Katsoin Ylen dokkarin ”Uskonnottomat” odottaen keskustelua uskonnottomien ja eriuskontokuntien edustajien kanssa. Älykkään ja järkevän keskustelun sijaan katsojien eteen marssitettiin kaksi itseään merkittävänä pitävää populistista tiedeihmistä ja kirjailijaa. Nämä kaksi keskenään veljellisesti torailevat ystävykset vierailivat ateistien mielennostatus tilaisuuksissa, joissa tieteelisten esitelmien ohella esitettiin vitsejä ja latteuksia uskonnoista.
Noita uskontojen kritiikiksi tarkoitettuja heittoja on kautta aikojen kuultu harrastaja filosofien illanistujaisissa. Ohjelmassa faktoja heitettiin kuin koiralle luita ilman sen kummempia perusteluita. Uskontojen edustajat oli poimittu lähinnä huutavista eriuskontokuntien fundamentalisteista, jotka kitapurjeet auki huusivat kadotusta ja kuolemaan uskottomille. Päällimäiseksi jäi mieleen rankat oletukset siitä miten useat Yhdysvaltain presidentit ovat mahdollisesti ateisteja mutta eivät voi sitä virkansa puolesta tunnustaa.
Kun koulussa seuraan ja selvittelen pienten poikien riitoja, huomaan usein miten se, joka on ylimielisempi ja hyökkäävämpi kun toiset, pääsee niskan päälle, vaikka olisi väärässä väitteidensä kanssa. Röyhkeillä perusteettomilla väitteillä ja yleistyksillä toinen, oikeassa olevan osapuoli, saadaan näyttämään muiden silmissä naurettavalta ja tyhmältä. Ohjelmaa katsoessani tämä asetelma tuli väistämättä mieleeni.
Uusateismi näyttää ottaneen hyvin agressiivisen asenteen uskontoja kohtaan. He haluavat omien sanojensa mukaan ottaa moraalin takaisin ihmisen haltuun pois Jumalalta. Mieleeni tuli ajatus, että onko moraali ollut jotenkin lainassa uskonnoilla niin, että on saatu luotua länsimainen sivistys ja nyt voimme hyvällä omalla tunnolla jatkaa ilman Jumalaa. En väitä etteikö yksittäinen ihminen voisi olla hyvä ihminen ja yhteiskunnan jäsen ilman uskontoa. Mutta epäilen, että maailmassa ei olisi yhtään ateistia, jos Kristinuskoa ei olisi ollut. Lutherin avaama tie on mahdollisti pimeällä keskiajalla mustan surman takia syntyneen tieteen taantumuksen ja katolisen kirkon kiristys otteen löystymisen, niin että valistuksen ja tieteen aikakausi tuli mahdolliseksi. Itse asiassa kirkko oli ainoa kansansivistystä antava taho keskiajalla ja logiikan tutkimuksen kehitys oli vahvaa keskiajan yliopistoissa. On jotenkin nurinkurista, että uskontojen harhapolkuja laitetaan Jumalan syyksi ja julistetaan kirkot tieteen viholliseksi. Historialliset tosiasiat pitää tunnustaa, mutta silti nykyhetki ratkaisee sen miten elämä soljuu eteenpäin.
Parinsadan vuoden kuluttua nykyaikaa tullaan ehkä kutsumaan uusahdasmielisyyden aikakaudeksi, jolloin suvaitsevaisuutta käytettiin uskontojen tukahdutamiseen. Sen sijaan, että ihmisillä olisi vapaus valita oma uskonto ja harjoittaa sitä, uskonnonvapaus tulkittiinkin vapaudeksi uskonnosta ja vapaus oli vaihtunut piilotteluksi.Uskontojen välinen dialogi ja ymmärrys oli muuttunut rasismiksi ja syrjinnäksi ja kukaan ei uskaltanut tunnustaa mitään uskoa pelätessään tulevansa syrjityksi.
Uusateismi muistuttaakin mielestäni äärinationalismia keinoiltaan. Oman tieteellisen oikeassaolon varmuus antaa oikeutuksen vaatia samaa perusajattelua ympäröivältä yhteiskunnalta ja mahdollistaa lainsäädännöllisesti uskontojen piilottaminen yhteiskunnalta.
