Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Jotka Jumalaa rakastavat

11 kommenttia

Tämän tekstin otsikko olisi voinut olla niinkin negatiiviis sävyinen kuin ristivetoa? Joten kovin selkeää tekstiä tästä ei varmaankaan tule. Kuitenkin lähden raamatunlauseesta jossa sanotaan että ”kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat”!
Meillä kaikilla lienee sellaisia asioita omassa uskonelämässämme jotka ovat henkilökohtaisesti kullekin erittäin rakkaita ja syvästi koettuja. Meihin/minuun sattuu jos joku niihin suhtautuu kovin armottomasti arvostellen. Siitäkin huolimatta että pitkän kokemuksen ja vaelluksen kautta ymmärtää sen toisenkin ihmisen kannan. Koska, itsekin on elänyt samat vaiheet aikoinaan, ja ollut asioista yhtä varmasti samaa mieltä. Kunnes Jumalan koulussa vuosikymmenten mittaan on saanut oppia että koko tämän elämänaika menee opettelussa. Sen huomaaminen ja ymmärtäminen tekee ihmisestä aika hiljaisen ja sävyisän. Jotkut ovat sitä nopeammin, jotkut hitaammin. Samanlaista ei ole yhtäkään.

Olen lukemassa nyt Pekka Eskelisen kirjaa ”Minä olen teidän kanssanne” alaotsikkona ”Ahaa- elämyksiä Matteuksen evankeliumin äärellä”. Kirjassa on niin paljon hyvää asiaa että en ota siitä kuin yhden kohdan tähän tuekseni, kaikki muu on omaa pohdintaani. Eskelinen kirjoittaa lyhyen kappaleen siitä kuinka erilaisia apostolit olivat taustoiltaan, hän sanoo:” olivat varsin monen kirjava joukko”,  ja luettelee:” Siihen mahtui jopa publikaani ja kiivailija (selootti). Edellinen oli Rooman vallan kätyri, jälkimmäinen kiihkokansallisen liikkeen edustaja, liikkeen, joka saattoi syyllistyä terrori-iskuihin roomalaisia miehittäjiä ja näiden hännystelijöitä vastaan, ja joka myöhemmin toimi juutalaiskapinan nostattajana.” Tärkeää tästä erilaisuudesta kirjoittamisessa oli että eri taustoista lähteneet rajutkin vastakohtaisuudet sulautuivat yhteen Jeesuksen seurassa. Ja kuten tiedämme olihan siellä kavaltaja Juudaskin.

Mekin kaikki olemme, emme ainoastaan eri ikäisiä vaan myös taustoiltamme aivan erilaisia. Ja niin on joskus hyväkin, silloin Jumala voi käyttää meitä paremmin lähestymään monenlaisia ihmisryhmiä. Kun olemme keskenämme, saman perheen jäseninä uskoessamme samaan Isään Jumalaan, Poikaan Jeesukseen ja Pyhään Henkeen, meidän tulisi pyrkiä esiintymään yhdessä sopuisasti. Varsinkin maailman edessä, eikä sen tarvitse olla teeskentelyä. Minä sanoisin sitä kasvuksi. Tilannetta ei edelleenkään helpota se että meillä on erilaiset taustat myös hengellisten kotiemme suhteen. Menneinä aikoina on ollut kovin jyrkät rajat esim. kirkollisten ja vapaitten suuntien kesken, ei tarvitse mennä kuin -70 luvulle. Onneksi nyt on tämä yhteiskristillisyys, ainakin teoriassa, työn alla. Tosiasia joka tapauksessa on että me kristityt tulemme entistä enemmän tarvitsemaan toinen toistamme. Meillä on ollut helppoa täällä kotimaassa, mutta välttämättä niin ei tule aina olemaan. Alkusoittoa siitäkin jo on. En lakkaa korostamasta Raamatun luvun tärkeyttä, siellä on kaikki mitä me tarvitsemme elämään ja jumalisuuteen.

