Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Väärissä sukissa

7 kommenttia

Kun saavuin hotellihuoneeseen, huomasin, että varpaita kuumotti kummasti.

– Ei tule mitään, tuumailin. – On kerrassaan tyylitöntä, jos minut on tilattu ulkomaille asti workshoppiin puhumaan ja joudun puhumaan hyvin haudutetut villasukat jalassani.

Piti siis ottaa metro jonnekin, jossa kuvittelin, että olisi sukkia. En tunne Kööpenhaminaa yhtään, joten päädyin reissaamaan asemalle, joka minusta oli mahdollisimman lähellä aluetta, jonka kuvittelin olevan kaupungin keskusta. Tulin maan pinnalle pienellä torilla. Torin ohi kulki suuri katu. Valitsin suunnan viimeaikaisten ajatuskuvioitteni perusteella. Vastavirtaan on mentävä.

Silta meni yli veden. Vesi oli varmaan jokin meren uloke. Onko Kööpenhaminassa edes jokea? Kunnon kaupungeissa on joki, joten ehkä vesi sittenkin oli joki, koska kaupunki vaikutti jossain määrin kunnolliselta.

Pyöriä virtasi vastaan. Vaikka ei ollut vielä edes kunnolla hämärä, jokaisen fillarin nokalla välkkyi vilkkusilmä. Polkupyörien paljouden keskellä huomasin äkkiä, että olen yksin. Kukaan ei tunne minua tässä kaupungissa. Huomenna minun pitäisi nähdä yksi tuntematon ihminen hotellin edustalla. Siinä kaikki. Ja siinä minä kävelin, polkupyöriä tulvivassa omassa tyhjiössäni. Minulla oli yksi selkeä tavoite keskellä ei mitään. Pitää seurata varpaita, jotka ehkä vievät minut sellaiseen paikkaan, josta saan edustuskelpoiset sukat.

Tuolta tulee enemmän ihmisiä kuin tuolta. Vastavirtaan. Aha, taas näkyy lisää vettä. Tästä vedestä voi ottaa valokuvankin. Mikähän tuo historiallisen näköinen talo on? Keitä nämä kaikki pyöräilijät ovat? Mistä ovat tulossa ja minne menossa?

Äkkiä etu-oikealla oli rakennus, jonka pystyin määrittelemään tavarataloksi. Hei, tässä maassa, tässä kulttuurissa on jotain tuttua. Tavaratalo, materialismin katedraali. Oho, tuolla loistaa punaisella ”H&M”!  ”H&M”:hän tarkoittaa ihan kotisuomeksi, että Halpoja&Mukavanraikkaita sukkia. En kuitenkaan mennyt halpaan. Jatkoin tassuttelua, enkä päätynyt mihinkään. Käännyin kulkemaan takaisin kadun toista puolta. Vastaani tuli ruokakauppa. Valitsin hyllyiltä juustonaksuja ja kaksi tölkkiä olutta siltä varalta, että hotelliyö kiusaa unettomuudella. (Ai niin, olen viimeksi syönyt sämpylän yhdeksän tuntia sitten. Pitäisikö löytää ruokaa?)

Menin ostoksineni kassalle. Kassatyttö näytti väsähtäneeltä ja muutenkin kassaelämä tuntui tutulta. Tuli minun vuoroni maksaa. Tökkäsin kortin koneeseen. Naputtelin tunnusluvun. Pieleen tietenkin. Jokin maisemassa näytti tutulta. Ei, kassatyttö oli yhtä tuntematon kuin muutkin kööpenhaminalaiset. Kukaan mukaan ei näyttänyt tutulta. Sitten oivalsin.

– Hey, this machine speaks Finnish!

Kassaneitonen vilkaisi minuun kummissaan.

– This bank card machine speaks Finnish, toistin.

Tyttö naurahti. Hän ei ehkä yhtään tajunnut, mitä höpisin.

Aamupäivällä Helsingin lentsikkakentällä pankkikorttivempele oli puhunut minulle espanjaa. Naureskeltiin sitä myyjän kanssa. Nyt keskellä minun Köpis-tyhjiötäni suunnilleen samanlainen tekninen rakkine kehottaa minua poistamaan kortin itsestään ihan suomen kielellä.