Valitettavasti on kuitenkin niin, että ihminen täyttää aina aukon, joka syntyy kun uskonto häviää. Suomessa new age ja vanhat kansanuskomukset nostavat päätään. Näiden ilmiöiden kritiikkiä en ole ateistien suunnalta kuullut vaikka new agen piirissä villinä elävät erilaiset uskomushoidot jotka pahimmillaan vaarantavat ihmisten terveyden niiden syrjäyttäessä lääketieteeseen perustuvan terveydenhoidon. Uskontojen ja yhteiskunnan välisellä dialogilla näitä ilmiöitä voidaan ymmärtää ja pitää sairaat ilmiöt kurissa. Ei sillä että poistamme Jumalauskon maailmasta.
23/04/2014 22:24
Oletko koskaan seurannut amerikkalaisten TV-saarnajien jättiläishaleissa pitämiä uskonnollisia hurmostilaisuuksia? Niissä pääasia on kohottaa erilasin uskonnotopopulistisin kiihtotuspuhein yleisö hurmaan, jossa kolehtisaaviin putoaa mahdollisimman suuri seteli.
Nämä saarnajat matkivat rock-tähtiä ja populistipoliitikkoja ja hyödyntävät raa-asti joukkosuggestiota.
TykkääTykkää
24/04/2014 06:53
Ohjelmassa esitetyt ateistien kokoukset olivat juuri vastaavanlaisia tilaisuuksia eli maassa maan tavalla. No Herzog tullee Suomeen kesällä ja saamme nähdä täällä mitä tapahtuu. En taida hankkiutua paikalle 🙂
TykkääTykkää
24/04/2014 00:56
Olihan se sellainen ateistinen valtiokin, tästä vähän vasemmalle. Voittiko oikeus ja ihmisyys, vaikka kansalta vietiin oopiumi? Ei vienyt. Oopiumi korvattiin heroiinilla, Jumala puolueella. Ja minusta on hyvä, että räikeiden ateistien jyrkkyys ja suvaitsemattomuus nostetaan esille. Tosin sen asian esittämisessä laajemmin on kyllä oltava sosiaalinen taituri. Joopas-eipäs-kiistelyyn ei ole syytä lähteä. Tuo vertaus koululaisiin ja röyhkeimmän oikeassaoloon on minusta oiva. Niinhän asia menee: oikeassa oleminen on sosiaalinen rakennelma, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä vallitsevien asiantilojen kanssa. Ateismi on minusta uskonto, johon on helppo liittyä ollakseen hyvä. Ateismin aatteeseenhan kuuluu itsenäinen ajattelu. En vain saa uskoa, että keskimääräinen ateisti ajattelee keskimääräistä itsenäisemmin. Jumala on. Toiset meistä pyrkivät kieltämään oman jumalankuvansa. Jumala on suurempi, abstraktimpi, konkreettisempi ja mahtavampi kuin mitä tajuamme. Hänen olemassaolonsa ei riipu meidän itsenäisistä tai kollektiivisista mielipiteistämme. Minäkään en tosin pysty perustelemaan hyväksymääni väitettä mitenkään muutoin kuin ”reductio ad absurdumilla”: väite ”mitään luojaa, so. Jumalaa, ei ole”, johtaa järjettömiin väitteisiin. Tällainen on vaikka se, että kaikki alkoi itsestään. Tosin… mistä Jumala tuli? Emme tiedä. Olemme ihmisiä. Meidän mittaamme voi kuulua maailmankaikkeuden tajuaminen, mutta ei sitä laajempien asioiden. Joudun levittelemään käsiäni. En minäkään tiedä muuta kuin että oman kantani vastainen väite on vielä omaakin kantaani järjettömämpi. Minä voin vain uskoa. Jos en uskoisi, mikään peruste ei vakuuttaisi minua.
Yliopiston oppien mukaan reductio ad absurdum on hyväksyttävä päättelytapa. Vaikka väitöskirjassaan saa tietyin ehdoin esittää, että jos vastaväite johtaa järjettömyyteen, väitteen itsessään on oltava oikea. Voi minun väitöskirjaani, sillä tuntuu suuntana olevan unohdus…
Populismilla ja jopa hurmoksella on paikkansa, mutta ihmisiä ei saa käyttää niillä hyväksi. Me tarvitsemme voimakkaita kokemuksia, tai kuka voimakkaampia, kuka vähemmän voimakkaita. Ilman tunteita ja kokemuksia… niin. Onko mitään? Kertokaa, jos jaksatte.
TykkääTykkää
24/04/2014 06:11
Asiallinen kirjoitus. Kiitos!
