Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Kysymyksiä ja – vastauksia?

9 kommenttia

Blogitaivaalla on ollut mielenkiintoista keskustelua ja moneen on tehnyt mieli osallistua. Kommentit ovat houkuttaneet ja inspiroineet.
Omassakin mielessäni on ollut hautumassa, jo jonkin aikaa, myös aiheita jotka osittain tuntuvat tulleen nyt keskusteluun täälläkin. Yritän joitain ajatuksia poimia, omiani ja muiden.

Mitään muuta valmista vastausta ei tule olemaan, kuin se minkä Jumala on sanassaan antanut, ja siitäkin ollaan montaa mieltä. Voin vain kirjoittaa sen minkä itse olen kokenut todeksi elämässäni. Uskon ja uskonnollisuuden raja on omalla kohdallani ns. entisessä ja sen jälkeisessä elämässä. Sen rajan syntyminen oli niin valtava muutos kuin on yön ja päivän, valon ja varjon.

Täällä on vähän kritisoitu raamatunalauseitten käyttöä, mutta minulle se on välttämätöntä koska usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan sanan kautta. Ei kukaan voi uskoa ”ellei ketään lähetetä” eli ellei kukaan julista Sanaa. Kukaan ei voi pelastua ellei tiedä mistä pitäisi pelastua ja mihin. Tärkeintä on kuitenkin tietää ja ymmärtää ettei kukaan ihminen voi aikaansaada sellaista mikä vain Jumalalle on mahdollista. Yritän nyt kuitenkin kirjoittaa ilman rakasta ”Kaanaan kieltäni” ja liiallisia raamatunlauseita. Hmm.

Heikki kirjoittaa mielenmuutoksesta josta minäkin mainitsen tuolla aikaisemmassa blogissani.
Ainoastaan Jumala voi kutsua ihmistä uuteen elämään, yhteyteen kanssaan. Ennen sitä sanottiin etsikkoajaksi.  Sillä tarkoitetaan juuri tuota Jumalan sisäistä ääntä jolla Hän ihmistä kutsuu ja herättelee. Olen kuullut ja lukenut uskonelämäni aikana lukemattomia ”todistuksia” siitä kuinka Jumala on kutsuessaan, itse kutakin, toiminut ja jokainen kertomus on ainutlaatuinen. Niin, että lepo ja rauha vaan, Jumala tuntee luotunsa ja tietää tarkalleen mikä kenenkin kohdalla toimii – ja milloin. Hän myös ottaa vastuun opettamisesta.

Tero tuolla jossain kommentissaan kertoo isästään ja hänen käsityksestään tavasta joka johtaa ihmisen Jumalan luo ja selittää sitten omaa kantaansa. Molemmat ovat toimineet ja toimivat edelleenkin. Ei ole yhtä oikeaa tapaa ”tulla uskoon”. Kuitenkin on vain yksi, joka voi ihmisen pelastaa ja muuttaa elämän suunnan ja Hän on Jeesus Kristus. Hän on ainoa joka pystyy mielemme muuttamaan ja tahtomme uudistamaan niin että alamme Pyhän Hengen vaikutuksesta ”halata” Jumalan mielen mukaista elämää. Itse emme voi itseämme muuttaa emme parantaa, emmekä alkaa tekemään sellaisia tekoja jotka, ikään kuin, nousisivat hyvänä tuoksuna Jumalan eteen. On nimittäin olemassa myös kuoleman haju.

En kirjoittanut ylös niitä kommentteja joihin olisi tehnyt mieli ”osallistua” joten tämä jää vajaaksi, niin kuin ihmisen yritykset jäävät. Kuitenkin koen että taivaassa iloitaan kaikesta siitä mitä Jeesuksen tähden ja nimessä tahdomme tehdä. Luen tähän joukkoon myös rukouksen ja raamatunluvun, joista täällä myös on keskusteltu, eli kaiken sellaisen hengellisen aktiviteetin johon ihmistä Pyhä Henki kehottaa ja johtaa. Minä uskon että kaiken hyvän ”tekemisen” vaikuttajana on Herra. Silloinkin kun ei ihminen itse tiedä,  tai – vielä tiedä kuka hänessä vaikuttaa tahtomista hyvään ja sen tekemistä.

