Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Kuka kähvelsi luvan menestyä

4 kommenttia

Minäpä kerron kymmenen syytä:
– ennakko- ja epäluulot
– väärät käsitykset Jumalasta
– tietämättömyys Raamatun lupauksista
– vähättelevä minäkuva
– kateus
– leimautumisen pelko, esim.menestysteologian leima
– piilopirttikulttuuri
– vääristynyt maailmankuva
– nöyryyden ja nöyristelyn sotkeminen toisiinsa
– rakkauden puute

Eikä tämä ole kattava lista lainkaan. Synti, syyllisyys ja itse saatana pistävät kapulaa menestyksen rattaisiin: kuka luulet olevasi!

– Niin, kuka luulet olevasi?
– En luule, tiedän olevani Jumalan lapsi ja näin ollen Hänen rakkauden kohteensa. Jumala, Isäni on rikas ja rikas antaja, jotta minäkin olisin rikas antaja ja runsaasti jakaisin kaikkialle Hänen rikkauksiaan.

Ps. Lue Jobin kirjan viimeinen luku!

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

4 thoughts on “Kuka kähvelsi luvan menestyä

 1. vastoin totuutta
  ystävätkin puhuvat
  sonnit ja pässit
  Job on rikas antaja
  menestystä jakava

  Liked by 1 henkilö

 2. Hyvä, Heikki-veli!

  Kirjoitan sinulle sasirauslomalla ollessani. Tämä pamfletti tulee sinulle siis juuri niiden joukosta, joilta on ”kähvelletty lupa”, menestyä, olla ikuisesti terve (?) Mutta ethän loukkaannnu, vaikken – sairaudestani huolimatta – tunnistakaan itsessäni noita luettelemaasi kymmentä syytä (syntiä?).

  Ennakko- ja epäluulot: Tiedätkö, veliseni, että olen päinvastoin löytänyt ennakko- ja epäluuloa sieltä, missä paranemiseen velvoittavat uskovat etsivät turhaan syytä minunkin sairaudelleni. Kipeimmin tuo epäluulo satuttaa sillon, kun sen lukee sairasvuoteella maatessaan läheisen uskonveljen silmistä.

  Väärät käsitykset Jumalasta: Sallinet minun huomauttaa, että juuri parantumiseen painostavissa piireissä olen itse nähnyt selkeiten sen, kuinka mitättömän pieni ja mustavalkoinen kuva monilla on Jumalasta.

  Tietämättömyys Raamatun lupauksista: Olen surullisena pannut merkille sen kapea-alaisuuden, jolla monet valikoivat ”Raamatun lupauksia” kuin mannalappuja. Joillakin on tapana laatia noista valikoiduista ”lupauksista” itselleen eräänlainen uskontunnustus, kristillinen mantra, jota hokemalla he pitävät itsensä tietyllä uskontasolla.
  Onko synti, jos sairastava tarttuu lupaukseen, jonka apostoli kirjoitti vankeudessa ollessaan: Elimmepä tai kuolimme, olemme Herran omat! Onko hän lupausten varassa vai epäuskon vallassa?
  Ethän pahastu, jos muistutan, että itse saatana syytti Jeesusta Raamatun lupausten unohtamisesta: ”Kirjoitettu on … Hän antaa enkeleilleen käskyn …”
  JOskus ”parantajina” esiintyneiden mentyä, sairashuoneen oven sulkeuduttua, he ovat jättäneet jälkeensä tuon saman kolkon kysymyksen. Voimamiehet ovat menneet, mutta kiusaaja ”lupauksineen” on jäänyt.