TykkääLiked by 1 henkilö
24/04/2014 09:56
Kokemuksellisuus kuuluu kaikkeen ihmiselämään. Usko Jumalaan on uskoa persoonalliseen kolmiyhteiseen Jumalaan ja persoonat yleensä on koettavissa. Se miten kokemus ilmenee,näyttäytyy ihmisessä on sitten kiinni miten herkkiä olemme. Reaktiot joita näemme hengllisissä kokemuksista ovat siis ihmisten omaa kokemusmaailmaa. Joku itkee joku nauraa. Minusta mielenkiintoista on se että raamatun kuvaukset ovat melko yhteneväisiä sen kanssa mitä olen nähnyt elävässä elämässä.
TykkääLiked by 1 henkilö
24/04/2014 14:17
Kansankynttilä saisi opetella kirjoittamaan geminaattansa ja yhdyssanansa oikein.
TykkääLiked by 1 henkilö
24/04/2014 16:39
Lukihäiriöiselle jo tämän plokin vääntö on tuskaa 🙂 joten joudut kärsimään tai jättämään väliin. Näillä mennään 🙂 Itse asiassa on melkoinen kynnys ylipäänsä kirjoittaa kaiken sen jälkeen mitä kirjoittamisen ja lukemisen kanssa on kouluaikana joutunut käymään läpi. Opettajuus etenkin on haaste kun tietää, että ei näe kaikkia virheitä teksteistä joita kirjoittaa. Oppilaiden vanhemmilla on hauskaa kotikirjeitteni kanssa. Minulla on kunnia asua paikkakunnalla jossa on hienoja ihmisiä enkä ole hävennyt tätä ”ominaisuuttani”
TykkääLiked by 2 people
24/04/2014 20:16
Tapio. Koskaan ei ole jäänyt tekstisi varmasti keneltäkään ymmärtämättä ja sehän on tärkeintä. Jokainen meistä varmasti sekä lukee että kirjoittaakin väärin silloin tällöin, ja ainakin itse useinkin. Minusta sillä ei ole mitään merkitystä, tärkein on sanoma.
Mainio esimerkki väärin lukemisesta ovat olleet esim. Ilkan blogien otsikot, kuten nytkin viimeksi tuo Nooan arki 🙂 aika moni luki sen niin kuin on tottunut lukemaan eli Nooan arkki. Oli joku muukin otsikko aikaisemmin, tosin en muista mikä, niin että ellei ole tarkka näitä ”hutejahan” riittää.
Onneksi olet sinut asiasi kanssa ja vapaa olemaan juuri sinä.
Kiitos kirjoittamastasi tärkeästä asiasta – jälleen.
TykkääLiked by 1 henkilö
24/04/2014 21:05
Kumpi on reilumpi, omani itsenä ilmaistu lukihäiriö kuin salanimellä ilmaistu häiriökäytös ? 😉
( suomalaisen some-ajan arvoitus)
TykkääLiked by 1 henkilö
25/04/2014 08:59
Joskus lehdessäkin lukee, että kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä. Tässä tapauksessa on vastaava poikkeustilannetarve 🙂 Eli parempi jäädä some-ajan arvoitukseksi.
TykkääTykkää
25/04/2014 10:08
No, ainakin Tapio otti asian kevyesti ja voihan olla että oli nimimerkiltäkin tarkoitettu huumoriksi???
Tulihan asia kuitenkin selvitetyksi Tapiolta, taas kertaalleen, ja häntähän tämä ”koskeekin”. Tapio On vaan niin tuntui ainakin minusta turhalta pilkun viilaamiselta tämä ”kpAeM” kommentointi.
Itsekin olen ”kielipuoli” vaikkakin vähän suuremmassa mitassa.
Minusta täällä meidän blogitaivaalla on ollut hyvää ja ansiokasta se ettei vaadita määriteltyä osaamista/ korkeakoulutusta voidakseen osallistua. Jos niin olisi minä taitaisin tipahtaa listalta ensimmäisenä.
En kirjoita tätä pelkästään itseni takia vaan kiittääkseni Ilkkaa, Tapiota ja Heikkiä jotka lienevät yksin tuumin hyväksyneet joukkoonsa kaikki meidät jotka täällä kirjoitamme. Siis Kiitos!
TykkääTykkää
25/04/2014 10:14
Korjaamaan joudun minäkin 🙂 Siis ”Tapio on vaan niin hyvä veli” että tuntui jne….. Ei hän tätä tarvitse eikä kaipaa, mutta kun tässä on nyt hetki aikaa niin kunhan kirjoittelen.
