Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Tyttöjen päivän kysymyksiä (Jumala, mies vai nainen)

3 kommenttia

Miksei Jeesus syntynyt tytöksi? Miksi Jumala kuvataan aina mieheksi? Miksi rukoillaan Isä meidän, eikä Äiti meidän? Miksi tunnetuilla enkeleillä on miesten nimiä, kuten Mikael ja Gabriel, eikä vaikkapa Mikaela ja Katriina? Ja miksi kuitenkin suojelusenkeleillä on kuvissa naisen hempeät vaatteet ja kiharat, pitkät hiukset ja pää vienosti kallellaan ja katse kaihoisasti suunnattu jonnekin, ties minne?

Ei minullakaan tyhjentäviä vastauksia ole. Raamatun kirjoitusasussa näkyy aikansa yhteiskunnallinen vaikutus. Tyttö Jeesus ei olisi voinut toimia vapaasti aikansa Pyhällä maalla. Voimakkaat patriarkat olivat heimojen luonnollisia johtajia. Toisaalta, Raamatussa onneksi löytyy myös vahvoja naisvaikuttajia, kuten Ester ja Ruut, puhumattakaan taustavaikuttajista miesten selän takana. Enkelien nimet eivät mielestäni vielä paljasta sukupuolta. Eikä enkelien sukupuoli edes ole oleellinen juttu, he eivät avioidu keskenään.

Mutta! Jumalan sukupuolen väärä korostus voi olla vahingollista. Maskuliininen mies jumala- kuva voi johtaa naisen ja tyttöjen alistamiseen: seksiorjuus, ihmiskauppa, esineellistäminen, aliarviointi, piilottaminen, väkivaltainen kohtelu, jopa olemassaolon kieltäminen kohdistuu useimmiten naisiin, tyttöihin. Tytöt ja naiset elävät miesten varjossa. Ja jos Jumalakin on mies, jonka kuvana on maallinen mies, niin helvetti voi olla irti.

Mutta! Ja halleluja, kiitos Herralle, Jumalan kuva onkin mies ja nainen. Yhdessä! Jumala on Jumala, meille käsittämätön kokonaisuus, jota kuvastaa sekä mies että nainen. Hän ei siis ole sukupuoleton tai kaksisukuinen outous, vaan yksinkertaisesti Jumala, täydellisyys. Selityksemme eivät riitä kuvaamaan Häntä. Mutta, jankutan, Hänen kuvansa on mies ja nainen. Tästä seuraa keskinäinen kunnioitus ja arvostus sekä rakkaus, joka ei tee toiselle mitään pahaa.

Tästä ihmis- ja Jumalakuvasta nousee tasa-arvo, mutta myös toisiaan täydentävän erilaisuuden hyväksyminen. Miehen ja naisen toisiaan sortava asenne on syntiinlakeemuksen seuraus. Jeesus nostaa meidät takaisin ehjään ihmisyyteen, mieheksi ja naiseksi.

Juttua voisi jatkaa. Mutta kukin pohtikoon mielessään lisää. Tänään, tyttöjen päivänä onnittelen pakistanilaista Malala Yousafzaita, joka taistelee tyttöjen koulutuksen puolesta. Hän sai Nobelin rauhan palkinnon juuri aikaan, jolloin luemme kauhujuttuja mm tyttömorsiamista ja naiskaupasta. Siunausta ja varjelusta elämääsi, Malala. Samaa kaikille tytöille!

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

3 thoughts on “Tyttöjen päivän kysymyksiä (Jumala, mies vai nainen)

 1. Deborakin oli vahva nainen, Barakin oiva apu. Aika mainio Raamatun kertomus sinänsä!

  Olen kanssasi lähes kaikista mainitsemistasi asioista tässä, samaa mieltä, mutta minä antaisin enkelien olla ”miehiä”. Vaikka eivät he sinänsä ole kumpiakaan, kuten me ihmiset, niin kuin toteat. Heistä vaan puhutaan taivaan sotajoukkoina ja sotiminen, perheiden, maan ja kansojen – yleensäkin heikkojen puolustaminen olisi mielestäni tosi miehekästä. Oikein ymmärrettynä mies perheen päänäkin, jos se toteutuisi, olisi suojaksi/turvaksi perheelle.

  Entäs Jeesus? Jumala, ihminen ja mies.
  Kiitos Jumalalle että sen minkä syntiinlankeemus rikkoi, sen tuli korjaamaan Kristus Jeesus!

  Hienoa oli että Malala sai rauhanpalkinnon! Ja että hän selvisi hengissä väkivallan kohteeksi joutumisestaan! Voisiko tästä kiittää Jumalaa, Taivaallista Isää.

  Tykkää

 2. Jesajan kirjasta löytyy kohtia, jossa Jumalalla on äidillisiä piirteitä. Mamman poikana minä ne löysin. En tiedä, tunsiko eräs suurimmista mamman pojista ne. Jes. 49:8-21. Kirkkohistorian suurin mamman poika on tietenkin Augustinus, joka Tunnustuksissaan kertoo enemmän äidistään kuin isästään. Isästä on vain pari mainintaa, kun äidistä on esim. tapaamisesta piispan kanssa. Monen kyyneleen poika ei voi mennä hukkaan.

  Liked by 1 henkilö

 3. Huhhuh, olipas mahtavasti kiteytetty. Näinhän se menee. Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Mieheksi ja naiseksi, jotta heistä tulisi yhtä.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.