Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Vain ihmisiä

28 kommenttia

Monet Raamatun kertomukset tuntuvat joskus liiankin tutuilta, samoin kuin ne ihmiset joista siellä kerrotaan. Joskus jokin tuttu luku, jae tai kertomus ihmisestä pysäyttää uudella tavalla. He jotka tänä päivänä pääsevät erilaisiin tapahtumiin ja kuulevat paljon opetusta, niille harva asia on uusi. Sen tähden näin omavaraisena maallikkona kirjoittaminen on uskaliasta, mutta kirjoitan kuitenkin.

Miksi vain ihmisiä? Olemmehan Jumalan silmissä ja Jeesuksen täytetyn työn ansiosta aivan erityisasemassa, miksi siis tuo vain? Aikoinaan vanhassa testamentissa profeetta Eliastakin sanottiin että ”Hän oli ihminen, niin kuin mekin” ja kuitenkin Jumala teki hänen kauttaan ihmeitä. Muistamme kuivuuden ja nälän hädän, kuten myös Sarpatin lesken ja hänen poikansa tapauksen jne. Kaikista ihmeistä joilla Jumala Eliaa siunasi,  Elia jossain vaiheessa masentui ja tunsi itsensä hyljätyksi. Hänkin oli vain ihminen.

Uuden testamentin puolelta voin ottaa esille Pietarin. ”Miksi te meitä katsotte, ikään kuin omalla voimallamme saisimme jotain aikaan”  jne.? – Olen nyt kiinni Johanneksen evankeliumin 13 luvussa ja siitä eteenpäin. Uudempi raamatunkäännös on otsikoinut 13 luvun 31 jakeesta lähtien otsikolla; uusi käsky. Voitaisiin siis sanoa että elämme uuden käskyn aikaa. Poimin tähän vain muutamia jakeita, joten joka haluaa tarkemmin paneutua asiaan voi lukea omasta Raamatustaan. Jeesus opettaa tässä rakkauden käskyä, mutta minä nostan esiin ihmisen osan.

Jae 36 ” Herra minne sinä menet?” kysyi Simon Pietari. Jeesus vastasi:” Minne minä menen, sinne et sinä nyt voi tulla minun kanssani, mutta myöhemmin kyllä tulet”. Jae 37. Pietari sanoi:” Herra, miksi en nyt pääse mukaasi? Minä annan vaikka henkeni puolestasi!”. Tiedämme jatkon. Itkuiikkana minua tämä kohta murtaa. Tässä on maailman Luoja ja Vapahtaja ja ihminen vastakkain. Ihminen joka on vain ihminen, joka kuitenkin tulee kokemaan ja oppimaan paljon, joka kasvaa ihmisenä siihen mittaan johon Jumala hänet on tarkoittanut. Marttyyrikuolemaan asti.

14. luvun jakeesta 15 Herra antaa suurenmoisen lupauksensa Pyhästä Hengestä!!! Ajatellessani itseäni, voin sanoa etten olisi mitenkään selvinnyt elämästäni ilman, ellen olisi saanut kokea tätä Jeesuksen lupausta omakseni.
Jeesus jatkaa lupauksella 18: ”En minä jätä teitä orvoiksi, vaan tulen luoksenne” On siinä ihmettelemistä opetuslapsilla, kuinka kummallisia Jeesus puhuu, kuinka kuolemaan suostuva voi tulla takaisin heidän luokseen. Sillä Jeesus jatkaa ihmeellistä puhettaan 19.
Vielä vähän aikaa, eikä maailma enää näe minua, mutta te näette, sillä minä elän ja tekin tulette elämään”. Sinä päivänä te ymmärrätte, että minä olen isässäni ja että te olette minussa ja minä teissä”!!! Jeesus jatkaa jae 23 :” Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen.” Kuinka usein olemmekaan lukeneet ja kuulleet nämä kohdat, mutta ovatko ne ulkoluvuksi jääneet, vai tunnemmeko Hänet läsnä olevana meidän vain ihmisten elämässämme? Jos emme tunne, uskommeko kuitenkin? Pyhä Henki tuo suuren rikkauden ihmisen henkilökohtaiseen uskon elämään. Vain Hän voi kirkastaa Kristuksen Jumaluudessaan, Pyhyydessään ja Kaikkivaltiudessaan. Hän antaa voiman ja oikeuden Jumalan lapseuteen.

Lopuksi se kaikkein järkyttävin asia josta Jeesus puhuu, ja joka sitten tapahtuu ihmisten silmien nähden ja korvien kuullen, jae 30. ”Paljon en enää puhu, sillä tämän maailman ruhtinas on jo tulossa. Mitään valtaa hänellä ei minuun ole. Mutta tämän täytyy tapahtua, jotta maailma tietäisi, että minä rakastan Isää ja teen niin kuin Isä on käskenyt minun tehdä. Nouskaa, me lähdemme täältä!”

Tässä kohtaa on koneeni pitkään hiljaa ja nielen kyyneleitä, kunnioituksesta suurta Jumalaa kohtaan ja järkyttyneenä siitä rakkaudesta jota hän meille, vain ihmisille, osittaa vaikka niin monin tavoin olemme rikkoneet häntä, lähimmäisiämme ja koko luomakuntaa vastaan ajatuksin, sanoin ja teoin.  Ihminen on ollut aina kapinaa ja uhmaa täynnä ja taistellut Jumalaa vastaan, kunnes! Hän Elävä Herra ilmestyy ja täyttää sydämemme, sielumme ja koko ihmisen olemuksemme Pyhän Henkensä ihmeellisellä ja murtavalla läsnäololla. Puhdistaen meidät Sanallaan ja uudistaen meidät Luojansa kuvan kaltaisiksi, vaikka se ei meistä niin näkyisi eikä kuuluisikaan. Me pysymme vain ihmisinä, mutta armosta ja rakkaudesta osallisina. Uusina luomuksina jo tässä elämässä ja täydellisesti siellä tulevassa jossa saamme vihdoinkin nähdä Herramme ja Kuninkaamme kasvoista kasvoihin!