  Vähättelevä minäkuva: Olen kuunnellut paljon erään Arfikasta innoituksensa hakeneen pojan saarnoja ”suomalaisten kurjasta minäkuvasta.” Ja juuri täältä alemmuudentunnon ahdistaman kansan keskeltä on Afrikkaankin lähetetty lähetyssaarnaajia pilvin pimein!?
  Jälleen kerran palaan tarinaan, jossa Jeesukselle opetettiin oikeaa minäkuvaa: ”Jos olet Jumlaan poika, niin sano näille leiville …”

  Leimautumisen pelko, esim.menestysteologian leima: Suonet anteeksi, Heikki, mutta en ole tavannut kovinkaan montaa köyhyydessä tai sairaudessa elävää, joka ei milloin tahansa ottaisi vastaan loppovoittoa siksi, että pelkäisi ”leimautumista”. Sosiaalitoimistoon salaa livahtava ihminen tietää tasan tarkkaan, mitä leimautuminen merkitsee. Kyllä köyhyys, puute ja sairaus leimaavat ihmisen paljon tehokkaammin, kuin menestys ja rikkaus.

  Vääristynyt maailmankuva: Olen pienestä ja varmasti vääristyneestä näkövinkkelistäni käsin oudoksunut puolestani sitä maailmankuvaa, jota ns. menestyksen julistajat edustavat. Heidän mailmankuvansa mukaan, he hallitsevat, käskevät, vaativat ja komentavat, ja jopa luonnonvoimat on alistettu heidän valtaansa. Olen kummastellut niidenkin julistajien tapaa puhua menestyksestä, jotka eivät ole hoitaneet edes omia velkojaan.

  Nöyryyden ja nöyristelyn sotkeminen toisiinsa: Nöyryyden ja nöyristelyn sotkeminen toisiinsa on todellakin harhaanjohtavaa. Mutta jos nöyristelyn pelossa unohdetaan nöyryys, se on suoranaisesti tuhoisaa.
  Jaakobin aikana oli miehiä, joilla oli terve itsetunto, oikea minäkuva ja kaikki uskon edellytykset. Silti Jaakob kirjoittaa heille: ” Kuulkaa nyt, te jotka sanotte: ”Tänään tai huomenna me lähdemme siihen ja siihen kaupunkiin, viivymme siellä vuoden, teemme kauppoja ja keräämme hyvät voitot.” Ettehän te tiedä, mitä huomispäivä tuo teidän elämäänne! Savua te olette, joka hetken näkyy ja sitten haihtuu. Näin teidän tulisi sanoa: ”JOS Herra tahtoo, niin me elämme ja teemme sitä ja sitä.”
  (Jaak.4:13-15).
  Mutta ehkä Jaakob olikin liian heikko uskossaan, koskapa kuoli marttyyrina…?

  Rakkauden puute: Tällaisena keskenkasvuisena rohkenen huomauttaa, että rakkauden ominaisuudet eivät mielestäni tule näkyville ainaisen menestyksen allonharjalla. Olen yllätyksekseni löytänyt rakkautta usein juuri siellä, missä sitä eniten koetellaan – kärsimyksen koulussa.
  Miten muuten tietäisin, että ”rakkkaus on pitkämielinen”, ellen joutuisi odottamaan? Ainoastaan sen kautta tiedän, että ”rakkaus on kärsivällinen.” Vain jotakin vaille jäänyt tietää, että ”rakkaus ei kadehdi”. Rakkaus ”ei etsi omaa etuaan…. eikä muistele kärsimäänsä pahaa.” Tämäkin on totta vain siellä, missä on jotakin koettu, jostakin luovuttu ja jotakin kärsitty.
  ”Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaiken se kärsii.”
  Lienenkö värässä, mutta minun mielestäni Rakkaus on ”voittoa tavoittelematon” yritys!

  Meillä kummallakaaan ei liene halu leimautua rakkauden puutteesta kärsiväksi, joten kirjoitin tämän rohkeasti luottaen, että ”kaiken se kestää.”
  Uskon, Heikki, että kerran perillä yhdessä hämmästelemme sitä, mikä lopulta oli tappio, ja mikä puolestaan oli oikeasti menestys meidän matkallamme täällä alhaalla.

  Liked by 1 henkilö

 3. Amen.
  Jumalan lapsi ei luule, hän tietää olevansa Jumalan lapsi.
  Mitkään väitteet eivät tuota horjuta,
  sillä Pyhän Hengen sinetti on niin vahva todistus saajallen.

  Liked by 3 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.