Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Kaksi tarinaa vapaudesta

7 kommenttia

Tänään postilaatikkoon putkahti kasa hengellisiä lehtiä. Lehtiä lukiessa kaksi juttua ponnahti selkeästi silmille. Molemmissa puhuttiin vapaudesta ja molemmat aiheuttivat vahvan reaktion. Voitte itse pohtia kumpi jutuista puhutteli minua ja kummassa oli ymmärretty mitä Jeesuksen tarkoittama vapaus todella merkitsee. Seuraavassa sisältöjä jutuista, jotka tosin eivät tee oikeutta alkuperäisille teksteille. Siksi suosittelenkin juttujen lukemista kokonaisuudessaan kyseisistä lehdistä.

 

Ensimmäisenä luin Kotimaasta Emilia Karhun jutun viikon henkilöstä Maria Ylipäästä, joka nähdään Helsingin Via Crusis-pääsiäisvaelluksen  pääroolissa Jeesuksena. Rooliin valmistautumisen aikana hän on pohtinut Raamatun jakeita. Hengellistä nykytilannetta yhteiskunnassa ajatellessaan mieleen ovat tulleet mm. Jeesusuksen sanat:”He eivät tiedä mitä tekevät”. Hän haluaisikin kysyä monelta kristityltä, missä se näkyy, että vapauteen Kristus meidät vapautti.  Myöhemmin tekstissä hän toteaa, että Suomi on sääntöyhteiskunta ja ulkokohtaiset pakot ovat perseestä. Tärkeintä on olla totta itselleen ja muille, jolloin on helpompi antaa muiden olla vapaasti sitä mitä he ovat. Maria kertoo jutussa myös omasta hengellisestä taustastaan ja siitä, että kysyminen suhteesta Jeesukseen on liian intiimi asia, hänestä se on samaa kuin kysyisi seksielämästä.   Näin siis Jeesukseen rooliin valmistautuva Maria Ylipää.

20120711_122412

Toinen juttu on Eija-Riitta Korholan Aikakirje Askel-lehdestä. Hän kertoi tapaamisestaan Washingtonin rukousaamiaisella. Etiopian pääministeri Tamrat Layne on taustaltaan ateisti ja kommunistien vapaustaistelija, joka nousi 1991 valtaan toveriensa kanssa mutta riitautui ja joutui 18 vuodeksi vankilaan havaittuaan ettei vapaus, veljeys ja tasa-arvo sopinutkaan juntan tavoitteisiin. Vankilassa hän suunnitteli Presidentin murhaa ja yritti myös itsemurhaa. Lopulta hän alkoi etsiä vastausta kysymykseen” miksi?” Hän opiskeli filosofiaa ja  uskontoja. Kerran joutuessaan sairaalaan hänen käteensä sujautettiin traktaatti. Se kertoi Jeesuksesta, joka voisi antaa uuden elämän. Hänessä heräsi kysymys kuka on tämä Jeesus? Kuinka hän voi antaa uuden elämän? Tamrat rukoili  ensimmäisen kerran elämässään vaikka ei sitä vielä silloin tajunnut: ”Jos olet totta, mikset tule ja näytä miten voit antaa uuden elämän”. Seuraavana yönä huone oli täynnä valoa. Sen keskellä oli kirkas ihmisen hahmo. ”Olen Jeesus. Usko minuun ja seuraa minua. Olen ainoa joka voi antaa sinulle elämän jota etsit”. Ateistina Tamratin oli mahdoton uskoa yliluonnolliseen ja hän epäili aamulla näkemäänsä, joten hän pyysi uudelleen. Jeesus ilmestyi hänelle kolmena yönä peräkkäin.

Seitsemän seuraavaa vuotta olivat vankilan karmeista olosuhteista huolimatta hänen elämänsä parhaita. Laynella oli elämässään ilo, toivo ja rauha. vankilan oloista huolimatta hän vapautui vihasta ja katkeruudesta. Vankilasta vapauduttuaan hän meni presidentin luo ja kertoi rakastavansa tätä. Anteeksiantamus vapautti hänet hänen omasta vankilastaan.