Mikä hetki se onkaan. Me voimme luottaa siihen että meitä rakastetaan sellaisina kuin olemme ja me saamme rakastaa maailman kaikkeuden Luojaa ja Jumalaa, Kaikkivaltiasta Isää ihmisinä, sellaisina kuin olemme ja iloita itsestämme ja toinen toisistamme. Eikö olekin riemullista tietää ja tuntea että meitä on paljon saman Isän lapsia, rakastettuja, ikuisesti rakastettuja. Saanko sanoa sinulle joka tätä luet että rakastan sinua! Haluan rakastaa koska minuakin rakastaa yhteinen Taivaallinen Isämme. Isä Meidän.

Uusi Käsky: 13:34 ”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne.” Ja loppujen lopuksi, älä katso itseesi nurjasti tai epäuskoisesti vaan vastaanota lupaus Jeesukselta itseltään 15:3 ”Te olette jo puhtaat, sillä se sana, jonka olen teille puhunut,on puhdistanut teidät”! 4.” Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä!”

Aamen, kiitos Herra Jeesus!

 

28 thoughts on “Vain ihmisiä

 1. Siis, kaikista ihmeistä h u o l i m a t t a, joilla Jumala Eliaa siunasi, Elia jossain vaiheessa
  k u i t e n k in ….
  korjaus tekstiin.

  Tykkää

 2. Tuulikki, tänään on ollut niin kuuma, että ajatteleminen on melkeinpä ainoa asia, jota olen jaksanut tehdä :).

  Tässä iltasella ajattelin laillasi myös meitä ihmisiä ja sitä, kuinka Jumalan olemus luomakunnassa, lunastuksessa ja Pyhän Hengen antamisessa on niin paljon ymmärrystäni suurempi, että juuri tässä kohtaa ihmisyyttäni hahmotan Jumalan suuruutta tuolla yleisen ilmoituksen tasolla ja Raamatun kautta Jeesuksen armon ja rakkauden tasolla, mutta Pyhän Hengen valtavavuuden suhteen olen vielä kovin vajaasti hahmottava. Jos saisin todistuksen asiasta, siinä olisi rasti kohdassa ”tarvitsee harjoitusta” . No sitten hellepäivän pimetessä illaksi piipahdan tänne taivaalle ja luen tekstisi, jossa on koko kolminaisuus täydellisessä tasapainossa hengellisesti aikuisen ihmisen, sinun, kirjoittamana. Luin tekstisi ja sain harjoitusta siitä, miten uskosta kertoo ihminen, joka näkee Jumalan kunnian, viisauden ja luomisvoiman luonnossa, tuntee Raamatun ydinsanoman ja on ottanut vastaan Pyhän Hengen.

  Maria Jeesuksen jalkojen juurella tuli mieleeni sinusta.

  Liked by 1 henkilö

  • VOI, Virpi! Vaikka minulla ei olisi kuin yksi ystävä, uskonsisar, mutta se olisit Sinä, kiittäisin ja ylistäisin Jumalaa! Ja teen sen joka tapauksessa. Kirjoitat niin rohkaisevasti ja jaksat aina löytää ytimen minunkin , ihmisenä niin vajaan, teksteistä. KIITOS!

   Tietäisitpä kuinka epävarma olin koko päivän ja illan kirjoittamani suhteen, jopa kaduin että miksi sen tein. Toisaalta lohduttauduin sillä että ihmiset eivät nyt ole netin ääressä ja moni tuskin lukeekaan ennen kuin uusi teksti tulee ja peittää tämän.

   Itse vietin päiväni sisällä verhojen takana kuumuuden takia ja lueskelin. Nyt olen taas perehtynyt Eliaan ja mieli tekisi hänen innoittamanaan kirjoittaa muistakin vanhan testamentin Pyhistä, jotka olivat ihmisiä niin kuin mekin, ja silti Jumala käytti ihmistä! Olisihan hän voinut laittaa enkelinsä tekemään ne tehtävät jotka piti tehdä, mutta HÄN
   v a l i t s i ihmiset. Minusta se on käsittämättömän valtavaa!

   Joskus jokin paljonkin luettu ja tuttu raamatun kohta alkaa elää ja kun sen voimallisesti kokee, tulee tarve kirjoittaa, mutta ellei se ketään kosketa, turhaahan se silloin on. Tunnen oman vajavuuteni, mutta tahto on hyvä.

   Torstaina vietämme Kristuksen taivaaseen astumisen muistojuhlaa! Mikä ihana päivä! Hän on Kaikkivaltiudessaan ja Kuninkuudessaan Isän kanssa valtaistuimellaan ja on pian tuleva omiaan noutamaan Halleluja. Mutta siihen saakka elämme tätä muukalaisuuden aikaa kahdenmaan kansalaisina, tukien toistamme, rukoillen maailman puolesta ja saaden voimamme ja viisautemme Pyhän Hengen vaikuttaessa sisimmässämme tämän maailman ajan. Kiitos ja ylistys maailmankaikkeuden Luojalle, Isälle Jumalalle ja Pojalleen Jeesukselle Kristukselle! Aamen.

   Siunausta pyhäpäivääsi sisareni Virpi!

   Tykkää

 3. Tuulikki, omat ajatukseni ovat tässä helteessä kulkeneet samaa rataa kuin sinunkin eli juuri tuota ihmisyyttä olen pohtinut ja sitä, mistä kyvyttömyydestämme tai rajoittuneisuudestamme syntyy näitä kiistoja uskovien välille, vaikka meillä kaikilla on kuitenkin juuri tuo sama ydin eli se, että Jumala on rakastanut ja rakastaa ihmisiä ja on päästänyt heidät synneistänsä, vapaaksi yhteyteensä poikansa Jeesuksen Kristuksen verellä. Se on Jumalan tahto. Ja meidän täällä toistemme uskoja pälyillessä Jeesus rukoilee, että me yhtä olisimme.

  Tuo Raamatun ihmisten tutkailu juuri inhimillisinä tyyppeinä, tomuna ja tuhkana on minusta tosi hyvä näkökulma, koska siinä aukeaa se, kuinka he olivat erilaisia persoonia ja kuinka Jumala kutsui heitä eri tavoin, mutta samasta syystä. Sinun tavassasi puhua uskosta on minusta aina kaikki osaset: Jumala ja luomakunta, Jeesus pelastajamme ja Pyhä Henki. Sinun innoittamanasi aloin tänään pohtia, kuinka Jumala on minua kutsunut. Tulin siihen tulokseen, että oma tieni kohti Jeesuksen tuntemista on kulkenut yleisen ilmoituksen kautta, koska olen aina voinut luonnossa hyvin :), varmasti jonkin verran tapakristillisyyden kautta ja sitten, kun lapseni syntyivät jysähti kunnolla: janosin Korkeimman suojelukseen ja Kaikkivaltiaan varjelukseen perheeni, äitiyteni kertakaikkiaan ja kokonaan.
  Sitä kautta aloin kulkea kohti sitä ns. Jeesuksen sisäistä tuntemista.

