Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Ensimmäinen kivi

Jätä kommentti

– Kun olet paimenessa, käytä aikasi oikein. Tee itsellesi soitin, harjoittele lingon käyttöä ja ole aina silmä tarkkana.

Niin oli isä sanonut, kun poika oli lähdössä ensimmäistä kertaa yksin paimeneen. Ja niin oli poika tehnyt. Hän etsi tukevan oksanhaarukan, kuori sen ja viritti neljä suolesta punottua kieltä soittimeensa. Joka päivä hän soitti, kun aurinko paistoi niin kuumasti, että pedotkaan eivät vaivautuneet liikkumaan.

Poika harjoitteli myös lingon kanssa pitkät ajat päivittäin. Hän harjoitteli, kunnes osui aina maaliinsa. Sitten hän harjoitteli linkoamista juosten, eikä hän harjoitellut turhaan. Jo hänen ollessaan pikemmin poika kuin nuorukainen, hän oli tappanut sekä karhun että leijonan. Päästänyt lampaat pedon kidasta. Veljet eivät olleet uskoa häntä kummallakaan kertaa, mutta kun hän toi kotiin petojen päät, oli uskottava.

Hän tapasi myös istua purojen rannoilla. Istua hiljaa ja istua pitkään. Taivas oli hänen päänsä päällä.

Siihen aikaan käytiin maan rajoilla sotaa. Veljet olivat rintamalla palvelemassa kuningasta. Poika itsekin oli jo palvellut kuningasta, kun tällä oli murheita ja ahdistuksia. Hän oli soittanut kuninkaalle lauluja, joita oli paimenessa tehnyt. Erityisesti kuningasta lohdutti laulu, jossa Jumala johdattaa kärsivän vihreille niityille. Poika oli ihmetellyt, mistä oli laulun sanat saanut. ”Herra on minun paimeneni.” Eihän niin voi edes sanoa. Paimenen työ on töistä arvottomimpia. Jumala on Jumala, kuningastakin korkeammalla. Kun poika oli laulanut laulun ensimmäistä kertaa, hän oli pelännyt, että hänet kivitetään Herran herjaamisesta.

Eräänä päivänä isä antoi pojalle säkin.

– Tässä on paahdettuja jyviä ja kymmenen leipää. Vie ne kiireesti veljillesi leiriin. Vie myös heidän päällikölleen nämä kymmenen juustoa. Ota selville, miten veljesi voivat, ja tuo heiltä jokin merkki käynnistäsi.

Poika lähti matkaan. Hänen lähestyessään kuninkaan leiriä kuului huuto kuin ukkosen jyrinä.

– Valitkaa joukostanne yksi, joka tulee taistelemaan minua vastaan. Jos hän voittaa minut taistelussa ja tappaa minut, meistä tulee teidän orjianne. Jos minä voitan ja tapan hänet, teistä tulee meidän orjiamme ja te joudutte palvelemaan meitä.

Poika löysi veljensä ja kysyi äänestä. Hänelle kerrottiin, että joka päivä jättiläinen tulee haastamaan heitä. Hän herjaa niin sotilaita kuin Jumalaa. Kukaan ei uskalla nousta valtavaa soturia vastaan.

– Minä kaadan hänet, sanoi poika.

Veljet pilkkasivat kuopusta, mutta joku näki pojan katseen, kuuli hänen äänensä sävyn ja välitti viestin kuninkaalle.

Poika laskeutui alas läheiselle purolle. Hän istui rannassa hiljaa. Hän istui kauan. Lopulta hän valitsi tarkoin viisi kiveä puron pohjasta ja pani ne vyössään roikkuvaan pussiin.

 Pojan palatessa leiriin oli häntä jo etsitty.

– Mene, mene, itse kuningas odottaa sinua.

Kuningas istui teltan varjossa ja kun hän näki pojan, hänen kasvoilleen nousi suru.

– Sinä olet minun lohduttajani, et soturi!

– Minä, sinun palvelijasi, olen paimentanut isäni lampaita. Kun leijona tai karhu tuli ja vei lampaan laumastani, minä lähdin pedon perään ja löin sitä ja tempasin lampaan sen kidasta. Minä olen tappanut sekä leijonan että karhun. Tuon vihollisen käy samoin, koska hän on pilkannut elävän Jumalan taistelurivejä.

