Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Rakenteilla

8 kommenttia

Olipa kerran mies joka rakasti Jumalaa. Hän halusi rakentaa tämän kunniaksi hyvän rakennuksen, joka palvelisi kaikkea hyvää, mitä Jumalan valtakunta edusti. Niinpä mies kulki pitkin maakuntaa etsien sopivia rakentajia. Hän valikoi vahvat, nopeat, pystyvät, kuuliaiset ja tunnolliset. Kaikki joissa oli kaikkia näitä ominaisuuksia. Hän koki että oli kiire. Työt aloitettiin pienehköllä, mutta tehokkaalla joukolla.

Eräs toinen mies istui puiston penkillä seuraten rakennustöitä. Hän istui hieman voimattoman näköisenä, katseli vain. Käsissään hän käänteli paperilappusta, jossa oli kaksi erillistä tekstinpätkää. Välillä hän taitteli paperin takaisin kirjan väliin, joka kulki repussa mukana. Kirjaa hän selaili harvakseltaan, kuitenkin syventyen. Hänkin tiesi rakentamisesta jotain. Hän tiesi, että käytettävien metalliseosten tuli olla oikeilla mittasuhteilla valmistetut ollakseen luotettavia. Hän tiesi, että eri materiaaleja tuli asentaa oikeassa aikataulussa. Hän tiesi, että betonia ei saa peittää ennenkuin se on ehtinyt kuivua. Hän tiesi, että työmiesten tuli osata levätä, jotta he jaksavat tehdä työtä turvallisesti. Näitä hän muisteli ajatuksissaan katsellen välillä kirjaa, välillä paperia ja välillä edistyvää rakennusta.

Eräänä päivänä yksi työmiehistä sairastui ja rakennuttaja lähti etsimään sijaista tälle. Hän kulki myös penkillä istuvan miehen ohitse, hidasti hieman askeltaan ja kohtasi penkin miehen katseen. Siinä oli avointa ystävällisyyttä, hieman arkuutta ehkä, sillä penkin mies ei ollut tottunut, että ohikulkijat osoittaisivat häneen kiinnostusta. Rakennuttaja silmäili hetken penkin miehen nuhjuista olemusta. Tämän käsissä oli työmiehen leima, mutta olemus oli kokonaisuudessaan väsynyt. Rakennuttaja tuumi hetken, siirsi katseensa pois ja käveli pois. Penkin mies huokaisi, painoi katseensa ja harmitteli, miksei hän ollut uskaltanut sanoa mitään. Siihen hän jäi.

Rakennuttaja jatkoi matkaansa, sivuutti muitakin eri penkeillä istujia kirjoineen kohtaloineen, muistoineen ja kulki kunnes löysi miehen, joka oli samanlainen kuin ensin valitut rakentajat. Rakennus edistyi, välillä tuli takapakkeja, mutta rakennus valmistui aikataulussaan. Siellä alettiin pitää tilaisuuksia, joissa laulettiin ja pidettiin puheita. Kokoontumisia, joissa keskenään samanmieliset vaihtoivat ajatuksiaan. Kerhoja, joissa lapsille oli askartelua ja muuta omaa ohjelmaa.

Penkin mies palasi vakiopaikalleen aina uudestaan, mutta rakennukseen hän ei oikein tohtinut astua sisään. Hän avasi taas kirjansa, poimi väliin taiteltun lapun ja luki siitä:

”Te olette kiviä siinä rakennuksessa, jonka perustuksena ovat apostolit ja profeetat ja jonka kulmakivenä on itse Kristus Jeesus.
Hän liittää koko rakennuksen yhteen niin että se kasvaa Herran pyhäksi temppeliksi,
ja hän liittää teidätkin Hengellään rakennuskivinä Jumalan asumukseen.”

Ja toisen tekstin:

” Kun rakennatte, rakentakaa ihmisiä, älkääkä vain rakenteita.”

