Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Murrettuna

15 kommenttia

Kirjoitan tekstiä josta minulla on vain jokin osa siitä sisimmässäni, jokin hapuilu, mutta en voi pidättääkään. Olen lukenut pääsiäisen tekstiä ja ollut tänään myös ehtoollisella. Olen jo jonkin aikaa miettinyt Jeesuksen viimeisen aterian tapahtumia. Minua järkyttää kun Jeesus ottaa leivän, siunaten ja murtaen tarjoaa sen lähimmilleen. Mietin, saattoivatko opetuslapset mitenkään ymmärtää mitä siinä tapahtuu todellisesti ja ikuisesti, mikä heitä odottaa sekä hyvässä että pahassa. Raamatun tekstin mukaan eivät.

Jeesus ottaa myös viinimaljan, kiittää Jumalaa ja sanoo: ”Juokaa tästä, te kaikki, tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi..”. Paljon muutakin syvällistä hän sanoo  ainoastaan  henkilökohtaisesti tietäen ja ymmärtäen mitä sanomansa sisältää.

Itse koen tuossa leivän murtamisessa ja jakamisessa myös sen tulevan kärsimyksen tietoisuuden, johon opetuslapset joutuvat osallisiksi Jeesuksesta todistaessaan. Sanoohan Jeesus Johanneksen evankeliumissa senkin ettei palvelija ole herraansa suurempi.

Kun Jumalaan uskovat, Jeesusta seuraamaan lähtevät, joutuvat kärsimysten murtamiksi tahtoisin sanoa että siinä on se murrettu leipä myös. Jumala ei tahtonut kärsimystä ihmisten elämään, tähän maailmaan se tuli ihmisen lankeemuksen myötä. Kärsimykselle on arveluttavaa antaa merkitystä, mutta minä olen kokenut että kristitylle kärsimys voi joskus olla ymmärrystä avaava. Kun kristityllä on oikea ja elävä suhde Jumalaan vastoinkäymiset ja elämän kivut voivat kasvattaa hänessä Hengen Hedelmää.
Elämä on opettanut että kaikilla ihmisillä on omat kipunsa, se murrettu leipä. Olisiko meillä niin ikävä Jeesusta, olisiko taivaskaipuuta ellemme joutuisi mahdottoman eteen, sellaisen jossa vain Jumala voi auttaa?

Niin kovin käytetyltä kuin sanonta:” Kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat” onkin, minä uskon siihen. Kaikkein kiivaimmassa ahdistuksessa se lohduttaa.. Mitä murretumpi Jumalan edessä olen sen rakkaampi Herra on minulle – ja minäkin hänelle? Sillä silloin saan olla sylihoidossa ja rakkaus, joka on suurempi kuin osaan edes kuvitella, kietoo minut hellyyteensä ja saan levätä.

Jo Jesaja luvussa 42 puhuu ihanasti Jeesuksesta, tulevasta Messiaasta millainen hän on:” … Särjettyä ruokoa hän ei muserra, ja suitsevaista kynttilänsydäntä hän ei sammuta. Hän levittää oikeutta uskollisesti. Hän itse ei sammu eikä murru, kunnes on saattanut oikeuden maanpäälle ja merensaaret odottavat hänen opetustansa……Minä Herra, olen vanhurskaudessa kutsunut sinut, olen tarttunut sinun käteesi varjellut sinut kansalleni liitoksi, pakanoille valkeudeksi, avaamaan sokeat silmät, päästämään sidotut vankeudesta, pimeydessä istuvat vankihuoneesta.”

