Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Saako hautuumaalla juosta?

13 kommenttia

Ei siellä yleensä juosta, vaan kuljetaan arvokkaasti ja puhutaan hiljaa. Kunnioitetaan! Muistoa kunnioitetaan, eiväthän vainajat näe, eivätkä kuule.

Jeesuksen hautuumaalla juostiin. Ainakin Magdalan Maria, Pietari ja Johannes juoksivat. Mutta hautahan olikin tyhjä. Siis ei ollut enää hautuumaata, oli vain tyhjä luola. Sai juosta. Muistoa ja traditiota ei tarvinnut liikoja kunnioittaa, koska ne alkoivat mennä uusiksi.

Jeesus sai aikaan elämää, minne tahansa Hän menikin, mitä tahansa Hän koskettikin. Seuraajansa Hän lähetti jatkamaan elämän kosketusta maalliseen arkeen. Uskonnollisilla perinteillä on toki merkityksensä historian faktojen muistuttajana, mutta niiden ohella tarvitaan Elämän radikaalia, rajat murtavaa kosketusta. Tanssi yli hautojen voi kuulostaa kornilta, mutta jos sitä ajattelee Jeesuksen tyhjän hautaluolan edessä, niin ei tuo ajatus olekaan enää niin villi. Kuolema, viimeinen vihollinen on voitettu.

Pääsiäisen tekstin ääressä löytyy toinenkin minua puhutteleva kohta. Joh.20:7: ”Jeesuksen  kasvoja peittänyt hikiliina ei ollut käärinliinojen vieressä, vaan erillään, omana käärönään.” Joku oli herkästi ottanut kasvoliinan pois Vapahtajan kasvoilta, hellästi ja rakkaasti laittanut sen erilleen. Elämä on herkkää rakkautta. Siinä on sen voima!

Pääsiäisiloa v. 2014!

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

13 thoughts on “Saako hautuumaalla juosta?

 1. Tykkään tykkään, koko sieumuni riemuitsee tästä kirjoituksesta!!!!

  Liked by 1 henkilö

 2. Suloisen hellästi sanottu:” Joku oli herkästi ottanut kasvoliinan pois Vapahtajan kasvoilta, hellästi ja rakkaasti laittanut sen erilleen”. Tekisi mieleni ajatella että sen teki Isä Abba itse, mutta luultavasti sen teki Hänen lähettämänsä kaikkein arvokkain enkeli mitä taivaasta löytyy. Olihan haudalla enkeleitä muutenkin.
  Kiitos Heikki olennaisesta.

  Liked by 2 people

 3. Hei Kaima, kiitokset pääsiäisiloa tuottavasta lyhyestä blogistasi (”lyhyesti virsi kaunis”). Osaat pelkistää hienosti. Minua jäi askarruttamaan teksin loppuosa, jota Tuulikkikin kommentoi. Jokin aika sitten Suomessakin kiersi vakuuttava näyttely Torinon käärinliinoista. Se kertoi pääasiassa Jeesuksen käärinliinoista, jotka pitkällisen seikkailujen jälkeen (mm. Istanbul) ovat nyt Savoien kuninkaan lahjoittamina kuningaskunnan entisessä pääkaupungissa eli Torinossa. Mutta näyttelyssä sivuttiin myös Jeesuksen hikiliinaa, joka taas taitaa olla esillä Oviedon katedraalissa Espanjan pohjoisosissa. Jeesuksen hikiliina on matkannut aivan toisia reittejä kuin käärinliinat. Ne kiersivät mm. Egyptistä Espanjaan. Viimeaikaiset laajat tutkimukset molemmista liinoista ovat vakuuttaneet niiden olevan aitoja (mm. verijäljet samaa veriryhmää, hiekkajyvät Jerusalemin erityistä kiveä yms.). Kuinka hienosti kasvoliinan poisottanut enkeli onkaan vienyt ajan saatossa Jeesuksen ylösnousemuksen sanomaa eteenpäin käärinliinojen tehdessä samaa toisaalla! Iloista pääsiäistä Kaimalle.

  Tykkää

 4. Kiitos, Heikki
  Ylösnousemuksen todistajia on paljon ja hyvin erilaisia. Iloa!
  Heikki h

  Tykkää

 5. Kerrankin Raamattu on edes jossakin yksityiskohtainen. Hikiliinan maininta on iloinen poikkeus kaikkeen siihen, että suuret tapahtumat kuitataan yhdellä virkkeellä. Jotenkin tyyliin sopisi, että evankeliumeissa todettaisiin yhdellä virkkeellä: ”Sittemmin hän nousi kuolleista.”