Minulla on tässä tietokoneeni vieressä aina joku Raamatuistani. Nyt se on ollut auki muutamana päivänä ensimmäisestä korinttilaiskirjeestä ja olen jäänyt kiinni sen 4 luvun jakeeseen 20: ” sillä Jumalan valtakunta ei ilmene puheina vaan voimana”. Halleluja! Sydämeni sykähtää ja sieluni liikuttuu kun tätä ajattelen. – Kuinka voisikaan ihmisten kielillä kuvata kaikkea sitä mitä Jumala on, ei mitenkään.

Palaan näihin maisemiin. Tero arveli tuolla jossakin, muistaakseni Ilkan blogissa että vanhemmalle ihmiselle olisi jokin asia helpompi hyväksyä kuin nuoremmille/ luopua jostakin. En toista sitä, mikä se asia oli, haluan vain sanoa että voihan niinkin olla, mutta ei ollenkaan välttämättä. Kyllä vanhempikin ihminen on ihminen ja samoilla tarpeilla ja tunteilla varustettu kuin nuorempikin. Siinä on vain se ero että kärsivällisyys on kasvanut ja on oppinut ”oloihinsa tyytymään” Paavalin sanoja lainatakseni. On asioita joille vaan ei kerta kaikkiaan mitään voi ja itseänsä kiusaa jos kapinoi. Ja ehkä muitakin. Katkeruus on hirveän tuhoava myrkky. Niinpä siis on viisautta pyytää Jumalalta sitä armoa että oppisi sanomaan koko sydämestään ja vilpittömästi ”Tapahtukoon Sinun tahtosi”.

Lopuksi vielä. En voi olla korostamatta Raamatun lukemisen tärkeyttä, ei pakosta eikä pelosta, vaan rakkaudesta. ”Ei mikään niin voi virvoittaa”, ei tuoda iloa, eikä valoa. Ei lohtua, eikä voimaa, ei mitään sellaista joka yhtä lailla tyydyttäisi ihmisen sisimmät tarpeet kuin Elävä Sana, mistään ei myöskään niin paljoa opi. Mitä kauemmin olemme olleet Herramme hyvässä hoidossa sen varmemmin tunnistamme karikot ja osaamme rakentaa sitä rauhan ja rakkauden ilmapiiriä, sitä Hengen hedelmää jota Pyhä Henki meissä vaikuttaa.
Voi, kiitos Jumalalle hänen sanoin kuvaamattomasta armostaan ja rakkaudestaan ihmisiä kohtaan!

Muistolauseita kerättiin ennen vanhaan pyhäkouluvihkoihin, olisikohan tästä nyt muistolauseeksi meille kaikille tähän viikonloppuun ja seuraavaan kertaan 🙂 rakkaudella:
1Kor. 3: 16 ”Ettekö tiedä, että olette Jumalan temppeli ja että Jumalan Henki asuu teissä”? –  Tiedätkö Sinä?

9 thoughts on “Kysymyksiä ja – vastauksia?

 1. Tuulikki. Viisaasti ja kiteytetysti sinä kirjoitit näin ”Hän on ainoa, joka pystyy mielemme muuttamaan ja tahtomme uudistamaan niin, että alamme Pyhän Hengen vaikutuksesta “halata” Jumalan mielen mukaista elämää.” Aamupäivällä merkkasin muistiin Fil 2:5 kohdan : Olkoon teillä se mieli, joka myös Kristuksella Jeesuksella oli. Se taitaa tarkoittaa juuri tuota Pyhän Hengen vaikutuksesta syntyvää halajamista? Niin käsitän.

  Sinä kirjoitat aina niin aidosti uskostasi. Olet sinut itsesi kanssa.

