Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Monttu

19 kommenttia

Siinä se monttu aina on, jokapäiväisellä reitillä. Se vaikeuttaa etenemistä mennen, tullen. Siinä se monttu aina vain on.

Seisahdun kädet taskussa montun reunalle.

– Hä-häh! Mikset täytä sitä? kysyy ääni.

Vilkaisen montun pohjalle. On sitä yritetty täyttää. Sinne on kertynyt työkaluja. Monttuun heitettyjä. Metalliset ovat ruostuneet, puiset ovat lahonneet, muoviset ovat halkeilleet. Romua yhtä kaikki.

– Sas sä se! vastaan äänelle ja annan sille piut-paut.

Nytkin montun reunalla on muutamia työkaluja.

Jään tuijottelemaan montun pohjalle. Mahtaisiko montun saada täyttymään pelkillä työkaluilla? Media on täynnä montuntäyttötyökaluja. Kaikki mainokset ovat täynnä montuntäyttötyökaluja. On henkisiä ja materialistisia montuntäyttötyökaluja. On Kela-tuettuja, ja tukemattomia vasta on lukemattomia. On enkeleitä ja dieettejä ja uusi elämän iKäyttöjärjestelmä.

Seison montun reunalla. Siinä sattuu olemaan nyrkin kokoinen kivi. Potkaisen sen monttuun. Montusta kuuluu metallinen kilahdus.

– Auts, pääsee suustani.

Katselen ympärilleni. Työkaluja kyllä on, mutta missä on se aines, jolla montun oikeasti saa täyteen?

Katselen ympärilleni. Joen takana näkyy ikivanha kirkko. Kirkon vieressä lököilee matala ja moderni seurakuntatalo. Otan askeleen.

– Hei, mihin sä lähdet? Jää tähän!

Ääni vaikuttaa hätääntyneeltä.

– E. Mä menen seurikselle soittamaan Landolaa. Saatan laulaa pari haikeaa veisuakin. Pärjäile.

– Hei kuule, odota. Ei ne sua sinne tahdo.

– Itteppä pyysivät.

Loikin yli valtatien. Autojen vuo vie kohti kaupunkia. Kävelen toiseen suuntaan. Tunnen olevani vastavirrassa. Siitä saa voimaa.

19 thoughts on “Monttu

 1. Näin viime yönä kalamiehen unen, jossa sain mato-ongella uskomattoman upean lohen. Ongelmat alkoivat siitä, ettei ollut alustaa ja veistä sen perkaamiseen. Eikä myöskään muita kalan jalostamiseen tarpeellisia työkaluja jatkoon.

  Tarjosin elävää kalaa lopuksi perkaajanaisille, joilla perattavaa oli itselläänkin yllin kyllin. Se ei kuitenkaan kelvannut kenellekään, kun se oli ”niin hieno”. Monttuun meni sekin saalis.

  Liked by 1 henkilö

 2. Jaa-jaa, Juha. Oikeita arvauksia symboleista voi löytyä näkökulmasta riippuen unien monistakin yksityiskohdista niin lohesta kuin myös esimerkiksi perkaajanaisista ja montusta. Eniten minua kuitenkin kiehtoi, miten niin upea kala tarttui niin vaatimattomaan pyydykseen.

  Liked by 1 henkilö

 3. Sama ajatus kävi mielessä. Miten minun onkeni on kuningaskalan arvoinen!

  Tykkää

  • Niin tai mahtoiko Kuningaskala valitakin juuri sinun onkesi? 🙂 tai siis kaikkienkin niiden jotka uskossa ja toivossa olivat ongelle lähteneet saadakseen edes jotain, mutta saivatkin parhaan! Onneksi olkoon.

   Liked by 1 henkilö

 4. Aprikoida voi myös, onko se monttu sille kuningaskalalle oikea paikka, vaikka sen aina edestään etsimättä löytääkin. No, olkoon tämä aamuvoimistelu tänään tässä.

  Liked by 1 henkilö

 5. Juha

  ” Tunnen olevani vastavirrassa. Siitä saa voimaa.”

  Totta totisesti! Myötävirtaan voi ajelehtia lihaksittakin.
  Tuosta vastavirta-sanasta tuli mieleeni äitivainajani vuosikymmeniä sitten minulle sanoma. Kemijoen pienessä saaressa kun olen minulle kerrotun mukaan syntynyt.
  ”Jos olisit pudonnut jokeen, niin vastavirrasta olisin sinua hakemaan lähtenyt”. Lohdullista, että hän sentään olisi lähtenyt!

  Ja vielä toinenkin ajatus, jonka sain 38 sekuntia sitten. Jos menet vastavirtaan ja se yht´äkkiä loppuukin, niin helpottaa. Toisinpäin vastaavassa tapauksessa olet vaikeuksissa.

  Liked by 2 people

 6. Moniulotteinen monttutarina. Kukin voi tarkastella omaa monttuaan tai sitä monttua, jota tuppaa jäädä tuijottelemaan. Tekstisi jätti tilaa ymmärtää omalla tavallaan,
  Luin monta kertaa ja tajusin,että oma monttuni on tietynlainen työnarkomania. Täytän ja täytän, petyn ja turhaudun, kun montut eivät täyty. On valtava lahja, osata istahtaa montun reunalle heiluttelemaan jalkojaan tai jatkaa matkaa ja ajatella, että monttu täyttyy jos on täyttyäkseen. Oma sisäinen monttuni täyttyy hiljaisuudessa tai elävän veden solinassa ja sillon se voi kevyesti tuliva ylikin :).

  Liked by 3 people

 7. Monttuinen on monesti tie. Arvokkaita jakaa on nekin kertomukset, joissa selviää, miten elon montuista on päästy pois. Yhdessä biisissä on sanat ”pohjakosketus suuntamme näyttää”.Pohjakosketus voi näyttää hyvänkin suunnan ja toivottavasti usein juuri niin, että ei yksikään monttuunsa hukkuisi.

  Liked by 1 henkilö

  • Rumarilluma-rilluma-rei. Elon kurveissa oikaista ei. 😀

   Liked by 2 people

   • ”Todella työtäpelkäämätön on se, joka uskaltaa panna työn ääreen vaikka maate.”
    Niilo, tuossa oli sellainen filosofia, jota olen ajatellut jo vuorokauden. Sinusta olisi työnohjaajaksi :).

    Tykkää

 8. Monet ovat pudonneet aika syvään monttuun ja
  Jeesus rakkaudellisesti on ojentanut kätensä ja nostanut sieltä ylös.
  Hän on myös nähnyt niitä jotka ovat toisille monttua kaivaneet ja
  itse siihen pudonneet. Ei voi kommentoida kun kuva puuttuu muuta.

  Liked by 2 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.