Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Pimeillä lyhdyillä ajava kirkko

1 kommentti

Satoja vuosia kirkko ajeli sammutetuin lyhdyin. Elävä ja apostolinen seurakunta virallistui ja liittoutui valtiovallan kanssa. Kirkot komistuivat. Samoin pappien, piispojen ja paavien vaatteet. Kirkko näytti maallisen valtansa. Latinankielisiä Raamattuja pystyivät selittämään vain kieltä opetelleet papit. Kansa eli sen vallassa, mitä papit opettivat. Nimenomaan sen vallassa, sen vallan alla ja se valta oli suuri. Kansa eli hengellisessä pimeydessä.

Uskonpuhdistus pisti valoja päälle. Raamattu saatiin kansankielille. Valoja syttyi nyt myös sydämiin. Kiitos Herralle!

Kristittyjen ja seurakuntien määrä on tänään valtaisa ja kristinuskon vaikutus maailmassa on valtava. Vallankäytön kahvasta on päästy vaikutusvaltaan.

Onhan?!

Kirkko kasvaa Afrikassa ja Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Olen huolissani Euroopasta, omasta maanosastani. Osin myös Suomesta, isänmaastani. Elonmerkkejä on paljonkin. Kirkoissa on toimintaa. Valoja on päällä. Toivoa ei ole menetetty. Mutta keskellä kylää olevat kirkot voisivat ajaa vielä kirkkaammin lyhdyin. Onhan Jeesus maailman valkeus, ei mikään hiipuva hiillos Gennesaretin kalastajakylässä.

Kristuksen kirkko, siis kaikki Jeesukseen uskovat ihmiset ovat Kristuksen edustajia, työtovereita täysin valtuuksin maan päällä. Pyhän Hengen persoona voimassaan jakaa heille armolahjoja ja avaa heille Raamatun Sanan merkitystä. Ihmeet ja merkit seuraavat niitä, jotka uskovat. He jatkavat Jeesuksen ja apostolien tekoja.

Ongelma: monissa kirkoissa ja seurakunnissa ihmeet kielletään, armolahjoja varotaan, Pyhän Hengen voimakkaista ilmenemismuodoista varoitellaan, uskon julistajat joutuvat tarkkailuun. Liian moni kirkko on ajautunut humanismiin, josta puuttuu selkeä pelastusopetus Jeesuksesta tai toiseen ääripäähän,tiukkaan lakihenkisyyteen, josta puuttuu Jeesuksen armon avaruus. Monet kirkot ajavat sammutetuin lyhdyin; valot on kyllä olemassa, mutta niitä ei käytetä.

Silti vielä veisaamme: ”Jeesus Sana elämän…soisit tulen syttyvän!”

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

One thought on “Pimeillä lyhdyillä ajava kirkko

 1. valta ja loisto
  pimeillä lyhdyillä
  kirkko kasvussa
  silti väki vähenee
  valosta ääripäihin

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.