Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Hengellinen todellisuus

14 kommenttia

Tämän ajan ja Kristillisyyden suurin ongelma on hengellisen todellisuuden tunnistaminen. Hengellistä todellisuutta voi perustella Raamatusta vaikkapa Jeesuksen ensimmäisillä julkisilla puheilla, jossa hän julistaa: ”Jumalan valtakunta on tullut lähelle”. Jos kielletään Hengellisen todellisuuden olemassa olo sellaisena, kuin raamattu sen kuvaa ollaan suurissa ongelmissa. Itse asiassa ilman sitä ei voi olla oikeaa Kristinuskoa. Hengellisellä todellisuudella tarkoitan tässä Jumalan valtakuntaa, Pyhää Henkeä ja näkymätöntä maailmaa.

Liberaaliin teologiaan näyttäsi kuuluvan ajatus, että Jeesuksen puhe merkitsee sitä, että  Jumala tarvitsee ja rakastaa ihmistä ja näin ihmisen tarpeet nousevat keskiöön. (Tätä samaa vaivaa näyttää olevan myös äärikarismaattisissa piireissä.) Vain se mitä tässä ajassa ja maailmassa tapahtuu on tärkeää. Liberaaliteologia tulkitsee  myös Jeesuksen viimeiset puheet lähimmäisen rakastamisesta  niin, että Jumala rakastaa ja ottaa ihan jokaisen ihmisen iankaikkisuuteen, sikäli mikäli sellainen on ylipäätään olemassa ja näin hän pelastaa kaikki. Evankeliumista tuleekin näin pelkkää sosiologiaa, koska sen perimmäinen ajatus Jumalan todellisesta läsnäolosta ihmisen elämässä on hämärtynyt lähes kokonaan. Voikin ihmetellä onko tällaiselle evankeliumille tilausta ajassa, jossa yksinäisyys ja pahoinvointi lisääntyy huolimatta siitä että omistamme kaiken hyvän ja kauniin mitä  maailmassa on. Hyvinvointi ei näytä täyttävän ihmisen Jumalan nälkää, koska Kristinuskon tilalle tulvii idänuskontoja ja uuspakanallisia kultteja.

Itselleni pysyminen Jumalan kasvojen edessä merkitsi sitä, että jouduin tunnustamaan hengellisen todellisuuden olemassa olon, Pelkkä universaali, yleinen jumaluus, joka joskus laittoin kaiken alulle jollain tavalla, mutta ei enää vaikuta tähän olevaisuuteen, ei riittänyt minulle. Oli oltava enemmän. Ja olikin, Pyhä Henki, joka mahdollistaa uskon ja sen että  voin tunnistaa hyvän paimenen äänen. Ilman tuon todellisuuden tunnustamista ei Kristinuskossa ole juuri järkeä koska raamatusta tulee pelkää sanahelinää ja ihmisen kokemuksia jostain etäisestä Jumalasta. Raamatun Jumala tahtoo ihmisen läheiseen suhteeseen kanssaan. Tällä hetkellä koen, että ilman Kristinuskoa ei elämässä ole juuri mieltä ja liian moni kysymys elämästä jäisi vaille vastauksia.

Kristinuskon ydin sanoma on Armo, jonka Jeesus kuolemallaan voitti ihmiskunnalle.  Tuon Armon luonne on ei valitettavasti aukea suomen kielen avulla kovin hyvin. Mutta jo englannin kielen kautta avautuu oikeanlainen maisema. Englannin kielessä on kaksi armoa merkitsevää sanaa, ”mercy” ja ”grace”.

Kun sana ”mercy” avautuu lähinnä säälin ja nipin napin hengissä selviämisen kautta, niin ”grace” on armoa joka on ylitsevuotavaa ja rakastavaa. Puhuttaessa Jeesuksen lahjoittamasta armosta puhutaan juuri  tuosta grace-armosta. Armosta, joka muuttaa ihmisen elämää ja antaa sille sisällön.

