Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Avioliitto on luomistyön jatkumista

29 kommenttia

 

Viimeiset päivät ovat paljastaneet viimeistään nyt mediaihmisten suhtautumisen kirkkoon ja myös heidän tietämättömyytensä asioista. Tyhmää uhoamista on ollut myös Kirkon työntekijöiden ulostulot asioissa. Sen sijaan että oltaisiin koko seurakunnan pappeja, valitaan linja, joka varmasti aiheuttaa vastakkainasettelua näin herkässä asiassa. Virkapuku päällä ei pitäisi julistaa kirkon virallisen opetuksen ohi omia mielipiteitään. Mutta samaa pitää kyllä sanoa myös uskonveljistä ja -sisaristani, jotka ovat ikävällä tavalla tulehduttaneet tilannetta lisää. Niin törkeää ja alatyylistyä on keskustelu aika-ajoin ollut.  Erityisesti minua surettaa puheet, että sateenkaariväki olisi jollain tavalla maailmanlopun airueita. Näissä kommenteissa ei ole käytetty yhtään mitään suodattimia. Tällaisen tulkinnan mukaan maailmanloppu olisi tullut Roomanvaltakunnan hajoamisen myötä. Jokainen Rooman keisari, Neroa lukuunottamatta, piti itsellään nuorten miesten haaremia. Ja taisi itse Lutherkin taisi odottaa maailmanloppua omana elinaikanaan. Että sellainen tapaus.

Koska itse puolustan kirkon perinteistä käsitystä avioliitosta on minun kaivettava itselleni perusteet asialle. Mietin miksi Raamattun pohjalta tämä asia pitää ymmärtää näin.  Meidän on tarkasteltava sitä mitä synti on. Se on paljon syvempi asia kuin pelkkä luettelo teoista.

Synti on kaikessa yksinkertaisuudessaan eroa Jumalasta. Kaikki teot ja toiminta, joka lisää tätä eroa tai häpäisee Jumalaa, on syntiä. Myös ihmisen häpäiseminen on syntiä, koska olemme Jumalan kuvia. Synnin torjuminen l. parannuksen tekeminen suojelee elämää. Tämä siis yleisesti.

Sitten itse avioliittoon. Miksi se on kirkossa opetuksen mukaan vain miehen ja naisen liitto? Mikä siinä on erityistä?

Jumala on luoja, hänestä on kaikki lähtöisin ja hän pitää kaiken yllä. Se on ainoa asia, jossa me ihmiset aivan luonnostaan olemme lähellä Jumalaa. Vain mies ja nainen pystyvät luomaan yhdessä uutta elämää aivan kuten Jumala. Siksi opetamme että mies ja nainen yhdessä ovat Jumalan kuva.  Siksi mies ja nainen tarvitsevat aivan erityisen siunauksen perustaessaan perheen. Siunaaminen merkitsee kaiken hyvän saamista Jumalalta ja sitä tuo uusi syntyvä elämä tosiaankin tarvitsee tässä maailman ajassa.

Kahden miehen tai kahden naisen liitossa ei synny luonnostaan uutta elämää. Siksi on minusta paljon parempi ettei ihmisiä johdeta harhaan siunaamalla tällainen liitto. Ei voida myöskään ajatella että ihmiset ottaisivat itse vastuun tästä omien uskomustensa perusteella. Kirkko kun ei voi tässä antaa pois omaa vastuutaan.

Maailma on kova paikka ja se jättää jälkensä kaikkeen mitä ihminen tekee ja siksi kaikki avioliitot eivät onnistu eikä lasten elämä suju kuin kukkasilla tanssien. Siksi perhe-elämä tarvitsee kaiken sen siunauksen mitä Jumala antaa.
image

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

29 thoughts on “Avioliitto on luomistyön jatkumista

 1. Luominen voi jatkua vain miehen ja naisen välisissä liitoissa, mutta miksi olisi kutsuttava sellaisia liittoja, joissa lisääntyminen on miehen ja naisenkin välillä yhtä mahdotonta kuin samaa sukupuolta olevien liitoissa.Synti kun on syntiä niissäkin.

