Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Kaksi kruunua

9 kommenttia

Heti kasteensa jälkeen, kun taivaat olivat auenneet ja Jeesus oli nähnyt Jumalan Hengen laskeutuvan päälleen kuin kyyhkynen, ja kuullut Jumalan äänen vei Henki hänet autiomaahan. Hän paastosi 40 päivää ja yötä ja hänen tuli nälkä. Silloin kiusaajan sallittiin tulla hänen luokseen sanoen:” Jos, olet Jumalan Poika, niin käske näiden kivien muuttua leiviksi”. Jeesus vastasi:” On kirjoitettu: ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.”

Sitten paholainen vei Jeesuksen pyhään kaupunkiin ja asetti hänet temppelin harjalle sanoen:” Jos, olet Jumalan Poika, niin heittäydy alas, sillä on kirjoitettu: Hän antaa enkeleilleen käskyn sinusta ja He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaisi jalkaasi kiveen.” Jeesus vastasi:” On myös kirjoitettu Älä kiusaa Herraa, sinun Jumalaasi.”

Vielä paholainen vei Jeesuksen hyvin korkealle vuorelle, näytti hänelle kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston sanoen:” Tämän Kaiken minä annan sinulle, jos heittäydyt maahan ja kumarrat minua.” Silloin Jeesus sanoi hänelle:” Mene pois Saatana, sillä on kirjoitettu: Herraa sinun Jumalaasi, sinun tulee kumartaa ja vain häntä palvella.” Tämän jälkeen Paholainen jätti Jeesuksen ja enkelit tulivat Jeesusta palvelemaan. (Matt.4: 1-11)

Tuntuu käsittämättömältä että Jeesuksen piti tulla kiusatuksi, mutta olen jostain lukenut, tai kuullut, että tämän kiusauksen yksi merkitys olisi että se valmisti Jeesusta tuleviin paljon rankempiin kiusauksiin. Ajattelen tässä niitä kiusoja joita hän joutui kokemaan ennen ristiin naulitsemistaan ja sen aikana. Mutta ajattelen myös että tämäkin kertomus on tarpeen myös meille ihmisille, niin kuin kaikki mitkä Raamatussa ovat.

Paholainen on ovelista ovelin, hän on murhaaja ja valheen isä. Hänessä on pelkkää pimeyttä, mutta se on niin taidollisten naamioiden takana että me ihmiset olemme vaarassa langeta Paholaisen eksyttäviin juoniin. Kuinkahan monta ns. suurta Jumalan miestä, tai jopa naistakin, on sortunut oman maineensa ja loistonsa pettämänä? Kauheinta siinä on että he uskovat itsestään liikoja ja lupaavat sellaista johon heillä ei ole valtuuksia.

Paholainen kääntää valkeuden pimeydeksi ja päinvastoin. Hän lupaa paljon, mutta ei kerro mikä on lupausten seuraus. Ihmiset himoitsevat valtaa ja kunniaa, tämän maailman loistoa ja mainetta, ovat sen eteen tekemässä kaikkensa kun ovat oikein eksyneet pois totuudesta ja valosta. Jeesus ei kuollut tämän maailman loiston ja vallan tähden vaan sen tuskan, hädän ja toivottomuuden tähden jonka syntiinlankeemus aikaan sai.

Mitä syvemmin ihminen kiinnittyy Jeesukseen ja totisemmin tahtoo Hänen seurassaan kulkea, sitä ovelammaksi Paholainen käy. Tyttäreni on äärimmäisen lahjakas ja myös ulkonäöltään päitä kääntävä. Hän eli lapsen uskossaan täyttä elämää lähes aikuisuuteen asti, mutta raskaiden kokemusten myötä ajautui ”maailmaan”. Vietti siellä aikansa mutta Suuri Jumala kutsui voimallisesti takaisin. Tänä päivänä hän on kokonaisvaltaisesti sitoutunut palvelemaan Jumalaa. Jeesus on hänen elämänsä ehdottomasti tärkein ja kallein asia. Jeesus yksin.

