Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Piispa ilman pappisoikeuksia

6 kommenttia

Risto Soramies, Luther- säätiön uusi piispa joutuu ensi töikseen kohtaamaan hiippakuntansa piispan, Matti Revon ja tuomiokapitulin: siellä mietitään, menettääkö hän papin oikeutensa Suomen ev.lut.kirkossa eli oikeuden toimittaa kirkon kasteita, vihkimisiä ja siunaamisia.

Vapaille suunnille koko keskustelu on kreikkaa, mutta meille kansallisen kirkkomme työntekijöille ja seurakunta- aktiiveille tämä tulee olemaan kevään kestoaihe. Ja taitaapa mediakin olla asiasta kiinnostunut.

Nuorena kristittynä kauan sitten opin tuntemaan Riston, kuten myös Matti Väisäsen ja sain heiltä paljon hyvää opetusta. Tunnen myös piispa Revon ja arvostan häntä niin julistajana kuin hallintomiehenä. Mitä nyt pitäisi sanoa vai pitäisikö olla ihan hiljaa, eihän asia minulle oikeastaan kuulu? Kun on hiljaa, saa olla rauhassa.

Jokin minussa sanoo: suotakoon Luther- säätiölle niin monta piispaa, kuin he tarvitsevat, tämä on vapaa maa ja täällä on uskonnon vapaus. Mutta se kyllä edellyttää paitsi omaa hiippakuntaa, myös omaa hallintoa, omia seurakuntia, omat papit ja ohjeet ja järjestyssäännöt= oman kirkkonsa. Kyllä kai Suomeen näitä kirkkoja ja suuntia mahtuu. Tämä voisi selkeyttää kirkollisen tilanteen. Tämä olisi myös rehellistä. Tällöin vältyttäisiin myös siitä jatkuvasta napinasta tehdä työtä naispappien kanssa.

Mutta onko tämä liian helppo ratkaisu? Lähteekö kirkosta väkeä ulos liian paljon? Hämmentääkö tämä ihmisiä, jotka eivät ole ihan kirkollisen ajan tasalla? Tuottaako luterilainen vapaakirkko yhden ongelman lisää tähän uskonnollisesti pirstoutuneeseen aikaamme?

Mutta ei tämä kirkollinen epäselvyyskään ole mukavaa. Eikä se, että media saa lisää aihetta mässäillä kirkollisilla riidoilla. Selkeys on hyväksi myös hengellisissa rakenteissa.

Suuren luterilaisen kirkkomme sisällä on ollut tilaa monelle ajatukselle, se on ollut rikkaus, jonka toivon jatkuvan. Olen iloinnut kirkkomme sisällä olevasta hengellisestä uudistumisesta, Sanan ja rukouksen illoista, ylistystapahtumista, armolahjojen rohkeasta käytöstä, Pyhän Hengen työstä, yhteistyöstä eri kirkkokuntien ja suuntien kanssa, karismaattisuuden hyväksymisestä seurakunnissa. Herramme tekee parhaillaan mahtavaa työtä tässä kirkossa. Herätystä on kirkon käytävillä. Onhan niitä soraääniäkin kuulunut ja tulee kuulumaan. On huoliakin kirkon tulevaisuudesta, mutta niin täytyykin olla ja niistä vain täytyy voida avoimesti keskustella.

Mutta uskonnollinen kovuus pelottaa. Opin kiivailu ahdistaa. Jyrkkä oikeaoppisuus poistaa hapen ilmasta. Tuomion henki karkottaa ilon.

Viisautta rukoilen piispa Revolle ja Tampereen tuomiokapitulille. Viisautta myös Luther- säätiölle tehdä sellainen ratkaisu, jonka mukaan se voi toimia itsenäisesti omien periaatteidensa mukaan. Itsenäisen kirkon piispalla on sitten omanlaisensa pappisoikeudet, mutta hinta on maksettava. Jumala meitä siunatkoon ja varjelkoon kaikesta pahasta.

Mainokset

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

6 thoughts on “Piispa ilman pappisoikeuksia

 1. Heikki-veli, minä menisin vielä vähän pidemmälle – rakkauden nimessä ja suvaitsevaisuuden hengessä. Minusta nimittäin ei ole oikein eikä kristillistä, että ketään suljetaan ulkopuolelle. Suomen kirkkohan on (koko) kansankirkko.

  Minusta Suomen ev.lut. kirkossa voisi aivan hyvin olla yksi hiippakunta, johon olisi koottu kaikki ”omalla tavallaan” ajattelevat. Saman oikeuden tietenkin olisin valmis antamaan muillekin myöhemmin ilmestyville ”pienryhmille”.

  Tällaisia erillishiippakuntia voisi ajatella eräänlaisina Ahvenanmaina. Alkuun ainakin työrauhan takaamiseksi olisi varmaan paras vaihtoehto, jos ne olisivat taloudellisesti ”omavaraisia”, että saataisiin aikaan työrauha ja sisaruksellinen rakkaus voisi alkaa syntymään ja kasvamaan.

  Uuden, koko maan käsittävän hiippakunnan luominen tietenkin toisi mukanaan päällekkäisyyden, josta kuitenkin päästäisiin, kun luovuttaisiin parokiaalisysteemistä. Silloin jokaisella olisi todellinen oikeus valita, mihin seurakuntaan hän haluaa kuulua. Minulle tämä asia on sikäli omakohtainen ja tärkeä, että edellisissä seurakuntavaaleissa en enää pystynyt äänestämään, koska itselle tärkeitä asioita ei kukaan kotiseurakuntani ehdokas ollut valmis ajamaan.

  Tykkää

  • Ihanne, joka ei taida toimia käytännössä. Kirkossa tuulee nyt joka tapauksessa ja saatamme joutua tulevaisuudessa vielä suurempien valintojen eteen. Tällä hetkellä tuulee myös hyviä tuulia.

   Tykkää

 2. Nyt on selkeiden ratkaisujen aika! Kansankirkon ja Lähetyshiippakunnan välit on normalisoitava! Helpoimmin se tapahtuu, jos Lähetyshippakunta rekiteröityy uutena uskonnollisena yhdyskuntana l. uutena luterilaisena kirkkona. Olen käynyt Luthersäätiön tilaisuuksissa joitakin kertoja, mutta en jaksa tätä jatkuvaa riiteylyä kansankirkon kanssa. Uusi viini ja uudet leilit! Annetaan uskonrauha kaikille!

  Tykkää

 3. On syytä muistaa, että kirkon joustamattomuus järjestyksestä. ns.järjestysfundamentalismi on suurin syy Luther-säätiön perustamiseen. Kirkolliskokouksen oman tunnon ponsi mitätöitiin Heikan paperin toimesta. Kuka siis olikaan jyrkkä ja ”opillinen”. Kun on osoittaa raamatunkohtia jotka viittaavat siihen, ettei naisen sovi olla paimenena, niin pitäisi tällaisten arkatuntoisten antaa toimia omantunnon mukaan, kun Paavali kehottaa ottamaan huomioon jopa Raamattuun perustamattomat aran omantunnon asiat.
  Tämä näkökulma helposti vääristyy ja syynä on mukamas aina vanhoillisten joustamattomuus.

  Tykkää

 4. Olen sitä mieltä, että hetihän tuo loppuu kun lopetatte. Anne laittoi linkin tänne. Oikeastaan maakuntalehteä on tässä asiassa kivempi lukea kuin pappien ja piispojen narinaa.

  Kannattaa mielummin miettiä, että onko itse valmis seuraavan joustoon. Veneenne on jo valinnut suuntansa lähtenyt vesille, eikä sitä taida enää voida kääntää.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s