  Eniten minua tässä on surettanut kristittyinä itseään pitävien ihmisten homofobia, jota on perusteltu Raamatulla Jeesuksen opetusten vastaisesti. Aika moni on tullut heittäneeksi sen ensimmäisen kiven. Syytön en ole kivittämiseen itsekään, mutta siitä on vähän pitempi aika.

  Tykkää

 2. Tuli mieleeni vanha sanonta ”ei pitäisi heitellä kiviä, jos asuu lasitalossa”.

  Ja tässä puheena olevassa asiassa voinee tiivistää, että todennäköisesti sellaisessa asuu, jos kiihkomieleisesti on kumman tahansa näkökannan puolella, varsinkin jos se puolella on samanaikaisesti toista vastaan-
  Tulipa filosofoitua jo ennen saunaa saunakaljojen ollessa vielä laatikossa.

  Niilolta kysyisin tämän ” joissa lisääntyminen on miehen ja naisenkin välillä yhtä mahdotonta kuin samaa sukupuolta olevien liitoissa. Synti kun on syntiä niissäkin.” vuoksi. Onko se lisääntymättömyys syntiä silloinkin, jos mies on tullut ”siihen ikään, ettei sillä pelaa mikään…”?

  Liked by 1 henkilö

  • Toivo. Kyllä sen halutessaan voi niinkin tulkita, mutta se rakkaus voi kyllä iskeä osapuolien aktiivivuosien jälkeenkin.

   Tykkää

 3. miksi niitä pitäisi kutsua jollain muulla nimellä. se että jokainen avioliitto ei ole onnistunut tai niihin ei synny lapsia tarkoita sitä että ne olisivat epäraamatullisia ja niitä että niillä pitäsi olla eri nimi. Minusta tuo homofobiakin on sen sortin lyömäase että en haluaisi sitä käyttää missään. Se tappaa keskustelun alkuunsa ja todelliset perustelut jäävät sen varjoon. Minusta kyse paremminkin se että moni kristitty ei osaa sanoa miksi avioliito on miehen ja naisen liitto. kun ei ole omia sanoja niin lainataan niitä muualta ja aika paljon on tarjolla huonoja argumentteja ja niiden kanssa ollaan sitten kuin norsu posliinikaupassa.

  Tykkää

 4. Niin Tapio. Lyömäaseita tässä keskustelussa on ollut molemmin puolin jo vuosikymmeniä. Niitä on turha enää lisätä.

  Liked by 1 henkilö

 5. Ei Roomassa homot oleet avioliitossa— tietääkseni.
  Se, että keisareilla ja muillakin ylimyksillä oli poikia käytössään ei ole avioliitto-
  Jeesus sanoi : ”Jo alussa Luoja loi heidät mieheksi ja naiseksi, sen tähden mies erotkoon isästään ja äidistään ja liittyköön vaimoonsa”. Jumala ei luonut kahta miestä eikä kahta naista vaan miehen ja naisen.
  Näin Jumala on tällaisen avioliiton säätäjä

  Liked by 1 henkilö

  • näin juuri. Neroa muuten pidettiin kummallisena kun hän ei halunnut poikia. Eli jos mietimme miten vahvasti raamattuunkin on sen ajan henki heijastuu niin ei ihme että kieli sanassa on niin jyrkkää. Ei pidä unohtaa että raamatun sana oli kirjoitettu ensin aikalaisille. esim kuvaus Room. 1:26-27
   Avioliitto on Raamatun mukaan julkinen,yhteiskunnallinen, Jumalan asettama ja seurakunnallinen asia.

   Tykkää

 6. Ei Jeesus sano millaisia miehiä ja naisia hän tarkoittaa,ja kun hän toisaalla sanoo että on myös ihmisiä jotka eivät perinteiseen avioliittoon sovellu, on selvä ettei lausuma kata mailman kaikkia miehiä ja naisia van tietytsi vain sellaisia miehiä ja naisia joille perinteinen avioliitto käy. Kaikille ei käy!