Liberaaliteologia vesittää tämän kaiken ja jättää ihmisen toisten ihmisten armoille, koska se ei tunnista sitä voimaa, joka saa ihmisen tekemään hyvää toiselle. Liberaaliuden ylistys nousee humanismista, joka ei  ole onnistunut tuomaan ihmiselle onnea sen enempää kuin mikään muukaan ihmisen omat pyrkimykset.

Konservatiivinen tapa tulkita evankeliumia on usein parannus keskeistä ja syyllisyys jää ihmiselle usein päimmäiseksi vaikka Jeesus opettaa parannuksesta, kääntymisestä toisin. Hän ei aseta ehtoja sille, joka ottaa vastaan hänet pelastajanaan. Armo on kertakaikkinen historillinen teko, ja sen vastaanottanut on Jeesuksen oma. Armo kattaa koko ihmisen elämän myös ajallisesti eikä sitä voi ottaa häneltä pois. Vain Pyhän Hengen pilkkaaminen ja hylkääminen voi johtaa eroon Jumalasta. Tässä kohtaa on tehty hirvittävästi pahaa eri seurakunnissa ja eri aikakausina, kun armoa säännöstelemällä on pyritty hallitsemaan yhteisöjä sisältä päin. Näin myös Pyhän Hengen ja Jumalan valtakunnan todellisuus on vaihtunut ihmisen omaan todellisuuteen ja tulkintaan evankeliumista.

Liberaaliteologian syvin ongelma on sen taipumus hävittää kokonaan sen miksi ihminen tarvitsee Jeesusta. Se, että katse seurakunnassa käännetään vain ihmisen tarpeisiin ja puhe synnistä jää filosofian tasolle, johtaa ihmisiä pahasti harhaan. Tällöin puhutaan puhtaasta harhaopista, josta jo Paavali puhuu ja varoittaa. Synti on ja pysyy Kristillisen seurakunnan opetuksessa konkreettisena ja olemassa olevana asiana. Synti on yksinkertaisesti se tila, jossa ihminen elää erossa Jumalasta. Synti on muuri, joka estää yhteytemme Jumalaan ja vain Jeesus voi murtaa tuon muurin.

Muurin murruttua, syntyy Pyhän Hengen kautta yhteys Jumalaan ja hänen valtakuntansa todellisuuteen. Ja jos suostumme elämään sen todellisuutta ja annamme Jeesuksen sovittaa itsemme Jumalan kanssa, meistä tulee Jeesuksen opetuslapsia ja elävän Jumalan ja hänen valtakuntansa edustajia.

Sen sijaan että kiirehtisimme vastaamaan kaikkiin tämän maailman ajan ongelmiin Kristittyinä meidän tulisi julistaa ylösnoussutta Kristusta ja sitä miten Jumalan valtakunnan todellisuus, sen antama lohdutus ja rakkaus nostaa meidät kärsimyksen ja yksinäisyytemme yläpuolelle niin, että näemme selkeämmin ja kirkkaammin minne olemme matkalla. Näin matkan teko on aika ajoin helpompaa ja toivottomuus ei sumenna näköämme.

 

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

14 thoughts on “Hengellinen todellisuus

 1. Hyvää asiaa! Mutta huolimatonta kieltä: kannattaisi jatkossa oikoluettaa ennen julkaisua.

  Tykkää

  • Lukihäröisen on elettävä sillä mitä on annettu. Olen kiusallisen tietoinen siitä että kielellinen hahmottaminen ei minulla aina oikein toimi eikä aina ole mahdollista luettaa blogeja etukäteen, sitä sitten korjailee näitä, kun huomaa miten on lauseenvastikkeet päin seiniä ja yhdyssanat miten sattuu. Lohduttaudun sillä, että muillakin on omat taakkansa kannettavana ja olen asian kanssa kokolailla sinut. Olen erittäin onnellinen, että olen elämässäni saavuttanut Jumalan armosta näinkin paljon. Olen armosta se mikä olen!

   Liked by 2 people

   • Eikä se armo ole kohdallasi mennyt hukkaan, niin kuin ei mennyt Paavalillakaan!!!!
    Täydellistä tekstiä asian ytimestä ja ainakin minä osasin lukea oikein kerta lukemalla!