Pakkaan ostokseni ja lähden kaupasta. Vasta tavaratalon ovella oivalsin, että varmaan kortin mikrosiru oli aktivoinut suomen kielen pienen kööpenhaminalaisen ruokakaupan kassalla. Muutamat äidinkieleni sanat saivat minut tilanteeseen nähden järjettömän onnelliseksi. En olekaan yksin. Minulla on täällä kummallisessa tyhjiössä kaveri, jonka kanssa voin kommunikoida suomeksi. Pankkikorttimaksuvempele!

Löydän tavaratalosta itselleni sukat. Kolmet saisi kuulemma kahden parin hinnalla. Tyydyn ostamaan vain yhden parin. Villasukille tulisi paha mieli, jos yrittäisin korvata laadun määrällä!

WP_20141009_015

7 thoughts on “Väärissä sukissa

 1. Makeat naurut heti aamutuimaan, taisin jo aikaisemmin todeta että olet mainio tyyppi. Elämä itsesi kanssa on tosi hauskaa, mihin siinä muuta tarvitaan kuin suomea puhuva kortti! 🙂 🙂 🙂 ! Kiva kun kerrot seikkailuistasi meillekin, tosikoille! 😉 Hauskaa päivän jatkoa!

  Liked by 1 henkilö

 2. Vai tosikoille! Kuultikos, Ilkka!!

  Kun lentokone lähestyi Helsinkiä tänään, ulkoa näkyi kumma valo. Kuuhan siellä oli kurkkimassa koneen akkunasta sisään. Mutta kun se kuu näytti tuijottavan alaviistosta, en ehti tuntenut sitä.

  Aamupäivän workshopin (uudet sulat pärjäsivät tanska-norja-kielikylvyssä oikein hyvin), lentokenttien metelin ja valojen sekä lentokoneiden huminan jälkeen Helsin-Vantaan autiot terminaalit kuulostivat tosi kummallisilta. Oikein mitään ei kuulunut.

  Nyt bussi vie kohti Turkua.

  Liked by 1 henkilö

 3. Voi mikä Moka! Kuinka tulikaan lause monikossa 😦 taidan joutua laittamaan itseni vähäksi aikaa nurkkaan häpeämään. Taivaalla ei tokikaan ole tosikkoja, on iloisia, huumorintajuisia ja toisiaan hellästi rakastavia sisaruksia! 🙂
  Tervetuloa Kotiin vekkuli veljemme Juha! Kuvakin on Taas aivan mahtava 🙂 !
  Koskas sinä julkaiset kirjan?

  Liked by 1 henkilö

  • Ei oo vielä kustantaja soittanut ja pyytänyt käsikirjoitusta.
   Otin sanan ”tosikko” huumorin kannalta. Vaikeaahan se mulle tosin oli.

   Liked by 1 henkilö

   • Juha. Käy tarjoamassa kässäreitä ja esittäytymässä, ei ne kotoa hae, niin kuin ei entistä tyttökään.

    Huumori on elämän suola 🙂 ja nauru pidentää ikää! Eilenkin nauroin körttiseuroissa, tosin vasta kun alkoi tarjoilu. Aikamoista elämöintiä 😉 🙂 ?

    Minussa ei ole hitustakaan karjalaisuutta, mutta niitähän kehutaan nauraviksi, itkeviksi ja laulaviksi. Sopii minuunkin vaikka lännestä olenkin, yliherkkyyttä laidasta laitaan:). Itseäni ei kyllä haittaa, muista en tiedä?

    Olen kyllä aikaisemminkin kysynyt sinulta tuota kirjan tekoa, muistan! Nyt kun Ilkka on raivannut tietä, niin etiäpäin Taiteilija Hassila.

    Tykkää

 4. Sukat hyvin, kaikki hyvin :).

  Liked by 1 henkilö

 5. Virpi, paras lohkaisu, pitkään aikaan! 🙂 🙂 🙂 sukkien Pitää olla hyvin muuten hyvinvointi kärsii ja hiertää koko kropassa. Ties vaikka Juha olis vieläkin reissussa ellei olisi löytänyt hyviä sukkia? – Johdatusta, ja huolenpitoa ylimmältä taholta?

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.