– Sinä olet vasta poika, ja tuo jättiläinen on taistellut nuoruudestaan asti.

Ilman ylpeyttä poika vastasi: – Hän, joka pelasti minut leijonan ja karhun kynsistä, pelastaa minut myös tuon jättiläisen käsistä.

– Etkö sinä juuri sanonut, että se olit sinä, joka pelastit lampaat. Sinä pelastit itsesi.

– Isäni käski minun harjoitella lingon käyttöä. Ja minä harjoittelin. Osun mihin tähtään. Mutta leijonaa saattaa muuttaa suuntaansa, karhu kääntyä kannoillaan.

– Mene ja kaada vihollinen.

Poika ei huolinut suojakseen kypärää, ei haarniskaa. Hän otti paimensauvansa ja lingon ja lähti jättiläistä vastaan. Omat joukot olivat täysin vaiti. Vihollinen nauroi. Nauru täytti koko maiseman. Mutta jättiläinen ei nauranut. Hän jylisi koko armeijalle: – Minä olen häpäissyt teidän Jumalaanne ja teidän armeijanne. Ja nyt te lähetätte minua vastaan lapsen.

Hän kääntyi katsomaan poikaa. Tämä ei väistänyt katsetta.

Jättiläisellä oli pronssikypärä ja pronssinen suomuhaarniska. Hänen jalkojaan suojasivat pronssiset säärykset ja olallaan hänellä oli valtava tappara. Hänen silmänsä leimusivat.

– Koirako minä olen, kun tulet minua vastaan keppi kädessä? Tule tänne, niin minä syötän sinun lihasi taivaan linnuille ja villipedoille!

Vihollinen kirosi pojan kaikkien kotimaansa jumalien nimeen, mutta poika ei irrottanut katsettaan jättiläisen silmistä.

Poika alkoi laulaa.

– Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa,
en pelkäisi mitään pahaa,
sillä sinä olet minun kanssani.
Sinä suojelet minua kädelläsi,
johdatat paimensauvallasi.

Jättiläinen otti askeleen poikaa kohti. Lankesi hiljaisuus. Kuului vain jättiläisen pronssisten sotavarustusten kalina.

– Sinä tulet minua vastaan mukanasi miekka, tappara ja keihäs. Minä tulen sinua vastaan Jumalani nimessä. Hän on sen sotajoukon Jumala, jota sinä olet pilkannut. Tänä päivänä Jumala jättää sinut minun käsiini. Minä katkaisen kaulasi ja syötän sinut ja koko sotajoukkonne raadot taivaan linnuille ja villipedoille.

Jättiläinen otti toisen askeleen ja kolmannen. Poika laski paimensauvansa maahan ja odotti. Neljäs ja viides askel. Poika otti kiven pussista vyöltään. Viiden ja kuudes askel. Poika asetti kiven linkoonsa ja alkoi pyörittää. Seitsemän askel ja ensimmäinen kivi. Jättiläinen kaatui kolisten maahan. Kummastakin sotajoukosta kuului kohahdus.

Jättiläinen kouristeli maassa. Hänen suunsa huusi tuskaa ja kirouksia. Poika juoksi vihollisen luo, tarttui hänen miekkaansa. Miekka oli raskas kuin jättiläisen kirouksen taakka. Miekka oli kevyt kuin vapaus pahimmasta synnistä. Poika iski jättiläisen kuoliaaksi ja hakkasi hänen omalla miekallaan hänen päänsä poikki.

Sitten hän poimi kiven, jolla oli osunut jättiläisen otsaan.

Vihollinen joutui pakokauhun valtaan. Heidän suurimman sankarinsa tappoi nuori poikanen. Mihin pystyvät soturit!

Alkoi takaa-ajo. Mutta poika laskeutui puron rantaan. Hän istui rannassa hiljaa. Hän istui kauan. Taivas oli hänen päänsä päällä. Yötä myöten hän käveli kotiin. Hän antoi isälleen kiven. Ensimmäisen kiven.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.