Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Missä on aikamme Johannes Kastaja?

5 kommenttia

Kulunut kuukausi on  ollut täynnä haasteita ja vastuksia. Yöunet ovat jääneet lyhyiksi ja mieli on ollut matalalla. Hengellinen elämä on ollut kaksijakoista. Toisaalta on huutanut apua ylöspäin ja välillä  taas on tuntunut, että viimeinenkin uskonpisara valunut jonnekkin tienvarren loskaan. Elämä ei säästä ketään eikä käytä silkkihansikkaita. Siksi tuntuukin ihmeelliseltä, että Jumala haluaa käyttää heikkoja ja köyhiä ilmentääkseen Jumalan valtakunnan todellisuutta.

Tänään sain olla mukana keskustelusaarnassa omassa kirkossamme. Pohdimme Mirva-papin kanssa Johannes Kastajan elämää ja Jeesusta, jonka luokse Johannes lähettää opetuslapsiaan varmistamaan sitä onko Jeesus todellakin se, jota on odotettu. Jeesus vastaa Johannekselle Raamatun sanalla. Hän ei lähde vakuuttelemaan omaa erinomaisuuttaan vaan liittää oman toimintansa profeettojen ennustuksiin tulevasta Messiaasta. Itse asiassa Jeesus lähettää Sanan, itsensä, Johanneksen luo. Evankelista Johannes kuvaa tätä ehkä parhaiten oman evankeliumikirjansa alussa. Jeesus tietää, että Johannes Kastaja ymmärtää viestin ja saa rauhan. Ääni erämaasta voi rauhassa vaieta. Kuningas on sittenkin tullut.

Emme tiedä oliko Johannes epäuskoinen lähettäessään omia opetuslapsiaan kyselemään asiaa. Emme tiedä oliko hänellä ollut erilaisia odotuksia Jeesuksen suhteen, mutta tiedämme, että hän oli uskollinen kutsulleen loppuun saakka.  Herodes, joka surmautti Johanneksen sai aikanaan eteensä ruoskitun Jeesuksen. Hän oli puetuttanut Jeesuksen hienoihin asuihin ja odotti häneltä  ihmeitä. Antamaan merkkejä omasta Jumaluudestaan. Mutta Jeesus on vaiti. Hän ei ollut kenenkään käskettävissä. Jeesus ei kertakaikkiaan vastaa kenenkään meidän odotuksiin, vaan hän on kaiken sellaisen yläpuolella. Hän tietää mitä ihminen kulloinkin tarvitsee ja lähettää sanansa paikalle.

Me kaipailemme aika-ajoin kunnon parannussaarnaa ja -saarnaajaa. Ajattelemme, että kunno ravistelu saisi aikaan herätyksen ja muutoksen tämän paatuneen sukupolven ihmisissä. Mutta niin kuin Jeesuksenkin aikana, myös  me nykyihmiset katsomme ohi Kristuksen, emme näe sitä rakennuskiveä maassa, jota oma rakennelmamme tarvitsee. Osa loukkaa itsensä tuohon halpaan kulmakiveen. Johanneksen luo menivät ne ihmiset jotka ymmärsivät olevansa köyhiä ja rikkinäisiä. He suostuivat kuulemaan parannussaarnaa, he suostuivat mielenmuutokseen. Jeesus tulee ja kolkuttaa ovellemme ja odottaa että ottaisimme vastaan sovinnon jota hän tarjoaa. Hän näkee kyvyttömyytemme omaan parannuksen tekoon. Hänen rakkautensa opettaa meille kuinka kauas olemme Jumalastamme etääntyneet. Vain hän saa meidät kääntymään Luojamme puoleen

Johannes puhui aikansa ihmisten kieltä ja raivasi tietä Kuninkaalle. Hän oli kirjoitusten Elia. Johannes kuoli tietäen että tästä eteenpäin Jumala ottaa vastuun ihmisestä ja sovituksesta.

Tarvitsemmeko siis Johanneksen ehdotonta parannuksen saarnaa. Kestäisimmekö sen? Johanneksen kaste oli köyhälle, oikeutta vaille jääneelle kuitenkin mahdollisuus päästä Jumalan yhteyteen ja Jeesus on sinetti pelastukselle. Siksi Jeesus sanoo  »Totisesti: yksikään naisesta syntynyt ei ole ollut Johannes Kastajaa suurempi, mutta kaikkein vähäisin, joka on taivasten valtakunnassa, on suurempi kuin hän. Johannes Kastajan päivistä asti taivasten valtakunta on ollut murtautumassa esiin, ja jotkut yrittävät väkivalloin temmata sen itselleen.  Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta, ja uskokaa tai älkää, juuri hän on Elia, jonka oli määrä tulla.

Uutta Eliaa emme siis tarvitse vaan apostoleita ja evankelistoja jotka  huokuvat Jeesuksen rakkautta ja tekevät rakkauden tekoja. Herättävät tämän kuolleen maan näkemään mitä rakkaus saa aikaan.

venesanaTämä aika tarvitsee ihmisiä jotka kuulevat Paimenensa äänen ja seuraavat häntä. Tämä aika tarvitsee Jumalan hulluja jotka elävät Pyhän Hengen täyteydestä ja eivätkä kätke aaretta joka on heille uskottu. Me olemme nyt vuorossa kantamassa Johanneksen perintöä ja raivaamassa tietä sydänten kuninkaalle.

