Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Yksi kirkko

10 kommenttia

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOlen tuota Mikaelinkirkkoa kuvaillut. Tänään oli lämmin mutta pimeä syysilta, taannoin oli valoisa alkuilta. Vuosi sitten lähes palellutin sormeni ja hytisin hypotermian rajamailla kuljeskellessani kameran kanssa ympäri kirkkoa.

Tänään tulin kirkonmäellä siihen tulokseen, että yhdelle ihmiselle yhdessä kirkossa riittää ammennettavaa vaikka loppuiäksi. On tornia ja kellaria ja seinäpintaa. On ikkunoita ja ovia. Onpa joskus seurakuntaakin.

Mutta kuinka kukin kirkkonsa valitsee?

”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan.”

– – –

PS. Huoneet muuten eivät ole umpioita. Niistä on ovi naapurihuoneisiin.

10 thoughts on “Yksi kirkko

 1. Juha, huikeat sanat kuin kuvasi….. hiljenin ja rakastuin kaikkeen elävään lisää 🙂 Kiitos Jumalalle!

  Liked by 1 henkilö

 2. Juha! Olen nyt viimeisen vuorokauden ajan ajatellut samankaltaisia kuin sinäkin tässä tekstissäsi!? Tuota Isän kodin huoneiden lukumäärää, erilaisuuden hyväksymistä, Jumalaan luottamista koska Hän on uskollinen jne.
  Aivan Huikea on tuo loppulauseesi!!! ”Huoneet muuten eivät ole umpioita. Niistä on ovi naapurihuoneisiin!” Mahtavaa!
  Kiitos.

  Liked by 1 henkilö

 3. Juha

  Kirjoitat ”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan.”….

  …niin jätät kuitenkin määrittelemättä huoneiden lukumäärän suuruusluokan.

  No koska minä sitä joskus taannoin pyrin Raamatusta saamieni tietojen mukaan hahmottamaan, niin laitan sen nyt tähän:
  Jos kaikki pääsevät taivaaseen, kuten pastori Antti Kylliäinen muistaakseni yhdessä kirjassaan väitti, niin mahtuvatko he sinne?

  Tutkin, mitä Raamattu sanoo:

  Ensiksi tärkeä kriteeri eli sisään pääsevien määrä Kylliäisen kriteerein.

  Tieteen Kuvalehdessä nro 5/2013 mainittiin jonkun amerikkalaisen tutkimuslaitoksen tulleen tutkimuksissaan siihen tulokseen, että tämän ihmiskunnan kokonaismäärä siitä hetkestä, jolloin ns. Homo Sapiens aloitti vaelluksensa maan päällä, olisi ”Laskelmien mukaan nykyisten ja menneiden lajitoveriemme yhteismäärä on 107,7 miljardia. Nyt elävien seitsemän miljardin ihmisen osuus joukosta on 6,5 prosenttia.”

  Koska lehden tutkimuksen mukaan, kuten tietenkin olettaa sopiikin, lukumäärä on ”vain valistunut arvaus”, niin otan seuraavassa täksi määräksi 120 miljardia.

  Taivasta ei ainakaan minun muistaakseni ole Raamatussa mitenkään mitoiltaan määritelty, toki muuten henkisesti kuvailtu, mutta Uusi Jerusalem on.

  Uusi Jerusalem ei minun ymmärtääkseni ole koko taivas, vaan kuuluu taivaaseen sen – ehkä tärkeimpänä osana.

  Raamattu kertoo tästä kaupungista ja sen koosta mm. seuraavasti:
  ” Ja hän vei minut hengessä suurelle ja korkealle vuorelle ja näytti minulle pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui alas taivaasta Jumalan tyköä, ja siinä oli Jumalan kirkkaus; sen hohto oli kaikkein kalleimman kiven kaltainen, niinkuin kristallinkirkas jaspiskivi; siinä oli suuri ja korkea muuri, jossa oli kaksitoista porttia ja porteilla kaksitoista enkeliä, ja niihin oli kirjoitettu nimiä, ja ne ovat Israelin lasten kahdentoista sukukunnan nimet;” (Ilm. 21:10-12)