Itse olen sekä pataluterilainen syntymäni perustalta, se lienee käynyt ainakin niille selväksi jotka ovat tällä ”taivaalla” pidempään jo olleet. Sain sitten elämäni ahdingossa kokea uudestisyntymisen/heräämisen armon. Se teki minusta sen mikä nyt olen, Jeesuksen seuraajan. Tuo ”uudestisyntyminen” sanana ja käsitteenä on jakanut ja jakaa kristikuntaa oppiensa puolesta, niin kuin armolahjatkin. Ja kuitenkin nämä molemmat ovat täysin luettavissa Raamatusta. Uudestisyntymisen selittää itse Jeesus Joh. 3:1-15. Armolahjat 1.Kor.14 mutta hyvä on aloittaa jo 13 luvusta. Liisi Jokiranta on selittänyt Hengellisten kokemusten syntyvän vain Jumalan sanan vaikutuksesta, koska vain Pyhä Henki tekee sanan eläväksi! Tämän todistan oman kokemukseni perusteella. Kokemukset kuitenkaan ilman Raamatun sanaa ovat ns. sielullisia. Ihminen on kokonaisuus, ruumis, sielu ja Henki. Kaikki meissä vaikuttaa, mutta jos meillä ei ole Pyhää Henkeä ja sanan tuntemusta, mitä tahansa voidaan pitää jumalasta lähtöisin, mutta siis ei Jumalasta ilman noita mainittuja.

Jos kuka tahansa meistä haluaa tutkia totuutta itsestään, voi mennä lukemaan Hengen hedelmistä ja koetella itseään (Gal.5) Niitähän ovat rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensä hillitseminen, ainakin. Tosin ne hedelmät eivät löydy eikä kasva katselemalla itseämme ja toinen toistamme, vaan ne toteutuvat katselemalla ristin uhria, joka on annettu puolestamme. Siinä kärsivää ja puolestani kuolevaa Vapahtajaa katsoen tulen pieneksi ja haluttomaksi katsella sisarta tai veljeä arvostellen. Arvostelun henki häviää. Niin kallis kuin armo on ja syvä ymmärrettäväksi, sitä ei ole ilman Golgatan ristiä jossa saamme syntimme anteeksi ja joka vapauttaa meidät synnin tuomiosta ja omantunnon syytöksistä, kuten myös vapauttaa sisareni tai veljeni, erilaisuudessaankin, kaikesta arvostelusta. Jos arvostelun sijaa oikeasti on ja hänen pelastuksensa on vaarassa mennä synnin tai harhaoppisuuden tähden turhaksi niin Raamattu kyllä kehottaa varoittamaan, mutta siinä tarvitaan suurta viisautta, lempeyttä ja armoa. Ja lopulta vain Jumala näkee ihmisen sydämeen ja totuuden meistä.

Lopuksi, mitä armolahjoihin ym. kiistan alaiseen käyttäytymiseen tai ilmenemisiin tulee niin olemme yksilöitä, se pitää muistaa. Ja näissäkin, kuten kaikessa muussakin ilman Jumalan armoa ei ole mitään todellista Hengen elämää. Hengen elämä lähtee siitä että Jumala näyttää meille todeksi synnin ja sen voittajan! Kun Jumala on puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan. Ja kun Hän on puolellamme me saamme voiman ja oikeuden Jumalan lapseuteen johon on kätketty kaikki hyvä ja oikea, kaikki totuus ja käsittämätön rakkaus ja laupeus, kaikki anteeksianto.

Johanneksen evankeliumi on ihana, siinä on niin paljon Jeesuksen puhetta ja ihana jäähyväisrukous. Eikö se murra meitä hyväksymään toinen toisemme, antamaan anteeksi sekä itsellemme että toinen toisillemme kaiken sen mitä emme itsessämme ole kasvaneet ja toisissamme sen, mikä heilläkin vielä kasvussa puuttuu, rakkaan Jeesuksemme tähden. Kärsitään toinen toistamme ja rakennetaan Jumalan seurakuntaa kukin uskollisesti omalla paikallamme.

”Lähemmä Jeesus, lähemmä vaan, kaipaan mä ääntäsi kuuntelemaan. Sulje oi Jeesus armohosi, siellä on turvaisa satamani, siellä on turvaisa satamani”

 

11 thoughts on “Jotka Jumalaa rakastavat

 1. Mahtava otsikko! ja rohkea ja rejti teksti Tuulikki. Tekstisi on profetiaalinen, sillä näin varmasti on, kun kirjoitit ”Tosiasia joka tapauksessa on että me kristityt tulemme entistä enemmän tarvitsemaan toinen toistamme”. Kasvusta juuri on kysymys, suostumisesta siihen, että Jeesus kasvattaa tässä yhteydessäkin jotakin sellaista kohti, jossa on sitouduttava, kasvettava, opittava ja suostuttava elämään yhdessä, koska kuuluu laumaan ”jotka Jumalaa rakastavat”.