  Jonkun toisen tie kohti ydintä voi kulkea toisin. Voi olla, että Pyhä Henki koskettaan voimallisesti tavalla tai toisella ja avautuu paljon kertaheitolla ja toiselle Jeesus näyttää naulat käsissään ja pelastuksen armon suorintatietä. Sitä tässä olen pähkäillyt, että johtuuko osa meidän kristittyjen keskinäisistä krutajamisista tuosta, että toistemme erilaiset lähestymiskulmat kohti sitä tärkeimmän ilonaiheen ,että nimemme on kirjoitettu Jeesuksesta osallisten listalle, ovat erilaiset, emmekä sitten tajua, että ei toinen uskova ole pahasti eksyksissä – hän vain tulee ydintä kohti erireittiä ja Luojansa säätämässä marssijärjestyksessä. Tuollaiseen helteen hellimään ja sinun tekstisii innoittamaan päätelmään tulin.

  Raamatun ihmisiä on hyvä tutkia ihmisinä – kiitos näkökulman avartamisesta Tuulikki.

  Liked by 1 henkilö

  • Vielä vähän Virpi!
   Mielenkiintoista minusta on aina ollut kuulla näitä erilaisia uskoontulo kokemuksia, joita myöskin todistuksiksi sanotaan. Täälläkin voisi alkaa (mahdollisesti) kirjoitella näitä, itse kullekin tärkeitä tarinoita, eiköhän jokainen rakasta sitä omaa tarinaansa aivan erityisesti. Viimeistään silloin ihmisten erilaisuus, samaa kohdetta kohti kuitenkin, tulisi konkreettisesti esiin ja ”todistus” Jumalan kunniaksi.

   Ja sitten tähän hetkeen. Minna tuli. Kävi yläkerrassa kahteen kertaan ja sai kuulla kunniansa, mutta poliisissa töissä 18 v. on opettanut ”suhtautumista”. Nyt on hiljaista. Saimme rukoushetkessämme, aivan vilpittömästi, rukoilla myös tämän häirikön puolesta ja koko hänen komppaniansa, oli siellä verissäpäin yöllä tapeltu.
   Niin, että ei tässä kaukana olla tosielämästäkään, vaikka hengellisiä kirjoitellaankin.
   Toista on taivas ja toista maa.
   Herra on ihmeellinen, Pyhä Henki on ihmeellinen, ja ihmeellistä on että on saanut armon tulla tuntemaan Jeesuksen sisäisesti elävänä ja vaikuttavana! Olemme me onnellisia 🙂 !

   Tykkää

 4. Niin, Virpi. Kärsivällisyyttä ja koulun käyntiä tarvitaan että oppisimme ymmärtämään ja hyväksymään sen että tiemme ovat yksilölliset, toisistamme poikkeavat. Kuten tuossa sanot ”hän vain tulee ydintä kohti erireittiä ja Luojansa säätämässä marssijärjestyksessä”!

  Kun ihminen on vasta pelastunut ja siitä innoissaan, hänellä on kiivaus saada vaikka vääntämällä väkisin kaikki muutkin samalla tavalla ja ajalla sisälle Herran tuntemiseen, mutta se ei käy niin. Me käymme Jumalan koulua elämämme loppuun asti, niin kuin ovat kaikki Pyhät käyneet ennen meitä ja käyvät meidän jälkeemmekin, jos Herra tulo viipyy.

  Senkin tähden on hyvä lukea ajatuksella ja tutkien Raamattua ja oppia niistä elämänkerroista joita siellä on ja samalla siitä kuinka suuri on Jumala ja mikä ihmisen osa, uskovanakin, tässä maailmassa.

  Minua helteen lisäksi nyt koettelee kolmatta vuorokautta kestänyt hirveä humalaisten yms. aiheuttama meteli yläkerran asunnossa. Yritän keskittyä lukemiseen ja ajattelemaan kaikkea muuta, välillä hiljakseen rukoilenkin, mutta meteli jatkuu.
  Pakoon en sitä olosuhteitteni vuoksi mihinkään pääse.

  Tykkää

  • Kurja tilanne teidän talon sunnuntaissa ja ”terassikelien” myötä tuo alkoholin liikakäytön kurjuus on totta varmaan monen perheen elämässä taas :(. Herra varjele.

   Liked by 1 henkilö

   • Eipä unohdu totuus tästä maailmasta, sääli ihmistä joka ei paremmasta tiedä tai välitä.
    Herra todellakin varjelkoon varsinkin lapsiperheet. Näissä kavereissa ei taida sellaisia olla, vanhemman puoleisia miehiä ja naisia, niin kuin noissa porukoissa tapaa olla. Olen jo pidempään kyllä rukoillut näitten asukkaitten puolesta, joskus tosi toivottomanakin.

    Muuten ihana asunto ja asuinpaikka kylläkin. Näen metsän isohkon pihani yli. Ja linnut käyvät juomassa astiastaan luonani. Koen ne taivaan pieniksi läheteiksi. Tästähän Toivo on erimieltä 🙂 mutta minä aivan varma, koska Jumala laskee päämme hiuksetkin, niin eikö hän voi myös lähettää lohdukseni pienet linnutkin, yksi sinitiainen on jo aivan kesy 🙂 ! Kaksi maailmaa! Näin se menee Virpi.

    Tykkää

 5. Koska tämä taannoin kirjoittamani mielestäni ”liippaa” ainakin jotenkin tuota Tuulikin aihetta niin laitan sen tähän hieman modifioituna.

  umalan suoria kysymyksiä Jobille, epäsuorasti minullekin:

  Raamatun kirjoitusten syntyajankohtina ihmisten käsitys luonnon tapahtumista ja olosuhteista, nykyisen ilmauksen mukaan luonnontieteistä oli monta suuruusluokkaa vähäisempää kuin nykyisin.

