Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Pakolaiset ja osuuskaupan leipähylly

5 kommenttia

Siis leipähyllyt! Eihän nuo rieskat yhteen hyllyyn mahdu. Ei edes yhteen nurkkaan. Tuotteiden tuoksussa onkin mukava lukea, mitä kaikkea leivässä on ja onko tarpeeksi paljon kuituja ja tarpeeksi vähän suolaa. Tovi siinä menee, kun opiskelee ravintojen määriä ja terveysvaikutuksia.

On siinä pakolaisilla ja maahanmuuttajilla opettelemista! Siinä vaiheessa, kun uskaltautuvat suomalaiseen yhteisöön peremmälle. Matkalla on monta rimaa ylitettävänä. Suurin rima taitaa olla ihmiset ja heidän asenteensa. Kylmyys ja vastahakoisuus vaistotaan, vaikka ei kieltä osaisikaan. Kaupan kynnykset eivät ole niin korkealla.

Mutta blogini pointti ei nyt olekaan siinä, oppiiko Suomeen lopultakin päässyt tai päätynyt ulkomaalainen lukemaan kaupassa tai selviämään kovassa asennemaailmassamme. He ovat joutuneet selviämään maailman poluilla hankalia olosuhteita paetessaan.

Pointtini: tajuammeko me, millä tasolla me elämme? Osuuskaupan leipähylly kavaltaa elintasomme. Ruokien hukkamäärät samoin. Valittavat asiakkaat myös. No, onhan meillä omat leipäjonomme! Myönnän! Ja jonot pitenevät. Mutta myös kauppojen leipähyllyt pitenevät ja valikoimat kasvavat. Lapsuuteni kaupoissa tuoksui kyllä tuore leipä, mutta aikaa ei kulunut leivän valintaan. No, en vertaa tämän enempää menneisiin.

Mutta kysynpä:

– Voiko elintasomme pudota? Voi!
– Olemmeko valmiit siihen? Eppäilen!

Ja tärkein kysymykseni:
– Haluammeko tasata niiden kanssa, joilla on vähemmän?

Jos olemme valmiit tasaamaan, voi maailmalla olla toivoa. Ja ei ole kyse pelkästään leivästä. Voimmeko tasata vaatteitamme, asumistamme, matkustamistamme? Mahdummeko kimppakyytiin, samaan saunaan, sylikkäin metrossa? Entä samaan kirkkoon, jossa veisuu sujuu useiden kielten harmoniassa? Tätä tasaamisen ajatusketjua voit jatkaa itse lisää.

Voi olla, että kohta meidän on pakko tasata. Mutta jos meillä olisi ennakkoluulotonta seikkailumieltä, ei se olisikaan pakko, vaan kiehtova elämäntyyli, jossa kaikki olemme saamapuolella. Aattele, kaikki ovat saamapuolella!

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

5 thoughts on “Pakolaiset ja osuuskaupan leipähylly

 1. Asiaa. Sekä leipäjonot että leipähyllyt pitenevät. Jokin ei täsmää. Kiitos, Heikki.

  Liked by 2 people

 2. Mikähän tässä toisi tasapainon. Ehkä sympatioittemme riviinpano auttaisi ymmärtämään itseään. 1. Minimitoimeentulorajan alapuolella elävä lapsiperhe. 2. Eläkeläinen, jolta ollaan leikkaamassa asumistukea niin, että hän on vaarassa pudota tuon lapsiperheen tasolle 3. Henkensä edestä pakeneva aito pakolainen. 4. Ensimmäisestä pakolaisuojapaikataan parempaa elämää etsimään lähtevä maahantulija. 5. Eri syistä leipäjonoista apua tarvitsevat.

  Liked by 1 henkilö

 3. Jaa-jaa. Arvovalinta on sekin, käykö K- tai osuuskaupan leipähyllyllä, leipäjonossa tai seksimessusssa.

  Liked by 1 henkilö

 4. Tässä samaan ei ole pelkästään kysymyksenä se, suostummeko me tasaamaan.
  Kysymys on siitäkin suostuvatko esim. muslimit samaan saunaan ?
  Jostakin luin että heille on täällä jäjestettävä omat uimavuorot.
  Vaikea tasata sellaisesta, mikä ei sitten kelpaakkaan.

  Tykkää

 5. Tasaan siinä vaiheessa, kun selitätte seuraavan: Minä työtön sinkku, säästöjä n. 1300. En ole oikeutettu toimeentulotukeen. Samaan aikaan nämä mamut saavat ”hieman” enemmän…

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.