Mitä on se vapaus, jonka Kristus meille ihmisille lupaa? Miten otamme sen vastaan? Miten ilotsemme siitä ja ennen kaikkea miten puhumme siitä?

 

 

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

7 thoughts on “Kaksi tarinaa vapaudesta

 1. Tapio.
  Toitpa jälleen tärkeän aiheen pohdittavaksi!

  Mietin pitkään kommentoinko, mutta tässä nyt kuitenkin olen.
  Minä uskon/tahdon uskoa, että omat niin kuin vieraatkin blogitaivaalla kävijät erottavat oikean ja väärän. Valheen ja totuuden. Tässä blogissasi ensimmäinen versio sai voimaan jopa fyysisesti huonosti.

  Toinen toi juhlan ja vapauden pahoinvoinnista.

  Sanotaan etteivät uskon asiat ole tunteilla mitattavissa. Minä kuitenkin olen uskon elämäni alkuhetkistä asti elänyt ja kokenut vahvoja tunteita. Ensirakkaus Jeesukseen mullisti maailmani. Rakkaus Jeesukseen oli ja on vahvin kokemani tunne elämässäni.

  Eikö totuuskin ole tunnetta, vaikuttaahan epärehellisyys ja tosiasioiden muuntaminen epätosiksi pahaa oloa. Kun valhe verhoaa elämän kalleimman ja tärkeimmän asian ja totuuden tuntee myös surua ja joskus epätoivoakin. Huoli ihmiskohtaloista laittaa rukoilemaan ja anomaan silmien ja korvien aukeamista Jumalan Sanalle, joka on ainoa oikea Tie, Totuus ja Elämä!

  Kun Jumalan Henki on jonkun herättänyt uskomaan ja vaikuttanut halun lähteä seuraamaan Jeesusta, Pyhä Henki meissä murehtii valheen kohdatessaan. Se on parasta ihmiselle ja välttämätöntä muutenhan ihminen eksyisi.

  Kiitos Jumalalle, Jumalan lapsen ei tarvitse, eikä hän voi olla, omassa varassaan ja olla kestävä tässä maailmassa. Ei ole ketään muuta kuin Jeesus, joka voi vapauttaa ihmisen todellisesti, kaikista ulkoisista olosuhteista huolimatta, niin kuin on tässä Askel lehden kertomuksessa todistettu.

  Kysymyksiisi olisi ollut vastauksia tarjolla, mutta minulta tämä.

  Jokainen jonka Jeesus on tehnyt vapaaksi, on todellisesti vapaa, ei ihmisten orja. Eikä kaikkien tuulten ja muotivirtausten heiteltävissä, vaan on oksastettu ja juurtunut Jaloon Viinipuuhun, joka antaa voimansa ja kasvunsa kaikille siinä puussa oleville. Alkuperäisille kuin oksastetuillekin oksille. Se on Jumalan tahto.

  Jumala meitä kaikkia armahtakoon, varjelkoon ja siunatkoon niin ettemme eksyisi. Mikään tässä maailmassa ei ole itsestään selvää. Jokaisen Jumalan lapsen tulee valvoa tilaansa. Seurata Jeesusta ja tutkia Sanaa Pyhän Hengen avulla ja johdatuksessa. Ja jos mahdollista, elämällään todistaa kenen omaisuutta on.
  Kiitos tästä Tapsa!

  Liked by 1 henkilö

 2. Kuinka helppo onkaan iloita kaukaisen ihmisen mystisistä valaistumiskokemuksista, joista ei edes tiedä, millaista harhaa ne ovat! Kuinka käsittämättömän vaikea monien hurskaiden uskovien on tajuta meitä, jotka haahuilemme jossakin kristillisen uskon rajamailla ja pohdimme, että mikähän jamppa Jeesus Nasaretilainen oikeastaan oli ja mitä sitten, jos lakkaan suhtautumasta kriittisesti – ja onko heittäytyminen uskoon ylipäätään mahdollista. Joa Maria haluaa näytellä Jeesusta, niin ehkä se puhuttelee jotakuta. Minua se puhuttelee kuitenkin enemmän kuin kaukaiset ihmekokemukset. Sen ei pitäisi olla liiaksi meidän käsissämme, mikä näissä uskon asioissa vaikuttaa kehenkin ja miten, kunhan jotakin tolkkua käytämme.

