Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Käyttökiellossa kallis kirkko

3 kommenttia

Siinä se seisoo. Tyhjillään. Ei saa käyttää. Home tai jotain sellaista vauriota. Purkaakaan ei voi noin vaan. Kaupungillakin on sanansa sanottavana. Entäs museovirasto? Silläkin saattaa olla mielipide. Sanojia löytyy ja kirkko seisoo uskollisena paikallaan. Sillä ei ole sanoja, sehän on rakennus ja rakennukset eivät puhu.

Kalliita, käyttökelvottomia kirkkoja taitaa löytyä siellä sun täällä!

Pohdinkin tässä muutaman rivin ehkä hyvinkin luvattomia!

Pitääkö kristillisen seurakunnan olla rakennuskeskeinen? Kirkko keskellä kylää voi tulla kalliiksi, liianko kalliiksi? Kuinka monet käräjät on käyty kirkkorakennuksista? Voiko seurakunta elää ilman hienoa pytinkiä? Onko kirkko turistirysä vai kalastusverkko Pietarin ja sen kavereiden käsissä? Tässäpä aluksi.

En minä rakennuksia sinänsä vastusta. Kunhan kyselen ihan tosissani. Sillä:

On olemassa maanalainen kirkko, kotikirkot ja sellainenkin kuin Kairon luolakirkko. Ja niissä seurakuntalaisten määrä kasvaa. Ja niiden ihmisten vaikutusvalta kasvaa. Ja tästä pääsenkin aiheeseen: Pyhän Hengen temppeli!

Se on luomakunnan hienoin, herkin ja ihmeellisin temppeli. Se ajatteleekin omillaan. Ja puhuu ilman laitteita. Se kävelee kätevästi paikasta toiseen, pienille kujillekin, minne ei muuten pääse. Se kuljettaa mukanaan Kristuksen tuoksua ilman suitsukkeita ja valoa ilman kynttilöitä. Se toimii yhteiskunnassa suolana ilman suolasirotinta. Ja se levittää toivoa kaikkialle, minne se jalallaan astuu, sillä Jumalan valtakunta on siinä sisällä, siis asuu siinä. Se ei ole museoviraston, eikö minkään muunkaan byrokraatin alainen.

Ihminen, Kristukseen uskovainen! Siinä meillä temppeli, jonka rakennuttaja ja ylläpitäjä on itse Jumala. Ja niitä temppeleitä löytyy kaikkialla, sielläkin, missä ei luulisi niitä olevan. Mikä ihmeellinen idea! Vain universumin Luoja on voinut kehittää näin nerokkaan temppelin. Pyhän Hengen täyteydessä se jatkaa Herransa, Jeesuksen tekoja ja julistusta, johtaa ihmisiä kokemaan pelastumista, paranemista ja vapautumista. Hyviähän ne rakennuksetkin ovat, mutta kovin hiljaisia ja välillä homeisia.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

3 thoughts on “Käyttökiellossa kallis kirkko

 1. kirkon menossa
  seurakunta mukana
  paikasta toiseen
  valo Sana suolana
  luolan pimeydessä

  Liked by 1 henkilö

 2. Käyttökieltoon asetettuja kirkkoja maasta tosiaan löytyy.

  Maassa on myös paljon sellaisia kirkkorakennuksia, jotka eivät erityisen hyvin tilojensa osalta vastaa seurakuntaelämän nykyisiä tarpeita. Lasten äänekkäänkin messuihin osallistumisen mahdollistavia kirkkorakennuksia maassa on varsin vähän. Eivätkä monet vanhat kirkkotilat vastaa nykyisin erityisen hyvin monien vanhustenkaan tarpeita, joista osa tarvitsisi esteettömämpiä tiloja, joissa on helpompi liikkua ja vaivattomampaa saada puheesta selvää. Kirkkotilojen käytettävyyden parantamiseksi voisi tehdä monenlaista.

  Tykkää

 3. SUURESSA maailmassa home ei ole ongelma. Olen nähnyt varsin kansoitettuja kirkkoja, joiden nimikin on suoranaisesti ”home church”.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.