Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Lintu vai kala? (Kyselyä kirkosta)

5 kommenttia

Tätä joskus nuorena kyselimme, kun emme olleet varmoja jonkun uskosta. Nyt kyselen tätä itseltäni. En niinkään kysele, olenko uskossa vai en, sillä tiedän, kehen uskon, kuka on Herrani ja mistä kirjasta löydän totuuden.

Kyselen, mikä on minun kirkkoni!

Ehkä tätä ei kannattaisi julkisesti pohtia, olenhan ollut kirkon pappina jo yli 40 vuotta. Mitä sitä nyt kyselemään!

Tällä hetkellä kirkkoni antaa moniulotteisen äänen. Avioliitosta. Uskosta. Raamatusta. Humanismi nostaa päätään yli Jeesuksen opetusten. Kirkkoon kuuluminen on kuin Taivas- takuu: kerran kastettu, aina pelastettu.

Missä parannussaarna, opetus Jeesuksesta ainoana tienä Taivaaseen, Isän Jumalan yhteyteen? Missä Pyhän Hengen armolahjat? No, onhan niitä. Ja on herätysliikkeitä. Ja on Raamattukursseja ja Alfaa. En niitä aliarvosta. Silti kaipaan lisää dynaamisuutta, Hengen paloa, selkeitä eettisiä kannanottoja sekä julistukseen, että toimintaan. Haluaisin nähdä kirkkoni yhteiskunnan ja maailman rajuna muutosvoimana. Haluaisin kokea Pyhän Hengen läsnäolon perustamansa kirkon elämässä.

Mistä kirkosta puhun?

Siinäpä se! Suomessa kirkko = ev.lut.kirkko, kansankirkko, johon enemmistö suomalaisista kuuluu. Muut ovat jotain muuta! Siis jo kielemme, käsitteemme on ominut kirkko sanan yhdelle kristilliselle suunnalle. Sekin hämää.

Olenko siis lintu vai kala?

Kuulun ev.lut.kirkkoon, käyn sen seurakunnissa puhujana, minut vihittiin juuri ko kirkon papiksi Oulun tuomiokirkossa vuosikymmeniä sitten. Olen saanut piispalta aikoinaan rovastin tittelin, jota minun kaverini rakastavat käyttää. So far so good!

Mutta kuljen myös hyvin paljon ns vapaissa suunnissa, nautin niiden vapaasta tavasta ylistää, rukoilla, julistaa ja käyttää armolahjoja. Monet minun rakkaista ystävistäni olisivat tosi iloisia, jos kävisin kasteella. No, en ole käynyt, mutta…kryptiset pisteet jätän lukijan harkittavaksi.

Tällä hetkellä koen ennen kaikkea olevani Kristuksen kirkon jäsen. Siihen kuuluminen on vapauttava asia. Tiedän, kuka ja mikä olen Jeesuksessa. Siinä kirkossa on lintuja ja kaloja.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

5 thoughts on “Lintu vai kala? (Kyselyä kirkosta)

 1. Minä uskon, että tuohon Kristuksen Kirkkoon kuuluu, ja tulee kuulumaan lukematon joukko jotka Pyhä Jumala tuntee ja tietää aivan täydellisesti. Hän tuntee joka ainoan Poikansa oman!

  Liked by 2 people

 2. Yhteisiä asioita: Kuulun luterilaiseen kirkkoon ja käyn kirkossa varsinkin ehtoollisella sillointällöin, käyn toisinaan vapaissa suunnissa, en ole ottanut aikuiskastetta, koen kuuluvani kaikinpuolin Kristuksen seurakuntaan.

  Liked by 1 henkilö

  • Ritva sanoit ”aikuiskaste” mikä se on????? minut on kastettu vauvvana ite en siitä muista/päättänyt…vanhempani päätti. Uskoon tulin vuonna-83 evlutkirkossa. Raamatullisella Uskovien Upotuskasteella kävin 22.3.1998 ja sille kasteelle menin omasta tahdosta, ku Taivaan Iskä mua pyysi meneen ja se on minun Elämässä YKSI TÄRKEIMMISTÄ USKON ASKELISTA siinä on VALTAVA SIUNAUS kätkettynä.

   Liked by 1 henkilö

 3. Kiitos, Heikki, tästä kirjoituksestasi. Rehellisyydestä pidän – se on suolaa, jota tarvitaan.

  Minä olen kuulunut kaikkiin kirkkoihin ja käynyt kaikilla kasteilla. Tällä hetkellä (kun en ole enää rekisteröitynä) janoan siihen Isoon Kirkkoon, josta on sanottu herätyksen lähtevän. En tiedä, tarkoitetaanko sillä lattioita ja kattoja, vaiko yhteen liitettyjä sydänten seiniä.

  Joka tapauksessa herätys alkaa ensin uskovista.

  Liked by 1 henkilö

 4. Hmm…
  Olen jonkun kirjoituksista oppinut, että…
  – ne, jotka eivät usko Armolahjojen toimintaan, ovat uskonnollisia, eivät uskovia
  – ne, jotka eivät paranna sairaita ja julista siitä, ovat fariseuksia
  – ne, jotka eivät ymmärrä karismaattista karkeloa, jäävät hedelmättömäksi

  Mutta: ”Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu…”
  No, jaa!? Onko sillä merkitystä?!? Tokkopa.

  Miellenkiintoista, kuinka ”yksinkertainen”, ”selkeä”, ”yksiselitteinen” sana muuttuu tarvittaessa moniselitteiseksi, tulkittavaksi ja vaikeaselkoiseksi.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.