  Ei se minullakaan kovin hääppöistä ole, mutta hieman enemmän ehkä sentään, kuin n. 3000 vuotta sitten oli, ainakaan kovin yleisesti.

  Niinpä päätin istahtaa Jumalan kysymystuoliin Jobin paikalle ja katsoa, mitenkä minä selviytyisin tentistä.

  Job.38:2-38:

  ”2. Kuka olet sinä, joka taitamattomilla puheilla pimennät minun aivoitukseni?”:
  – Nimeni on Toivo Vihmakoski

  ”3. Vyötä nyt kupeesi kuin mies; minä kysyn sinulta, opeta sinä minua.”:

  4. Missä olit silloin, kun minä maan perustin? Ilmoita se, jos ymmärryksesi riittää.” :

  – En ollut edes pilke isäni silmäkulmassa, sillä hänestä eikä hänen edeltäjistään ollut vielä tietorahtustakaan olemassa.

  ”5. Kuka on määrännyt sen mitat – tottapa sen tiedät – tahi kuka on vetänyt mittanuoran sen ylitse?”:

  – Tunnustan nöyrimmästi, määrääjä olet Sinä Herra, Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala, JAHVE!
  Mittanuoraa maan ylitse ei ole sanan varsinaisessa mielessä vedetty, mutta mitattu se on. Ja se on melko tarkasti 40 000 km.

  ”6. Mihin upotettiin sen perustukset, tahi kuka laski sen kulmakiven,

  7. kun aamutähdet kaikki iloitsivat ja kaikki Jumalan pojat riemuitsivat? ”:

  Siihen aikaan, kun tätä Jobilta kysyit, oli lähes täydellinen tietämättömyys näistä asioista vallitseva olotila.
  Nykytiedeo on jo selvittänyt:
  Sinähän et upottanut Maan perustuksia mihinkään, sillä maa liikkuu, ei vapaasti vaan muiden taivaankappaleiden, lähinnä auringon, vetovoiman määräämässä ”tahdissa”, pyörii oman akselinsa ja kiertää Auringon ympäri sekä liikkuu koko aurinkokunnan mukana, mihin, sitä en osaa tarkemmin määritellä.

  ”8. Ja kuka sulki ovilla meren, kun se puhkesi ja kohdusta lähti,

  9. kun minä panin sille pilven vaatteeksi ja synkeyden kapaloksi,

  10. kun minä rakensin sille rajani, asetin sille teljet ja ovet

  11. ja sanoin: ’Tähän asti saat tulla, mutta edemmäksi et; tässä täytyy sinun ylväiden aaltojesi asettua’? ”:

  Kyllä se olit sinä Herra, joka loit ne lait, joiden mukaan nuo tapahtuivat.

  ”12. Oletko eläissäsi käskenyt päivän koittaa tahi osoittanut aamuruskolle paikkansa,

  13. että se tarttuisi maan liepeisiin ja pudistaisi jumalattomat siitä pois? ”:

  En ole, eikä olisi tullut mieleeni edes yrittää. Tuon täytyy olla sinun sarkastista huumoriasi.

  14. ”Silloin se muuttuu niinkuin savi sinetin alla, ja kaikki tulee kuin vaatetettuna esille;
  15. jumalattomilta riistetään heidän valonsa, ja kohonnut käsivarsi murskataan.” :

  Nuo olivat kai kommenttejasi, eivät kysymyksiä?

  16. ”Oletko astunut alas meren lähdesuonille asti ja kulkenut syvyyden kuilut?”:

  – En minä, mutta muutama ihmisyksilö on toisten ihmisten tekemällä sukellusvehkeellä laskeutunut Mariadien hautaan, joka minun tietämykseni mukaan on ainakin tähänastisten tutkimusten mukaan meren syvin kohta.

  17. ”Ovatko kuoleman portit sinulle paljastuneet, oletko nähnyt pimeyden portit?” :

  – Eivät vielä, mutta ovat jo pelottavan lähellä.

  18. ”Käsitätkö, kuinka avara maa on? Ilmoita se, jos kaiken tämän tiedät.” :

  Olisin sen osannut omaamieni matematiikan tietojen perusteella suurin piirtein itsekin laskea, mutta vastaan kuitenkin asiaa tutkineiden tiedemiesten ”suulla”. – ”Maapallon pinta-ala on pyöristetty yleensä 510 100 000 neliökilometriin.”

  19. ”Mikä on tie sinne, kussa asuu valo, ja missä on pimeyden asuinsija,
  20. että saattaisit sen alueellensa ja tuntisit polut sen majalle?
  21. Kaiketi sen tiedät, sillä synnyithän jo silloin, ja onhan päiviesi luku ylen suuri!” :

  – Tuo on nyt Sinun sarkastista huumoriasi, koska tiedät minun olevan sen edessä täysin sanaton!

  22. ”Oletko käynyt lumen varastohuoneissa, ja oletko nähnyt rakeiden varastot,
  23. jotka minä olen säästänyt ahdingon ajaksi, sodan ja taistelun päiväksi? ”:

  – En ole käynyt niin pohjoisessa tai etelässä, toisin sanoen Pohjois- ja Etelänapa mantereilla, mutta tiedän, että siellä on lunta ja jäätä ympäri vuoden. Minulle se on kuitenkin vain ns. ”televisiosta tuttua”.

  24. ”Mitä tietä jakaantuu valo ja itätuuli leviää yli maan?
  25. Kuka on avannut kuurnan sadekuurolle ja ukkospilvelle tien,
  26. niin että sataa maahan, joka on asumaton, erämaahan, jossa ei ihmistä ole,
  27. niin että autio erämaa saa kylläksensä ja maa kasvaa vihannan ruohon? ”
  28. Onko sateella isää, tahi kuka on synnyttänyt kastepisarat?
  29. Kenen kohdusta on jää tullut, ja kuka on synnyttänyt taivaan härmän?
  30. Vesi tiivistyy kuin kiveksi, ja syvyyden pinta sulkeutuu kiinni.”:

  – Nuo tapahtuvat Sinun luomiesi lakien – luonnonlaiksi kutsuttujen mukaan, joita en sen yksityiskohtaisemmin tunne. Jää on kuitenkin vettä, jonka molekyylit ovat alhaisen lämpötilan vuoksi takertuneet toisiinsa muodostaen samalla suojan alempana olevalle vedelle, jotta mm. järvet eivät jäätyisi pohjiaan myöten. Ilmiön pohjimmainen syy on, että olet säätänyt veden olevan raskainta + 4 asteisena. E r i n o m a i n e n oivallus, sanon minä!

