Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Seurakunta laulaa yhtä virttä

12 kommenttia

WP_20140801_006Aurinkoinen lauantain aamupäivä Kalajoella on ehtinyt hellelukemiin. Mitä tekevät ihmiset? Noudattavat hiekkasärkkien takaa kuohuvaa meren kutsua? Ei vaan kirkkoon, kirkkoon!

Kalajoen kirkko pullisteli ihmisistä perjantaista sunnuntaihin. Kaikki eivät mahtuneet edes sisälle. Ulos jääneetkin osallistuivat tapahtumaan kirkon edustalla kuuntelemalla puheita kaiuttimista ja yhtymällä sisällä laulettuihin lauluihin.

Ja lauluun oli komeata yhtyä. Kun tuhat ihmistä veisaa täyttä kurkkua, sekaan mahtuu kaikenlaisia ääniä. Jotkut laulavat nuotilleen, toiset ovat huomanneet, että nuotin vieressäkin on tilaa. Itse huomasin jälleen, että vieressä paremmin laulavan ääneen oli hyvä tukeutua.

Viime aikojen suuria hittejä hengellisen musiikin piirissä lienee Kadosh. Pyhä. Laulu on suomennettukin vähän eri tavoin. Pyhää laulettiin Kalajoellakin. Ja laulettiin perinteiseen suomalaiseen tapaan: Kanttori soittaa ja laulaa. Kirkkoväki tulee perässä väkevästi. Eikä tulekaan kun puolisen tahtia perässä. Kanttorin ja seurakunnan välistä klappia olen kuunnellut sekä huvittuneena että ärtyneenä vuosikausia. Mutta niin se vain menee, suomalainen kirkkolaulu.

Kun Pyhää laulettiin Kalajoella, törmäsin aivan uuteen ilmiöön. Ihmiset lauloivat myös kaksilla eri sanoilla. Osa seurakunnasta lauloi kiltisti sen suomennoksen mukaan, joka oli heijastettu seinälle. Toinen puoli taas lauloi niillä sanoilla, jotka ehkä ovat yleisemmät ja tutummat. Ainakin minun mielestäni.

Tätäkö on moniääninen kirkko?

Jäin miettimään Suomen hengellisen elämän tilaa. Urut soivat, kanttori paimentaa laumaansa kohti laulun loppua. Ihmiset veisaavat eri sanoilla. Seurakunta laulaa sävelmän eri kohtaa kuin johtaja?

Hengen uudistuksen kesäjuhlien tilaa tämä yksi laulu ei tosiaankaan kuvannut. Juhlilla laulettiin kovaa ja korkealle. Laulu kuului varmasti Taivaan ylimmälle huipulle asti. Uskon, että Taivaan ylin huippu ei puistellut päätään myöskään kesäjuhlien puheille. Suoraa ja viisasta puhetta. Minun mielestäni rauhan puhetta.

Ai millaiseen kaaokseen Pyhän laulaminen päättyi? Ei se kaaokseen päättynyt. Suuri seurakunta totesi yhdessä, samaan aikaan ja täysin palkein:
”Hän tuleva on.”

12 thoughts on “Seurakunta laulaa yhtä virttä

 1. Laulun harrastajana ja musiikintutkijana tahdon tässä muistuttaa kaikkia blogitaivaan kirjoittajia ja lukijoita, että laulaminen lievittää stressiä, kohottaa yhteenkuuluvuudentunnetta, auttaa purkamaan tunteita, tuo iloa, helpottaa surua ja jopa auttaa muistamaan ulkoa runoja. Musiikki on viimeinen keino, jolla syvästi dementoituneisiin ihmisiin saa yhteyden. Äänet ovat ensimmäisiä ja viimeisiä aistimuksiamme, näin olen antanut itseni ymmärtää.

