Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Kaksi puuta

11 kommenttia

Syksy alkaa omenoineen, pihlajapuineen, niin kuin Juhan mukavissa kuvissa tällä sivulla 🙂 . Kuinka pian varsinainen ruska sitten alkaa silmiä hivellä, jää nähtäväksi. Kevät ja syksy, parhaat ja mielenkiintoisimmat vuodenajat. Olen usein sanonut harrastuksistani että tärkein niistä taitaa olla katselu. Sitä voi aina harrastaa ja aina se tuntuu yhtä ihmeelliseltä, en kyllästy katselamaan samaakaan maisemaa, luonto on ihmeellinen. Minulle Jumalan puhetta.

Olen nyt vertaillut kahta pihlajaa ja mietiskellyt kuinka erilaisia ne ovat. Toinen, meillä mökkipuuna, on rehevä, vihreä ja täynnä mehevän näköisiä marjoja, niitä on niin paljon että oksat eivät meinaa jaksaa kantaa. Toinen on tässä asuntoni pihalla. Sitä näyttää vaivaavan jokin tauti. Se on huonokuntoinen ja siinä on hyvin vähän surkean pieniä marjoja, se myöskin on jo kellastumassa ja tiputtelee lehtiään. Mökkipuu on saanut kasvaa siihen ja siinä mihin se on halunnut, mutta tämä toinen on tähän istutettu. Maapohja niillä on samankaltainen, mutta toinen näyttää hyvinvoinnin perikuvalta ja toinen hyvin surulliselta. Oikeastaan minäkin suren tämän kituvan puun puolesta, auttaisin sitä mielelläni mutta en osaa. Näiden kahden välillä on suuri ero. Jokin tässä kituvassa minua säälittää. Voiko puuta kohtaan tuntea myötäelämistä?

Kirjoitan tätä lauantai-iltana. Huomenna, jos Herra suo ja tytär on terveempi ja jaksaa, menemme käväisemään sen paremmin voivan puun maisemassa. Tunteellinen höpsö kun olen ja inhimillistän lähes kaiken mikä Luojani kädestä/ajatuksesta/sanasta on lähtöisin mietin voinko tuntea vilpitöntä iloa tuon rehevän puun katselemisesta, vai muistanko koko ajan tämän kituvan, huonosti voivan. Olen muutakin ajatellut. Kuinkahan monin ajattelee nyt enemmän kuin aikaisemmin, maailman tilanteesta johtuen, kuinka suurenmoista on että meillä on vapaa isänmaa? Kiitetäänkö Herra Jumalaa nyt hartaammin kaikesta siitä hyvästä jota meillä tässä kauniissa maassa on? Rukoilemmeko enemmän Jeesusta tuntemattomien puolesta kun lähes naapurissa ollaan sodan kynnyksellä?

Herra, kiitos isänmaasta, kiitos luomakunnastasi, kiitos rauhasta ja kaikesta minkä olet luonut iloitaksemme sinun hyvistä teoistasi! Kiitos elämästä Herra!

Tuhansin kielin , oi jos voisin ma Jumalaani ylistää. Ja Hälle kiitokseen kuin soisin, mun mielen maasta ylentää. Niin riemuiten ma puhkeisin Herralle kiitos lauluihin.
Mut heikko on mun kiitokseni, ylistysuhrin köyhä on. Oi, jospa yhtyis virteheni myös Luomakunta loputon. Ihmeitä Luojan lausumaan, Herralle tuomaan kiitostaan.
Oi, kuule köyhä kiitokseni, mun Jumalani armoinen. Paremmin soipi säveleni kun luokses pääsen taivaaseen. Tuhansin kielin silloin oi, autuitten kiitos Sulle soi!

Advertisement

11 thoughts on “Kaksi puuta

 1. Voikohan puun hyvinvoinnin puolesta rukoilla …ainakin eläinten puolesta voi koska Sanassa sanotaan Sekä ihmistä että eläintä sinä autat Herra…

  Liked by 2 people

 2. 🙂 Saara! Miksei voisi? Ajatella ettei ole tullut mieleenikään.
  Usein olemme eläinten puolesta kyllä rukoilleet koska sanan paikka on tuttu ja olemme kissa ihmisiä 🙂 ! Oletan kylläkin että Jumalalla on tärkeämpiäkin asioita hoidettavanaan mm. eri tavoin maailman kaikki kärsivät ihmiset, lapsista puhumattakaan, ihmisiä toki hekin.
  Kiitos hyväntuuliseksi tehneestä kommentistasi!

