Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Ole vain

4 kommenttia

”Ole vain luja ja aivan rohkea” Näin vahvisti Herra Joosuaa uuden tehtävän edessä. Joosua kuunteli ja noudatti neuvoja ja lopputuloksena oli Jerikon valloitus. Luvusta kuusi löytyy samasta kirjasta ken tahtoo lukea.

Sieltä kyllä löytyy myös kovin tylyn kuuloisia neuvoja ja tiukkaa sodankäyntiä. Mutta maailma oli silloin(kin) sellainen. Eliminoi tai tule eliminoiduksi. Ei Vanhasta testamentista voi poimia vihaista jumalakuvaa sen perusteella, että siinä on kuvattu ja heijastuu ihmisluonteen raakuudet ja väärät valinnat. Rehellinen kirja. Itse näen Jumalan neuvot hänen mittaamattoman laajasta ymmärryksestä käsin kumpuavana suojana. Jumala haluaa suojella. Jokaista joka kääntyy hänen puoleensa. Aikakonetta kun ei ole hallussa, en tiedä miksi jotkut valloitettavista kansoista olivat niin vaarallisia. Osalla niistä oli ymmärtääkseni sairaan inhottavia uhrauskäytäntöjä omille jumalilleen, miksi Jumala ei olisi halunnut israelilaisten omivan niiden tapoja.

Mutta takaisin rohkaisuteemaan: Gideon pelkäsi. Pelkäsi niin paljon että pui viljaansa piilossa isossa viiniruukussa, koska midianilaisilla ja muilla ympäröivilla kansoilla oli ikävä tapa tulla tuhoamaan israelilaisten sato. Ihan vaan piruuttaan tärvelivät sadon ja veivät kaiken saatavilla olevan karjan. Tähän hetkeen pelmahtaa Herran enkeli lausahtaen Gideonille: ”Herra on kanssasi, sinä urhea soturi.” Jokseenkin ristiriitaista suhteessa vallitsevaan olotilaan. Gideon oli järkevä mies, kätkeytyi ja yritti parhaansa saadakseen jotain sadosta talteen. Mutta ei hän kovin urhealta vaikuttanut. Vaan onneksi oli riitävän järkevä kuunnelllakseen Herran enkeliä ja Jumalalta tulleita neuvoja ja vahvistuksia. Kärsivällisesti Jumala osoitti ymmärtävänsä Gideonin epävarmuuden ja rohkaisi mitä hassuimmin konkreettisimmin tavoin. Gideonista tulikin sotaurho. Jumalan kansa sai helpotusta arkeensa.

Entä Paavali. Niin monessa yhteydessä ihannoitu uskon sankari, joka saavutti paljon ja uskalsi ihmeellisiä. Korinttilaisille hän kirjoittaa tulostaan Makedoniaan, miten heitä ahdistivat ulkoapäin taistelut ja sisältäpäin pelot. Mutta miten Jumala, joka rohkaisee masentuneita, lähetti Tiituksen heitä vahvistamaan.

Rakastan näitä Raamatun hahmojen rohkaisevia esimerkkejä. Tosin omassa elämässä on ollut ja on aikoja, jolloin nekin olosuhteiden keskellä lannistavat. Mieli keikkuu epäedulliseen ajatukseen, että niin nuo toiset selviävät, saavat rohkaisuja ja pääsevät eteenpäin… Mutta onneksi on oppinut huomaamaan, että tuo on valheellinen ja syövyttävä ajatus. Aina Jumala on keksinyt jotain siinä missä inhimilliset keinot näyttää loppuneen. Jumala on uskollinen ja ihmeellinen.

