Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Hautausmaalla itsenäisyyspäivänä

3 kommenttia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvittelin, että itsenäisyyspäivänä Suomi on suljettu. Kun lähdin viiden jälkeen pimeälle kirkonkylälle ulkoiluttamaan kameraa, yllätyin. Huoltoasema oli auki. R-kioskin edessä oli elämää. Ovi kävi. Mikä tekee toisista päivistä pyhempiä kuin toiset? Äitienpäivänä ja isänpäivänä ei kauppaa käydä, itsenäisyyspäivänä voi hakea Shelliltä saunaoluen.

Otin pari kuvaa K-kaupan parikkipaikalla. Jatkoin matkaani. Subin myyjä meni tupakalle nurkan taakse. Asiakkaita ei tainnut riesaksi saakka olla.

Olin matkalla kuvaamaan kellotapulia. Repussa oli kirja, joka oli matkalla kirjaston palautusluukkuun. Keskustan kujat olivat pimeitä. Koulun takana urheilukentän katoksessa nuoriso kuunteli Sirpaa. Jollain porukalla on siellä hämärässä kokoontumispaikka. Sirpa piirtää yhden kuvan meidän Suomesta.

Kirkko tapuleineen näkyy kirjaston nurkalta. Istutin kameran kolmijalan nokkaan. Säädin valotusajaksi viistoista sekuntia. Valotuksen jälkeen kamera tallentaisi kuvaa muistikortille toisen mokoman. Jätin kameran omiin hommiinsa ja kävin tiputtamassa kirjan palautusluukkuun.

Pienen hetken mielessäni kävi, että joku varastaa kameran sen minuutin aikana, jonka se seisoskelee yksinään. Sitten tajusin, että ei. Toki semmoiseen on olemassa marginaalinen mahdollisuus, mutta ei.

Miten paljon on isoisäni ja muiden sodan käyneiden ansiota, että minä voin jättää kameran hetkeksi kadun varteen ilman, että joku heti ryntää sosialisoimaan sen omaan käyttöönsä. Itse asiassa uskon vaikutus on ollut suuri. Hän ei haavoittunut turhaan. Monen isoisä kuoli.

Kirkkomaalla sankarihaudoille oli sytytetty kynttilät. Muistomerkillä oli seppele. Se oli sinne varmaan juhlallisin menoin päivällä laskettu. Vietin hetken aikaa kirkkomaalla. Valokuvailin ja mietin näitä ajatuksia.

Nuorempana en oikein oivaltanut itsenäisyyspäivän merkitystä. Nyt olen vähän ymmärtänyt. ”Ei munkaan pojille itsenäisyyden eteen tehdyt uhraukset tule sillä tavalla ’iholle’ kuin meille, joiden lähiomaiset ovat rintamalla olleet”, kirjoitti ystäväni kommentiksi kirkkomaalla ottamaani valokuvaan. Olen parikymmentä vuotta tuota ystävääni vanhempi, ja minun on tunnustettava, että eivät isovanhempieni uhraukset minunkaan iholleni oikein tule. Toisinaan onneksi oivallan, että paljosta pitää olla kiitollinen.

Palasin kotiin. Pojat olivat leiponeet maustekakun. Ikkunalle sytytettiin kaksi sinivalkoista kynttilää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 thoughts on “Hautausmaalla itsenäisyyspäivänä

 1. Portin pieleen asettelin myös kaksi ulkotuikkua. Naapuri näytti tehneen samoin.

  ”Tutkien sydämemme
  silmäs meihin luo.
  Ettemme harhaan kääntyis,
  ettei kansamme nääntyis,
  silmäsi meihin luo.
  Alati synnyinmaalle
  siipies suoja suo.”

  Liked by 3 people

 2. Lempeää, kaunista ja herkkää tekstiä. Juha ei sitten osaa varmaan ollenkaan pahoittaa koskaan kenenkään mieltä. Kiitos Jumalalle Juhasta ! 🙂 ! Minullakin perinteet voimassa kynttilöineen klo 18 jne.

  Liked by 1 henkilö

 3. Upeita kuvia ja Juhan tyyli kirjoittaa on tosiaan sovitteleva aina.
  Minä kävelin poikani luo illalla ja muistelin Juhaa. Siinä nimittäin länsikeskuksen alueen kymppikadun kulmassa oli niitä rakastamiasi pihlajanmarjoja, joilla aikoinaan minunkin
  häähiukseni koristeltiin, halusin nimenomaan pihlajanmarja teeman. Nyt ikävöin Juhaa,
  voi miksi hän ei nyt hiippaile sen kameran kanssa täällä. Ne oli altapäin valaistut ja illalla näky oli aivan huikea, olisin halunnut kuvan, mutta ei kuulu lahjoihini.
  Kaiken hän on kauniisti luonut aikanaan ajattelin henkeä haukkoen, niin salpaavan kaunis näky se oli. Käy iltavalossa kuvaamassa se näky, et tule pettymään.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.