On luvattu myös rautasalvojen ja vaskiovien avautuvan. Kaiken sen murtuvan joka murrettuja raskauttaa. Se tapahtuu kyllä, mutta millaisia ihmisiä ja kristittyjä me olisimme jos kokisimme vain maallista menestymistä emmekä koskaan murtuisi Jumalan ja Vapahtajamme hyviin käsiin? Osaisimmeko kantaa toistemme kuormia?  Matteuskin, Jesajaa lainaten, kirjoittaa Herran palvelijasta:” Katso minun palvelijani, jonka olen valinnut, minun rakkaani, johon olen mieltynyt. Minä lasken henkeni hänen ylleen, ja Hän julistaa kansoille oikeuden…Murtunutta ruokoa hän ei muserra, savuavaa lampunsydäntä Hän ei sammuta, Hän on saattava oikeuden voittoon.”(12:18-20)

Kärsimys, murrettuna oleminen, on juuri sitä mitä nuo sanat pitävätkin sisällään, ei niitä kukaan toivo, mutta oikealla mielenlaadulla ne Jumalalta tulleina (kuten Jobkin on todistanut) saattavat saada aikaan ihmeen. Joten, kun meitä murretaan, voimmeko laulaa kiitosvirren niin kuin jotkut opetuslapsista vankeudessaan ja kivuissaan?

Kun sinuun sattuu Jeesus itkee ja Jumala kärsii kanssasi. Pyhä Henki on hiljaisena vierelläsi lohduttajana. Voisin kyllä kertoa sinulle erään näyn jonka itse kerran sain ollessani täydellisessä umpikujassa, pitkässä ja toivottomassa. Jumalan armosta näky oli niin todellinen että se on antanut voimaa vuosikymmenien ajan.-  Ehkä on parempi että Herra antaa sinulle aivan oman näyn/ymmärryksen tilanteeseesi, sellaisen joka on sinua varten ja todistaa Hänen rakkaudestaan tuskaasi kohtaan paremmin kuin mikään muu.

Niilo Rauhalalla on aiheeseeni sopiva valtava runo. Se on pitkä, en sitä tähän kokonaan laita, mutta se löytyy kirjastaan ”Lähellä pyhää aamua” Runon nimi on Särjettyä ruokoa hän ei muserra. Pieni otos siitä tähän.

Olen ruoko vain/ ja tällä rannalla tappioita koetaan,/ kiusausten ja epäilysten jaloissa/ minä aamut kohtaan/ ja illan ulapoiden edessä/ on sydämeni malja tyhjä./ Minä särkynyt olen/ mutta särjetylle ruoólle Sinä Jumala/ puhut hiljaa./ Aamutuulen herätessä lähellä/ ja iltaisin sydämen maljan tyhjyyden yli/ Sinä Jumala, vastaat minulle:
”Minä ruokoa särjettyä/en koskaan muserra, en/. Minä niin kuin silmääni omaa/ sitä tuholta varjelen./ Minuun aina kuin kallion rintaan/ joka ruoko nojata saa,/ minä haavat voimalla täytän/ – ja hallitsen ulappaa!”

Ps.121

Advertisement

15 thoughts on “Murrettuna

 1. ruumis ja veri
  ikuisuuteen murrettu
  armon ateria
  murtamisessa kivut
  ahdas portti ahistaa

  Liked by 1 henkilö

 2. Niilo.
  Keskeneräisenähän tämä teksti käsistäni lähti ja toivon todella etten lisännyt kenenkään taakkaa.
  Tässä ei ole puhe mistään elämää suuremmasta kärsimyksestä joiden kohdalla on parasta olla aivan hiljaa.! Ja jos joku kokee nyt sellaista, niin anna anteeksi.

  Olen vaan joutunut läheltä seuraamaan perheenjäseneni kamppailua totuuden puolesta valhetta vastaan ja nähnyt miten koville siinä voi joutua.

  Eilen kuitenkin rukoillessamme jokin asia, joka on ollut kypsymässä, valkeni ja huomasin kuinka suuria asioita tässä taistelussa oli jo tapahtunut. Mikään ei ollut muuttunut itse asiassa mutta oli tullut Jumalan Valossa uusi näkökulma asiaan suhtautumisessa. Pois oli taistelu asenne anteeksiantamisen ja armollisuuden kautta. Siitä eivät (vielä) kiusaajat mitään tiedä, mutta se muutti läheiseni suhtautumisen asiaan juuri niin kuin kristitylle kuuluukin. Sitä seurannut henkinen ja hengellinen vapaus ja ilo olivat hoitavaa ja koskettavaa katseltavaa.