TykkääTykkää
25/04/2014 17:32
No olit oikeassa osittain siitä huumorista sillä komentoija ei toki ohittanut meitä katoamalla horisonttiin. Luulen että hän on joku entinen tai nykyinen kollega tai jopa opiskeluaikainen tuttu ja iloitsen että hän on vaivautunut lukemaan juttujani. Open hommaan kuuluu sit pieni herjan heitto sillä onhan äidinkieli yksi keskeinen aine koulussa. Minä olen ymmärtänyt aikoja sitten hakea vertaistukea kirjoittamiseeni.
TykkääTykkää
25/04/2014 19:28
Tapio. Toivotaankin että se olikin pilke silmäkulmassa kirjoitettu ja tämän nimimerkin takaa paljastuu piankin pieni hyväntahtoinen pilailu jolle saat nauraa. 🙂 Ja jos ei, niin eihän täällä ole vaeltanut kuin yksi, josta voidaan sanoa ”täydellinen”. Jeesus kanssasi.
TykkääTykkää
24/04/2014 21:34
Kiitos Virpi. Pääsinpäs kommentoimaan! Piti katsoa ihan kuuklesta mikä on geminaatta. Se on tuossa sanassa mutta onko se vielä geminaatassa?
Olet oikeassa, sillä jos ei ole mitään muuta sanottavaa kuin se, ettei ole mitään sanottavaa, niin miksi sanoa edes sitä?
TykkääLiked by 1 henkilö
25/04/2014 06:19
Kyseinen ”kielioppinatsi” joiksi näitä veijareita somessa kutsutaan, tuskin lukee jatkokeskusteluita, tai voihan niitä olla poikkeuksiakin. Näitä piisaa maailmassa. Pitäisi varmaan kirjoittaa yksi teksti ihan ilman tarkistamista niin sittenpä sitä vasta olisikin sanomista. 😀 tavallisesti korjailen tekstiä vielä monta päivää julkaisun jälkeenkin. Mun kielikorva on ollut aina tukossa, samoin kaikenlainen järjestelmällisyys.
TykkääLiked by 1 henkilö
25/04/2014 07:29
”Kirjain kuolettaa, Henki tekee eläväksi”. Ikuinen totuus.
Ajattelin minäkin ensin lausua jotain samaa kuin Virpi, tästä nimettömyydestä mutta nyt vain tähditän, ja tuskin tahditon palaa, ainakaan muuten kuin katsomaan miten täällä reagoidaan.
Tulossa on edelleen lämmin viikonloppu, ihanaa lähteä luontoon ihmeitä katselemaan. Sitä samaa kaikille jotka kynnelle kykenevät, siis linnunlaulua ja tuulen huminaa :)!
TykkääTykkää
25/04/2014 10:51
Tämä kaveri onkin ihan kunnon veijari kun palasi jäljilleen, Tänks! Ja kommentista päätellen ollaan ainakin joskus tunnettu 🙂 Eli tervehdys! Voisipa olla jopa seminaarin henkeä ilmassa 😀 ja jos ollaan tuttuja niin sit toi ikävä some nimitys ei tässä kohtaa välttämättä osu kohilleen sillä he ovat ihmisiä jotka harrastuksekseen näpäyttelevät kirjoittajia. Tässä kohtaa maistuukin nyt mukava pikku jäynän maku. Jos näin on niin sit on suorastaan mukava, että olet eksynyt tänne meidän taivaalle 🙂
TykkääTykkää
27/04/2014 18:02
Moro Tapio minä tässä vain arki enkeli Katri !
En ymmärtänyt mistä kielijuttu lähti liikkeelle alunperin, kun alkuperäisessä sinun tekstissäsi en mitään vikaa huomannut, mutta mikäli opetat äidinkieltä, niin laita suurennuslasi kaappiin nyt, koska nopeiden sormien vuoksi minulta jää monesti jokin kirjain huitsin nevadaan.
Tuo oli sama ajatus kuin itselläni on ollut jo kauan aikaa. Työpaikalla ei saa puhua uskonnosta, mutta sen vihaamisesta puhumista ei ole kielletty. Osa saattaa inhota minua, kun sanon meneväni kirkkoon ja minun ei saa inhota sitä, että he menevät kapakkaan.
Minä en voi mainita raamatusta mitään, vaikka luen sitä paivittäin. He saavat referoida vaikka pornolehden tekstejä kahvipöydässä ja nauraa päälle. Mikäli sanon tarvitsevani nollauksen ja tarkoitan sillä virren veisuuta, saarnaa ja ehtoollista tai vaikka rukousta, se on pakkosyöttöä. Koska oikea oppinen nollaus on pullo salmaria tai kori kaljaa. Olen siis harhaoppinen kaikin tavoin.