 

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

5 thoughts on “Missä on aikamme Johannes Kastaja?

 1. vedellä kaste
  usko raivaajan tiellä
  sytyttää tulen
  ikuisuuden polulla
  tuli veden pinnalla

  vedestä nousu
  ennuste paremmasta
  ohjaa sinua
  kaste tulen elämään
  katumus ja parannus

  elämän tuli
  rakkaus lähimmäiseen
  pyhä arjessa
  omaa itsen edellä
  pyyteettömän osa

  odotus täyttyy
  kohta perillä tiellä
  profeetan näky
  rauhan tie valoisa
  eksymättä kulkea

  Liked by 1 henkilö

 2. Ohoi – kaikki rakkaat siellä bittiavaruudessa!! Tässä olisi nyt hyvä sauma rukoilla, että Tapio saisi paremmat yöunet, ilon täyteisen mielen ja voisi karistaa kuluneen kuukauden taakat harteiltaan! Samalla voi tietenkin muistaa myös meitä muitakin blogitaivaan äärelle raahautuneita nääntyneitä kulkijoita…

  En juuri nyt ehdi syventyä tekstiisi ja siihen vastaamiseen, mutta haluan jakaa yhden ajatuksen, jonka kuulin viime viikolla radiosta: ”Mitä enemmän vihollinen hyökkää, sitä enemmän seurakunta vahvistuu.” Kuulostaa nurinkuriselta ja samalla huikealta!

  ”Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa.” (Joh. 1:5)

  Siellä, missä pimeys yrittää nujertaa valon, valo vain voimistuu. Kun turvaudumme kiusaustemme ja koettelemustemme helteessä nääntyneenä Kristukseen ja avaamme sydämemme Hänen rakkaudelleen, Valo murtautuu esiin ja voittaa pimeyden 100 – 0. Siinäpä ihmettä kerrakseen myös elämäämme seuraaville ihmisille, kun Valo alkaa loistaa ulospäin rikkinäisistä saviastioista! Kuten kirjoitit: ”Jumala haluaa käyttää heikkoja ja köyhiä ilmentääkseen Jumalan valtakunnan todellisuutta.”

  Lähdetään Valon kanssa liikkeelle joulunalusviikon hötäkkään.

  ”Mutta tämä aarre on meillä saviastioissa, että tuo suunnattoman suuri voima olisi Jumalan eikä näyttäisi tulevan meistä. Me olemme kaikin tavoin ahdingossa, mutta emme umpikujassa, neuvottomat, mutta emme toivottomat, vainotut, mutta emme hyljätyt, maahan kukistetut, mutta emme tuhotut. Me kuljemme, aina kantaen Jeesuksen kuolemaa ruumiissamme, että Jeesuksen elämäkin tulisi meidän ruumiissamme näkyviin. (2. Kor. 4:7-10)

  Ole siunattu!

  Liked by 1 henkilö

 3. Kiitos, Ehkä vielä joskus jaksan kirjoitaa niistä kaikista asioista joiden eteen olen joutunut syksyn mittaan. Inhimillisiä vastuksia joiden kuka vaan perheellisen isä voi joutua. Juuri nyt kaikki on taas melko hyvin. Äiti on vielä sairaalassa mutta toipunee vielä huimauksistaan.
  Jokainen meistä tarvitsee esirukoilijoita ja rukousta. Tarvitsemme seurakuntaa. Usein väsyneenä kartamme ihmisiä ja silloin moni saattaa jäädä pois seurakuntien yhteydestä. Väsynyttä ja masentunutta kartetaan koska ei itse jakseta ottaa vastaan toisen pahaa oloa. Se on tämän ajan henki. Seurakunnassa asiata pitäisi olla toisin. Itse olen sitoutunut tietoisesti seurakuntaan ja omiin yhteisöihini ja en onneksi ole pääsyt rimpuilemaan niistä irti vaikka olisi tehnyt mieli. Ystävät sanovat ettäei tarvitse suorittaa mutta Isän töissä asiat tuntuvat sujuvan suorittamattakin. Näyttää siltä että Jumala hoitaa puhepuolen kun itse ei ole jaksanut niin paneutua opetusten valmisteluihin sillä pieteetillä kuin aikaisemmin. Mutta pian taas päivät alkavat pidentyä ja valo lisääntyy. sitä kohti.

  Liked by 1 henkilö

 4. Monen ahdistuksen kautta meidän on mentävä Jumalan valtakuntaan, siittä ei säästynet eden Jeesus vaan hänen tuskan huuto getsemanenssa oli raastavaa.Tulee mieleen kuinka me seviämme voitajana perille myös tässä ajassa?Me saamme rukoilla saadaksemme voimaa ja selviytyä armon avulla perille.Tulee vielä mieleen että Jumalan valtakunta ei ole sanoissa vaan voimassa,kiitos siunaten ,Keijo södertälje

  Liked by 1 henkilö

 5. Ystävän tuska, murhe, huoli ja väsymys tekevät hiljaiseksi, todella hiljaiseksi. On vain kyyneleet ja avunpyyntö Jumalalle.
  Jumala, Sinä tiedät kaiken, ole lähellä!

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.