Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Herätystä jouluna

3 kommenttia

Kirkot ovat täynnä väkeä. Lauluissa lauletaan Jeesuksesta. Enkeleitä on kaikkialla. Kouluissakin Taivaan enkelit lausuvat  ja evankeliumia luetaan. Rauhaa julistetaan ja kaikilla on antamisen iloa. Sydämiin syntyy Jeesus- lapsi uudelleen, yhä uudelleen.

Tapanina jouluherätys rauhoittuu. Uunna vuonna jo ilotulitellaan ilman jeesuksia. Loppiaisena…mikä ihmeen loppiainen?

Tämä touhu herättää pari kysymystä.

Jeesus sopii loistavasti ihmisten elämään, katukuvaan, juhliinkin, kunhan muistaa pysyä kuosissaan, siis vaipoissa ja seimessä tai korkeintaan Maria- äidin sylissä. Herttainen, avuton lapsi on vaaraton ja herättää upeita tunteita, jopa kyyneleitä silmäkulmaan. Idylliin kuuluvat äiti, läheisyys ja lämpö, rauhaisa yhdessäolo, jota säestää enkelkuoro ja lampaiden määkiminen, kuninkaalliset lahjat. Ai niin, ja ruoka tietysti, kaiken kruununa, herttaisena vastakohtana Beetlehemin tallin puutteille. 

Kaunista! Mutta ohikiitävää! Miksi Jeesus ei saa kasvaa vauvasta aikuiseksi mieheksi, joka opettaa, tekee ihmeitä, parantaa, ajaa ulos riivaajia, herättää kuolleita, kävelee veden päällä, muuttaa maailmaa ja valtuuttaa seuraajansa tekemään samoin. Entä Jeesus ristillä, pilkattuna, ihmiskunnan synnit harteillaan? Hänen tyhjä hautansa hiukan herättää kiinnostusta, pieni toivon kipinä syttyy joidenkin silmiin. Sitten taas arkeen ilman Jeesusta.

Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen! Ei, ei, sitä ei kestä kenenkään kukkaro eikä tunnemaailma. Mutta, jos ihmisellä ois Jeesus aina, arjessa ja juhlassa, kotona ja työssä, unissa ja valveilla. Ja nyt en puhu uskonnosta tai uskonnollisesta hurskastelusta, vaan yhteydestä Jumalan kanssa, ihmisen luojan ja lunastajan kanssa, rakkauden ja vapauden kanssa. Elämän mielekkyys avautuu tässä seurassa. Arkeen mahtuva Jeesus on turvallinen seuralainen. Herätys on siinä, että ihmiset löytävät Jeesuksen, jonka kanssa on hyvä kulkea yhdessä ja jakaa niin arkensa kuin juhlansa. Kirkoilla on vastuu osoittaa ihmisille sellainen Jeesus, jonka Raamatusta löydämme: Jeesus, joka haluaa parastamme ja haluaa olla kanssamme ikuisesti. Kiiltokuvajeesuksesta ei tähän ole. 

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

3 thoughts on “Herätystä jouluna

 1. Arkeen mahtuva Jeesus on turvallinen seuralainen. Kiiltokuvajeesuksesta helisevin symbaalein ei aina siihen ole. Monet Kristuksen todistajistakin sen tietävät ja ovat tienneet jo Stefanuksesta alkaen

  Sana hallussa
  väkevän todistajan
  uskon puolesta
  totuuden henki elää
  kivityskin armoa

  pilkkaajaa vastaan
  sinusta avaan suuni
  Herran nimestä
  vaikka sataa kiviä
  oikeaan sydän sykkii

  tästä synnistä
  kivet vielä huutavat
  oikealle puolelle
  yhdelle pienimmistä
  totuus puhu puolesta

  loppuun saakka
  puhe Isänne hengen
  lammas susille
  oma ihmisen vuoksi
  viittana parannukseen

  Tykkää

  • Kiitos, Niilo Uskollinen kommentoija Haikujen taitaja Siunaus kanssasi myös uunna vuonna

   Lumpeen alla kätkössä viisaus kultakalan evän heilahdus vesi vieläkin väreilee

   Heikki

   Lähetetty iPadista

   Tykkää

 2. Jeesus tosiaankin on hyvin harvoin katukuvassa. Ihminen on oman sanansa kautta varsin näkyvästi katukuvassa 365 päivää vuodessa erilaisten mainosten kautta. Ihmisen sana on vallannut julkiset paikat täysin. Ihmisen sana muokkaa julkisilla paikoilla liikkuvien mielenmaailmaa.
  Miksei Jeesus voisi olla myös katukuvassa pysyvästi oman sanansa kautta? Jumalan on luonut maailman omalla sanallaan. Ei Jumalan sana turhaa sanaa ole. Jos ihmisen sana muokkaa julkisilla paikoilla liikkuvien mielipiteitä, niin kyllä Jumalan sanakin sen tekee, mikäli se jossain näkyisi.
  Raamatunlukijat ovat jo paikalla suurin joukoin busseissa, kaduilla, kauppakeskuksissa, erilaisilla kaupallisilla radiokanavilla jne. Raamattu ja Jeesuksen sanat vain vielä puuttuvat.
  Raamatun tuominen julkisille paikoille on nykyään varsin helppoa eikä se kovin kallistakaan ole. Motivaatiota asialle tosin tarvitaan, muu kyllä sitten luonnistuu, koska vaikka yhteiskunta on nykyään varsin maallistunut, ei se silti juurikaan yritä estää Raamatun tuomista katukuvaan, kunhan noudatetaan samoja periaatteita, kuin muutkin kadulla esillä olevat noudattavat.

  Täällä lista erilaisista raamatuntekstikampanjoista
  http://www.raamattu.info/uutiset/
  Ehkä joku saa näistä ajatuksia, joita sitten lähtee toteuttamaan omalla paikkakunnallaan.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.