  Maria nyt voi näytellä Jeesusta. Mutta arvatkaas, mikä parku, huutelu ja hurskastelu siitä syntyisi, jos minä haluaisin näytellä Neitsyt Mariaa. Jo olisi homottelijoita ja transsuttelijoita netti täynnä.

  Tykkää

 3. kiitos kommenteista, juuri näin ajattelinkin asian. Kahteen suuntaan jakauttuu pohdinnat. Idässä Jeesus unet ja ilmestykset ovat paljon tavallisempia kuin meillä lännen rationalisteilla. Olemme blokanneet jotain ihmisyyteen olennaisesti kuuluvaa ulos. Olipa se sitten herkkyyttä näkymättömälle tai mielenherkkyyttä. Meille on vaikeaa ottaa vastaan mitään tuon kaltaista. Jopa Eija Riitta jutussaan heitää loppuun pienen epäilyn.
  No teksteissä on kahdenlaista vapautta, ensimmäisessä ilmaisun vapautta ja toisessa mielen ja sielun vapautta. En itse oikeastaan hätkähtynyt sukupuolta koska kyse on näytelmästä mutta se miten asioista puhutaan kiinnitti huomiota. Jeesuksen persoonaan voi kiinnittää tämänkin ajan asioita, kuva ei mene siinä rikki, mutta yhä tänäänkin minusta voisi säilyttää jonkinlainen kunniotuksen kulttuurin kun puhutaan näinkin herkästä asiasta kuin Pääsiäinen ja Jeesus. En nyt puhu sellaisesta kukkatätikulttuurissa jossa pitää istua lasten hiljaa kirkonpenkissä vaan todellisesta kyvystä kunnioittaa Pyhyyttä. Edes toisen Pyhää jos itsellä ei sellaista ole.Sen sijaan että Maria olisi suunnannut katseensa roolihahmoon hän katsoi sen ohi ihmiseen ja nosti sen jalustalle. Jeesusta etsiessä on syytä jättää meluava ihminen taustalle koska Jeesus ei halua tungetella ei työntyä väkisin ihmisen elämään. Siksi usein noissa vankilakokemuksissa Jeesus on niin selkeäs ja vahva koska ihmisellä ei itsellään ole enää yhtään mitään millä meluta. Ihminen on riisuttu ja Jeesus saa paljon tilaa.

  Ja mitä se on se uskovaisten hurskaus, Sitä kun ei enää ole itse jaksnut elää niin on mentävä Jeesuksen hurskaudella, lahjalla

  Liked by 1 henkilö

  • Tapio. Sinäpä sen selkokielisesti sanoit!

   Tässä ajassa on kadoksissa Pyhä. Ihmiset eivät enää tiedä eivätkä ymmärrä että Jumala On ja että Hän On Pyhä. Emme eläisi näin kammottavia aikoja jos Jumalan Sanaa vielä pidettäisiin kunniassa ja sitä lapsesta asti opetettaisiin ja kunnioitettaisiin.
   Sanan perusteella tiedämme, että tämmöinenkin aika tulee, kuin nyt on. Ei niin etteikö näitä aikoja olisi ennekin ollut.
   En ole noita lehtiä lukenut, mutta olen sitä mieltä että me tarvitsemme myös sääntöjä, yhteisesti sovittuja käyttäytymistapoja ettei kaaos saisi valtaa.
   Voin olla kukkahattutätikin jos se jotakuta helpottaa. Ei haittaa, mutta Sana pysyy voimassa maailman loppuun saakka.

   Minua surettaa kun ihmiset Pyhää polkevat.
   Raamatussa neuvotaan ettei Pyhää pitäisi heittää koirille eikä sioille. Jumala tekee niin suuria ihmeitä ihmisten pelastumiseksi että nöyrtyä pitäisi. Onhan meilläkin näitä ihmisiä, kuten Late Johansson joka tappoi 3 ihmistä ja silti Jumala hänet armahti ja nyt hän todistaa Kaikkivaltiaastaan mitä koskettavimmin. Kunpa ihmiset kuuntelisivat.