  Tykkää

 7. Miksi Jeesuksen olisi pitänyt julkaista jonkinlainen luettelo asiasta että se kattaisi kaiken, jospa se kattoi kaiken siitä huolimatta? Itse asiassa Paavali neuvoo aika mielenkiintoisesti “Miehen on kyllä hyvä olla yhtymättä naiseen, mutta haureuden syntien välttämiseksi olkoon kullakin miehellä oma vaimonsa, ja kullakin naisella aviomiehensä.” (1. Kor. 7:1-2)

  Tykkää

 8. Aivan näin illan päätteksi totean, Kirkon on löydettävä kyky puolustaa ja ilmaista arvonsa niin että ne eivät näytä ja kuulosta elämälle vieraana omituisena hengellisenä kielipelinä jota tavallinen kadunmies ei pysty ymmärtämään tai hyväksymään. Meidän on kyettävä ilmaisemaan ja kertomaan mitä on Jumalan valtakunnan todellisuus niin että se jotain suurempaa ja tavoiteltavampaa kuin se arjentodellisuus missä me nyt tallomme. On oltava valmiit Jumalan käyttöön sillä tavoin että Jumalan kaiken pahan murtava voima ja rakkaus osoittaa sen miten voimme nousta kaiken sen kärsimyksen ja kivun yläpuolelle joka elämäämme vallitsee. On siirrettävä katse pois kehällisistä asioista itse evankeliumin kovaan ytimeen Jeesuksen Kristukseen. Sitä kautta avautuu myös kaikki muu.

  Tykkää

 9. Jeesus itse tuomitsee jyrkästi homot ja lesbot.
  Kyllä ymmärrän, että armo kuuluu kaikille, mutta synnin siunaaminen Jumalasta luopuneille.
  Muistaakseni raamatussa sanotaan suoraan, että turhaan he jatkavat minun palvomistani,
  koska he opettavat ihmisten käskyjä oppeina. Tämä asia on niin selvästi sanottuna raamatussa,
  että mikäli tulee ielee, onko Jumala todellakin sanonut niin, niin kohti kirjahyllyä kehottaisin.
  Tietääkseni ei mitään hyvää ole seurannut kenellekkään, joka Jumalan sanaa vääristelee.

  Tykkää

  • Jaa-jaa. Minun Raamatussani Jeesus ei tuomitse. Se on lukija itse joka tuomitsee. Tai sitten ei.

   Liked by 1 henkilö

   • Jeesus on aika jyrkkä opettaessaan tietyistä asioista ja tekee asioita aika selväksi mutta hän vain vahvistaa siinä Jumalan sanaa. En minä ole tullut tuomitsemaan……

    Tykkää

   • vielä sanoisin että raamattu on kokonaisuus ja ongelma taitaa olla juuri se että sitä ei tunneta ja ymmärretä. Ja myös sen haluan sanoa että minusta meidän tulisi hieman miettiä sitä että syntielämää on kaikilla eikä pidä lähteä sille tielle että jokin asia lakkaisi olemasta syntiä koska emme voi raamatusta poistaa mitään.

    Tykkää

    • Aivan, Tapio. Raamattu on kokonaisuus, josta se yksi ainoa totuus ei kaikille välttämättä samoin avaudu. Silti Herran päivänä vasta tuomitaan Elämän kirjan mukaan, miten on elämänsä elänyt ja tehnyt yhdelle pienimmistä. Herran päivänä ei kuitenkaan armahdeta ahkerastakaan Raamatun lukemisesta, jos sitä käyttää toisinajattelevien ja -elävien tuomitsemiseen.

     Liked by 1 henkilö

 10. Oli pakko vielä tasa-arvon nimessä mainita, että eron tapahtuessa normaali perheessä.
  Lapset menevät automaattisesti äidille, ellei vakavaa syytä löydy, että ei mene.
  Lain mukaan alle 3v. esimerkiksi on liian pieni asumaan isän kanssa ja olemaan erossa
  äidistään. Lisäksi laki vaatii että lapsella on oikeus sekä isään, että äitiin.
  Näin tasa-arvoista täällä on. Normaali isän on lähes mahdotonta saada lasta itselleen,
  vaikka todistettavasti pystyisi lapsia paremmin hoitamaan kuin äiti.
  Tie vie sinne ja tie vie tänne ja tie vie kahtahalle……….riippuu kuka kysyy

