Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Vihapuhe

11 kommenttia

Vihapuhe- aikamme uusi ase saada ihmiset vaikenemaan. Mihin vedetään raja? Ovatko seuraavat lauseet jo tulkittava vihapuheeksi: olen surullinen, olen hämmentynyt, olen sanaton?

Homoparin lähettäminen lähetystyöhön on nostattanut mielipiteitä laidasta laitaan: vihasta- iloon ja sille välille mahtuu sitten kaikki muu hämmennyksestä epätietoisuuteen. Osa kommenteista on selkeästi mauttomia ja voidaan tulkita ihmisarvoa alentaviksi. Sukupuolisen suuntautumisen takia ei ketään saa mielestäni lähteä kivittämään, eikä kenenkään arvoa ja työtä mitätöimään.

Mutta!

Se suuri mutta. Asiasta ja sen vaikutuksista pitää voida ja saada keskustella. Tämä ei ole pikkujuttu maailmalla, pohjoismaiden ulkopuolella. Jo itärajan takana ja Suomen lahden eteläpuolella kohtaamme kirkon, jolle tämä tulee olemaan vaikea ennakkopäätös. Ääneen ihmettely ei vielä ole vihapuhetta.

Veljenpoikani on julkisesti naimisissa miehen kanssa. Vihaanko häntä? Enhän toki! Olemme eri mieltä, tiedämme sen, mutta ei meillä ole syytä nolata tai nollata toisiamme. Kumpikin kyllä ihmettelemme toistemme ajatusmaailmaa. Tietysti!

Tässä blogissani oikeastaan perään kuulutan vain sitä, että näinkin moniulotteisessa asiassa on oltava valmiudet avoimeen keskusteluun ja mielipiteen sallimiseen ilman vihjauksia tai pelottelua vihapuheista. Muuten ajaudumme yhteiskuntaan, joka on kovin hiljainen ja yksiääninen.

Mainokset

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

11 thoughts on “Vihapuhe

 1. Heikki, olet osannut pukea sanoiksi luullakseni monien ihmisten ajatukset, tunteet ja huoletkin.

  Tykkää

 2. Ei Luoja meitä johdata leppeästi aina.
  Kivut saamme kohdata ja riemut raivokkaina.
  Kun epätoivon painoa me koemme elämässä,
  jää käteen tieto ainoa: Jumala on tässä.

  Ja silti.
  Vain Helsingin lähetysjuhlilla moinen voinee tapahtua
  – jos tapahtuu!

  Tykkää

 3. Ikävää olla ikävä ihminen, mutta tässäkin asiassa toiset ovat äänekkäästi ”tasa-arvoisempia” kuin toiset. Se joka on tunnetumpi ja edullisemmassa asemassa, siihen toiseen nähden, saa vapaasti sanoa mielipiteensä vaikka se olisi ”tasa-arvoisesti” mitaten yhtä paha kuin sen toisenkin mielipide.

  Kuinkahan moni jo onkaan ”peloteltu” hiljaiseksi, vaikkapa raastuvalla uhaten? Mikä olisi siis oikein?
  Miltä kuulostaisi anteeksianto. Herramme ja Vapahtajammekin antoi meille kaikille anteeksi, vaikka emme osanneet edes pyytää. Sitä aikaansaa todellinen rakkaus. Ja rakkaudestahan, toisiamme kohtaan, meidät tunnistetaan Jumalan lapsiksi.

  Toukon runo on todella kaunis ja pysäyttävä!
  Jumala ON ja jää. Hän on viimeisenä seisova multien päällä. Vaikka heikompi täällä häviäisikin vahvemmalle, (näennäisesti) kaikki seisovat kerran suuren Taivaallisen Tuomarin valtaistuimen edessä vastaamassa asenteistaan.

  Jumala meitä/minua armahtakoon rakkaudettomuudesta ja kaikesta missä tietäen tai tietämättä loukkaan lähimmäistäni. Toivon ettei rohkeuteni koskaan petä enkä lakkaa kuuntelemasta enemmin Jumalaa kuin ihmistä. Antakoon Pyhä Henki viisautta erottaa oikea väärästä, totuus rakkauteen yhtyneenä.

  Tykkää

 4. Niin tosi surullista! On todella vaikea uskoa, että SLS on lähettämässä kyseiset lähetit työhön, jonka tarkoituksena on viedä sanomaa Jumalan tahdosta ja rakkaudesta sanoin ja teoin kohdemaahansa ja elävät itse Jumalan tahdon vastaisessa suhteessa. Jeesus sanoo: ”Jos te minua rakastatte, te noudatatte minun käskyjäni.” Joh. 14:15 Jeesus itse pitäytyi siihen, mitä on kirjoitettu. Ei hän milloinkaan sanonut, että osa kirjoituksista pätee vain tiettyinä aikoina tai tietyssä kulttuurissa. Päinvastoin, Jeesus sanoo: ”Laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut.” Mtt. 5:18. Kyseisestä asiasta löytyy täysin yksiselitteinen Raamatun sana niin vanhassa kuin uudessakin testamentissa. Käsittämätöntä ajatellakin, että Jumalan sanasta nouseva puhe olisi ”vihapuhetta”. Pyrkikäämme kuitenkin puhumaan sanan totuuksia rakkaudessa ja kuunnelkaamme ennemmin Jumalaa kuin ihmisiä.

  Tykkää

 5. Minua ihmetyttää monien kristittyjen kommentit siitä, että Jeesus olisi muuttanut kaiken Vanhassa Testamentissa ilmoitetun, mm sen, että Jumalalle homoseksualismi on kauhistus. Jeesuksen kaikenhyväksyvä rakkaus on muka tehnyt tyhjäksi Isän aiemmat sanomiset. Miten sellainen olisi mahdollista, koska Jeesus ei koskaan eikä missään asiassa noussut Isänsä tahtoa vastaan.

  Tykkää

Kommentoi

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.