  31. ”Taidatko solmita Otavan siteet tahi irroittaa kahleista Kalevanmiekan?
  32. Voitko tuoda esiin eläinradan tähdet aikanansa ja johdattaa Seulaset lapsinensa? ”:

  – Taas sarkastista huumoriasi! No en.

  33. ”Tunnetko taivaan lait, tahi sinäkö säädät, miten se maata vallitsee? ”

  – Lakien tuntemisesta sen verran, mitä unohtamatta muistan siitä suomenkielisestä alan kirjallisuudesta, mitä olen lukenut – ja olen lukenut sitä aika paljon.
  Mutta jotta säätääkö? No en!

  35. ”Taidatko lähettää salamat menemään, niin että sanovat sinulle: ’Katso, tässä olemme’?

  – Jaaha, taas sarkastista huumoriasi! No en.

  36. Kuka on pannut viisautta pilvenlonkiin, tahi kuka antoi pilvenhattaroille ymmärrystä?
  37. Kuka on niin viisas, että laskee pilvien luvun, kuka kaataa tyhjiksi taivaan leilit,
  38. kun multa on kuivunut kovaksi kuin valettu ja maakokkareet toisiinsa takeltuneet?”

  Tuossa oli nyt sitä Jobin kirjaa, josta Blogimetsä foorumilla oli sen syntyä koskeva ja varmasti tarpeellinen kritiikki.

  Lopputoteamukseni. Jumala, joka on Raamatussa ilmoittanut nimekseen Jahve, on noiden luomiensa lakien yläpuolella, joten kaikki se mitä on tapahtunut – ON TAPAHTUNUT Hänen luomiensa ja ylläpitämiensä lakien mukaan!

  MUTTA, Jumala on pidättänyt itselleen oikeuden poiketa lakien yleissitovuuksista jos Hän niin hyväksi havaitsee!

  Niistä tapauksista on paljon esimerkkejä juuri Raamatussa mm. Jeesuksen ihmetekojen kohdalla ja ne ovat vieläkin mahdollisia.

  Siis – ÄLÄ UNOHDA RUKOILLA ja pyytää apua!

  Tykkää

 6. Ja tässä tuo Wordista huolimattomuuttani kopioitu jäänyt J. Kuuluu tuonne alkuun.

  Tykkää

 7. Ja tässä vielä asiavirheeni oikaisu. Pohjoisnapamannertahan ei ole olemassa vaan se on merta. Toisin jäässä kesät talvet – ainakin vielä toistaiseksi.

  Tykkää

 8. Kiitä Herraa, yö ja päivä, pimeys ja valokin! Aurinko ja kuu myös kiitä, Hän on tehnyt teidätkin. Taivaan tähdet, hiljaisella matkallanne kiittäkää. Lähde, virta meren laine, ylistykseen yhtykää!
  Maailman te vuoret laaksot Herraa kunnioittakaa! Aamun kirkkaat kastehelmet, Luojaa saatte heijastaa. Kiitä Herraa, pienin kukka laakson laajan liepeellä. Metsän puut te huomioikaa Herran suurta nimeä!
  Kiitä Herraa sadepilvi, salama ja ukkonen! Kiittäkää, te kide tähdet tuiman talvipakkasen. Kiitä lumi, raekuuro, kiitä myrsky mahtava. Kiitä leuto lännen tuuli, illan rusko hehkuva
  Kiittäkää te Luojan linnut, erämaiden eläimet. Rekillänne, loukoissanne, kesyt, villit, nälkäiset. Merten, virtain kalaparvet, valasparvet, laulakaa. Kaikki luodut laadullanne, Herraa kunnioittakaa.

  Kiittäkää jo korkeintanne, kansat kansain ruhtinaat. Lapsukaiset, vanhat, nuoret, pienet, heikot, voimakkaat! Halleluja kiitoksenne nouskoon maasta taivaaseen. Yhtyköön se enkeleitten taivaalliseen kiitokseen.

  Sieluni, nyt kiitä Herraa, Lunastajaa, Luojaasi! Lapsekseen hän sinut osti, orjuudesta vapaaksi. Hän on aina auttajasi, armossaan vie autuuteen. Kiitä riemuiten siis Herraa, nyt ja a i k a a n iäiseen!

  Terveisin Toivolle.

  Tykkää

 9. Tuulikki

  Minusta Paavali vetää hienosti yhteen sen yhden ja samalla pääasian, minkä sinä ja minäkin sanoimme hieman eri tyyleillä:

  ”Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa, koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt.” Room. 1:20-21)

  Liked by 1 henkilö

 10. Aivan Toivo, erittäin tuttu kohta tuo!!! Minä koen sen voimakkaana aina luontoon päästessäni ja kiitän Jumalaa kauniista maailmastamme ja – pyydän anteeksi että emme ole ”viljelleet ja varjelleet” niin kuin olisi pitänyt. Kuitenkin paljon on vielä kaunista luomisen jäljiltä! Kiitos Jumalalle.

  Tykkää

 11. Tuulikki, osuin katsomaan ohjelman, joka suuntasi niin kohti kristinuskon ydintä,että en malta olla linkkiä tähän laittamatta.
  http://www.tv7.fi/vod/player/?program=33524
  Hyvää ja siunattua viikon alkua sinulle.

  Tykkää

  • Tuttua ja yksinkertaisen selvää sanaa ja suomennos ainakin (oikein ymmärrettynä) myös Sanan mukainen.
   Katselin näitä lähetyksiä ennen jonkin aikaa, mutta vaikka Sana on niin ja aamen, olen lopettanut. Tässä esiintyjässä on liikaa ihmistä ja joskus luiskahtaa vähän menestyksen puolelle. Olen kai liian suomalainen.

   Ymmärrän jos katsoo ja kuuntelee ensimmäistä kertaa niin ei mikään häiritse KOSKA Sana on niin kuin se on, siitä ei pääse mihinkään.