  Tykkää

 11. Katri, Siksi jätänkin tuomion kokonaan Jumalalle. Ja ne homot jotka tunnen ovat kyllä raamatunsa lukeneet ja tuntevat kyllä nahoissaan mitä sielä lukee. Luin aikaisemmasta blogistani että jätit kirkon joten onnea ja Jumalan siunausta valitsemallesi linjalle. En sitä halua arvostella, sen sijaan ihmettelen halua lyödä aina kun se on mahdollista sillä niin minä koin asian vaikka varmasti kaikessa rakkaudessa asiaa ajat.
  Tämä blogi ei puolusta mitään muuta kuin sitä miksi kannatan perinteistä avioliittoa niinkuin sinäkin teet. Kirkko josta erosit kannattaa myös perinteistä avioliittoa edelleen ja uskon että tulee kannattamaan jatkossakin. Suomesta me emme voi erota ja siksi minä jatkan tätä taistelua tämän kirkon puolesta ilman että joka käänteessä kaivan ne pimeimmät peiko etsiin, koska luotan vakaasti Jumalaan. Kyse on siitä että jos meistä loistaa ulos Kristuksen valo ja rakkaus, ihmiset eivät voi vastustaa sitä ja he tulevat sanan äärelle jolloin Pyhä Henki kirkastaa asioita myös valaisee ja näyttää synnin. Vasta silloin voi tapahtua se että ihminen alkaa tehdä parannusta. silloin myös parannus saarna koskettaa. Jeesus antoi itse tällaisen esimerkin omalla toiminnallaan.
  Avioeroista en lähde tässä edes puhumaan.

  Liked by 1 henkilö

 12. Puhuin tasa-arvosta avioliittolaissa, kuten piispakin.
  Tosiaan olen saanut esikoislaestadiolaisen jyrkän kasvatuksen
  ja inhoan juuri tuota tuomitsemista, sitä ei jätetty maan päälle.
  Pietarille jätettiin Jumalan valtakunnan avaimet, eli vallan antaa syntejä anteeksi.
  En Tapio tosiaankaan ole niin hyvä ihminen tai Kristitty, että haluaisin tuomita ketään.

  Meidän kirkko on aina ollut mulle rakas, samoin virret.
  Olen tosi surullinen siitä että en itsekään tiedä kumpaa haluan
  totella enemmän hallitsijana Jumalaa vai ihmistä. Valtionkirkon
  sisällä on herätysliikkeitä, jotka eivät asiaa hyväksy, vaan
  haluavat oman omantunnon takia olla uskolleen kuuliainen.

  Toisaalata Tuomasmessu ja Kansanlähetys on mulle parempia
  hengellisiä koteja, kyllä käyn edelleen kirkossakin ja Luther
  opettaa ehtoollisen jakamisesta, että vaikka Aasit sen jakaisi se on yhtä
  pätevä. Jeesus ei laittanut kuudeksi vuodeksi teologiseen, vaan sanoi yksinkertaisesti:
  ”Seuraa minua” , joku muistaakseni lähti pois surullisena, koska asia piti päättää siinä.

  Kukaan meistä ei voi väittää, etteikö Jumala tuomise homoutta/lesboutta synniksi.

  Sateenkaarimessu ei sitä tuomitse, vaan siunaa ja se on se mikä on tosi rohkeaa
  toimintaa, asetutaan Jumalaa määräämään. ?????
  Huh Huh ja vielä kerran HUh

  Tykkää

 13. Ihan vain kommenttina tämän kirjoituksen sinänsä hyvin ymmärrettäviin perusteisiin: entä hedelmällisyysiän jälkeen toisensa löytävät? Omasta tahdostaan tai sen vastaisesti lapsettomat? Onko heidän avioliittonsa lainkaan validi vai ovatko hekin ikään kuin kuva luomistyön jatkumisesta suvunjatkamisessa?

  Liked by 1 henkilö

 14. Niin, ihmisen on ikävä toisen luo. Liekö tuo kysymyksen asettelu edes tarpeellinen. itse keksin ainakin sata heikkoa kohtaa ajattelustani, mutta jollekin aina perusta lasketaan ja tässäkohtaa on kyse alunalkaen siitä että Avioliitto suojelee syntyvää uutta elämää. Muun on sitten säätämistä ja ihmisen sovellutusta joka kuuluu tähän maailmaan. Me tarkastelemme asioita sen perusteella mikä meidän silmissä on validia ja hyvää. Jumala katselee asioita omalta kantiltaan ja minä joudun oman uskoni takia nöyrtymään siihen mikä ei muuten ole nöyristelyä vaan sitoutumista. En silti koe tarvetta lyödä ketään tällä asialla.