Sivistyneisyys siis voidaan palauttaa takaisin taivaaseen koska sillä ei ole täällä maanpäällä enää käyttöä. Kristittyjä jos ketä kohdellaan rasistisesti. Ateismin oikeus on juuri tuossa ”röyhkeydessään” tuoda uskon vihansa ilmi ja syyttää uskontoja suvaitsemattomuudesta ja samaa mieltä, kitalaki punaisena tuoda oma vihansa oikeutetusti esiin. Onko tämä tasa-arvoa ja vapautta.
Muistaakseni raamattu sanoo, ettei voi olla kahden isännän herra. On joko liittyvä toiseen ja vihaava toista ja sitten nurinperin koko asia. Kait me se Eu puoluekortti tarvitaan, me kuuluumme tähän normaali suomalaisten ”Norsujen” puolueeseen, jotka vielä ovat uskon perinnöksi saaneet tai siihen myöhemmiin tulleet/yhtyneet/liittyneet. Voiko noita käyttää synonyymeina ?
Hurmospappeja on suomessakin, niskavillat leikkaan siksi ettei ne nousisi pystyyn, kun avaan joskus Tv7 ja kamala huuto ja mekastus alkaa kuulumaan. Ihan kuin joku norsulauma tosiaan ryntäisi keskelle olkkaria. (pohojanmaalaasille murtehet on sallittua).
TykkääTykkää
27/04/2014 22:30
Kieli_oppi on sopimuksen_varainen järjest-elmä. Sit-ä saa rickoa, konsa tietää ja dundee rickomansa yaryeztelman! Setælæ püørikøøn haudassans, zillæ ei olemax mitään zellaizta peruztetta, ioncha perushdeella yuuri hänen naekhemuksensa kieleshtänme olizi oikhean syntaxin ynnä grammatiiqan perusta! Niin on müøs meiden hengellisen elæmænMe laita. Yksi tapa on useimpien mielestä oikea, mutta joukkovoimaan perustuva näkemyksen vakaus ei siltä välttämättä ole oikea. Suomessa loukataan yhtä kansan ja valtion perustavimpia oikeuksia: sanan, uskonnon ja mielipteenvapautta. Kuitenkin meidän uskovien pitää muistaa, että kokemamme vastustus voi hyvinkin johtua osittain siitä epäkohteliaasta tavasta, jolla uskontoa on ollut tapana tuputtaa. Kirjoitamme kuten haluamme, ajattelemme kuten meille mieleen ajatuksia tulee ja uskomme… niin? Mihin? Kuinka? Valitsemmeko vapaasti uskomme? Onko uskomme kiinni valtiollisista vapauksista? Riippuuko se sosiaalisesta oikeassaolosta? Nimim: voin käydä kirkon jälkeen kaljalla. Harvoin teen niin, kun ei tunnu tarvetta. Mutta… oikeassaolo ja kielioppi ovat yksi asia, Jumalan olemassaolo ja Hänen palvelemisensa toinen.
TykkääTykkää
28/04/2014 05:50
Tero !
Tuohon viimeiseen lauseseen on pakko tahallaan takertua, koska olen narsisti ja pidän saivartelusta (:!
Kyllä nuo on kolme nivoutuu yhteen. Vanha raamattu käyttää sanontaa jälkeen. Kieliopillisesti en ole kyennyt sitä ymmärtämään, miten etukäteen tapahtuneesta asiasta, kuten raamatun tekstistä tai anteeksiannosta käytetään termiä jälkeen. Jumalan sanan mukaan? (No tuleehan siinä yhtä jos toistakin). Onko siihen tulossa vielä muuta ? Mitä se muu on ? Kenties jossain on kirja mistä ne lisukkeet löydän ? Mistä saa tilattua.
Ymmärrän että tuollaisen yhteiskunnallisen stressin jälkeen on pakko käydä joskus kaljalla. Saarnaajan kirja itse asiassa kehottaa nauttimaan elämästä ja juomaan sekä syömään hyvillä mielin ja vaikka eräissä häissä punkkua tai valkkari ihmeen kaupalla löytyikin lisää siinä vaiheessa, kun kansa oli jo humaltunut, ei raamattu kuitenkaan eikä maalliset lääkäritkään kehoita kiskomaan sitä pullotolkulla joka vapaapäivä. ( Huom ! Asiat ei kuulostamiltään ellen olisi miljoona kertaa sanonut että ei saa liiotella). Mutta kaksi veljeäni ja poikani isä ovat kuolleet nuorena ko. aineeseen.
Nämä kaksi liittyy jumalan palvelemiseen. Amen työt alkaa onneksi vasta yhdeksältä tänään.
TykkääTykkää