  Luin tekstisi johdosta nopeasti Apt. 2., kun mieleeni tuli tuo jakeen 47 viimeinen lause:Ja Herra lisäsi heidän yhteyteensä joka päivä niitä, jotka saivat pelastua.

  Kuinka sinä ymmärrät tuon? Onko se kuin seuraus, siunaus siitä, että seurakunta pysyi apostolisessa opetuksessa, keskinäisessä yhteydessä, auttoi toisiaan, rukoili ja nautti ehtoollista.
  Eli ne, jotka Jumalaa rakastivat elivät yksinkertaista ja yhteydellistä kristityn elämää ja Herra, nimeomaan Herra, heidän siinä eläessään lisäsi väkeä, joka saivat pelastuksen.

  Eikä Herra tainut sanoa, että syynätkää ja arvioikaa nyt sitten kelpaako tämä pelastamani teille :).

  42. Ja he pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa.
  43. Ja jokaiselle sielulle tuli pelko; ja monta ihmettä ja tunnustekoa tapahtui apostolien kautta.
  44. Ja kaikki, jotka uskoivat, olivat yhdessä ja pitivät kaikkea yhteisenä,
  45. ja he myivät maansa ja tavaransa ja jakelivat kaikille, sen mukaan kuin kukin tarvitsi.
  46. Ja he olivat alati, joka päivä, yksimielisesti pyhäkössä ja mursivat kodeissa leipää ja nauttivat ruokansa riemulla ja sydämen yksinkertaisuudella,
  47. kiittäen Jumalaa ja ollen kaiken kansan suosiossa. Ja Herra lisäsi heidän yhteyteensä joka päivä niitä, jotka saivat pelastuksen.

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos Virpi. Olen nyt väsynyt, mutta vastaan kuitenkin.
  Uskon että alkuseurakunnassa oli väkevä Jumalan Henki joka vaikutti niin suurta rakkautta että se näkyi uloskin päin kaikessa siinä yhteydessä ja ilossa, mutta myös Jumalan pelossa, joka heillä oli ja joka on yhtä kuin Pyhän kunnioittaminen, että ihmiset haluamalla halusivat sitä minkä näkivät ja kokivat näistä palavista kristityistä.

  Henki tekee eläväksi, kirjain kuolettaa. Vaikka korostankin kuinka hyvää on että meillä on Raamatut, ja välttämätöntä, niin onko meillä liian hyvin senkin suhteen. Joillakin kun on varaa tehdä Jumalan iankaikkinen Sana epäluotettavaksi.

  Vielä on otettava huomioon että alkuseurakunnan Raamattu oli Toora eli Vanha testamentti ja he sen perusteelta alun alkaen uskoivat. Ja saivat sitten elävän Jeesuksen tuntemisen ja ylösnousemisen kautta näin väkevän Hengen, jolla sitten kirjoittivat meillekin ihan uuden testamentin josta nyt saamme ammentaa elämän iloa ja voimaa.

  Voi kun meistäkin/minusta, loistaisi tuollainen hehkuva usko ja palo joka noilla apostolien tekojen ihmisilläkin välttämättä oli!
  Rukoillaan että Jumala vielä vuodattaisi Pyhän Henkensä yhtä väkevällä tavalla koko maailman ylle kuin Hän teki apostolien teoissakin helluntaina. Ja tiedätkö, minä uskon että niin tulee vielä tapahtumaan ennen Jeesuksen toista tulemista. Siksi ettei kukaan voi sanoa kun kerran Oikeamielisen ja totisen Tuomarin edessä olemme, ettemme tienneet. Kaikki saavat nähdä, mutta kaikki eivät sittenkään pelastu. Voi kuinka surullista se onkaan. Mutta rakastetaan me Herraa ja toinen toistamme, lisätköön Jeesus meille Henkeään jossa rakkaus ja armo toteutuu ihmeellisesti, niin että mahdollisimman moni haluaisi tulla tuntemaan tämän Herran jonka mekin tunnemme.
  Herra siunatkoon ja varjelkoon koko maailmaa.

