Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Naismaista uskonnollisuutta

3 kommenttia

Älä hyvä veli kirjoita halaistua sanaa tuosta aiheesta, varoittaa mystinen alitajunta. Kirjoitanpas, vastaa itsepäinen itsetunto.

Taustaa: kävin kirkossa messussa. Toimitsijoina saarnaaja, liturgi, kaksi avustajaa, kanttori ja kaksi suntiota. Kaikki naisia! Mitä sitten, sanot sinä, eihän siinä ole mitään ihmeellistä, naisiahan kirkkoväki muutenkin on enimmäkseen.

Siinäpä se, kirkkoväki on enimmäkseen naisia. Miksi näin? Ja siksi toisekseen, jos messun hoitajat olisivat olleet kaikki miehiä, siitä olisi noussut iso poru. Harvalukuisten miesten edustajana tätä tilannetta ihmettelen nyt ääneen.

Onko kirkko naisellinen? Sanoma itsessään ei ole sen sen enempää naisellinen kuin miehellinenkään. Evankeliumi sopii ja kuuluu kaikille. Sen ilmenemis- ja julistustavat voivat olla naisellisia tai miehekkäitä tai jopa neutraaleja. Kirkkojen ja seurakuntien täytyy huolehtia siitä, että sanoma ei yksipuolistu. Uskaltaisin sanoa, että ripaus miehisyyttä menoihin ei tekisi pahaa.

Liturgiat, liturgiset värit, vaatteet ja kaavat ovat myös asia, johon tekisi mieleni sanoa pari sanaa, mutta tämä on sen verran herkkä alue, että on viisaampi olla vaiti. Eihän maskuliinisuus ole ulkonaisista tekijöistä kiinni. Vai onko sittenkin? Ainakin on oikeus ja kohtuus kysyä ja pohtia asiaa.

Jeesus ja opetuslapset konkreettisesti ulkoistivat evankeliumin: se kuului kujilla ja pelloilla. Me olemme vieneet ja jättäneet ilosanoman sisätiloihin, komeisiin kirkkoihimme. Kyllähän seurakunta toimitilat tarvitsee. Tietysti! En toki sitä vastusta. Mutta Herramme Jeesuksen evankeliumi kuuluu kaikille. Sitä tulee siis kuuluttaa kaikkialla, että kaikki, miehetkin ja naiset, todella kuulisivat ja ymmärtäisivät, että Jeesus antaa Elämän.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

3 thoughts on “Naismaista uskonnollisuutta

 1. Heikki. Olet rohkea, onneksi olkoon!
  Takaisin alkuperäiseen, sitä minäkin kaipaan kaiken turhan ”kuorrutuksen” ja ns. tasa-arvon sijaan. Arvo on ihmisessä sisäinen tila, jos uskoo kirjoitukset ja tahtoo elää Elävää elämää.
  Ihmisen arvo ei ole sukupuoleen sidottu vaan Jumalan Sanaan. Eikä SANA mielistele ajan henkeä!!!!
  Kiitos.

  Liked by 2 people

 2. Naulan kantaan Hessu! Kysymys kuuluukin miksi miehiä ei seurakunnan virka kiinnosta? Naiset taitavat hengellisen kielen ja ovat kiinnostuneita siitä. Jeesus oli ensimmäinen joka otti naiset vakavasti ja mukaansa. Nyt naiset kannattelevat kirkkoamme kun miehet eivät uskalla tunnustaa väriä. Tämä näkyy kaikkialla ja kaikissa hengellisissä liikkeissä. Tästä on hyvä jatkaa. Anna palaa!

  Liked by 1 henkilö

 3. Tapio, nyt on pakko laittaa hymynaama 🙂

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.