Miksi kerron? Siksi että mitä syvemmin ja tiiviimmin hän on kiinni Isässä, Pojassa ja Pyhässä Hengessä, sitä houkuttelevimpia tarjouksia hänelle satelee. Kaikilta mahdollisilta tahoilta. Ellei hänellä olisi kokemuksia Paholaisen valheellisista tarjouksista, vastakohtanaan Jumalan pettämättömät ja suurenmoiset lupaukset, sitä suurempi olisi vaara.

Näyttää siltä että tuo uskon ehdottomuus on sitä luokkaa että se saa Paholaisen intensiivisesti miettimään niitä heikompiin kohtiin osuvia kiusoja.  Toisaalta ne tulevat myös, ikään kuin hyvissä asioissa, houkuttelevina tarjolle. On aivan uskomatonta seurata tätä näytelmää. Mutta helppoa se ei ole, kyllä siinä saa totisesti olla kasvokkain Herransa kanssa, rukoilla tutkia sanaa ja kysellä Tietä.

On olemassa kahdenlaisia kruunuja. Orjantappurakruunu ja se toinen. Se, jollaisia maalliset kuninkaat omistavat, kultaa ja jalokiviä. Näitä kruunuja tavoittelevat myös ihmiset ollessaan maailman maineen ja kunnian perään. Ihmettelemme tätä. Olemme niin sisäistäneet Paavalin kokemukset omassa elämässämme että ne lohduttavat ja rohkaisevat, tekevät jopa jotkin asiat itsestään selviksi.

Siksi me emme vaihtaisi Jumalan armoa tämän maailman loistoon vaan toistamme Paavalin tavoin:
Mutta mikä minulle oli (olisi) voitto, sen olen Kristuksen tähden lukenut tappioksi. Niinpä minä luen kaiken tappioksi tuon ylen kalliin, Kristuksen Jeesuksen, minun Herrani, tuntemisen rinnalla. Hänen tähtensä olen menettänyt kaiken ja pidän sen roskana, että voittaisin omakseni Kristuksen. Ja minun havaittaisiin olevan hänessä ja omistavan, ei omaa vanhurskautta, joka tulee laista, vaan sen joka tulee uskosta Kristukseen, sen vanhurskauden, joka tulee Jumalasta uskon perusteella. (Fil. 3:7-9 ja 10-14)

Me emme tietenkään millään tasolla voi verrata itseämme Paavaliin, me olemme vain tavallisia ihmisiä, mutta omassa vähäpätöisyydessämme kuitenkin Jumalalle yhtä kalliita kuin kuka tahansa muukin.

Tiedämme myös että kerran vaihtuvat kruunut! Se joukko joka sortui Paholaisen tarjoamaan maaliseen maineeseen ja loistoon, ihmisten palvontaan Jumalan sijasta, tulee puetuksi siihen kruunuun jolla he pukivat kuninkaiden Kuninkaan. Mutta kuninkaiden Kuninkaalla tulee olemaan kaikkia kruunuja loisteliain kruunu ja ehkä me saamme uskoa ilmestyskirjan sanaan:

Koska olet noudattanut minun kestävyyteen kehottavaan sanaani, niin minäkin varjelen sinut koetuksen hetkestä, joka on tulossa koko maailmaan koettelemaan niitä, jotka asuvat maan päällä. Minä tulen pian. Pidä kiinni siitä mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi kruunuasi”! /ilm. 3:10-11 ja 7-13. Joten:

”Onpa taivaassa tarjona lapsillekin, jotka Jeesusta rakastavat, kultakruunut ja valkeat vaattehetkin, harput joilla he soittelevat.
Osa autuas on, osa autuas on, ilo lasten on lausumaton. kerran taivahassa, kotikaupungissa osa autuas lapsilla on”!