  Sekä edelleen:
  ” Ja sillä, joka minulle puhui, oli mittasauvana kultainen ruoko, mitatakseen kaupungin ja sen portit ja sen muurin. Ja kaupunki oli neliskulmainen, ja sen pituus oli yhtä suuri kuin sen leveys. Ja hän mittasi sillä ruovolla kaupungin: se oli kaksitoista tuhatta vakomittaa. Sen pituus ja leveys ja korkeus olivat yhtä suuret.” (Ilm. 21:15-16)

  Vakomitta, kreikaksi stadion, taas oli 192 metriä.
  Nyt otin taas käyttöön vanhan kunnon Excelin, mutta en kopioi siitä yhteensopivuusongelmien vuoksi suoraan tähän, ainoastaan laskelmien antaman tuloksen.

  UUSI JERUSALEM
  Tämä on siis kuution muotoinen, jonka jokainen särmä, kaksitoista tuhatta vakomittaa on metreinä lausuttuna kaksi miljoonaa kolmesataa neljätuhatta ( 2 304 000) metriä eli kaksituhatta kolmesataaneljä (2 304) kilometriä.

  Tämän kuution pohjapinta-ala olisi siis 2304 * 2304 eli 5 308 416 neliökilometriä. Numeroesitys riittänee. Määrä on suurin piirtein Yhdysvaltojen yhtenäisen alueen pinta-ala, siis ilman mm. Alaskaa.

  Nyt mahdollinen lukija saattaa ajatella, että kylläpä ahtaaksi kävisi. Jokaista ”sielua” kohden kun tulisi vain 44 neliömetriä. Tämä tulee tulokseksi, kun pohjapinta-ala neliömetreinä jaetaan 120 miljardilla. (5 308 416 000 000 : 120 000 000 000)

  No eihän tuo paljolta tunnu, mutta nytpä pitää ottaa huomioon se, että Uuteen Jerusalemiin pääsevät eivät ole enää painovoiman sitomia, joten heillä on käytettävissään pohjapinta-alan sijasta koko Uuden Jerusalemin tilavuus.

  Tämä onkin sitten jo jotain muuta, eli peräti 12 230 590 464 km³
  Kun tuon km³-määrän kuutiometrit jaetaan 120-miljardisosaan, tulee jokaista kohti 101 921 587 m³:n tila.

  MELKOINEN SALI – sanoisin!

  Spekuloimatta enempää sillä, pääsevätkö kaikki tuonne, siitähän on monenkinlaisia mielipiteitä, niin, vaikka pääsisivätkin, niin j o k a i s e l l e l ö y t y y sija.
  Johan Jeesuskin ennakoin sen vielä täällä maan päällä eläessään, sanoessaan opetuslapsilleen jäähyväispuheessaan:

  ”Älköön teidän sydämenne olko murheellinen. Uskokaa Jumalaan, ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko minä teille, että minä menen valmistamaan teille sijaa? Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen. (Joh. 14:1-3)

  Liked by 1 henkilö

  • Toivo, en nyt ala tarkastramaan, menikö laskuissasi jokainen desimaali oikein. Mutta sikäli näyttää lohdulliselta, että esim. lähetystyötä tekevät voivat varmasti luvata työnsä hedelmille tilavan taivaspaikan.
   Minä ajattelin niillä huoneilla (englanninkiäleksi muuten ”rakennuksilla”), että me kaikki eri- ja samanpuraiset kristityt voimme Taivaassakin jatkaa jännittäviä teoloogillisa keskusteluja. Huutelemme oven läpi huoneesta toiseen: ”Kattokaa, kattokaa, eikös me oltukin oikeessa!”
   Ei maar, oikeasti tulkitsen Jeesuksen sanat positiivisemmin. Meille kaikenlaisille krisityille on Taivaassa mukavat oltavat juuri meille sopivaksi valmistetussa huoneessa. Ja välillä voidaan käydä kävelemässä Taivaan vuoristomaisemissa.

   Liked by 1 henkilö

 4. Kiitos vastauksestasi Juha

  En tiedä ajatteletko samoin tästä, mutta ainakin minun mielestäni tuo mitta 12 000 vakomittaa tuntuu siinä ajatusmielessä näyssä saadulta ei päätellyltä, koska silloinhan ei ollut ymmärtääkseni mittakaavallisia maailmankarttoja, oliko karttoja ollenkaan, joiden perusteella Johannes olisi osannut päätellä noita mittoja.