   Me ihmiset olemme niin eritavalla rakennettuja/rakentuneita, uskon että useimmille tämä on pelastukseksi ja niin on hyvä! Ydin tässä on, sen sanoit aivan oikein.
   Tulkoon siunaukseksi niille jotka tämän kuuntelevat ja katsovat! Kannustakoon tämä(kin) omatoimiseen Raamatun lukemiseen/tutkimiseen, ei lain takia, vaan oman kasvun ja Jumalan tuntemisen lisääntymiseksi! Herra siunatkoon.
   Kiitos Virpi 🙂 !

   Tykkää

 12. Virpi

  Koska paitsi tämä alusta yleensä ja sekä Tuulikin kirjoitus että tämä sinun kommenttisi ovat foorumi, jolla tämän näkemykseni voin käsittääkseni perustellusti esittää, niin esitän sen.

  Vielä parempi kuin linkki TV7:n ohjelmaan -(koska minulla ei ole omakohtaista havaintoa niin en väitä, mutta sanon käsitykseni, että TV7 on niitä ”hihhuli”-medioita?) – ja oikeastaan ainoa linkki on tämä:

  ” Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Joh.3:16)

  No tuohan on se varmasti kaikille tämän alustan lukijoille tuttuakin tutumpi ns. pienoisevankeliumi eikä sitä tarvitse edes erikseen avata, koska se on tuossa jo!

  Ja mitä erikseen vielä siihen varta vasten katsomisen ja näkemisen kautta uskomiseen tulee, niin siitäkin Jeesuksella on Raamatun mukaan jo oma ”näkemyksensä”:
  ”Jeesus sanoi hänelle: ”Sentähden, että minut näit, sinä uskot. Autuaat ne, jotka eivät näe ja kuitenkin uskovat!”” (Joh. 20:29)

  Loppukysymys:

  Eikö tuon niin sanotun pienoisevankeliumin sanoman kylmä uskominen ilman mitään hengenliikutuksia riitä sielun välttymiseen ”tuliseen järveen” joutumiselta?

  Käsitykseni niiden sielujen kohtalosta, jotka sinne tuliseen järveen joutuvat, osana on kuolla ”toinen kuolema” totaalisesti eikä suinkaan kärvistellä siellä ikuisesti. Jos toisin olisi, niin silloin Jumala minun mielestäni osoittaisi ”häh-häh-hää-mitäs-minä sanoin”-tyyppistä pikkusieluisuutta.
  Ja sellainen JUMALA EI minun mielestäni OLE!

  Tästä olen kirjoittanut noilla muilla foorumeilla, mutta olkoot ne siellä

  Tykkää

 13. Toivo, omakohtaisesti koen aika niukasti ns. hengenliikutuksia ja uskoni perusta on juuri tuossa Raamatun sanan kylmässä uskomisessa Jumalan rakkaudellisena ilmoituksena. Muuta perustaa ei kai voi ollakaan. Kuitenkin, kun tuo tarve lukea ja kuulla Raamatusta vie mennessään rukouksiin, kristittyjen yhteyteen ja plavelukseen, on henkikin alkanut jollakin tavalla liikuttaa :).
  Tv7 on ihmistekoa, joten vajaavuuksia ja arvioitavaa piisaa sielläkin ihan varmasti.
  Tuo kyseisen linkin takaa löytyvä ohjelma taitaa juuri koskea sitä kylmällä järjellä uskomista enemmän kuin hihhulointia.

  Tykkää

  • Hyvä Virpi! Kirjoitin vastaukseni sinulle ennen kuin huomasin tämän! NÄIN JUURI! Sanoissasi asuu viisaus!

   Tykkää

 14. Virpi

  Sanot mielestäni asiat ihan selkosuomella!

  Jokainen meistä, uskoo Jumalaan tai ei, tekee sen omalla tavallaan. Ei ole kahta samanlaista uskoa tai uskomattomuutta maan päällä, niin kuin ei ole kahta samanlaista lumihiutaletta tai sormenjälkeäkään. Ei edes identtisillä kaksosilla. Meidän vanhimmalla tyttärellämme ja hänen miehellään on sellaiset.

  No en minä tietenkään ole heidän sormenjälkiään tutkinut!

  Mutta nytpä tulikin sellainen yhteensattuma, jota en malta ohittaa.

  Näillä kaksosilla on jo hedelmöitetyt ”sisarukset” pakkasessa. Ei nyt toki kotona vaan siellä synnytyssairaalassa siltä varalta, että niitä vielä tarvittaisiin tai sitten ne tuhotaan. Perinteinen ”luonnonmenetelmä” kun ei ollut ottanut vaivatta onnistuakseen.

  Ne alkiot ovat siis jo hedelmöityneet, mutta – o n k o n i i l l ä jo s i e l u?

  Koska olen sieluasiaa jo pohtinut ja siitä kirjoittanutkin ja koska se ei ole kohtuuttoman pitkä ja muutenkin mielestäni sopiva tälle alustalle, niin tässä se on:

  Sielu – mikä ja missä se on?

  Kappale 1 – johdanto

  Kuuntelin tässä jokin aika sitten, Radio Deitä – vakioasemamme kun on. Ohjelmassa, jonka teemanimeä en muista, eräs naissoittaja kertoi pienen lapsensa kysyneen häneltä suurin piirtein näin: ”äiti, missä minä olin silloin, kun en vielä ollut sinun masussasi”, johon soittaja sanoi vastanneensa, ”sinä olit silloin vielä Jumalan luona”, johon vastaukseen lapsi oli soittajan mukaan tyytynyt.

  Tästähän saa sellaisen kuvan, että Jumalalla olisi tykönään varastossa valmiita sieluja, jotka Hän lähettäisi liikkeelle havaittuaan, että ahaa, tuollapa näytetään oltavan ”lapsentekopuuhissa”. Lainatakseni Tuntematonta sotilasta, niin suurin piirtein ehkä näin: ”Jaaha, olis taas maanpäälle lähtöreissu tiedossa – Jussila, s`oon sun vuoros!”

  No näinhän nyt ei ole, mutta se sai minut pohtimaan tätä sieluasiaa tosissani ja kirjoitan seuraavassa pohdinnan tuloksiani kappaleissa 2 , 3 ja 4.

  Kappale 2 – Raamattu

  Päätin tutkia mitä Raamattu sanoo sielusta.

