Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Kiltin miehen syndrooma

3 kommenttia

Hän oli herttaisen kiltti. Niin kiltti, että pyysi anteeksi olemassaoloaankin. Hän yritti olla kaikille kiltti, siis mieliksi. Hän väistyi ja teki tilaa muille, häipyi tapettiin, taka-alalle, verhoihin. Hän kyllä yritti sanoa mielipiteitään, mutta perui pyhätkin puheensa, ettei loukkaisi muita. Kiltti mies ei halunnut loukata ketään. Ei siis ketään!

Hän luuli tekevänsä hyvää häipymällä maan rakoon. Hän luuli saavansa ystäviä antamalla kaikille periksi ja vaikenemalla silloinkin, kun jonkun olisi pitänyt puhua ääneen. Hän kyllä korotti ääntään, mutta vain sekunniksi, ettei kukaan ehtisi ärsyyntyä.

Hän luuli, että kiltteys pelastaa maailman. Tai hänen oman nahkansa.

Hän luuli. Ja tuo luulo sokeutti hänet.

Hän ei nähnyt, eikä tajunnut, että kiltteys ajoi hänet paitsioon ja karkoitti ihmisiä luotaan. Kiltteys luo ilmapiiriin epäilyttäviä asioita, kuten epävarmuutta, epäuskoa, epäselvyyttä, epäsitä ja epätätä. Kiltillä ihmisellä voi olla kontakteja. Mutta onko hänellä luottokavereita, se on eri juttu, sillä liian kiltti antaa periksi joka suuntaan ja sellaisen varassa on paljon riskejä.

Miksi otsikkona on kiltin miehen, ei naisen, syndrooma. No, kun tunnistan tuon syndrooman oireita itsessäni ja satun olemaan mies. Miehisyydessä kiltteys saattaa, siis saattaa, korostua näkyvällä tavalla. Puhun nyt vain omasta kokemuksestani.

Kiltti mies! Onkohan sellainen pahempi tapaus kuin kiltti nainen? Sitä saapi vapaasti pohti, ken uskaltaa. Mutta kiltteyden syndroomaan on syytä löytää lääke. Katson Jeesukseen, Hänen tyyliinsä puhua ja toimia. Hänestä löytyy huikea malli elää nöyränä ja silti rohkeana vaikuttajana. Jeesus ristillä ei ole kiltti näky. Verinen uhri huutaa: se on täytetty!

Ristillä on rohkea, ei röyhkeä Jeesus!

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

3 thoughts on “Kiltin miehen syndrooma

 1. Heikki, kiitos! Asiasta kirjoitat ja – kiltisti 😉 .

  Ihmisinä me, ikävä kyllä olemme ehkä enemmän kuin tiedostammekaan, lapsuutemme kokemusten ”sitomia” tiettyyn pisteeseen asti. Emmekä pelkästään lapsuutemmekaan vaan koko elämämme. Väkivallan alla elänyt on joutunut opettelemaan kuinka säilyttää henkensä, ja jos on esim. pienen lapsen äiti, menee suojeluvaisto siinä kaiken edelle.

  Ja kuitenkin kun tulemme/olemme uskossa Jeesukseen, meidän identiteettimmekin voi, ajan kanssa tosin, muuttua enemmän Hänen suuntaansa. Ja uskon että jossain suhteessa muuttuukin. Jeesuksen seurassa rohkeus ja omanarvontunto kasvaa. Elämässä vaan tulee heikkoja hetkiä. Silloin kun on fyysisesti huonona se vaikuttaa psyykeenkin.

  Mutta, Jumala on Voimallinen!
  Ihminen saa kaikkea hyvää Hänen yhteydessään. Voi muuttua parempaan suuntaan, toiveenaan ja uskonaan kerran saavutettava täydellisyys Vapahtajamme ja lääkärimme Jeesuksen täytetyn työn tähden.
  On meillä, Heikki ystävä, toivoa!
  Rohkaistaan toinen toistamme?
  Vai onko se liian kilttiä? 😉

  Tykkää

 2. Ei nainen ainakaan voi toimia rohkeana vaikuttajana kuin Jeesus. Hänen on Paavalinkin opetuksen mukaan vaiettava seurakunnassa. . Parasta pysyä kilttinä nyrkin ja hellan väölissä. Rohkeana voi käydä niinkuin Jeesukselle.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.