  Joskus kuulee kritiikkiä siitä, miksi kristityt kirjoittavat , mitä Jeesus minulle on, kun Jumala on koko luomakunnan Jumala. Kuten sinäkin kirjoitit, niin minäkin koen, että en voi kirjoittaa kuin siitä, mitä itse olen kokenut todeksi elämässäni. Omasta kokemuksesta kertominen ei tarkoita sitä,että omisi uskon itselleen, vaan sitä, että ihmettelee juuri Jumalan tahtoa kohdata meitä yksittäin ja ymmärtää oman kokemuksen olevan yksi monien Jumalan kutsumisien joukossa. Kuten Sykarin kaivon nainen, tuosta kohtaamisen ihmeestä lähtee kertomaan, samoin kuin kertoo niistä vaiheista, mitä matkalla on ollut. Kristuksen kirkko muodostuu eri tavoin kohdatuista, mutta samalla armolla ja rakkaudella pelastetuista ja elävällä, monimuotoisella ja luovalla Pyhällä Hengellä osallistetuista.

  Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. YKSIKÄÄN. VAU!

  Kiitos tuosta muistolauseesta :).

  Tykkää

 2. Virpi. Kuten laulussa lauletaan ”Jokainen laulaa rakkahimmastansa, niin minäkin, niin minäkin”. Jeesus on laulun ja kaiken ylistyksen ja kiitoksen arvoinen.

  Yhtä ainoaa todistustahan Raamattukin kirjana on Jumalasta ja Hänen Pojastaan. Todistajia olivat myös apostolit. Evankeliumit ovat kertomusta siitä mitä ihmiset kokivat Jeesuksen yhteydessä, kuinka siis me voisimme vaieta siitä ihmeestä ja armosta joka osaksemme on tullut.

  Aivan yhtä ihanaa kun on jatkuvasti ja aina uudestaan kertoa mitä Jeesus on merkinnyt omassa elämässäni, on kuulla ja kuunnella mitä Hän on merkinnyt muittenkin elämässä!!! Sydän syttyy sellaisesta, ilo, riemu ja kiitollisuus täyttävät sydämen, aikaan saa rakkautta lähimmäisiä kohtaan ja laittaa rukoilemaan ihmisten puolesta koko sydämestään. Kaikki muuttuu niin ihmeelliseksi Pyhän Hengen läsnäolossa, Hänen kirkastaessaan Jeesusta, maailman valoa, kirkastumistaan kirkastuvaa! Voi Halleluja!

  Kiitän sinusta Virpi, olet rakas ja uskollinen sisar! Ei väsytä eikä lakata todistamasta. Ole siunattu Jeesuksen Kristuksen nimessä, Sinä ja koko sukusi.

  Tykkää

 3. Tuli kauhea ajatus että olen sanonut väärän todistuksen lähimmäisestäni ja niin olen tehnyt. Kävin tarkistamassa Ilkan blogissa kuka olikaan sanonut vanhemmasta ihmisestä jotain verrattuna nuorempiin (joskaan silloin kuin jäin elämään yksinäni en ollut vielä ”vanhempi ihminen”, vaan nainen parhaassa iässäni 😉 ) Mutta, a n t e e k s i, Tero, se et ollut sinä vaan nimimerkki ”ohikulkija”! Onneksi huomasin!

  Tykkää

 4. Kiitos Tuulikki! Tekstisi käsittelee uskon perusasioita omien kokemustesi perusteella, viisaudella.

  Miksihän minulla kuitenkin on sellainen muistikuva, että arvelin minäkin jotakin vanhemmista ihmisistä. En nyt täsmälleen muista, mutta iästä ja viisaudesta taisin tokaista jotakin sen suuntaista, että ikä auttaa asettamaan erinäiset asiat mittasuhteisiinsa siinäkin tapauksessa, ettei takerru jokaisen uuden tiedon jokaiseen yksityiskohtaan.