  Liked by 1 henkilö

 3. Kiitos todella rohkaisevista ja lämpöä täynnä olevista kirjoituksistasi!
  Siunaten: Anja

  Liked by 1 henkilö

 4. Anja. Kiitoksesi lämmittää mieltäni ja rohkaisevat kauniit sanasi!

  Virpi kirjoitti jossain kommentissaan siitä sanasta Raamatussa jossa sanotaan että kun kokoonnutte yhteen on jokaisella jotain annettavaa. En tiedä itsestäni, mutta teen sen minkä koen tehtäväkseni, muut arvioikoot. Joka tapauksessa emme saa haudata maahan sitä Jumalan antamaa leiviskää jonka olemme saaneet käytettäväksemme yhteiseksi hyväksi, toistemme/seurakunnan rakentamiseksi. Toivon että omalta osaltani edes joku rakentuu 🙂 ?!
  Kiitos, Herra siunatkoon ja varjelkoon sinua! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Mulla on sama tyttönimi Pekan kaa. 😉

  Pekka on tuottelias kirjailija. Kiinnostuneille linkki TV7:n Kirja -ohjelmaan, jossa hän keskustelee R. Telarannan vieraana hebrealaiskirjeen selityksestä Vapahtaja veljenä -kirjassaan.

  http://www.tv7.fi/vod/player/?program=7832

  Liked by 2 people

 6. Onko hän tosiaan sukulaisesi? Minulle muuten tuntematon, mutta pidän aivan tavattomasti hänen tyylistään ja aion jatkossakin tilata hänen kirjoittamiaan kirjoja. Tuon kirjan takakannessa on luetteloa muutaman kirjan verran. Tykkään Telarannasta myös, minusta hän on uskovana maltillinen ja erittäin miellyttävä, viisas ja fiksu. En hirveästi jaksa katsella tv 7 mutta lempiohjelmani, ne harvat, kyllä. Kiitos vinkistä. Lukemattakaan en silti jätä 🙂 siinä vaan tahtoo käydä herkästi niin että lainaan ensin kirjastosta ja sitten hankin itsellenikin kun varat sallii. Hyvässä hengellisessä kirjassa ei raha mene hukkaan.

  Liked by 1 henkilö

 7. Ei tietääkseni sukulainen, mutta ehkä savolainen?

  En tunne entuudestaan, mutta tuo haastattelu onnistui tuomaan esiin tavallisenoloisen suomalaisen miehen, joka puhui vain silloin kun tarkoitti. Ja ihan kuin olisin tuntenut kauemminkin.

  Liked by 1 henkilö

 8. Samaa mieltä, puhui harkitusti ja asiaa. Niin on hänen kirjansakin teksti vaikka on oppinut mies, tekstiä on helppo lukea ja välillä hän käyttää myös omanlaistaan huumoria ja ajankohtaisia sanontoja. Tuosta haastattelustahan on jo aikaa, seurasin tuota ohjelmaa säännöllisesti. Hyvän kirjallisuuden lukeminen on ollut aina yksi kolmesta lempiharrastuksestani 🙂 ! Mutta hyväkään ei voi tulla parhaan sijaan. Raamatulle pitää jäädä myös aikaa. Siteeraankin sitä paljon koska minusta Raamatusta löytyy kaikki mitä ihminen tarvitsee, ei se muuten olisikaan Jumalan ilmoitusta! 🙂 Kiitos kommenteistasi.

  Liked by 1 henkilö

 9. Mietin samaa Tuulikki, miksi koju haluaa puhua jumalasta, jos on tarve tehdä sen sanoma epäluotettavaksi tai vesittää sen sanoma. Siitä, että ihminen vääristelee Jumalan sanaa ei ikinä mitään hyvää voi seurata. Miksi joku haluaa olla hengellinen johtaja, ellei hänen auktoriteettinsä ole Jumalan oma sana, mikä on raamatussa ilmaistu. Toistuvasti törmään kirkon piirissä tällaisiin hengelliisiin toisinajattelijoihin.

  Eivät ajattele toisin pelkästään minun kanssani, vaan Jumlan sanan kanssa. Mitä he hyötyvät työstään, joka lopulta ei kirkasta Jumalaa, Kristusta ja pyhää henkeä. Tuosa josain Virpi kirjoitti, miksi annatte rahan siitä, mikä ei ravitse ????

  Pakko alkaa miettimään omaa suhdettaan valtionkirkkoon, vaikka samoin pata ev.lut., En silti enää jaksa niellä tätä kaikkea mitä soopaa se kansalle syottää ja sen teologit. Jeesus ei käskenyt käydä teologista tunteakseen hänet. Hän sanoi: Ottakaa vastaan pyhä henki joka teidät tulee kouluttamaaan.

  Liked by 2 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.