Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Piru kielsi nauramasta

6 kommenttia

Kirkossa ei saa nauraa. Saarnassa ei saa olla vitsejä. Pappi ei saa olla huumorinaisia. Rukouspalvelussa pitää erityisesti varoittaa ihmisiä, että eivät saa naurukohtauksia, hersyvä ja vapauttava nauru kuuluu näet kapakkaan ja voi olla sielullista eli vaaraksi herkille ihmisille. Jos joku varoituksista huolimatta alkaa nauraa, tulee suntioiden ilman metakkaa ohjata ja, jos tarpeen kantaa asianomainen nauraja ulos kirkosta.

Pyhässä paikassa pitää ilon olla juhlallista ja asuun sopivaa. Pieni ja hillitty hymy ei vielä haittaa, kunhan sitä ei tartuta muihin. Jos suupielet venyvät lähelle korvia, pitää suntioiden taas olla valppaina, ettei se ratkea riemuksi.

Erityisesti pitää tarkkailla lapsia ja karismaatikkoja, joilla on taipumusta käyttäytyä sopimattoman hillittömästi. He voivat kyllä tulla messuun, jos lupaavat olla arvokkaita, eivätkä saa aikaan yleistä hämminkiä suurieleisellä ilolla ja halleluja- huudoilla ( huom: jos halleluja on merkitty käsiohjelmaan, saa sen lausua, mutta hiljaa). Paikkakunnalla yleisesti tunnetut ilomieliset karismaatikot kannattaa ohjata muihin kirkkoihin, joissa yleinen nauraminen saattaa olla sallittua. Jos sellaista paikkaa ei ole paikkakunnalla, voidaan kyseinen henkilö sielunhoidollisista syistä ohjata katsomaan netistä hänelle sopivaa ohjelmaa.

Tämä käytäntö on vallalla, kunnes nauraminen ja huumori saadaan kitkettyä pois messusta ja vanha, turvallinen rauha laskeutuu kirkkosaliin. Lisäksi toivotaan, että seurakuntalaiset eivät kirjoittelisi lehtiin tai nettiin kaikenmaailman nauruun kiihottavia juttuja, vaan säästäisivät lukijoiden hermoja, joita tarvitaan erityisesti pitämään kasvolihakset hartaina.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

6 thoughts on “Piru kielsi nauramasta

 1. ”Ilon ja riemun äänet kuuluvat vanhurskasten majoista” (VT)

  Tykkää

 2. Huumori on tärkeä asia, suuri siunaus kun sitä oikein käytetään. Parasta on nauraa omalla kustannuksellaan, ei toisten. Toisia ei saa pilkata eikä halveksia

  Tykkää

 3. Ilon ja kiitoksen ilmauksissa me suomalaiset taidamme olla suhteellisen hillittyjä, vaikkakin lämpöä ja sydänten sivistystä yhä löytyy

  Tykkää

 4. Pokkani meni jo tässä kohdassa: ”Pappi ei saa olla huumorinaisia.”

  Minna, olet oikeassa! Se parhaiten nauraa, joka itselleen nauraa. Itselleen nauraminen kertoo paitsi räikeän mustasta huumorintajusta, myös hyvästä itsetunnosta. Tai, no, riittävästä itsetunnosta edes.

  Tykkää

 5. PS. Valma, ihan loistavan Sanan-paikan olet jostain löytänyt. Kiitos!

  Tykkää

 6. Huumori on vakava asia. Kirkollinen huumori kuolemanvakava.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.