  Raamatunlauseita tulee käyttää! Minä en käytä paljon, koska en tunne Raamattua erityisen hyvin. Kyllä me kaikki tiedämme ne vaarat, jotka koituvat raamatunlauseiden yhdistelystä mielivaltaisesti tai käyttämisestä tilapäisinä selityksinä oman edun tavoittelemiseksi. Rohkeasti vain! Keskusteluhan ei elä, jos kaikesta ollaan samaa mieltä. Sen sijaan näkemysten sovinnollinen vertailu auttaa meitä ymmärtämään ja hyväksymään.

  Minunkin pitäisi rohkaistua lukemaan Sanaa lukemisen ilosta. Eivätköhän ne tekstit saa ihan oikeita merkityksiä uskon valossa, kun kohtaa elämässä erilaisia tilanteita ja kuulee tai lukee muiden näkemyksiä.

  Tykkää

 5. Hei Tero! Nopeastipa vastasit 🙂 kiitos ja anteeksi vielä kerran.
  Tuosta Ilkan blogista kommentteineen tulikin pitkä.( liekö kirjan ansiota, jonka Ilkka on julkaissut,) Uudet ihmiset ja vanhatkin innostuivat lausumaan mielipiteitään, joka minustakin on vain hyvä asia.
  On hyvä että tässä fiksusti sanot ”sovinnollinen vertailu”. Olen sen verran pitkään eri sivustoilla kirjoitellut ja vieraillut että minusta tämä meidän blogitaivas on sen(kin) takia erinomainen ettemme täällä väittele, emmekä haasta ketään vaan täällä toteutuu tuo sovinnollisuus. Sellaisena toivon jatkettavankin.

  Toivotan sinulle onnea kun alat lukea Raamattua, se koituu iloksesi ja parhaaksesi varmasti. Laitan sinulle tähän erään runon, tekijää en nyt muista.

  Valon matkaa
  Herra, valo kasvojesi on kuin taivaan avaruus.
  Herra, turviin rakkautesi mahtuu aika ikuisuus.
  Alla kirkkaan auringon suvi kukkii, päivä on.
  Kädelläsi kosket viljaa, joka kasvaa, kypsyy hiljaa.
  Anna lohdun, toivon meitä niin kuin tuulen koskettaa,
  kun me käymme kivun teitä, varjoihin kun peittyy maa.
  Sinä, jonka kädessä lepää koko elämä,
  anna meidän valon matkaa läpi ahdingonkin jatkaa.

  Tässä erityisesti sinulle tuo ”Kädelläsi kosket viljaa, joka kasvaa kypsyy hiljaa” ei tarvitse mistään hätäillä. Meillä on hyvä ja uskollinen puolustaja ja opettaja Pyhä Henki ja taivaassa on aikaa, vain meillä täällä tahtoo olla kiire ja kärsimättömyys. Ole siunattu rakkaassa Vapahtajassamme Jeesuksessa 🙂 !

  Tykkää

 6. Kiitos.

  Ajattelin ensin, ”Kiitos” olisi riittävä.

  Eihän kiitos selittelemällä parane, mutta tuo runo kosketti minua. Osui kohdalleen. Ja minä kun en yleensä oikein vaikutu runoista. Jään odottamaan lohdun ja toivon kosketusta, koska sitä totisesti olen ollut kauan paitsi. Siunausta myös sinulle!

  Tykkää

 7. Hei Tero, kiva kuulla että sopi kohdalleen. Runotkin ovat aikalailla henkilökohtaisia ymmärtää, itse luen paljon runoja ja silti luen parhaimmat useampaan kertaan päästäkseni mahdollisimman syvälle.

  Muuten, nyt näyttää tapahtuvan tämän blogin kanssa virheitä virheitten perään, piti nimittäin tykätä Virpiä ja, voi kauhistus tulikin oman blogin alle oma naama, no, aika pianhan nämä täältä poistuvat, mutta kyllä nolottaa.

  Tykkää

 8. Höpsis Tuulikki, älä turhaan nolostele. Terveen itsetunnon merkki ja asia on ehdottomaan hyvää!!!

  Tykkää

 9. Jos osaisin poistaisin, mutta ehkä tästäkin jotain oppii, jos ei muuta niin keskittymistä huoh! Kiitos kannustuksesta kuitenkin 😉 !

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.