Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Kunnioituksen kulttuuri kunniaan

4 kommenttia

Valtakunnan päämiehen julkinen pilkkaaminen taiteen keinoin on jotain muuta kuin poliittista satiiria. Iltalehtien lööpeistä voi lukea kulttuurin tilaa, joka nykyisellään alkaa olla häpeäkulttuuria eli mitä hävyttömämmin voidaan jotakuta, varsinkin julkisuuden henkilöä, kuvata sitä parempi. Tämän päivän lööppi kertoo näytelmästä, jossa rohkeasti ja siveettömästi irvaillaan presidentti Niinistöä.

Ketä tämä palvelee?
Millä tavalla tämä rakentaa yhteiskuntaa?
Antaako taide luvan esittää kenestä tahansa mitä tahansa, taiteen nimissä?

No, en lähde tämän enempää päivittelemään päivän löperöitä lööppejä, joita tulee uusia huomen aamulla. Päivittely on kuin heittäisi vettä kiukaalle. Riittää, kun totean, että häpeäkulttuuri istuu nyt lujassa ja ruokkii ihmisiä potaskalla.

Tarvitaan vastalääkkeen päivitystä enemmän kuin päivittelyjä, siunaamista enemmän kuin siunailemista.
Eli: kunnioituksen kulttuuri kunniaan!

Se lähtee yksilötasolta. Alamme kunnioittaa jokaista ihmistä, vaikka hän mielestämme ei ansaitsisi kunnioitustamme. Alamme viestinnässämme käyttää ihmistä arvostavia mielipiteitä. Kohtelemme jokaista vastaantulijaa arvokkuudella. Annamme maailmalle toisenlaisen mallin kuin mitä häpeäkulttuuri antaa; emme siis hyppää samaan rapakkoon irvailijoiden kanssa. Voimme toki sanoa ja varmaan täytyykin sanoa sanamme siveettömyyttä ja häpäisevyyttä vastaan, mutta sitäkään ei tehdä ketään häpäisemällä.

Valo voittaa aina pimeyden!

Auttaako tämä? Olenko naiivi? Kunnioittamalla muita en ainakaan lisää häpeäkulttuuria yhtään enempää. Sekin on jo jarruna.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

4 thoughts on “Kunnioituksen kulttuuri kunniaan

  1. Kiitos Heikki. Olen samaa mieltä. Sinä näytät hyvää esimerkkiä kunnioittamisen kulttuurissa esim, vastaamalla kommentoijille ystävällisesti ja rakentavasti vaikka olisit eri mieltä. Lienee Pyhän hengen vaikutusta.

    Tykkää

  2. Kyllä näin on, silloin eletään todeksi sitä mitä mm Jaakobin kirjeen 1, luku kertoo. Voikohan näihin kommentteihin liittää linkkejä raamatunpaikkoihin?

    Tykkää