Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Spirit- Tulta seurakuntaan

12 kommenttia

Seurakunta on koko elämän keskipiste, hengellisenkin tai ainakin sen pitäsi olla.

Jokainen tietää millainen hengellinen ilmapiiri Suomessa on. Seurakunta ei ole enää ihmisille tärkeä ja Jumalan olemassaolokin on periaatteessa sivuseikka. Seurakuntien resurssit kuluvat kiinteistöihin ja kaikkeen muuhun ei niin hengelliseen toimintaan.  Koulujen uskontokeskustelúa en edes viitsi vetää tähän. Hengellinen tyhjiö ei ole koskaan ollut näin suuri maassamme!

Toisaalla hengelliset ääri-ilmiöt lisääntyvät ja laineet lyövät yli laidan. Ääri-ilmiöt näyttäytyvät tavalliselle kadunmiehelle kummallisena uskonnollisuutena, joka on arkielämälle täysin vierasta. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että asiat etenevät Suomessa kahteen suuntaan. Uskovaiset kerääntyvät omiin piruntorjunta bunkkereihinsa ja liberaalit jatkavat samaan malliin ja kirkot pysyvät tyhjinä.  Kirkolla tarkoitan tässä paikallisen seurakunnan toimintaa. Sitä toimintaa, jonka kuuluisi koota ihmiset yhteen tasapuolisesti ja tarjota heille hengellisen kodin ja levittäytyä yhä laajemmalle ympäröivän yhteisön keskuuteen.

Meillä on edelleen erittäin toimivat hengelliset verkostot Suomessa, mutta niissä on yksi ongelma. Ne eivät pyri enää laajenemaan. Päinvastoin ainoa kasvu, jota on havaittavissa on se, että jotkut yhteisöt onnistuvat imemään väkeä muista yhteisöistä tarjoamalla parempaa toimintaa. Ehkä kärjistän liikaa mutta ei meillä juuri tunkua ole hengellisiin tapahtumiin.

Mikä siten kiikastaa. Ensimmäinen asia on kärsivällisyyden puute. Kun jotain uutta järjestetään ja väkeä tulee vain kourallinen, niin heitetään liian pian pyyhe kehää ja toiminta lopetetaan. Varsinkin pienillä paikkakunnilla on epärealistista olettaa, että heti olisi tupa täynnä. On ajateltava, että jokainen tulija on juuri se, jonka takia tilaisuus on järjestetty ja että myös järjestävä joukko on osa läsnäolevaa seurakuntaa, eikä vain joukko suorittajia tai esiintyjiä. Tämä koskee myös työntekijöitä. Seurakunta ei ole mikään palvelulaitos vaan elävä yhteisö!

Toinen on Hengellisesti liian köyhä anti. Aina kun kokoonnutaan, on toimittava Pyhässä Hengessä ja opetettava sanaa. Yhteinen rukous on aivan välttämätöntä! Rukouksessa kohtaamme toisemme ja Jeesuksen! Rukouksessa meidän tulee myös polvistua Jumalan eteen omien syntiemme ja  taakkojemme takia.

Kolmas tärkeä asia on, että otamme huomioon paikallisen kulttuurin. Vaikka yhteiskristillisyys on tärkeä asia, on kuitenkin olennaista, että toimitaan oman seurakunnan kontekstissa, sillä monasti ihmiset, jotka eivät juuri käy seurakunnan tilaisuuksissa, odottavat jotain tuttua ja turvallista. Silloin ei pidä rysäyttää heidän eteensä heti kielillä puhumista ja puolentunnin mittaista ylistyslaulu sessiota halleluja huutoineen. Näillekin on paikkansa jopa luterilaisessa seurakunnassa, mutta sitten vasta kun ihmiset ovat saaneet siitä opetusta. Kun yhteisöä rakennetaan on perusta oltava hyvä. Raamatun opettaminen on kaiken a ja o.

Itse ajattelen, että tuleen ei pidä jäädä makaamaan vaan on käytävä tulta päin. Tässä tapauksessa Pyhän Hengen tulta päin ja ottaa se vastaan. Opetus ja opetuslapseutuminen on ensimmäinen askel kohti Seurakunnan kasvua ja uutta tulemista. Puhun seurakunnasta, joka on keskellä kylää ja myös näkyy. Omassa voimassa se ei tule onnistumaan. Siihen tarvitaan Jumalan Pyhää Henkeä. Me ihmiset emme kykene itse varustamaan itseämme Jumalan voimalla  vaan meidän pitää pyytää sitä.  Mutta voimme opiskella miten voimme tuoda ihmisiä Jumalan eteen ja ottamaan vastaan Jeesuksen.