  Jollain toisella voi olla jokin muu murhe, häntä tahdon lohduttaa sillä että Jeesus on se Elämän Leipä joka on meidän tähtemme murrettu ja Hän pitää heikoistaan huolen.

  Aiheesta vielä. Laulussakin lauletaan:” Kivun kautta Jumala luo uutta” joten totta on sekin – parhaimmillaan.
  Kiitos kommentistasi – runostasi.

  Liked by 1 henkilö

 3. Niin, Tuulikki. Kovin yleisellä tasolla tähän kirjoitin murtamisen kivuista. Ne voi kukin oman elämänkokemuksensa kautta lukea hyvin eri tavoin – samoin kuin ahtaan portin ahistuksenkin. Päämäärähän meillä kaikilla on sama, mutta arkisemmin ilmaistuna ”kukin taaplaa tyylillään”.

  Liked by 1 henkilö

  • Niilo. Juuri näin.
   Mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Onneksi meillä on sellainen Isä Jumala joka tuntee ihmisensä yksilöllisesti johon emme ihmisinä pysty, aina jää vajaaksi vaikka olisi kuinka läheinenkin, joten armoa vaan ja vapautta.

   Tykkää

 4. Kiitos Tuulikki taas syvällisen siunaavista sanoista. Olen taas ollut etäämmällä täältä, en mitenkään tarkoituksellisesti, mutta näin taas on käynyt. Siunaavia ja virvoittavia kirjoituksia sinulta ja muilta kanssakulkijoilta.

  Liked by 2 people

  • Kiitos Marianne!
   Niin kummalliselta kuin se saattaa kuulostaakin niin olet ollut mielessäni jo useamman päivän n. viikon verran ainakin! Pyysit kerran kuvaa yhdestä taulustani ja sen olen nyt ottanut, mutta sen pienen koon ja huonon kännykän takia se ei oikein ole hyvä. Olen ajatellut josko kuitenkin lähettäisin sen sinulle?
   Toivon että voit niin hyvin kuin mahdollista ja selviät arjestasi Herramme avulla.
   Siunausta elämääsi!

   Liked by 1 henkilö

 5. Kiitos Tuulikki, sinäkin olet ollut mielessä… Laitan sinulle postia jahka kerkeän, nyt yritän saada jotain jäsenneltyä uuden tekstini 2. osaksi.
  Siuanusta sinulle myös paljon!

  Liked by 1 henkilö

 6. Savenvalajan huoneessa, kärsimyksessä, ei tiedä, mistä on kyse ja siinä pähkäilee, onko tässä fokus suhteessani Jumalaan, itseeni vai toisiin ihmisiin, vai koko paketti. Usein kai kuitenkin on kyse johdatuksesta oppia heittämään huolensa Jeesuksen päälle, olemaan Jumalan kämmenellä, antautua johdatukseen ja se on vaikeaa.
  Iso kirjoitus Tuulikki taas kerran !

  Liked by 3 people

 7. Kiitos Virpi.
  Isoista asioista ja vaikea, syntynyt sekä hyvistä ja siunaavista kokemuksista että suuresta ahdistuksesta ja taisteluista. Mutta voitto on tullut tai tulossa, sillä ne jotka Herraan turvaavat eivät häpeään joudu. Eivät vaikka maailman silmissä siltä näyttäisi. Herra itse taistelee omiensa puolesta. Suojelee, varjelee ja johdattaa, vie kohti suurempaa ymmärrystä.
  Hienosti kommentissasi analysoit, noinhan se on, niin vähän ihminen taistelun keskellä/pyörteessä näkee selvästi mistä kaikesta on kysymys, mutta jälkeenpäin voi huomata että taistelu oli ennen kaikkea Herran eikä lihaa ja verta vastaan vaan avaruuden henkivaltoja, jotka ihmisissä jotka eivät usko vaikuttavat.