    Sydämellinen kiitos taas, tästäkin, hoitavasta blogistasi kaipasin juuri tätä.
    Olet siunattu Tapsa, niin siunattu että voit toisiakin teksteilläsi virvoittaa ja auttaa Tiellä, Totuudessa ja Elämässä jatkamaan.!

    Liked by 1 henkilö

   • Hyvää tekstiä ja kyllä tuosta villakoiran ytimen tajuaa. Mie oon myös LU-KI häiriöinen ja lisäksi en osaa laittaa pisteita ja pilkkuja ja en tiedä mitä on virlkkeet. Silti uskallan kirjoittaa.

    Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos, mutta onhan sielä ihan hirveästi virheitä nyt lun oikein hitaasti luen kolmatta kertaa. Ja pitkiä lauseita. En osaa kirjoittaessa oikein hahmottaa kuinka ja mistä pätkäisisi ajatuksen poikki ja kun sit pätkin sinne jää sanoja ja päätteitä ihan hassusti enkä näe niitä jos luen tekstin heti. Oevoe 😂

  Tykkää

  • Tulee niitä itsekullekin, kirjoitusvirheitä. Omituisinta on ettei niitä huomaa ennen kuin on lähettänyt tekstin matkaan, eikä aina silloinkaan. Aika monta kertaa saa omaakin tekstiä ihan sokkona lukea ja sitten eräänä päivänä huomaa mitä on tullut kirjoitetuksi ts. miten.

   Omalla kohdallani olen ajatellut että ehkä lukijat kuitenkin lukevat oikein virheistä huolimatta. Kun kukaan meistä ei voi olla täydellinen tässä ajassa niin ei tarvitse pikkuasioista murhetta kantaa, riittää niitä isompiakin maailmassa.
   On oikeastaan jotenkin lohdullista ja ”yhteyttävää” tietää ja ymmärtää kuinka kaikki ihmiset ovat samassa veneessä.
   – Ja ainakin joidenkin kohdalla siinä veneessä on Jeesuskin Pyhässä Hengessä mukana 🙂

   Tykkää

   • Hmm, tiedän kuitenkin sen että ihminen jolla on ns. tarkka ”kielipää”tai miten sen ilmaisisi. Hän ei voi rauhassa lukea tekstiä, jossa on kielioppi- ja kirjoitusvirheitä. Se onominaisuus jota ei voi kytkeä pois päältä. Opettajana olen hieman ongelmissa oman lukihäiriöni kanssa, toisaalta taas olen saanut muita lahjoja sen tilalle, kuten sen että tiedän miltä lukihäiriöisestä lapsesta tuntuu ja mitä hän tarvitsee tuekseen.

    Liked by 2 people

    • En yhtään vähättele tuota lukihäiriön ongelmaa, en myöskään sitä että joku sellaisesta kiusaantuu.
     Tiedän kuitenkin että ongelmat, joita itse kullakin on, myös oikeasti opettavat jotain – jos niihin niin Jumalan armosta asennoituu.

     Silti helppoa ei elämä ole jonkin parantumattoman vaivan kanssa. Ei ole koskaan ollut, eikä tule olemaankaan. Siksikin on armoa että saa uskoa iankaikkisen Jumalan olemassa oloon ja uskoa pääsevänsä kerran vapaaksi siitä vammasta joka suurestikin vaikeuttaa ns. normaalia elämää ja toimintaa.

     Sinua ihailen kun olet valinnut opettajan ammatin! Tai onko se viisaan Jumalan johdatusta?
     Vaivamme kanssa me pysymme nöyrinä, ja sinustakin tuo nöyryys ja toisten ihmisten ymmärtäminen huokuu koko ajan kaikista teksteistäsi!
     Olet minulle aina odotettu teksteinesi! Kiitän sinusta Jumalaa.
     Siunausta elämäsi jokaiseen hetkeen.

     Liked by 1 henkilö

 3. Mietiskelin tässä omassa hengellisessä todellisuudessani, miten mahtaisi olla: mahdollistaisiko Pyhä Henki uskon vai usko Pyhän Hengen. Taisivat ainakin opetuslapset uskoa ennen ensimmäistä helluntaita ja joillekin uskoville Pyhä Henki on jo taivasta.