Mies taitteli paperin takaisin kirjansa väliin, nosti katseensa kohti rakennukseen kulkevia ihmisiä ja mietti, että joitain tämänkaltaisia tekstejä hekin siellä varmaan lukevat. Kotimatkallaan hän kulki kaltaistensa ohi lyhyellä nyökkäyksellä tai kädenheilautuksella tervehtien.

Ja niin jatkui elo tuossa kaupungissa. Penkillä istujien ei tullut mentyä rakennukseen, eikä rakennuksessa kävijöiden tullut pysähdyttyä penkillä istuvien luo.

8 thoughts on “Rakenteilla

 1. Herran rakennus
  kaikkiko jo kutsutut
  oikeaan oppiin
  elämällään pätevät
  tukipylväät etevät

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos Marianne!!
  Minua itkettää, tuskin näenkään mitään.
  Minähän sanoin että sinä osaat ja näissä on Elämän ja elämän ääni, kokemuksen ja aitouden!

  Kiitos Jumalalle, että meillä on Kristus, Herra, joka ei kulje kenenkään ohi ja joka ei tarvitse ohjelmia, suorittamista ja valmiita kuvioita, vaan on siellä missä häntä eniten tarvitaan!
  Jeesus!
  Siinäkin penkillä jossa yksin istutaan heikkona ja väsyneenä.

  Liked by 1 henkilö

 3. Kommentoin tätä Mariannen blogia runolla. Tekstin tulkintamahdollisuuksia oli minulle tietämättömälle monia ja runon olisi voinut kirjoittaa täysin toisinkin. Yhdessä mahdollisuudessa mietin, onko Jumalaa rakastava mies Paavali, seurakuntien rakentaja ja onko penkillä istuva mies Jeesus. Samanmielisyys rakennuksessa kertoo kuitenkin oikeasta opista ja tehokkaat rakentajat kenties opetuslapseudesta.

  Liked by 1 henkilö

 4. Niilo. Minustakin Mariannella on aivan omanlaisensa tyyli kirjoittaa, ja itsekin jäin miettimään Mitä nimenomaan Marianne tahtoi sanoa, mitä teksti hänen sanomanaan tarkoitti, mistä lähti?

  Minä tulkitsin oman elämäntilanteeni pohjalta. Ja saatoin olla aivan väärässäkin, olen herkkä tunneihminen ja reagoin enemmän tunteella kuin ajatuksella? ;)!
  Mutta kukin meistä tulkitsee omista lähtökohdistaan käsin ja myös kirjoittaa.

  En tunne Mariannea, enkä tiedä hänen taustoistaan mitään, kuten en tunne ketään muutakaan blogistia täällä henkilökohtaisella tasolla, mutta Marianne kirjoittaa mielestäni erittäin hyvin, joskin, ehkä, hieman vaikeasti ymmärrettävästi.
  Mitä itse sanot Marianne vai onko tarpeen sanoakaan?

  Liked by 2 people

 5. Niin, ei Mariannen tarvitse tätä virikkeitä herättänyttä tekstiään mitenkään ”suomentaa”. Eri elämäntilanteissa näitä tekstejä luetaan ja ymmärretään. Sanotaan, että jokainen tulee autuaaksi uskollaan.

  Liked by 2 people

 6. Marianne kirjoittaa raikkaalla tavalla ja punnitusti. Minäkin tykkään. Ja niinhän se menee että teksti elää jokaiselle lukijalle uudelleen ja uudelleen.

  Liked by 2 people

 7. Nimenomaan punnitusti, ihailen Mariannen kykyä! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 8. Kiitos kommenteista. Tuli pieni viive vastaamisessa.
  En minä koe että mitään kykyä sen kummemmin on meikäläisellä… Mutta kiva jos teksti kosketti.
  Yritänpä laittaa toisen jonka kirjoitin samaan aikaan, vähän erilainen se on. Palaan sitten tauolle.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.