  Liked by 1 henkilö

 3. Ihana teksti. Virvoitti ja muistuttu. Yhdyn kiitosrukoukseesi.

  Liked by 1 henkilö

 4. Mielestäni tähän sopii hyvin ainakin hyvin monen kuulema:

  !kaksi vanhaa puuta sateen pieksämää
  katsoo kevääseen, seisoo erillään
  ja kestää joka tuulen ja sään

  kaksi vanhaa puuta, vaikket sitä nää
  katsoo kevääseen, seisoo erillään
  ja jossain alla maan
  ne kaiken aikaa yhteen punoneet on juuriaan”

  Minusta herkkää!

  Liked by 2 people

 5. Toivo. Löytyyhän se sinustakin herkkä puoli 🙂 todella herkkää ja suloista!!!
  Olen huomannut että luonto yleensäkin saa sinut(kin) herkistymään.

  Tämä on kaunis laulu, pidän tästä itsekin vaikka ei juurikumppania olekaan.
  Nautitaan syksystä, kirkkaista raikkaista ilmoista ja Jumalan hyvyydestä, juuri luonnossa, meitä kaikkia kohtaan :). Kiitos kommentistasi!

  Liked by 1 henkilö

 6. Tuulikki

  Tarkoittanet tällä ”juurikumppania”-termillä juuri! sitä mitä kirjoitat? Ilmauksella ”juuri kumppania” kun olisi eri merkitys!

  Tämä ilmauksesi ” Olen huomannut että luonto yleensäkin saa sinut(kin) herkistymään.” sai minut etsimään erääseen toiseen kirjoitukseen kirjoittamani kommentin, joka kuuluu:

  ”Tulimmeaivan äsken kaupasta. Aioin Istahtaa pihallamme olevan aurinkovarjon varren lävistämän pöydän ympärillä olevaan tuoliin, joka oli käännettynä mahdollisen sadeveden poisvalumisen vuoksi vinoasentoon pöytää vasten.

  Siinä tuolin karmilla oli hitaasti liikkuva ”karhu” eli pörrökarva-kimalainen. Se vaikutti surulliselta.
  Laitoin sormeni sen eteen, jolle se kiipesi, katsoi minua hetken, mielestäni surullisten jäähyväisten merkeissä – pyrähti pois.

  Arvannet sinä, joka kenties tämän luet, miksi laitoin tämän tämän blogiotsikon alle!”

  ——————————

  Ja se otsikko oli:

  Mieskin saa itkeä, saahan?

  Tykkää

  • Toivo, nimenomaan juurikumppania, tuossa laulussahan juurikumppanit ovat yhteen punoneet juuriaan. Ei ole kumppania, tuossa tarkoituksessa, jonka kanssa yhteen punoa, on vain tytär. Mutta se onkin kokonaan toinen juttu ja kaikkein tärkein asia elämässäni.

   Joo-o muistan tuon ja joitain muitakin luontokappaleisiin liittyviä kommenttejasi/tekstejäsi! Näitä tarkoitin.

   Tykkää

 7. Jostakin syystä tästä Tuulikin tekstistä tuli mieleeni tämä Jesaja 53 kohta. Viesti suuresta armon antajasta, niinkuin juuri kuivasta maasta, juuri, johon mekin saamme juurtua ja jonka haavain kautta olemme paratut. Ja Jumala näkee meidät taas eheinä Kristuksen kautta.

