Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Älä saarnaa kuollutta evankeliumia

9 kommenttia

Evankeliumi, joka ei muuta ihmistä ei ole evankeliumia. Se voi olla kaunista kuunnella, se voi koskettaa kyynelkanavia, se voi liikuttaa sielua, se voi nostaa hetkeksi pilviin, mutta jos se ei saa aikaan muutosta ja muutoshalukkuutta, niin kaikki mielen ja ruumiin liikutukset ovat turhia ja jäävät kirkonpenkkiin, kun siirryn kirkkokahveille. 

Uudistunut kirkko tarjoaa sellaista sanomaa, joka saa ihmisen pohtimaan suhdettaan itseensä, toisiin ja Jumalaan. Se ei lähde siitä, että ihmisen pitää ensin uudistua ja sitten tulla Jumalan seuraan. Toisinpäin se menee: ihminen tajuaa olevansa hukassa, ellei saa ensin suhdetta Jumalan kanssa kuntoon. Siitä alkaa uudistus ja suhteet minuuteen ja sinuuteen alkavat uusiutua. 

Sanoma innostaa etsimään Häntä, joka on muutosvoima eli Jeesusta, joka kutsuu seuraansa. Muutos tapahtuu seurassa, perässä kulkien, Mestarilta oppien. Keskeneräisyydestä lähdetään. Tie, totuus ja elämä osoittautuu persoonaksi, joka kädestä pitäen johdattaa kasvuun. Siksi Jeesus pitää saada takaisin saarnastuoliin, opetuksen ja julistuksen keskiöön. 

Uudistusta kaipaamaton julistus pelkää muutosta. Helpommalla pääsee, kun julistaa, kaikki on hyvin, ei mitään hätää, jatketaan niin kuin ennenkin, vaikka mitään uskon alkua, josta jatkaa ei ole mailla eikä halmeilla. Humanistinen julistus ihmisen luontaisesta hyvyydestä ilman Jumalan armon kosketusta jää höpinän asteelle.

Elävä evankeliumi paljastaa ihmisen todellisen luonnon, saa hänet kauhistumaan olemuksensa puutteita, mutta samalla avaa silmät näkemään, että muutos on mahdollista ja että muutos alkaa armosta, joka antaa anteeksi ja ryhtyy kotiopettajana muuttamaan ihmistä Kristuksen kaltaisuuteen. Muutos ei ole tie armoon, vaan armo on tie muutokseen. 

Muuttuneet ihmiset muuttavat maailmaa. Armon kasvattamat ihmiset vievät eteenpäin armoa. Jeesus ja armokeskeinen evankeliumi johtaa, yllätys yllätys, synnin tuntoon, synnin tunnustamiseen ja parannukseen. Miten? Armo antaa rohkeuden kohdata oma syntisyys ja voiman  tehdä mielenmuutos, täyskännös eli parannus.

Jeesus takaisin saarnaan ja julistukseen. Kirkon tehtävä on julistaa Jeesusta.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

9 thoughts on “Älä saarnaa kuollutta evankeliumia

 1. Amen.

  Tykkää

 2. ”Muutos ei ole tie armoon, vaan armo on tie muutokseen.”

  Tämän selvittäminen olisi monen blogin aihe. Itse muotoilin sen haikuna

  Armo oivallus
  oma evankeliumi
  antaa anteeksi

  Tykkää

 3. Kiitos, Heikki, hyvästä armonevankeliumin kuvauksesta. Ymmärtääkseen kadotetun tilansa Jumalan edessä, ihmisen pitää ymmärtää, miten monin tavoin hän on Jumalan tahdon eli lain rikkonut. Tämän myöntäminen on jo Pyhän Hengen työtä. Tarvitaan siis lain saarnaa. Tämän jälkeen tajuamme, millaisen valtavan armon Jumala on rakkaudessaan Jeesuksessa meille valmistanut. Tämän ymmärtämiseen tarvitaan jälleen Pyhän Hengen työtä. Täydellinen syntien anteeksiantamuksen eli armon vastaanottaminen synnyttää siihen kristityn vapauteen ja uuteen elämään Kristuksessa, josta Raamattu käyttää ilmaisua uudestisyntyminen. Tähän prosessiin tarvitaan sekä lakia, että evankeliumia.

  Tykkää

  • Pyhä Henki onkin paras opettaja niin lain kuin evankeliumin kohdalla. Jeesus täytti lain ja täyttää meidät evankeliumin ilolla. Siunausta!
   Heikki

   Tykkää

 4. Tässä on tärkeitä ajatuksia kaikille jotka haluamme tavalla tai toisella julistaa evankeliumia. Ensimmäinen kappale herätti minussa kuitenkin kysymyksen.

  Kylväjävertaushan muistuttaa toisesta näkökulmasta. Evankeliumissa ei ollut vikaa kun muutosta ei syntynyt. Vika oli maaperässä, johon Jeesus vastaanottajan hengenmaisemaa vertasi: kallioinen tai ohdakkeinen maa ei tuottanut satoa eli muutosta. Aina ei siis muutoksen poissaolosta voi syyttää tuotetta, saarnattua evankeliumia.

  Sanon tämän vain siksi, ettemme menisi julistuksessa liian ihmiskeskeiseen näkökulmaan, julistajan suoritukseen. Puhujaa relatkoon sopivasti se tieto, että usko on salaisuus joka kasvaa näkymättömissä. Vain osa siemenistä, jotka hän heittää, kantaa hedelmää. Jumala tekee salattua työtään. Puhujalle jää vastuu puhua aitoa evankeliumia Jeesuksesta. Kuulijalle jää vastuu miettiä, millainen maaperä hän on ja antautua möyhennettäväksi, lannoitettavaksi, kasteltavaksi etc.

  Tykkää

 5. Enpä tullut ajatelleeksi tuota E-R Korholan näkökulmaa? Totta se on. Mutta pointtisi, Heikki, on kirkas: Antaa edes mahdollisuus muutokseen saarnaamalla Sanaa, niin kuin se on kirjoitettu. Helposti meidän uskonharjoituksistamme tulee vain yksi harrastus muiden joukossa. Tarvitsemme herätystä, me uskovat.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.