Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Ihmisennäköinen Jeesus

7 kommenttia

Ville Auvinen Suomen teologisesta Instituutista on pöyhinyt arkkipiispa Kari Mäkisen juhlakirjaa ”Hän joka on. Kirja Jeesuksesta” Auvisen kommentteja kirjasta esittelee tuore Uusi Tie-lehti. Itselläni ei ole ollut mahdollisuutta lukea Mäkisen kirjaa, joten en voi sitä kommentoida. Auvinen tuo kuitenkin esiin pari seikkaa johon ajatukseni tarttui. Ensimmäinen on Mäkisen ajatus siitä, että Kristus löytyy vastaantulijasta, vähimmästä veljestä, jota ihminen käy auttamaan. Auvinen toteaa, että arkkipiispan Jeesus on jotenkin ihmiskeskeinen ja tämänpuoleinen. Tästä syntyy ajatus, että Mäkisen Jeesus tuo lohdun tähän aikaan mutta hän ei ole vapahtaja! Lisäksi Kristus on ikäänkuin piilossa Mäkisen tekstin takana ja rivien väleissä.

Jään maistelemaan näitä arvioita. Mäkisessä on jotain hyvin perisuomalaista. Varovaista, suojattua ja epävarmaa hapuilua Jumaluuden edessä.  Haittaisiko kirjan sisältö jos kirjoittaja olisi tavallinen tallaaja. Toisaalta, vaikka Mäkinen on piispa, on hän omien pöksyjensä sisässä, aamutuimaan vessanpeilin edessä ihan tavallinen Mäkinen omien arvailujensa ja epäuskonsa kanssa. Kun hän on riipustanut ajatuksensa Jeesuksesta paperille, ei vaihtoehdoksi ole jäänyt muuta kuin kirjoittaa rehellisesti sen mitä itse tietää asiasta.

Auvinen kiteyttää artikkelissa, että kaikki jäljet johtavat jälleen sylttytehtaalle l. liberaaliteologiaan, joka haluaa tehdä teologiasta ja raamatusta tämänpuoleista ja  inhimillistä jolloin kuva Jeesuksestakin jää vajaaksi.

Ja näinhän se menee, kun Raamattuun tarttuu tiedemies, joka etsii tekstin takaa ihmistä niin hän myös löytää haluamansa. Ja todellakin. Jos luemme evankeliumi tekstejä, niin sen riveiltä eteemme astuu ihmisiä jotka ovat lihaa ja verta. Edessämme on Jeesus, joka viimeisillä hetkillään hikoili verta ja anoi Isää ottamaan häneltä pois tuon julman taakan jos vaan se voisi olla hänen tahtonsa. Kuitenkin Jeesuksen ja Isän tahto on pelastaa ihminen kuolemalta.

Mutta on tässä enemmänkin totuutta kun ajattelemme sitä millainen on Mäkisen pojan Jeesus kuva. Jeesus tästä ajasta käsin murtaa tämän- ja tuonpuoleisen rajan Pyhän Hengen voimalla. Jeesus on portti Jumalan luo tässä ja nyt. Samalla Pyhän Hengen läsnäolo liimaa kristityn Jeesukseen myös tekojen tasolla. Siksi ajatus että kohtaan Jeesuksen niin seurakunnassa kuin myös vastaantulevassa heikossa ihmisessä resonoi jossain syvällä sydämessäni. Koska rikkipoljettu sieluni saa lohdun siitä että olen saanut kohdata ihmisen ja Jeesuksen. Ihmisen pojan, joka vie minut isän luo.  Mäkisen Jeesus-kuva saattaa olla vajaa mutta se jättää tuon kaikkein tärkeimmän työn eli pelastuksen ja lohdutuksen Jeesukselle. Jeesus ei jätä tuota työtä kesken.

Siksi, vaikka en taida vieläkään olla arkkipiispan teologisten tulkintojen kannattaja niin kohtaan hänessä aidon ihmisen joka välittää. Siksi Jeesus ei jätä hänessä työtään kesken sillä Jeesus rakastaa vajavaista, rikkinäistä ja uskossaan haurasta ihmistä. Jeesus on, kuten Mäkinen sanoo ja myös pysyy!