Itse olen kokenut hyväksi tavaksi osallistua opetukseen, joka varustaa toimimaan omassa seurakunnassa. Yksi tällainen foorumi on Spirit, yhteisövalmennus, jota järjestää Hengenuudistus kirkossamme ry. Näissä viikonlopun mittaisissa tapahtumissa annetaan varustustavaa opetusta oman seurakunnan toiminnan kehitämiseen. Samalla myös oma uskonelämä saa uutta voimaa ja uudistuu.  Seuraavat viikonlopun mittaiset Spirit-valmennustapahtumat ovat tämän syksyn aikana Vantaalla ja Kalajoella. Toivonkin, että nämä koulutukset täyttyisivät ihmisistä, jotka tuntevat palavaa halua viedä sanomaa eteenpäin omalla paikkakunnallaan, sillä meidät on lähetetty kaikkeen maailmaan!

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

12 thoughts on “Spirit- Tulta seurakuntaan

 1. Raamattu esitää kysymyksen. Kuinka he voivat saarnata, elei ketään lähetetä.
  Tässä kirkot voivat mennä syvälle omaan toimintaansa. Miksi Jehovan todistajat onnistuvat tässä asiassa ilman maksullisia kursseja, jotka jäävät siihen ?

  Olen ev.lut. seurakuntiin tarjonnut vappaaehtoista apua moneen kertaan,
  apu ei kelpaa. Kaikista kursseista on tehty maksullisia, joten osallistuja ei enää tiedä kummastako on kyse rahasta vairakkaudesta.

  Odottaisin kirkon vero ja kolehtirahoillaan saavan aikaan jotain uudistusta, mutta joka paikassa
  missä uudistut uudistumisen jälkeen maksat taas uudistumisesta. Jeesus sanoi: Tulkaa ostakaa
  rahatta ja hinnatta, ilmaiseksi olette saaneet ja ilmaiseksi antakaa.

  Kuuluin vähän aikaa tuohon Spirit Fb ryhmään, puoleenvuoteen sielä ei julkaistu yhtän mitään.

  Liked by 1 henkilö

  • Sen verran kiireistä porukkaa etteivät ehdi naamakirjassa roikkua. Spirit on yksi toiminta malleista joista kevään Spirit-tapahtumalla oli oma ryhmä FBssä, Seuraava Spirit on taas ensi keväänä Tampereella. vaikka luulisi että seurakunnilla on rahaa niinnäin ei joka paikassa ole. palkkakustannukset ja kiinteistöt imee rahat. Siksi kaikki maksaa. Maallikous on siksi mahdollisuus

   Liked by 1 henkilö

 2. sinun vuoksesi
  seurakunta toimiva
  kaikki yhtenä
  osa Pyhää Henkeä
  tulen todellisuutta

  Liked by 1 henkilö

 3. Tykkäsin Tapio kommentistasi, mutta olisi parempi ottaa se ryhmä pois naamakirjasta,
  koska seuraajalle tulee väistämättä päinvastainen kuva yhteisöstä. Autio ja tyhjä.
  Maallikoissa on voimavara, mutta sitten lähtee toimeentulo maksullisilta.
  Tuomasmessu on ainut mikä suosio kasvaa jatkuvasti ja yksi syy on maallikkous.

  Tykkää

  • No siihen minulla ei ole valtaa 😀

   Tuomasmessu on varmasti toimiva ja hyvä juttu. niitä ilmestyykin sinne tänne pitkin Suomenmaata mutta sekään ei poista perusongelmaa. Marko Huhtala piti eilen Seinäjoella Puheen joka viisaudellaan ja voimallaan viilsi auki monta meitä uskovaa vaivava asiaa. Sen ytimenä oli Rukous ja se että meidän on mentävä kokonaisina Jumalan eteen ja nöyrryttävänä polvilleen. Emme voi antaa vain osaa elämästämme Jumalalle vaan koko elämämme. Ystäväni kommetoi Markon puhetta yhdellä sanalla: Itkuherätys…
   Tuota toimeentulon lähtemis ajatusta en ihan tajunnut. Miten maallikkous voisi tehdä sen. Meidän srkssa on Kirkkoherra ottanut linjan että maallikous on hyvä asia ja suosii Majataloiltojame ja on mukana suunnittelemassa..kustanukset tulevat vain muutamista vierailijoiden palkkioista…

   Liked by 1 henkilö

   • Itkuherätyksestä puhui uskollisesti myös Hilja Aaltonen, ja minä uskon että me tarvitsemme murtumista Jumalan kasvojen edessä ja todellista uudistumista sen myötä. Joka aika, joka päivä. Liikaako?