  Sen selittämiseen menisikin useita palsta- ei millimetrejä vaan metrejä. Raamatussahan puhutaan sielusta sadoissa kohdissa! Niinpä seuloin muutamia mielestäni oleellisimpia sielun ominaisuuksia tuohon alle hyvin kategorisesti ja lähinnä luettelon muodossa.
  1. Sielu syntyi, kun: ”Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu. (1.Moos. 2:7)

  2. Raamattu liittää sielun vereen: ” Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on” (1.Moos.9:4).-”Sillä lihan sielu on veressä, ja minä olen sen teille antanut alttarille, että se tuottaisi teille sovituksen; sillä veri tuottaa sovituksen, koska sielu on siinä.” (3.Moos. 17:11) ”Sillä kaiken lihan sielu on sen veri, jossa sen sielu on; sentähden minä sanon israelilaisille: Älkää syökö minkään lihan verta. Sillä kaiken lihan sielu on sen veri; jokainen, joka sitä syö, hävitettäköön.” (3.Moos.17:14) ”Ole vain luja siinä, ettet syö verta; sillä veri on sielu, ja sielua sinun ei pidä syömän lihan kanssa.” (5.Moos. 12:23)

  3. Sielun muutamia ominaisuuksia
  Sielu lähtee ja palaa: ”Sitten hän ojentautui pojan yli kolme kertaa, huusi Herraa ja sanoi: ”Herra, minun Jumalani, anna tämän pojan sielun tulla häneen takaisin.” Ja Herra kuuli Eliaa, ja pojan sielu tuli häneen takaisin, ja hän virkosi henkiin.” (1.Kun. 17:21-22) Sielu elää: ”Ja Elia sanoi Elisalle: ”Jää tähän, sillä Herra on lähettänyt minut Beeteliin asti.” Mutta Elisa vastasi: ”Niin totta kuin Herra elää, ja niin totta kuin sinun sielusi elää: minä en jätä sinua.” Ja he menivät Beeteliin” (2.Kun. 2:2) Sielu murehtii : ” Tultuaan vuorelle Jumalan miehen tykö hän tarttui hänen jalkoihinsa. Niin Geehasi astui esiin työntääkseen hänet pois. Mutta Jumalan mies sanoi: ”Jätä hänet rauhaan, sillä hänen sielunsa on murheellinen, ja Herra on salannut sen minulta eikä ole ilmoittanut sitä minulle.” ” (2.Kun. 4:27) Sielulla on tahto: ”Sieluni ei tahdo koskea sellaiseen, se on minulle kuin saastainen ruoka. ” (Job 6:7) Sielu on Jumalan kädessä: ”hänen, jonka kädessä on kaiken elävän sielu ja kaikkien ihmisolentojen henki?” (Job 12:10)

  Sielu säälii: ”Vai enkö minä itkenyt kovaosaisen kohtaloa, eikö sieluni säälinyt köyhää? ” (Job30:25) Sielu on pelästynyt: ”ja minun sieluni on kovin peljästynyt. Voi, Herra, kuinka kauan? ” (Ps.6:4) Sielu riemuitsee: ” Sentähden minun sydämeni iloitsee ja sieluni riemuitsee, ja myös minun ruumiini asuu turvassa.” (Ps.16:9)

  Sielu janoaa Jumalaa: ” Niinkuin peura halajaa vesipuroille, niin minun sieluni halajaa sinua, Jumala.” (Ps.42:2) Sielu itkee: ” Minä, minun sieluni itki ja paastosi, mutta siitä koitui minulle vain herjausta.” (Ps.119:28) Sielu ylistää: ” Halleluja! Ylistä, minun sieluni, Herraa.” Sielu kauhistuu: ” Näitä kuutta Herra vihaa, ja seitsemää hänen sielunsa kauhistuu: ” (Sananl. 6:16)

  Sielu himoitsee ” Jumalattoman sielu himoitsee pahaa, lähimmäinen ei saa armoa hänen silmiensä edessä.” (Sananl.21:10) Sielu rakastaa: ” Yöllä minä vuoteellani etsin häntä, jota minun sieluni rakastaa, minä etsin, mutta en löytänyt häntä.” (Kork.v. 3:1) Sielu ikävöi: ” Niin, sinun tuomioittesi tiellä me odotamme sinua, Herra; sinun nimeäsi ja sinun muistoasi sielu ikävöitsee. ” (Jes.26:8) Sielu on Jumalan tekemä: ” Sillä en minä iankaiken riitele enkä vihastu ainiaaksi; muutoin henki nääntyisi minun kasvojeni edessä, ne sielut, jotka minä tehnyt olen.” (Jes.57:16)
  Sielu vahingoittuu: ” Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi sielullensa vahingon? Taikka mitä voi ihminen antaa sielunsa lunnaiksi?” (Matt.16:26) Sielu ylistää: ” Ja Maria sanoi: ”Minun sieluni suuresti ylistää Herraa, ” (Luuk.1:46) Sielu saa surmansa. ” Ja kun Karitsa avasi viidennen sinetin, näin minä alttarin alla niiden sielut, jotka olivat surmatut Jumalan sanan tähden ja sen todistuksen tähden, joka heillä oli.” (Ilm.6:9) [Voisiko tämän ajatella siten, että sielut eivät olleetkaan surmattuja, vaan ”niiden” eli siis surmattujen ruumiiden -> sieluja?]

  4. Ajatuksia tai oikeammin kysymyksiä siitä, milloin sielu ”syntyy”.
  Lähden liikkeelle hölmöimmästä päästä. Syntyykö sielu silloin kun ihminen ensimmäisen kerran nauttii Herran Pyhän Ehtoollisen tai hänet kastetaan Jeesuksen Kristuksen nimeen? No ei tietenkään! Muutenhan maailmassa ei juuri olisikaan muita kuin sieluttomia ihmisiä.

  Raamatussakin puhutaan sielusta jo heti ensimmäisen ihmisen yhteydessä, jolloin noista rituaaleista ei ollut mitään tietoa.

  Syntyykö sielu silloin, kun lapsi synnyttyään ensimmäisen kerran vetää henkeään? Ei, vaikka elävänä syntynyttä mutta heti synnyttyään kuollutta lasta, jota ei ole ehditty hätäkastaa, ei tietääkseni hautaan siunatakaan.

