Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Itsesäälin pirullinen katiska

2 kommenttia

Lillutko katiskassa ja mulkoilet, miten muut uiskentelevat vapaudessa?
Toisaalta haluat joukkoon, toisaalta nautit yksin olosta…ennen kaikkea siitä, että saat velloa tunneaaltojen ristiriitaisessa hyväilyssä.

Nautit? Olet hyväilyssä? Aika outoja väitteitä. Itsesääli onkin hyvin ristiriitainen paikka, josta on hyvin hankala päästä ulos. Siis katiska! Olet lähellä muita, mutta silti katiskassa, ei vapaudessa.

Yritän hiukan avata tätä ristiriitaisuutta. Tunteemme riitelevät usein keskenään. Niitä pitää oppia lukemaan ja hallitsemaan.

Itsesääliin kuuluu mm seuraavia komplikaatioita, oireyhtymiä, elämää hankaloittavia tekijöitä: uhriutuminen, itseruoskinta, itsensä rankaiseminen, itsetuho, itsensä mitätöinti, ei minusta ole- mihinkään tunne,syrjäytyminen…Ikävä kyllä tämäkään luettelo ei ole riittävä. Elämän kielteisyyden kirjo kaikissa värisävyissään tekee sen katiskan, jossa lillut.
Pirullisuus on siinä, että ei haluakaan tai ei ole voimia uida katiskasta ulos. Tunteitten ristiriitaisuus syö miestä ja naista!

Näin sinusta tulee helposti itsesi suurin vihollinen, joka näkee muutkin ihmiset uhkaavina viholliskandidaatteina.

Apua! Apu on jo tullut. Jeesus toi Jumalan valtakunnan eli hallintavallan katiskaamme, ulottuvillemme. Tie itsesäälin katiskasta on revitty auki.

Risti julistaa vapautta syyllisyydestä, itsevihasta, itseinhosta, kaikesta, mikä sitoo meidät itsemme kahleisiin. Ristiltä loistaa armo. Se vapauttaa syyllisyydestä, joka niin helposti kietoutuu ympärillemme kuristavalla otteellaan. Armon ihanuus ja vapauden avaruus kuuluvat yhteen. Katiska on rikottu. Saamme uida vapauteen ja vapaudessa.

Jumalan armo vie meidät itsekeskeisyydestä Kristuskeskeisyyteen. Ei kannata enää palata itsesäälin katiskaan. Jo ensioireitten ilmaantuessa tulee katsoa Jeesukseen ja Hänen ansaitsemaansa armoon. Kristus meissä on kirkkauden toivo. Kirkkaus on vapautta Jumalan läsnäolossa.

Kirjoittaja: H H Hilvo

pastor, who loves to preach and teach and pray, because God is so good

2 thoughts on “Itsesäälin pirullinen katiska

 1. sääli nukuttaa
  hemmottelee elämä
  minän katiska
  kalastaja vapaana
  paras syötti uskoa

  Liked by 1 henkilö

 2. Puhut asiaa, Jospa me osaisimme rakentaa seurakuntaa ja yhteisöä jossa tämä Kristuksen armo ja rakkaus muuttuisi lihaksi. Jossa lohduttomat tulisivat lohdutetuksi ja murheelliset ravituiksi. Jossa taakankantajia löytyisi jokaisen uupuneen rinnalle.
  Jeesus sanoo että minun ikeeni on kevyt, hän ottaa kantaaksemme meidän taakat ja antaa omansa, lunastetun ja sovitetun taakan kannettavaksi.

  Liked by 2 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.