    Muuten ainakin ennen ja ainakin helluntaiherätyksessä rukoiltiin polvillaan heidän Jumalan palveluksissaan. Ja kai sitä vieläkin jossain tehdään. Eiväthän siihen kaikki pysty, joten voi olla tietysti huomaavaisempaa rukoilla istualtaan.
    Minun äidin äitini eli 100 ja 1/2 vuotiaaksi ja rukoili niin pitkään kuin pystyi polvillaan. Oli se pysäyttävää.

    Liked by 1 henkilö

   • Ihan samaa mieltä. Jumalista murhetta on itkeä omaa tilaansa Jumalan edessä.
    Pawson sanoi jossain puheessa, pyhä henki saa aikaan itkun.
    Niin se on omassakin elämässä monet kerrat saanut aikaan ja sitä
    kauhistunkin, että ihmiset luulevat Jumalan valtakuntaan mentävän naureskellen.

    Liked by 1 henkilö

 4. En jaksa uskoa, että uudistus tulisi valmentamalla. Kun lukee herätysten historiasta, usein taustalla on paikkakunnalla uskollisesti vuosia rukoillut ryhmä. Sitten jossain aivan tavallisessa tilanteessa on alkanut tapahtua. Ei tarvita metodeja, supersaarnaajia eikä muualta tuotua ”tulta”.

  Liked by 1 henkilö

  • Olen Riitta ehdottomasti eri mieltä. Kyse on siitä että jo liikkeelle lähteneet saavat vahvistusta ja opetusta, silloin on jo rukoiltu ja tehty asioista. siitä on kysymys. Puhun kokemuksesta. En puhu edes herätyksestä vaan perusseurakuntatyön arvoon nostamisesta. Jos omassa seurakunnassa on tilanne että muutamat vastuunkantajat ovat neuvottomia ja suuntaa vailla esim tämä spirit ja monet muut vastaavat jutut antavat voimia rohkeutta ja vahvistusta. Näin jaksaa pusertaa eteenpäin. Kyse ei ole metodeista tai saarnaajista vaan minusta ja sinusta. Olen viimeisen viikon aikana kohdannut mitä uskomattomampia syitä ja tekosyitä sille ettei herätys tai evankeliointia tarvita. jokainen mahdollisuus on käytettävä

   Tykkää

   • Katselin tarjolla olevaa valmennusta ja se on varmaan tarpeen vastuuasemissa olevien vision, asenteiden ja toimintatapojen terästämiseksi. Mutta se ei vielä välttämättä itsessään tuo uusia ihmisiä seurakuntaan.
    Tämän ajan suuri kysymys taitaa olla, miten sanoittaa evankeliumi ihmisille, joilla ei ole enää käsitystä siitä miksi kristinusko olisi mitenkään relevantti juuri heille. Rukous on ehkä sitä taustatyötä, joka vetää ihmisiä tutkimaan hengellisiäkin asioita.

    Tuli mieleen jostain syystä, että kun puhutaan seurakuntien uudistumisesta, monelle on tuttu New Wine, mutta anglikaanien parissa vaikuttaa myös ReSource http://www.resource-arm.net/about/do.html

    Tykkää

 5. ielenkiintoista tuo oli uusi tuttavuus. New Wine on taas minulle kaikkein läheisin ”yhteisö”. Hengen uudistuksessa toimii paljon samoja ihmisiä mutta on luonteltaan enemmän Luterilainen juttu ja siksi olen siinäkin prosessissa mukana. Ja todellakaan nämä tausta organisaatioit eivät tuo uusia ihmisiä vaan niiden voimaannuttamat ihmiset toivon mukaan tejevät sihen tarvittavaa työtä eli ovat Jeesuksen käsinä ja jalkoina. Kysehän on siitä että meidän on aloitettava melkein alusta kaikki. Niin kauas on kirkko etääntynyt alkuperäisestä tehtävästään koska niin kauan elettiin ajatuksessa että Suomi on kristitty maa.

  Liked by 1 henkilö

 6. Tapio

  Kukas sen kissanhännän j.n.e. eli toivoisin sinun sanovan jotain tähän…

  https://blogitaivas.fi/2014/09/25/olemisen-sietamaton-raskaus/comment-page-1/#comment-11811

  …kun kerran luvankin annoit!

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.