Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Tietääkö kirkko, mikä sitä vaivaa

9 kommenttia

Tänään on uskonpuhdistuksen muistopäivä. No, onpa latautunut nimi päivälle! Usko. Puhdistus. Muisto. Päivä. Sanat herättävät kysymyksiä:

– onko uskonpuhdistus muisto vain
– eikö puhdistus jatkukaan enää
– millainen on se alkuperäinen usko, jota on puhdistettu ja jota puhdistusta nyt muistellaan
– vai pitäisikö muistellakin sitä alkuperäistä uskoa
– onko puhdistus paluuta vanhaan vai astumista uuteen
– entä puhdistus sosiaalisena ja poliittisena terminä, puhdistetaanko ei- toivotut pois kirkosta
– mikä tarkoittaa päivä, aikaako vai valoa
– kestääkö vanha uskonpuhdistus tämän päivän valon

Tässäpä aluksi. Voit pohtia joutessasi lisää kysymyksiä.

Tämän päivän Suomen ev.lut.kirkosta väki hupenee. Kirkko on huolissaan. Vapaa-ajattelijat kysyvät, onko kirkko ollenkaan tietoinen, mikä sitä vaivaa. Juuri tämä kysymys on tarpeen. Onko kirkko tietoinen?

Elävä usko elää ajan mukana. Se ei mielestäni tarkoita sitä, että se sopeuttaa uskonsa ja oppinsa aikansa virtauksiin, vaan sen tulee sopeuttaa uskonsa esiintuomisen ja markkinoinnin aikansa kieliasuun ja ajatusmalleihin. Jos kirkko luopuu sen alkuperäisestä sanomasta ja arvomaailmasta, ei sille jää etityissanomaa ollenkaan. Jeesus syntiemme sovittajana ja tienä Jumalan yhteyteen on SE ilosanoma, jota ei vain muistella, vaan jota julistetaan. Julistustavat ja musiikkigenret muuttuvat. Niiden on muututtava eli uudistuttava ajan mukana.

Uskonpuhdistus on siis aina paluuta alkuun, Jeesuksen sanomaan ja tekoihin. Ihmeet ja merkit edelleen seuraavat niitä, jotka uskovat. Se uskonnollinen krääsä, joka on tullut toimivan uskon päälle, pitää aika ajoin perata pois, niin kuin tuhkat pesästä, pöly piirongin päältä ja roskat matoilta. Samalla on mietittävä, millä keinoilla pelastava sanoma Jeesuksesta ja Raamatun ilmaisema arvomaailma pidetään esillä kirkoissa, kaduilla, politiikassa, taiteessa, kouluissa, kodeissa…eli koko yhteiskunnassa.

Muistopäivät juhlallisine seppeleenlaskuineen kyllä tuovat juhlatunnelmaa. Nyt tarvitaan kuitenkin muutakin kuin tunnelmaa. Pyhä Henki tuntee myös tämän ajan hyvin tarkkaan ja Hänellä on muutamia luovia ideoita. Siellä, missä Pyhä Henki on tervetullut ideoimaan, siellä on toivoa. Ja uskoa. Ja puhdistusta. Ja eletään päivää.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

9 thoughts on “Tietääkö kirkko, mikä sitä vaivaa

 1. Heikki

  Minulle tuli ihan tänä aamupäivänä mieleen, että tulisipa tälle alustalle kirjoitus, joka koskettelisi Martti Lutheria, niin voisin esittää kysymysluonteisen käsitykseni , tai päinvastoin, että voisivatko Martti Lutherin fanaattisuuteen asti yltäneet juutalaisvihamieliset kirjoitukset olla Jumalan tietoisesti vaikuttamia, jotta Hitler muutamaa vuosisataa myöhemmin voisi käyttää niitä yhtenä syynä juutalaisvainoihin, jolloin ne myös olisivat edesauttaneet Jumalan suunnitelmaa juutalaisten palauttamisessa omaan maahansa?

  Tykkää

  • Vaikeita kysyt! Joka tapauksessa Lutherin juutalaisvastaisuus on luter.kirkon historian häpeä. Mutta Jumala käyttää häpeääkin muuttaessaan kohtaloita.

   Liked by 1 henkilö

   • Niin. Hän, Herra, kääntää pahankin palvelemaan hyvää, omia tarkoitusperiään. Tästähän on varsinkin VT:ssa esimerkkejä, kuten rovasti varmasti tietää 🙂 mikään ei ole Hänelle mahdotonta.

    Liked by 1 henkilö

 2. Koska paikallinen sähköliike on jo kiinni, niin päätin hakea johtoa Raamatusta. Tämä on nyt vain minun näkemykseni ” ja voimavaikutukset ovat moninaiset, mutta J u m a l a, j o k a k a i k k i k a i k i s s a v a i k u t t a a , on sama.” (1. Kor. 12:6), oli mukana noissa kahdessa sekä että – tapauksessa!

  Tykkää

 3. Kiitos isänpäivastä

  Tykkää

 4. Onko kirkkoon syntynyt kahden kerroksen väkeä? Näin Heikki Linnavirta sanoi A-studiossa tässä joku ilta. Ei ole keskusteluyhteyttä. Onko kirkolla keskusteluyhteys tavallisiin ihmisiin, vai vain ideologian miesten kanssa?

  Mitä mieltä olet Heikki?

  Liked by 1 henkilö

  • Tuo riippuu seurakunnasta ja sen papeista. En yleistäisi. Joissain on hyvä yhteys seurakuntalaisten kanssa. Suomen ev.lut.kirkko on niin moni- ilmeinen. Vaalien alhainen äänestysprosentti kyllä kavaltaa sen, että asioista kiinnostuneita on vähän.

   Liked by 1 henkilö

 5. Jäin vain miettimään asiaa. Linnavirta tarkoitti varmaankin kirkon ylintä ”kermaa”, ja ehkä juuri tiettyjä seurakuntia. Kun suojellaan puita ja eläimiä, jotka Jumala luo kerran uudestaan ja jotka eivät Kristuksen lunastusta tarvitse, mutta ei elämän raunioilla olevia ihmisiä.

  Uskon kyllä, että ihan OK seurakuntia on olemassa, onneksi. Tai ainakin ihan siedettävän hyviä, sellaisia lasaretteja. Ei hyviä, mutta Jumalan armossa eläviä. Siis hyviä, tavallaan.

  Liked by 1 henkilö

 6. Tarkemmin ottaen Lutherin Juutalaisvastaisuus tuli kuvioihin mukaan vasta,
  kun hän oli jo monisairas ja vähän ennen kuolemaansa.
  Hän kärsi Menierin taudista ja monesta muustakin vaikeasta hermoja koettelevista sairauksista.
  Tuohon aikaan hän oli väsynyt kaikkeen ja oli kiukkuinen olemukseltaan ihan yleisesti.

  Hitler kytti tätä hänen dementoitunutta sairautta täysin häikäilemättömästi hyväkseen,
  saadakseen valtionkirkon puolelleen ja tukeakseen omaa diktatuuriaan.
  Tästä syystä esim. Boenheffer kuului tunnustuskirkkoon ja oli silti ajatuksiltaan
  täysin Lutherin kannattaja, mutta ei Hitlerin ja sen osa valtionkrkon,
  joka hyväksyi tällaisen epäraamatullisen toiminnan.

  Tämän takia hän antoi henkensä. En enää jaksa uskoa Suomen valtionkirkon uskonpuhdistukseen.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.