  Laulaminen kuuluu kaikille! Sävelkorva, rytmitaju ja tekniikka kyllä kehittyvät. On suuri vääryys vaatia ihmisiä olemaan laulamatta vain siksi, että he eivät vielä osaa. Väestöstä pari prosenttia kärsii amusiasta, kyvyttömyydestä hahmottaa melodiakulkuja, ja hekin saavat laulaa! Laulaminen ei ole suotta olennainen osa jumalanpalvelusta. Me palvelemme Jumalaa ja Jumala palvelee meitä tällä laulamisen lahjalla. Sotilaat laulavat, hääväki laulaa, saattoväki laulaa, ristiäisissä lauletaan, rippikouluissa lauletaan. Vain yksi meiltä puuttuu tällä saralla, tai oikeastaan on kadonnut viime vuosikymmeninä: arkena laulaminen. Ennen vanhaan laulaminen oli tavallista työnteon yhteydessä. Esimerkkinä vaippaka merimiesten työlaulut, joiden sisältö ei välttämättä kuulu tänne blogitaivaaseen, mutta jotka tahdittivat työtä ja saivat yksitoikkoiset hommat tuntumaan siedettävämmiltä.

  Niin että kaiken tämän maailman hullunmyllyn keskellä minä otan rukoillakseni tällä viestillä nauruherätyksen sijaan laajaa lauluherätystä. Aamen.

  Liked by 3 people

 2. Lauluherätys alkakoon!

  Liked by 2 people

 3. Kiitos Juha. Toivoinkin että joku paikanpäällä ollut kertoisi jotain tapahtumasta ihan arkisesti. Sinä teit sen. Vielä kun saisi lukea jonkin hyvän saarnan täältä. Vai oliko sellaisia?

  Liked by 1 henkilö

 4. CD:itä voi vissiin tilata. Marko Huhtalan eilinen saarna esimerkiksi oli erittäin hyvä.
  Ja se Hassila kirjoittaa vielä jotain ”hengellisempää” juhlista, kunhan ehtii…

  Liked by 2 people

  • No, ei tästäkään Henkeä puuttunut! 🙂 Ei ollenkaan. Ja kiitos vinkistä, ehkä joskus jostain jonkin löytää. Hassilan kirjoitukset ovat aina hyviä ja erittäin lukemisen arvoisia, kiitos niistä(kin) ! 🙂

   Liked by 2 people

 5. Kärsikäämme toisiamme, laulutaitojenkin suhteen :).
  Pohjanmaan rannikolla oli mennä viikolla paljon laulua ja musiikkia Jumalan kunniaksi, sillä Kalajoesta muutama virsta etelämpään soi Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat. Tällä kertaa en ollut kuulolla kummassakaan, kun vesi ei kantanut musiikkia Kälviän rannalle saakka jossa olin, mutta hengessäni iloitsen Hengen uudistuksesta ja Kirkkomusiikkijuhlat ovat varmasti yksi osa ”lauluherätystä”. Tule Jeesus laulujenkin kautta.

  Liked by 3 people

 6. Olipa siunaava väläys juhlilta. Kiitoksia Hassilan perhekunnalle muiden muassa!

  Liked by 1 henkilö

 7. Puheet olivat niin hyviä ettei sitä voi kuvata. Tuulikki voi laittaa osoitteensa minun sähköpostiini:
  hoiwa@hotmail.com, niin saat pääpuheet ja Hilvon lainaksi. Kuuntelemisen arvoisia nuo puheet
  olivat ja täynnä henkeä ja aitoa kaunistelematonta Jumalan sanaa. Laita osoite niin postitan ja saat maistaa miltä pohjanmaalainen ruisleipä maistuu.

  Tykkää

  • Katri. Varmasti ovat puheet kuuntelemisen arvoisia. Yhden olen saanut luettua Hengen uudistuksen sivuiltakin, Marko Huhtalan. Juurihan se oli niin kuin kuuluukin olla.
   Olen vähän huono lainailemaan ja kun vaikea on itse asioille lähteä kiitän vaan tarjouksesta joka oli ystävällisesti tehty. Pohjanmaalainen ruisleipä on jo aiemmilta vuosikymmeniltäkin tuttu mm. Yli-Vainiolta sekä Martti Kallionpäältä ja monilta muiltakin. Ja onhan näitä pohjalaisia täälläkin teksteineen. Kiitos tarjouksesta joka tapauksessa. Siunausta elämääsi ja viikonloppuusi!

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.