Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Kenellä on kirkko- sanan monopoli?

6 kommenttia

Kun Suomessa kirjoitan jotain kirkosta, joudun miettimään, mitä kirkkoa oikein tarkoitan, jotta ei kompastuisi yleistävään väärinkäsitykseen.  Kirkko Suomessa? Useimmat yhdistävät sen kansankirkkoon eli luterilaiseen kirkkoon. Entäs ne muut, ne katoliset ja vapaat? Eivätkö ne ole kirkkoja myös?

Sitten on se porukka, jolle kirkko on kaikkien krisittyjen yhteisö. Mutta se onkin jo monimutkainen yhtälö: kuka katsotaan kristityksi, onko kaste jokin raja, ovatko ns nimikristityt tässä jengissä ja kuka ylipäätään on tai ei ole nimikristitty, kuka tekee rajat. Rajoja vedetään pienellä ja suurella harpilla. Maailman ihmisistä noin kolmannes on kristittyjä ja sekin on arvio, koska kaikki kristityt eivät ole tilastoissa ja kaikkin tilastoidut eivät välttämättä ole kristittyjä.

No, huhhuh! 

Huhhuijaan tulee vielä lisäksi se, että kirkoilla on tolkuton määrä eri nimiä. Herra yksin tietää, kuinka paljon eri kirkkoja, seurakuntia ja fellowshippejä maa päällään kantaa. 

Herra yksin tietää! Tämäkö on ratkaisu, Herra tuntee omansa ja meidän on tyydyttävä siihen?

Toisaalta niin, toisaalta toisin. Lopullinen tieto on yksin Jumalalla, Hän pitäköön lukua, koska Hän näkee sydämeen. Mutta, en ihan kokonaan tyydy tähän. Kyllä kristillisellä kirkolla on myös näkyviä tunnusmerkkejä, kuten Raamatun arvovalta, Jeesuksen ainutlaatuisuus, Pyhän Hengen vaikutus ja voima, sovituksen sanoma, Jumalan rakkauden vaikutukset yhteiskunnassa, vaikka korostuksia toki on ja erilaisia traditioita ja rakenteita.

Kun itse kirjoitan kirkosta, näen sen kristittyjen joukkona, joka kokoontuu eri ryhmissä. Itse kukin tarvitsee sellaisen hengellisen kodin, jossa on hyvä ja turvallinen uskon kasvuympäristö. Kyläillä aina voi muissa kodeissa ja se tekee hyvää. Yhteenkin voidaan tulla juhlimaan. Mutta on sekin myönnettävä, että täydellistä ihannekirkkoa ei löydy maailmasta. Se on edessäpäin, kun Jeesus tulee takaisin noutamaan omansa. Sitä ennen kilvoitellaan Herran tuntemisessa ja toistemme rakastamisessa, johon kyllä mielestäni kuuluu varoituksen äänetkin silloin, kun nähdään, että joku porukka ajaa suoraan karille.

 

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

6 thoughts on “Kenellä on kirkko- sanan monopoli?

 1. Tähän voin yhtyä, liittyä ja konfirmoitua.
  Kirkkokäsite on toisaalta sellainen, miltä taholta, tasolta, korkealta tai matalalta, sydämen tai statuksen pohjalta sitä katsoo.
  Epätäydellisten armahdettujen syntisten yhteenkuuluvuus – siis sen jotenkin tiedostaa, kaipaa sekä omaa että yhteisöllistä oloa. Seurakuntayhteys on merkittävä.
  Jotakin tällaista ajattelisin.

  Tykkää

 2. ”Kun itse kirjoitan kirkosta, näen sen kristittyjen joukkona, joka kokoontuu eri ryhmissä. Itse kukin tarvitsee sellaisen hengellisen kodin, jossa on hyvä ja turvallinen uskon kasvuympäristö.”

  Jaan tuon ajatuksesi täysin. Kristuksen kirkosta on kysymys.

  Tykkää

 3. Aiheellinen kysymys erityisesti tänäpäivänä. Hyvä, että kukaan ei ole vielä ilmoittautunut monopolin haltijaksi. Sanoisin, että kirkko on jokainen rakennus, jonka kulmakivenä on Kristus.

  Tykkää

 4. Siellä missä kaksi tai kolme on koolla ja – tässä ja täällä.
  – Oikeasti kirkosta en tiedä, mutta Jeesus on Pyhän Henkensä kautta kaikkialla missä sydämet ovat hänen. Rakas Jeesus minunkin ”kirkkoni” kulmakivi.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.