9 thoughts on “Kaksi kruunua

 1. Tuulikki, Jeesus on kiusausten voittajana kirkkovuoden teemana vasta parin viikon päästä, mutta

  Sana varjelee
  enkelin siiven alla
  muuri ja kilpi
  sinua siunaavin käsin
  kaukana pahan aikeet

  kiusaava synti
  esikuvaa viettelys
  elää paremmin
  olla maailman napa
  sen oppi paratiisista

  autuas sydän
  vääryyden ylittävä
  elämä voittaa
  synti vaanii himossa
  veljen veren huutoa

  Jeesuksen koetus
  ajatus ihmisestä
  ei Hän langennut
  käänsi pahan loitolle
  enkeli piti huolta

  Liked by 2 people

  • Kiitos, uskollinen Niilo. Ajatuksia herättävä sanoma sinulla.

   Jos vähän laskisin leikkiäkin vaikka aihe onkin vakava, mutta eikös sitä niin sanota että taiteilijat ovat aina vähän edellä aikaansa 🙂 !
   Tai ainakin herkemmin näkevät ja kokevat ajan ilmiöt. Siitä huolimatta että ”ei mitään uutta auringon alla”.

   Liked by 1 henkilö

 2. Niin, Tuulikki. Taiteilija on minun kohdallani vähän juhlallinen määre – muuten kuin pennittömänä uneksijana. Jonkinlaisena oman tien kulkijana kuitenkin näkee ajan ilmiötkin hieman eri kulmasta kuin valtavirrasta ja näin syntyy taiteelliseltakin vaikuttava vaikutelma.

  Tuo on totta ”ei mitään uutta auringon alla”. Jeesuksesta kiusausten voittajana olen kirjoittanut muutaman runon. Vaikka ilmaisut niissä vaihtelevat, pääasia ja perusvire ovat sama. Sana on sama, vaikka sitä ilmaisevat sanat olisivatkin eri.

  Liked by 1 henkilö

 3. Tuulikki, sinulla on vahvan leivän aihe. Asettaa itsetutkiskeluun.
  Mieleeni nousi Jaakobin kirjeen, joka ei ihan maitotekstiä ole sekään, jae:” Olkaa siis Jumalalle alamaiset; mutta vastustakaa perkelettä, niin se teistä pakenee.” Tuo jae on kuin muistutus siitä, että kiusattuja olemme, mutta myös siitä, että siihen on annettu aseistusta.
  Niilon runo on taas pienoiskoossa oleva evankeliumi. Kaikki kompaktisti ja silti lyyrisesti siinä. Toinen ja neljäs jae sanomaltaan, niin hyvä etten sanotuksi saa, mutta koko runo Hengen miehen käsialaa. Ja ekassa säkeistössä on se ase:Sana.

  Liked by 2 people

  • Virpi. Kun kirjoittaa ei tilan (ja lukijoiden) säästämiseksi voi asiasta ottaa kerrallaan kuin yhden puolen esille.
   Ajattelin itsekin että tästä puuttuu se kaikkein tärkein huomio että Jumala ON myös varjelija. Ja että ei kaikki mikä on/näyttää ja tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, suinkaan lähde pahasta, vaan Myös, ja ennen kaikkea Jumala antaa lahjojaan.
   Juuri siinä täytyykin olla tarkkana, etsiä ”ensin Jumalan valtakuntaa”. Rukoilla ja antaa itselleen aikaa harkita.

   Ja tuo lause jonka tähän Jaakobilta laitoit on tuttuakin tutumpi, tärkeä elämänohje.
   Me tulemme kiusatuiksi monin tavoin, mutta ”Meidän turvamme on ikiaikojen Jumala, meitä kannattavat iankaikkiset käsivarret”.