  Tykkää

 15. Laakso,juuri siksi että Jeesus ei tehnyt mitään luetteloa voimme ajatella,ettei hän sanonut mitän mistään muusta kuin sen löaatuisesta avioliitosta,johon kykenevistä oli kyse. Samon Paavalin kohdalla,tuskin hän sanan ’kunkin’ kohdalla mietti tarkoittiko hän kaikkia maailman ja kaikenlaisia miehiä,eiköhän hän puhunut omalle porukalleen eli sisäpiirilleen. Ut:n sanontojen merkitysten tulkitsmeinen univeraaleiksi tapahtui vasta sen jälken kun Jeesuksen pikaistat takaisintuloa, jota odotetiin,ei ollutkaan tapahtunut.

  Liked by 1 henkilö

 16. Jeesus ei kuitenkaan ottanut mitään sanaa pois kirjoituksista vaan sanoo että Jumala tuomitsee. Eli emme voi siksi raamattua riisua koska se sisältää Jumalan tuomion meille ja sitä tuomiota vasten me pyydämme syntejämme anteeksi. Jeesus lupaa armahduksen häneen uskoville. Armahduksen synneistä joita teemme olipa se sitten mitä hyvänsä. Mutta se tarkottaa silloin synnin myöntämistä ja se on kova sana. Se on se kompastus kivi. Jeesus sanoi myös ettei ole meidän homma kysyä aika ja paikkaa koska hän tulee takaisin. Toki tuon suuntaista tarvetta oli aikoinaan vetää rajoja opille ettei homma karkaa aivan käsistä kun tulemus venyi. Mutta kyllä melko universaaleista asioista oli kyse kun oli lähdetty viemään sanomaa kaikkeen maailmaan. Lisäksi jos me oikeasti uskomme Jumalaan joka toimii niin silloin on uskottava myös siihen että hän on Sanojensa takana. Jos näin ei usko, voi sanaa venyttää aivan kuten lystää. Jos taas uskoo oollaan tekemisissä maailmankaikkeuden Herran kanssa ja meidä saivartelumme saavat hieman erilaisen mittakaavan.

  Liked by 1 henkilö

 17. Tämä on monimutkainen asia. Isebelin vaikutuksessa olevalle seurakunnallen kuitenkin Ilmestyskirja sanoo olematta lisäämättä enempää taakkaa, kuin sietää sitä.
  Ei ole väärin erota tai olla eroamatta valtionkirkosta. Omantunto on se tuomari.
  Halllelujah

  Tykkää

 18. ” Jeesus sanoi myös ettei ole meidän homma kysyä aika ja paikkaa koska hän tulee takaisin.”

  No muta hän ihan i t s e sanoi tulevansa p i a n ja käytti evvankelistan mukaan sanaa t a k h y joka tarkoittaa erittäin lyhyttä aikaa…

  Käsite ’maailma’ tarkoitti vain Rooman keisarikuntaa.

  Liked by 1 henkilö

 19. Jumalan silmissä yksi päivä on tuhat vutta, että tosiaankin reilu pari pivää on vierähtänyt.

  Liked by 1 henkilö

 20. Jeesus puhui tavallisile ihmisille ja he ymmärsivät tietysti sanan pian tarkoitavat pian. Tuskin hän sanomansa muinaisisraelilaisella eksegeesillä varusti. Kaikki Apostgolienteoissa näyttää,että asia oli alkuseiurakunassa ymmärretty juuri näin! Eihämn Israelin kaupunkien läpikäyminenkään 1000:tta vuotta kestänyt…

  Tykkää

 21. Kiitos, Tapio opetuksestaan. Tuntuu hyvältä sitä lukea. Ole siunattu töissäsi, amen

  Tykkää

 22. Perustin norsut eli normaali suomalaisen puoleen ja siinä kaadetaan tämä eduskunnan päätös. Mikäli Jumala on kanssani niin kuka voi minua estää ? Alkaa moni nyt jo miettimään mitä tuli tehtyä.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.