  Tykkää

  • Jos usko on Pyhän Hengen ensimmäinen armolahja niin raamatullisesti järjestys on melko selkeä. Evoluutiobiologi taas vastaisi toisinpäin olettaen että uskonto on vain selviytymiskeino olevaisuuden taistelussa ja järjissäpysymisen apuna. Sosiaaliatropologi taas varmaan puhuisi koko kuviosta kulttuurisena ilmiönä ehkäpä hallitsemis- ja hallintajärjestelmän inhimillisenä osana ja pyrkimyksenä selittää sielun ja tietoisuuden ongelmaa osana isompaa kokonaisuutta ja ympäröivää kulttuuria. Itselleni on kyse siitä veneen reunan yli astumisesta veteen ja luottamisesta siihen että Jumala on todella elävä Jumala.

   Liked by 1 henkilö

   • Niin – kyllä usko oli todella heikko opetuslapsillakin veneen reunan yli veteenastumisessa ennenkuin Pyhä Henki antoi voiman. Omassa arjessa vene pysyy ( liiankin ) helposti laiturissa.

    Liked by 1 henkilö

 4. Kiitos Tapio kirjoituksestasi. Olen tänään ollut Ilmestyskirjan ja sen seitsemän autuaaksijulistamisen äärellä. Koska olen kovin vähän lukenut tuota kirjaa, olin suorastaan liikuttunut siitä, kuinka täynnä armon tarjoamista nuo Johanneksen julistukset ovat. Armo on tarjolla ilmaiseksi meille syntitaipumustamme loppuun asti kantaville. Yksi Ilmestyskirjan julistuksista julistaa autuaaksi kaikki, jotka lukevat tuon tekstin, eli melkoinen siunaus siinäkin pelkästä lukemisesta :). Jumala tarjoamalla tarjoaa armoaan vastaanotettavaksi. Omalla uskontiellä tuo grace-armo alkoi valjeta, kun tajusin, että olen jatkuvassa vaihtokaupanteossa Herrani kanssa ja syntitaipumukseni aiheuttama velkavuori on jo tähän mennessä niin iso, että ilman armoa menisi elämä kyllä yhdeksi selittämiseksi ja itseensä pettymiseksi. Niin usein sitä huomaa olevansa omien jalojen ihanteidensa irvikuva. Sekin on niin suurta armoa, että samaan aikaan kun olemme taipuvaisia lankeamaan pahuuksiin, hyvä Jumala tekee meissä pyhitystyötä ja tuo hengellisten todellisuuksien tunnistaminen herkistyy meissä herkistymistään.
  Minusta sinun tekstissäsi on kyllä enemmän oikeinkirjoitusta kuin virheitä. Opin tänään Ilmestyskirjan parissa senkin, että tutkittaessa, onko Johanneksen evankeliumin kirjoittaja sama kuin Ilmestyskirjan kirjoittaja, on huomattu se, että Ilmestyksen kirjoittaja on tehnyt aika paljon kieliopillisia virheitä, mutta, enemmän kuin kirjoittajan taidottomuudesta, sen arvellaan olevan merkki siitä, että hän oli niin suurten asioiden äärellä hengen vaikutuksen alaisena, että siinä ei ehtinyt kovin kielitietoinen olla. Tuokin on armoa ja ehkä hengellistä todellisuutta 🙂
  Tulipa pitkä pläjäys, mutta aihe oli innostava.

  Liked by 2 people

 5. Hyvä elämä tuo kiitosmielen ja enemmän hyvyyttä me saamme voittaa armon avulla
  ja kun jaamme hyviä kokemuksia hyvyys lisääntyy ja hengellinen todellisuus tulee julki ja voitoksi meidän matkan teossa kotia kohtiTässä tahdon teille ystävät tuoda terveisiä floridasta lämön ja iloisten lähimmäisten siunaamana ja olemme taas tulleet rikkaamaksi elämän siunauksissa armon kanssa ,kiitos ja siunausta keijo södertälje

  Liked by 2 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.