   Silti joskus on hyvä muistuttaa ikuisesta todellisuudesta ja siitä mikä tässä maailmassa on kuitenkin se kaikkein tärkein asia.
   Kiitos kun kommentoit niin pääsin tämänkin tässä lisäämään 🙂 kiitos Virpi!

   Liked by 2 people

 4. Sielunvihollisella on tarjolla monenlaisia kruunuja ihmiselle. Pelottavaa on kun kimaltavan kruunun painaa päähänsä hengellinen johtaja.
  Törmäsin tällä viikolla sanaan siivosyntinen. Ihminen joka omasta mielestään tekee vain vähän syntiä ja on siksi niin hyvä ja kelpaa Jumalalle. Tämä on muuten yksi kirkon kipukohdista. Vaikka asiaa ei näin esitetä mutta tämä on vallalla oleva ajattelu, että kyllähän minä Jumalalle kelpaan kun en oikeastaan tee mitään syntiä, ainakaan paljon. Siinä ajattelussa ei ole sijaa Jeesuksen sovitustyölle näin vältytään siltä että pitäisi kohdata Jeesus.

  Liked by 2 people

  • Kiitos Tapio.

   Minulle tuo sana siivosyntinen on vanha tuttu ja luulen että joskus ihmiset eivät vain ymmärrä ettei ns. siivosyntinen elämä riitä! Siivosyntinen on omahyväisyytensä harhassa.

   En tiedä olisinko itsekään tullut sitä ymmärtämään ellei minua olisi herätetty! Kuuluinhan kirkkoon ja luin Raamattua ja olin ihan hyvä ihminen?! Lisäksi oikeaoppinen luterilainen. Jos ei Jumala olisi elämääni rakastanut ja avannut silmiäni ja korviani totuudelle, olisin kuoleman oma.

   Näinä aikoina on erityisen vaikea tulla herätetyksi kun synnistä ei saa puhua, ei parannuksen tekemisestä, eikä uudestisyntymisestä, jotka ovat välttämätön seuraus Jeesuksen Kristuksen sisälliseen tuntemiseen. Ainoastaan Jumalan uutta luovan Hengen kautta ymmärtää synnin kauheuden ja ettei mikään maallinen ole sen vertaista.

   Vain Jeesuksen ansiosta pystyy vastustamaan Perkelettä ja vastustamaan hänen kavalia juoniaan.

   Koskaan ei voi kyllin kiittää Jeesusta että on saanut nähdä Hänen kirkkaudessaan oman pimeytensä. Koskaan ei voi ylistää kyllin sitä että on saanut pelastua. Saanut tulla ymmärtämään ettei tässä maailmassa ole mitään sen veroista että kannattaisi langeta valheen verkkoon ja tämän maailman aarteisiin.

   Nämä eivät ole suosittuja aiheita, mutta jos on todellinen hätä sieluista näistäkin on pakko puhua. Armo ei ole halpaa. Se maksoi Jumalan Hengen Kristuksessa Jeesuksessa.

   Liked by 2 people

 5. Kiitos, Tuula. Tämä on niin totta… vaikea joskus erottaa, mikä on parasta, mikä on turhaa. Itsekin paljon saaneena mietin paljon sitä, mikä on Jumalan paras tahto ja mikä tuo Hänelle eniten kunniaa, että elämä voisi olle hedelmällistä…
  Sekin on aikamoinen ’jännitysnäytelmä, kun kyllin kauan jatkuu se erämaa, missä ei näy juuri mitään vaihtoehtoja – vain kuivia, huonoja ja elottomia. Tuloksia kuitenkin pitäisi tulla…Sivullisten kommentit ’sinähän olet niin lahjakas’ eivät lohduta siinä tilassa, kun kaikki ilo ja luovuus on nollassa – ilman Herran antamaa armoitusta mistään ei tule mitään. Omat yritykset uuvuttavat entisestään ja vievät yhä pahempaan umpikujaan…
  Onneksi Jumala on luvannut viedä ’ylitse muurin’…

  Liked by 2 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.