessa, käyttääkö ihminen löytämäänsä toisten ihmisten hyväksi vai tuhoksi. Aseet, ihmiskauppa ja huumeet ovat maailman kovimmat bisnekset. Vakoilu, vehkeily ja voimankäyttö osaavat loistavasti hyödyntää keksintöjä. Syntiinlankeemuksen seuraukset näkyvät yhä suuremmassa mittakaavassa. Maailma jakautuu köyhiin, jotka yhä köyhtyvyt ja rikkaisiin, jotka yhä rikastuvat.

Taidan olla lapsellinen väittäessäni, että sillä teknologialla, osaamisella ja ravinnon määrällä, joka meillä on yhteensä käytettävissä moni globaali ongelma ratkeaisi, jos meillä olisi poliittista tahtoa ja yhteiskunnallista vastuullisuutta. Ihminen, joka luotiin viljelemään ja varjelemaan maailmaa, on epäonnistunut surkeasti, ei resurssien puutteessa, vaan hyvän tahdon puutteessa.

Sosiaalinen media paljastaa reaaliajassa maailman sosiaalisia ongelmia, mutta se jää ns sosiaalipornoksi, ellei samalla paljasteta rakenteissa olevaa itsekkyyttä, oman edun tavoittelua ja häikälemätöntä kilpailuamme paikasta aurinkorannoilla.

Miksi roikumme fb:ssa, twitterissä, blogiviidakoissa? Lähdin kauppaan ja hyvää huomenta- ajatukset ovat kyllä liikuttavia ja istuvat arkeen, mutta niillä ei maailmaa muuteta. Sorry vaan!

Voimme ottaa somettumisen vaikutuskanavaksi. Kristitylle se on mitä mainioin reitti viestittää sitä, mitä Jeesus julisti ja teki: Jumala rakastaa luomakuntaansa ja etsii ihmistä yhteyteensä, voidakseen tuhlata hänelle hyvyyttään.

Ja samalla koen sisimmässäni varoituksen äänen: saahan Jumala olla minulle somea suurempi Herra, niin että sosiaalinen media jää hyvän rengin asemaan ja Jeesus pysyy Herrana ja Hän saa ohjata minua käyttämään niin somea kuin muita keksintöjä Jumalan kunniaksi! Muuten somettuminen kääntyy pahaksi vastavoimaksi.

Mainokset

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

2 thoughts on “Somettuminen

  1. Loistava teksti ja suoraan hermoon! soma some tai something else.

    Tykkää

  2. Samaa mieltä! Hienosti kirjoitit tästä!

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s