  Muistan joskus jostain kuulleeni, että joku lahkosuunta sijoittaisi tuon Uuden Jerusalemin Yhdysvaltoihin, pohjapinta-ala kun on melko tarkkaan Yhdysvaltojen pinta-ala ilman Alaskaa.

  Mutta oletko koskaan miettinyt minkälaista se oleminen Uudessa Jerusalemissa olisi?

  Raamattu sanoo hyvin lakonisesti vain:

  ” vaan, niinkuin kirjoitettu on: ”mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mikä ei ole ihmisen sydämeen noussut ja minkä Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat.” (1. Kor. 2:9)

  Sen täytyy olla todella jotain erikoista, sillä näin maanpäällisesti ajatellen noissa olosuhteissa eläminen tuntuu tylsältä ja yksitoikkoiselta.

  Ja miksi? Koska siellä ei olisi aikaa.
  Ajatellaanpa meidän nykyisten elämänolojamme vaihtelevuutta enkä nyt tarkoita taloudellisia eriarvoisuuksia, vaan yksinkertaisesti a i k a a.
  Ja siitä nimenomaan sen kulumista ja kulumisen aiheuttamaa vaihtelua elämässä. Meillä on:

  Vuosi, joka jakaantuu kuukausiin,
  joka jakaantuu vuorokausiin,
  joka jakaantuu tunteihin ,
  joka jakaantuu minuutteihin ja tämä edelleen sekunteihin ja se puolestaan desi-, sentti-, milli- ….ja aina attosekunteihin asti.

  Mutta entäpä jos näin ei olisikaan.
  Koska aivan hyvin voisi olla näin:
  Maapallon akseli olisi pystysuoraan eli 90 asteen kulmassa maapallon ratatasoon.
  Tällöin meillä ei olisi vuodenaikojen vaihtelua. Ei ainakaan samassa kohtaa maapalloa. Aurinkohan olisi maapallon jokaisessa pisteessä aina samalla korkeudella taivaankantta. Vuorokaudenvaihteita tosin olisi, paitsi,

  jos lisäksi maan pyörähdysaika akselinsa ympäri olisi sama kuin maan kiertoaika Auringon ympäri.
  Tällöin maan toisella puolella olisi aina päivä ja toisella aina yö. Näinhän on muuten maan kuussa laita.
  Aurinko toisin sanoen paistaisi samalla maanpinnan kohdalla aina samalla korkeudella ja samalla kohtaa taivaalla.

  Eli kyllä taitaisi aika tuntua todella sananmukaisesti pitkältä. Ajatelkaapa vaikkapa vain TV-ohjelmia.
  Mitenkä ilmaista milloin jokin ohjelma alkaa?

  Mutta, aika näyttää – j o s n ä y t t ä ä!

  Tykkää

 5. Minä kanssa tykkäsin loppulauseesta ja Tuulikin vastauksesta tähän,
  joten asuinsijat mitä luultavammin täyttyvät monia yllättävälä tavalla.
  Todella ekumeeninen lausahdus. Aitoja Kristittyjä tulee joka ilmansuunnasta,
  kaikista kielistä ja kansoista, ei niinkään rakennuksista. Näin sen Ilmestyskirjakin
  vahvistaa luvussa 7: 9 – 14.

  Liked by 1 henkilö

 6. Tuttuni totesi tässä taannoin, että häntä uskonsa kanssa pidetään etelässä konservatiivina ja kun hän menee pohjoiseen niin sielläpä sitten ihan liberaalina. Kehotin kokeilemaan Keski-Pohjanmaalla käyntiä. Vaan Isänpä kodin huoneissa taitaa kaikki maanpäällä jotenin ryhmäytetyt huomata, että avaimet tuli käteen silkasta armosta, kun jossakin vaiheessa huomasi olevansa koditta ja kirkkautta vailla.

  Liked by 3 people

 7. Niin kai se on kuitenkin,että Jumala luo seurakunnat, ne huoneet ja kodit, jonne Hänen nimensä tuntevat kokoontuvat. Meillä ihmisillä on joskus tämä harha, että ajattelemme luovamme seurakunnan, johon sitten kutsumme Herran.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.