  1. Kuka uskoo meidän saarnamme, kenelle Herran käsivarsi ilmoitetaan?

  2. Hän kasvoi Herran edessä niinkuin vesa, niinkuin juuri kuivasta maasta. Ei ollut hänellä vartta eikä kauneutta; me näimme hänet, mutta ei ollut hänellä muotoa, johon me olisimme mielistyneet.
  3. Hän oli ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä, kipujen mies ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät, halveksittu, jota emme minäkään pitäneet.
  4. Mutta totisesti, meidän sairautemme hän kantoi, meidän kipumme hän sälytti päällensä. Me pidimme häntä rangaistuna, Jumalan lyömänä ja vaivaamana,
  5. mutta hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu meidän pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi, ja hänen haavainsa kautta me olemme paratut.
  6. Me vaelsimme kaikki eksyksissä niinkuin lampaat, kukin meistä poikkesi omalle tielleen. Mutta Herra heitti hänen päällensä kaikkien meidän syntivelkamme.
  7. Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen eikä suutansa avannut; niinkuin karitsa, joka teuraaksi viedään, niinkuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, niin ei hän suutansa avannut.
  8. Ahdistettuna ja tuomittuna hänet otettiin pois, mutta kuka hänen polvikunnastaan sitä ajatteli? Sillä hänet temmattiin pois elävien maasta; minun kansani rikkomuksen tähden kohtasi rangaistus häntä.
  9. Hänelle annettiin hauta jumalattomain joukossa; mutta rikkaan tykö hän tuli kuoltuansa, sillä hän ei ollut vääryyttä tehnyt eikä petosta ollut hänen suussansa.
  10. Mutta Herra näki hyväksi runnella häntä, lyödä hänet sairaudella. Jos sinä panet hänen sielunsa vikauhriksi, saa hän nähdä jälkeläisiä ja elää kauan, ja Herran tahto toteutuu hänen kauttansa.
  11. Sielunsa vaivan tähden hän saa nähdä sen ja tulee ravituksi. Tuntemuksensa kautta hän, minun vanhurskas palvelijani, vanhurskauttaa monet, sälyttäen päällensä heidän pahat tekonsa.
  12. Sentähden minä jaan hänelle osan suurten joukossa, ja väkevien kanssa hän saalista jakaa; sillä hän antoi sielunsa alttiiksi kuolemaan, ja hänet luettiin pahantekijäin joukkoon, hän kantoi monien synnit, ja hän rukoili pahantekijäin puolesta.

  Liked by 2 people

 8. Tuossa Jesajan kirjassa on koko raamatun ydin.

  Sieltä löytyy se kolmas kristillinen symboli vahvana: Ankkuri, joka kuvastaa toivoa.
  Koko kirjan sanoma on messiastoivo ja koko luomakunnan tulevaisuus sen pelastukseksi.
  Ennen Marttyyrikuolemaa myös Pietari mainitsi viisi kertaa tämän saman toivon, samoin Paavali korosti, että tämän toivon takia hänet on kahlittu vankilaan. ”Olen näet kahleissa Israelin toivon tähden”.

  Jesajan kutsumus näyssä puhutaan myös kaikkien aistien puutumiseen: Sama toistuu uudessa testamentissa. Silmät sokaistuu, korvat kuuroutuvat, sydän paatuu, tunto turtuu jne. Room. 11: 7 -11. Daniel 7:14 Koko maailma tulee näkemään nämä rakkauden merkit ja luomakunnan muutoksen. Siihen saakka me näemme luomakunnan kitumista, kunnes tulee hän, joka pitää
  lupaukset noista kolmesta liitostaan ja koko luomakunta korjataan. Silloin emme enää ole ilman ankkuria, ilman Jumalaa tässä maailmassa.

  Sanokaa tytär Siionille : Sinun pelastajasi on tulossa Jes. 4:2 Sinä päivänä maaan hedelmä on ylpeilemisen aihe, kaunistukseksi ja kunniaksi. Ilmestyskirja luku 21. Hallelujah

  Liked by 2 people

  • Virpi ja Katri! Mietiskelin tekstiä kirjoittaessani saako tästä kukaan Hengellistä näkökulmaa 🙂 ? Kiitos teille molemmille! – Kuka mihinkin samaistuu?

   Jumala puhuu ”tavalla ja toisella”. Joskus voi olla hyvinvoiva ja runsas puu ja joskus taas se sairas ja avuton. Kaikkein kaunein kuvaus tuosta kärsivästä puusta onkin tämä niin tuttu Jesajan kohta. Kuinkahan monia ihmisiä, kärsimyksen koulussa, tuo onkaan puhutellut ja lohduttanut.
   Kuten sekin ettei Jumala ”katso ihmiseen” eli ulkomuotoon, vaan näkee sydämeen.

   Toisaalta myös kristitty voi kukoistaa Hengen voimasta ja hengetön kuihtua ilman elämän voimaa Kristuksessa. Henki vain tekee eläväksi! Pyhä Henki Herran Henki.
   Jumalan Hengen uudestisynnyttävä voima todellakin on myös ainoa joka voi avata kuurot korvat ja saattaa sokeat näkeviksi!

   Ihmeellinen Pyhä ja Kaikkivaltias herrojen Herra ja kuningasten Kuningas! Kiitos, ylistys ja kunnia Hänelle! Kuinka onnellisia saammekaan olla Hänen tuntemisestaan ja läsnäolostaan elämässämme! Halleluja!
   Kiitos rakkaat sisaret!

   Liked by 2 people

 9. Hieno yhteenveto Tuulikki.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.