  On niin monenlaista murtumista sellaista joka johtaa läheisyyteen Herramme kanssa ja sellaista josta ei todellakaan aina tiedä miksi, mutta tiesikö Jobkaan silloin kun vaikeinta oli, mutta mikä olikaan se loistava päämäärä ja kuinka monen lohduksi tuokin kertomus Raamatussa onkaan koitunut. Ihmeellinen Jumala ja Isä, ihmeellinen Poika ja ihmeellinen Pyhä Henki.
  Runsasta siunausta sinulle kallis sisareni, ja uuteen elämänvaiheeseesi. Herra on hyvä ja uskollinen ja rakkautta täynnä.

  Heräsin tänä aamuna vanhaan virteen joka soi sielussani:

  ”Mä elän laupeudesta ja armon antimista. En ansainnut mä autuutta, se tuotiin taivahista. Tää lohdutus on ainoa: Mä elän laupeudesta.
  Sua Jeesus kiitän ainiaan, Sä hädästä mun nostit, Joit vihan viinin katkeran ja verelläs mun ostit. On autuuteni sinussa: Mä elän laupeudesta.
  Sua ylistän, Oi Jumala, nyt täällä murheen maassa, Vaan kerran valkovaatteissa Sun luonas kunniassa. Saan siellä iät veisata: Mä elän laupeudesta.

  Liked by 2 people

 8. Hyvä kirjoitus taas Tuulikilta. Minulla on kolahtanut tuo sama asia: Elämän leipä ja murrettu leipä. Siihen lisäksi siihen liittyy se, miten seurakunta on Kristuksen ruumis. Meidän edestämme annettu. Itsekin sunnuntain messussa sain kokea iloa siitä Elämän leivästä. Murrettunakin.

  Liked by 2 people

 9. Kiitos! Kyllä murretuissa ihmisissä kulkee Kristus. Sanoissa on öljyä ja hiljaista, sellaista armahtavaa voimaa. Se tyyneys ei totisesti ole toiselta pois.

  Muistuu mieleeni päiväkirjamerkintä ehtoollisesta 30.12.2007: Otimme yhdessä ehtoollista vuorella ja minua vinkattiin sanomaan ehtoollisen asetussanat. En muistanut niitä 1 Korinttolaiskirjeestä, mutta kun avasin suuni, niin se täytettiin – leivän kohdalla: ’olette osallisia ruumiini tekoihin’ ja juoman kohdalla: ’olette osallisia Henkeni tekoihin’.

  Tykkää

 10. Lena. Piti oikein pysähtyä ja jäädä miettimään noita sanoja jotka sait!
  Kauniit, kiitos.

  Tykkää

 11. Minusta oikein hyvä kirjoitus ja monipuolinen kaikin tavoin.
  Tuo ahdas portti särähtää hieman korvaan. Minusta se on
  Raamatun väärikäsitetyin lause. Moni käsittää että omilla
  hyvillä lain teoilla siitä mennään sisälle. Moni herätysliike kaventaa sitä itse,
  menemällä yli kirjoitusten ja vaatimalla jotain, mitä Jeesus ei vaadi.
  Lisäämällä näitä ”Ei Raamatusta löytyviä ” sääntöjä ja direktiivejä,
  siitä saattaa tulla kovinkin ahdistava tien kulkijalle.

  Raamattu kuitenkin opettaa, että Pyhä Henki toimii kasvattajana Kristukseen.
  Kyllä oikein käsitettynä tie kapenee siitä syystä että ymmärryksemme lisääntyy.
  Jumalan suuresta armosta, Hän itse muovaa ruukkunsa uudelleen.
  Hänen Henkensä löytää varmasti perille ja osaa kulkea oikean oven kautta.

  Jääkäämmme siis vapaasti uskomaan rakkaus vaikuttimena ei pelko.
  Jeesus itse in tuon tien kulkenut ja viitottanut sen seuraajilleenkin.
  Mekin löydämme sinne, vaikka usein kuljemme tietä kömpuroiden.
  Siunausta.

  Tykkää

 12. Huono näkö kun aina noita kirjoitusvirheitä tulee >3

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.