Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Pantattu nauru

1 kommentti

Ei vitsejä saarnaan! Ja miksi ei? No, kun kuulijat eivät tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Oliko vitsi tarkoitettu tosissaan kevennykseksi ja sitä kautta jopa syventämään opetusta. Vai onko se symbolikieltä, jota nyt vaan ei kukaan ymmärrä. Vai peräti pilkkaamista, jolloin pitäisikin itkeä, ei nauraa. Vitsit nostaa kirkossa kysymysmerkkejä???
Meneepäs tämä vaikeaksi!

Keveys ja kirkonmenot eivät kuulu yhteen. Kirkkoon ei mennä nauramaan. Pappi ei ole standup- koomikko. Ja sitä rataa…

Hm! Uskallan olla hiukkasen…ei kun täysin eri mieltä!

Tietysti on hyviä ja on huonoja vitsejä, siis tilanteeseen sopivaa ja sopimatonta huumoria. Mutta ilo saa hymyilemään. Ilo on väkevä voima. Ilo purkautuu myös nauruna, jopa hilpeytenä. Ei se voi olla syntiä. Naurun aiheet voivat olla vääriä, jopa syntiä, mutta ei nauru, joka on luotu ilmaisemaan äärimmäisen myönteisiä ja iloisia tunteita. Nauru vapauttaa meissä sellaisia voimia, jotka hoitavat meitä. Tämä taitaa olla jopa tutkittua tietoa. Ainakin koettua todellisuutta.

Pantattu nauru etsii ulospääsyä. Melankolia voi olla kulttuurijuttu ja kirkkomelankoliassa tuo korostuu: on lupa, jopa edellytys ja vaatimus olla allapäin edes kirkossa. Sitten tulee joku, joka uskaltaa rikkoa tämän säännön. No, hiukan tässä liioittelen, mutta vain hiukan. Kunhan vain haluan korostaa sitä, että ilo, vapaus, riemu ja huumori kuuluvat elämään ja kirkkoon, että ilo Herrassa on edelleen väkevyytemme. Mitä enemmän iloa, sitä leveämpi hymy ja usein myös sitä vapautuneempi nauru ja huumorintaju.

Entäs se ns nauruherätys?
Nyt alan ymmärtää sitäkin uudesta näkökulmasta: vuosisatojen pantattu nauru vapautuu, kun Pyhä Henki saa luvan koskettaa. Syvällä sydämessä tapahtuu vallan vaihto, pimeys ja ahdistus kumotaan, Jeesus pääsee hallitsemaan. Ilo marssii elämään. Ei sitä voi kahlita, eikä kannata liiaksi hillitä.

Ilo houkuttelee puoleensa. Jeesus, yltäkylläisen elämän lupaaja, palauttaa meille sen, jonka varas on varastanut, tappanut ja tuhonnut: maljan, joka läikkyy yli ilon viiniä.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

One thought on “Pantattu nauru

  1. Ilo mainitaan toisena Hengen hedelmistä, heti rakkauden jälkeen.
    Itse koen kuitenkin että se on Hengen varmuutta siitä että Jumala
    on läsnä päivän työssä, rohkaisten ja auttaen. Se on hiljaista sisäistä
    tyytyväisyyttä.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.