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

7 thoughts on “Ihmisennäköinen Jeesus

 1. Hämmästelin itsekin tuota Auvisen kritiikkiä. Mielestäni arkkipiispa oli hyvin tavoittanut ja sanoittanut asiansa. Jeesus löytyy vähimmästä veljestä! Nyt taisi olla arkkipiispaan kohdistuvassa kritiikissä aivan erityinen suurennuslasi.

  Liked by 1 henkilö

 2. Varmaan tässä on kyse jostain muustakin kuin kyseisestä kirjasta. Valitettavasti parisuhdekeskustelu on aiheuttanut sen että aito dialogi oikeista asioista on sammunut ja tilalle on tullut asemasota jossa kaikki hyväkin on saastaista jos sen esittää vastapuoli. Siksi meistä uskovista piirtyy yhä teräväreunaisempi kuva joka repii enemmän kuin rakentaa. Jumalalle ei jätetä mitään työtä.

  Liked by 1 henkilö

 3. Luin sen minäkin. Se kuva joka arkkipiispan joistakin asenteista ja sanomisista on jäänyt päällimmäisenä mieleeni on kyllä hämmentävä. Kyllähän hän hyvään pyrkii, hyviä töitä tekee ja saa aikaiseksikin asemansa perusteella ei epäilystäkään. Vaikea silti on tyrmätä Auvistakaan, vaikka eihän se mitään merkitse mitä mieltä minä tai muut ovat.
  Kukin elää oman tuntonsa mukaan.
  Mutta kyllähän lause ”Jeesus löytyy vähimmästä veljestä” laittaa tosi pienelle paikalle, ehdottomasti, mitäpä tässä kukaan muuta onkaan. Tässä kohtaa tietää mitä Jumalan pelko ja Pyhyys merkitsee. Voi ihmistä.

  Liked by 1 henkilö

  • Niinpä. En kuitenkaan tässä oikeastaan arvioi Auvisenkaan tekstiä. Kunhan annoin tilaa ihmiselle nimeltä Kari Mäkinen ja ihmiselle nimetä Jeesus

   Liked by 1 henkilö

   • Ymmärrän Tapio! Ja ymmärsinkin. Omista lähtökohdistani kirjoitin. Sympatiani ovat näistä kahdesta toisen puolella, mutta ymmärrän myös sen etten ole mikään arvioimaan sen ”toisenkaan” katsantoa ja elämän valintaa vaikka minä ymmärtäisinkin toisin 🙂 !
    Jumalan varaan on inhimillinen jätettävä.
    ❤ terveisin, siunattua viikonloppua!

    Liked by 1 henkilö

 4. Kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on muistan laulusta.
  Muistaakseni kaksi veljestä pyysivät saada istua toinen isän vasemmalla ja toinen oikealla puolella.
  Jeesus kuitenkin vastasi, ettei se ole hänenkään päätettävissä. Jeesus ei ole ihminen vaan Jumala.
  Tapio mun on joskus vaikea ymmärtää mitä haet takaa ja siksi vastauksetkin voi olla sekavia.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1547195205542656&set=a.1379755802286598.1073741825.100007565738326&type=1&source=11

  Tykkää

 5. Joskus kun pohtii asioita tällä tavalla bloggaamalla, silloin ei tarvise aina hakea vastauksia. Pohdinta on pohdintaa.. Jeesus oli Ihminen ollessaan täällä. Hän riisui itsestää kaiken Jumaluuden ja otti orjan muodon. Pohdintani liittyy Jeesuksen persoonaan juuri ihmisenä ja Jumalan poikana, Jumalana. Jumalan hämmästyttävään viisauteen siinä miten hän tuntee luotunsa ja kohtaa ihmisen Jeesuksessa, Jumala on näin kohdattavissa ja häneen voi luoda henkilökohtaisen suhteen. Ehkäpä Arkkipiispakin halajaa tätä henkilökohtaista suhdetta vaikka ei tunnustausukaan herätyskristilliseksi…
  Otsikko on luonnollisesti lähtöisin lehden artikkelista jos sitä pohdit. Tuo kuva jonka laitoit ei avautunut. mitä siinä oli? olen tosin aika heikon yhteyden päässä joten jospa se kotona sit aukeaa.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.