   Lähestymme aikaa jolloin muistamme puolestamme henkensä antanutta Jumalan Poikaa. Hirvittää ihan tapa jolla hänen kuolemansa ja elämänsä alennetaan ihmisen tasolle. Todellinen vapaus vapauttaa meidät synnin orjuudesta, ei synnin suosimiseen, toteuttamiseen, eikä Jumalan Sanan vastaiseen elämään.

   Mitä pienemmäksi ihminen itsensä Pyhän edessä tuntee, sitä syvemmin hän ymmärtää ettei voi itse itseänsä pelastaa, niin kuin tuossa kommenttisi lopussa toteatkin, kaikki riippuu Jeesuksesta!

   Me olemme ja tulemme olemaan syntisiä loppuumme saakka tässä maailmassa, mutta meidän ei tarvitse tekemällä tehdä syntiä. Voimme rukoilla Jumalaa auttamaan ja luottaa Häneen että hän meitä jatkuvasti puhdistaa, tai oikeastaan Jeesus on jo puhdistanut (!) siihen mittaan että meillä on usko ja toivo pääsystä Jumalan Valtakuntaan kun aika on.

   Jeesus kehoitti meitä rakastaman toisiamme. Sekään ei lähde ihmismielestä vaan Jumalan Hengestä. Emme korota itseämme, emme edes todistamalla, vaan korotamme Maailman Vapahtajaa, Jeesusta Kristusta!

   Tykkää

 4. Jeesus arjessa
  lähimmäinen läsnä
  armon pyhyyttä
  seuraajia jäljessä
  uskossa ei etuilla

  Liked by 1 henkilö

 5. Tero.
  Yksi kaikkein kauneimpia kertomuksia on Johanneksen evankeliumin 20 luvussa. Siinä jeesus ilmestyy opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen. Kaikki muut ovat paikalla, paitsi Tuomas. Tuomas ei jaksa uskoa Jeesuksen ylösnousemukseen ja sanookin sen, mielestäni aika voimallisesti. On rehellinen mies!
  Mitä tekeekään Jeesus?!
  Hän ilmestyy jälleen, tullen ovien läpi koska ovet olivat lukossa opetuslasten pelon tähden.

  Tuomas, jota rakastan, on läsnä. Ensisanoikseen Jeesus toivottaa kaikkille Rauhaa! Ja sitten hän kääntyy henkilökohtaisesti Tuomaan puoleen ja pyytää häntä koskettamaan haavoihinsa. Ja uskon että hän, Jeesus, on täynnä armoa ja rakkautta.
  Tuomas koskettaa Jeesusta ja antaa kaikkein kauneimman todistuksen minkä ihminen voi, sanoen:” Minun Herrani ja Jumalani”!!!
  Meillä on sellainen Herra ja Jumala, joka on armollinen, joka ymmärtää ihmistä. Me uskomme kun Jeesus meitä koskettaa.

  Se on ainakin minun kokemukseni ja todistukseni. Hän lupasi vuodattaa Pyhän Henkensä ja teki sen. Tämä Pyhä Henki on , kuten tiedät, Jumaluuden kolmas persoona joka annetaan lahjaksi meitä auttamaan ja tukemaan täällä maailmassa vaeltaessamme. Koskaan ei ole liian myöshäistä, mutta ihmisvoimin emme mitään saa, vaan Jumalan Henki on Hän, joka meissä vaikuttaa tahtomista ja tekemistä. Usko ja luota vaan. Muista ristin ryöväriä, ei yhtään tekoa johon hän voisi vedota, vain usko siihen että Jeesus voi hänetkin pelastaa.

  Olemme erilaisia ihmisiä emme voi kokea asioita samalla tavalla, eikä ole tarkoituskaan! Jumala kohtaa meitä jokaista tavallamme,eikä se ole keneltäkään pois.
  Jos jaksoit tämän lukea, niin haluan toivottaa sinulle siunausta ja Jumalan Rauhaa.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.