  Syntyykö sielu silloin, kun sikiön sydän lyö ensi lyöntinsä? Ei, koska Raamattu puhuu sielusta verenä ja verenhän pitää olla olemassa jo ennen ensimmäistä sydämen lyöntiä.

  Syntyykö sielu silloin, kun munasolu ja siittiösolu sulautuvat toisiinsa eli munasolu hedelmöittyy?
  Miten on, sehän, siis hedelmöittynyt munasolu eli alkio on jo elävä, joskaan ei kai sitä oikein yksilöksi voi vielä sanoa, tai toisaalta, miksi ei? Hedelmöittyneessä ja siis elävässä munasolussahan on 46 kromosomia, joita ”itsenäisessä” muna- ja siittiösolussa on kummassakin 23.
  MUTTA; ovathan sekä muna- että siittiösolu jo irrallisinakin eläviä – ja nyt loppukysymys: ONKO NIISSÄ KUMMASSAKIN SITTEN JO VALMIINA SIELUN PUOLIKAS!?

  Tykkää

 15. Olikohan liian kovaa tekstiä?

  Sitä kirjoittaessani Kangasniemen Kaihlamäestä, jossa asustelen meni sähköt! Automaatti ilmoittaa niiden palautuvan kenties 19:00 mennessä.

  Tykkää

 16. Toivo. Mitähän, ja kuinka nyt sanoisin, mutta käytätköhän sinä nyt vähän tilaisuutta hyväksesi. Joitakin, jotka eivät ole tekstejäsi ennen lukeneet/ joille ne eivät ole tuttuja saattaa kiinnostaakin, mutta pitkiä ne ovat ja minä ne tunnen, joten etköhän nyt lopettaisi? Jotenkin en nyt enää löydä tästä alkuperäistä ideaa. Eikä blogitaivas liene tarkoitettu vain meidän keskustelupalstaksi ainoastaan.
  Sovitaanko näin.

  Tykkää

 17. Tuulikki

  Sanomasi luettu ja ymmärretty!

  Toimin sen mukaan.

  Hyvää ja rauhallista kesää Herramme huomassa!

  Tykkää

 18. Paljon on puutetta meissä ihmisissä ja korjaamiseen varaa riittä jokaiselle päivälle ja kasvu prosesis jatkuu ja saamme tulla enemmän Jeeuksen kaltaiseksi .Hänessä josesa ei ollut yhtään virhettä eikä syntiä ,eikö meillä ole suuri mestari aj kuningas joka teki sen mikä ole mahdotonta muile, sovitti meidän syntimme ja sauraudet hän kärsi ruumissan ,joten kiitos aihetta riittää jokasielle paivälle tuoda meidän Herrallemme , armoa kanssa ,kiitos ja siunausta,keijo södertälje

  Tykkää

 19. Minä pidän noista Toivon kommenteista, koska ne kerta toisensa jäkeen saa minut kiittämään suurta luojaamme, hänen valtavaa viisautta ja voimaansa. Lukijahan määrittelee mitkä tekstit ovat ovat mielenkiintoisia ja miksi omalta näkökulmalta katsottuna.

  Kaikki te kirjoitatte hyvin siunaavasti ja onneksi avan eri tavalla.

  Tykkää

 20. Katri

  Tuntui hyvältä lukea ymmärtävää kannanottoasi.

  Tämä alusta on sikäli vaikea, että täällä ei ole voimassa tämä Jeesuksen vertauksessaan esittämä trendi;

  ” Sillä monet ovat kutsutut, mutta harvat valitut.”(Matt. 22:14)
  Täällä vain harvat on kutsuttu ja heidän kirjoitustaan kommentoitavienkin sanojenkin pitäisi olla t a r k k a a n v a l i t u t noudattamaan alustuksen eli blogikirjoituksen henkeä ja vieläpä kirjainta.

  Tiedän tietoisesti potkineeni aisan yli monen monta kertaa ja se sai kai Tuulikilla ja kait ylläpitäjä Ilkallakin ainakin kerran ”keittämään yli”.

  Koska olen halunnut tälläkin alustalla, joka tuntuu olevan ainakin enemmän pelkästään ns. ”hengellisempi” kuin mm. Blogimetsä- ja visioita.mun.foorumi alusta, kuitenkin tuoda Jumalaa esille Hänen tekojensa valtavuuden – ei ymmärtämisen, siihen ei ihmisen järki ja ymmärrys parhaimmillaankaan riitä, vaan suuruusluokan, mikä sekin on vain murto-osa todellisuudesta, kautta.

  Ja tämän olen tehnyt yrittämällä etsiä sellaisia kirjoituksia, joiden alla nämä näkemykseni olisi mielestäni ainakin hät’hätää voinut tuoda esille. Koska minä en ole ns. ”uskovainen” sanan hengellisessä merkityksessä, niin en myöskään ole yrittänyt sellaista esittää, sillä se olisi, paitsi matematiikan termein EPÄTOSI, väärin myös mahdollista lukijaa kuten myös itseäni kohtaan.

  Ja koska minä, ainakin omasta mielestäni, olen ”jos ei tykätä niin ei tupata”-tyyppiä ja väkisin yrittämällähän ei tule kuin tällä alustalla sanomatta jätettäviä, niin sanon sen vuoksi vain:

  Hyvää kesää! joka ei kuitenkaan juuri nyt + 8 asteen lämpötiloineen oikein siltä näytä.

  Tykkää

 21. Toivo älähän nyt loukkaannu. Eiköhän sanomassani ollut hiven totuuttakin. Ei minulla keittänyt yli, ei siitä ollut kysymys, ymmärrät sen kyllä. Hyvää kesää sinullekin, toivotaan että sellainen vielä tuleekin.

  Tykkää

 22. Hyvä Tuulikki

  En minä loukkaantunut. Tuo sinun kirjoittamasi ” Eiköhän sanomassani ollut hiven totuuttakin” on oikeampi ilman sanaa ”hiven” ja viimeistä tavua ”kin”!

  Ja kyllä minä täällä vielä voin kommentoidakin, mutta en väärän koivun takaa vaan sen ohi!
  Ja mitä kesään tulee, niin jos ei tuo + 8 C⁰ tunnu hyvältä, niin viikonvaihteen + 29 C⁰ puolestaan tukahdutti.

  Keskitie on parempi siinäkin.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.