Niinpä haluan nytkin rukoilla itselleni ja kaltaisilleni, että kukin saa omaan tilanteeseensa juuri sopivaa rohkaisua. Olkoon se Joosuan kykyä marssia ja olla hiljaa, Gideonin rohkeutta pelon keskelle kaataa vaikka isänsä epäjumalapatsaat keskellä yötä kun ei muutoin uskaltanut, Paavalin rehellisyyttä ja kiitollisuutta Tiituksesta. Jumala aina auttaa. Olkoon rohkaisu tai piristys miten pienen näköinen tahansa, siitä kiittäminen nostaa iloa ja voimaa. Ilo antaa siipien alle ilmaa tuhat kertaa enemmän kuin nurina. Vaikka saa sitä sanoa, jos surettaa. Daavidkin aina antoi tunteidensa tulla rehellisesti Jumalan eteen. Ja sitten niitä taltioitui lauluiksi ja Psalmeiksi. Rehellisyys mieluummin kuin selänkäänto ja jumalakuvan musteneminen. Koska Jumalan valossa on paras elää.

4 thoughts on “Ole vain

 1. Tämä kesä on ollut melko kylmä, sateinen ja usein taivaan ovat peittäneet mustanpuhuvat pilvet. Sää ennusteet ovat näyttäneet todeksi myös sen kuinka vähän ihminen voi olla varma omista ennustuksistaan. Sillä niin maalliset kuin taivaallisetkin ovat Jumalan.

  Meillä tyttäreni kanssa on ollut vähän erilaisia vastoinkäymisiä kuin aikaisemmin, jopa voimia erityisesti koetelleita, varsinkin tyttärellä. Eräs vaikea asia on käsiteltävänä juuri huomen illalla tyttärelläni. Hän on valmistautunut niin hyvin kuin on pystynyt, rukouksin, lukemalla sanaa ja kuuntelemalla saarnoja. Mutta myös hankkimalla kaiken sen maallisen tiedon jota tulee tarvitsemaan.
  Hän on lukenut vanhaa ja uutta testamenttia voimakseen ja yhdessä olemme rukoilleet ja pyytäneet myös esirukouksia.

  Kaikesta huolimatta olen iloinnut kesästä, tämä on minulle sopinut. Luontokin on puhunut voimallisesti ja riemullisesti, rehevyydellään ja kasvullaan, Kaikkivaltiaasta Jumalasta.

  Olemme myös rukouksemme aloittaneet kiittämällä ja ylistämällä Jumalaa siitä mitä Hän On ja voi! Kiitos rohkaisee ja antaa varmuutta siitä että emme taistele yksin, juuri niin kuin olen lukevinani tästäkin, Marianne, sinun tekstistäsi!

  Kirjoitat pienestäkin rohkaisusta kuinka sekin voi muuttaa vaikeuden ilon ja kiitoksen puolella. Näin juuri tapahtuu. Jumala, joka meitä niin suuresti rakastaa, kaipaa vaan saada olla kanssamme silloin kun ahdistus on suuri. Tai ainakin me itse käännymme herkimmin juuri silloin Hänen puoleensa ja Hän On Valmis! Kiitos Herralle.
  Kiitos myös sinulle tästä. 🙂

  Liked by 2 people

 2. Kiitos Marianne rohkaisevien esimerkkien esilletuomisesta. Kirjoitit tuossa, kuinka mieli keikkuu, vaikka nämä rohkaisun ja lohdun kohtia lukeekin ja muistaakin. Tuon olen huomannut minäkin, mutta onneksi Jumala on suurempi kuin tunteiden aallokkomme. Hän johdattaa ja vie.

  Liked by 3 people

 3. Kiitos teille ’siskot’. Monesti olen ammentanut teidän viisaudestanne ja uskon syvyydestä.
  Kiitos myös rukousyhteydestä.
  Vielä jonain päivänä kaiken merkitys kirkastuu ja merkityksetön unohtuu, eikä enää koskaan tarvitse ihmetellä kannatteleeko Hän vai ei. Se tuo toivoa tähänkin päivään.

  Liked by 2 people

 4. Oli hienot esimerkit otettuna. Minulle opetus oli siina että vaikka
  lähtisi epävarmana liikkeelle, niin Jumalan voima kannattelee aina.
  Toisaalta niinkuin Joona ei päässyt pakoon hänelle määrätyistä tehtävistä,
  niin emme mekään pääse ja siksi tietoisuus siitä että sinua ”kannattelevat kaikkivaltiaan siivet”,
  on loistava muistutus ja rohkaisu jatkaa vain matkaa, tuntui miltä tuntui.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.