Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Isä, iskä, isukki- Jumala

2 kommenttia

On ihmisiä, jotka voivat sanoa Jumalasta ” isä”, mutta herkemmmät sanat kuten iskä ja isukki takertuvat kurkkuun. Taivaan Isä on monelle riittävän tuttu ja turvallinen.

Tai sitten voidaan sanoa abba- isä suoraan Roomalaiskirjeestä ( 8:15)! Abba on ulkomaankieltä ja menee samaan koriin kuin aamenet, hallelujat, hoosiannat ja maranatat eli hengellis- uskonnolliseen sanahelinään, jota pieni sisäpiiri ymmärtää, mutta kadun kansa ei.

Itse asiassa juuri tuo abba on erittäin hellä sana, enemmän kuin pelkkä isä ja kuvaa lämmintä ja läheistä suhdetta lapsen ja isän välillä. Ja tässäpä se ongelma onkin: on ihmisiä, joilla on isästään kylmät ja pelottavat muistot. He ovat saaneet ” Isän kädestä” eli ylenmäärin rangaistuksia, kovaa kohtelua kovan käden ja sydämen kautta. Sanat iskä ja isukki eivät tule ensimmäisenä mieleen ja silloin Jumalasta ei myöskään puhuta noin hellillä nimityksillä.

Jumala- suhde värittyy helposti läheisten ihmissuhteittemme kautta. Isällä ja äidillä on oleellinen osuus Jumala- kuvamme syntymisessä. Tämähän alkaa olla pelottavaa: kuka meistä on täydellinen vanhempi! Tämä syyllisyys alkaa painaa elämän muiden laiminlyöntien kuormastossa.

Pulassa olisimme, ellei Pyhä Henki tulisi avuksi. Hän kirkastaa eli selventää meille Jumalan täydellistä kuvaa, Jeesusta. Jeesuksen sanoissa ja teoissa näemme Jumalan toiminnassa. Ja tuossa kaikessa näkyy Isä- Jumalan rakkaus. Evankeliumia lukemalla löydämme hyvän Jumalan, joka parantaa, vapauttaa ja pelastaa, sulkee syliinsä ja lohduttaa, iloitsee lapsistaan ja on jopa ihastunut heihin. Saat nähdä itsesi avuttomana lapsena, joka tuon tuosta ryntää Isän ( Iskän, Isukin) Jumalan syliin.

Tällä Isällä on aina aikaa lapselleen. Hän on ylpeä lapsistaan, nauttii heistä ja tahtoo heille parasta.

Isättömät ihmiset löytävät Jumala- Isän uudelleen ja syntyy rakkauden täyttämä sukupolvi täyttämään Isän luomaa maailmaa ennakkoluulottomalla hyvyydellä, jonka kosketus vetää ihmisiä Jumalan yhteyteen.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

2 thoughts on “Isä, iskä, isukki- Jumala

  1. Jeesus uskalsi käyttää aikalaistensa kauhuksi Abba sanaa Jumalasta ja mursi näin kuvan tuomitsevasta ja sääntöjä latelevasta pelottavasta hahmosta. Kumpa osaisimmekin julistaa niin että Lakikin menisi rakkauden ja armon sana edellä

    Tykkää

  2. Jeesus opetti omiaan sanomaan ”Isä meidän”. Tosin rukouksesta on tullut monelle hokema!

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.