  Kyse on kristinuskon keskeisimmästä kohdasta. Siihen nähden Marian neitsyys, Quiri-/Kyreniuksen henkilöllisyys ja erinäiset muut seikat ovat pikkutekijöitä. On suorastaan kumma, ettei jotakin uskonlahkoa ole perustettu senkin mahdollisen erimielisyyden perusteella, että ottiko enkeli liinan Jeesuksen kasvoilta vai tekikö Jeesus sen itse.

  Raamattu on täynnä merkillisiä yksityiskohtia ja käsittämättömien asioiden kuittaamista yhdellä virkkeellä. Kristinuskon parituhatvuotisen historian aikana tekstejä on luettu pikkutarkasti. Uskon, että joka ainoan jakeen ja virkkeen tärkeyttä on pohdittu. Ja siellä tuo käärinliinan yksityiskohta vain on. Ainakin se kertoo meille, että Kristus nousi, liinat jäivät. Miksi? Haluaako tuo yksityiskohta kertoa, että kaikki maallinen on kerran jäävä tänne, koska kaikki maallinen kuuluu kuolemalle ja on lopulta tuhon omaa. Vain se, mikä tekee meistä ihmisiä; se, minkä olemusta tiede ei pysty selvittämään, nousee kerran taivaaseen. Maalitahraiset farkkuni ja teepaitani jäävät tänne. Ja joutaa jäädäkin, vaikka ne nyt ovatkin jonkinmoinen ylpeydenaihe minulle. Aarteita maan päällä, Kristuksen liinat ja minun farkut.

  Tykkää

 6. Kävin juuri kotiseudullani hautausmaalla. Siellä oli elämää. Äitini sanoo,että hautausmaa on keväisin kuin siirtolapuutarha. Väkeä haravoi, istuttaa, kastelee, leikkoo pensaita. Hautausmaalla saa laulaa halutessaan vaikka Suvivirttä. Oma hautausmaalla vierailulauluni on Maa on niin kaunis. Eilen linnut pitivät jo konserttiaan.

  Tykkää

 7. Juutalaisten perinnäistavoissa oli, kun Juutalaiset kävivät kyläilemässä, jos vierailu oli kaikin tavoin mukava niin ruokaliina jätettiin myttyyn eli sekaisin, jos taas päätti ettei koskaan enää tule kyläilemään siihen paikkaan niin ruokaliina viikattiin nätisti. Näin teki Jeesuskin käärinliinan kanssa. Herramme ei tule enää hautaan ja kun opetuslapsi näki käärinliinan niin hän uskoi.

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos, Petri, tuohan on mahtava fakta, juutalaisten tapojen tietäminen auttaa todella ymmärtämään Uutta testamenttia ja varsinkin Jeesuksen tekoja ja sanoja.
   Heikki

   Tykkää

 8. Jyväskylässä menossa käärinliinoja koskeva näyttely ja niiden historiaa,googlasin.
  Jos käärinliinoja pidettiin epäpuhtaina, mikä hygieniasyistä täysin ymmärrettävää, liinojen siirtäjän on täytynyt olla joku joka rakasti Jeesusta niin paljon ettei välittänyt mahdollisista seurauksista, vaan ne olivat osa jotakin mitä hän rakasti.

  Muistaakseni Mirjam tanssi joidenkin mielestä epäsopivassa kohdassa ja sai osakseen paheksuntaa, jumala kuitenkin nuhteli arvostelijoita, eli lienee vaikuttimista kiinni onko sopivaa vai ei. Hautausmaan tanssilattia on kyllä melko pieni. Siihen liittyy riski, että teoillaan turmelee jotakin ja silloin voi saada syytteen hautojen häpäisystä, joten en suosittele. Itse olen kanssa tavannut ottaa virsikirjan mukaan ja laulaa virren haudalla.

  Tykkää

 9. Kiitos Katri, riskit on todella olemassa, joskus kannattaa ylittää riskirajat, joskus taas ei.
  Heikki

  Tykkää

 10. Tuo Petrin vastaus on nyt kyllä huippu ja minä täysin vakuutuin että vastaus on oikein. Amen.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.