Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Kotkat

8 kommenttia

kotkatTämä teksti voi loukata jokaista lukijaa, mutta joskus on vain sanottava asia niinkuin sen itse näkee.

Seurakunta, jolla tarkoitan tässä koko Suomea on lähdössä uudistuksissaan kahteen suuntaa. Uudistusten syy on kirkkojen tyhjentyminen ja mahdollisesti myös verotulojen katoaminen. Huolena on se, että sekin, että lapsia ei tuoda enää Jumalan kasvojen eteen, koska Kirkon sanoma ei enää kosketa. Miksi näin on? Vastaus tuntuu riippuvan siitä kuka kulloinkin vastaa.  Raamatun käännöksillä ja virsikirja uudistuksilla on yritetty paikata tätä asiaa. Sanaa on yritetty saada sujuvammaksi.

Toiset uudistajat selvästi häpeävät Sanaa sellaisena kuin se on Raamattuun kirjoitettu.  He eivät kykene hyväksymään lakia ja tarttumaan sitä kautta armoon. Parannuksen tekoa on liian vaikeaa opettaa Jumalasta vieraantuvalle kansalle. Siksi sanaa tulkitsemalla ja vesittämällä on haluttu nykyaikaistaa kirkon sanomaa paremmin nykyihmiselle sopivaksi. Heille voi olla tärkeää, että messu on hyvin toimitettu ja meno on arvokasta. Mutta Sana ei saa loukata. Tämä kehitys on jatkunut useita vuosikymmeniä. Nuoruudessani metsästimme julistajiien ja laulajien puheista Jeesus sanaa ja pidimme pahaa meteliä, jos sitä ei kuulunut. Nyt Jeesus sanaa kuulee joka paikassa, mutta Hänen opetuksensa on ajettu sensuurin läpi niin, että jäljellä on enää vaaleanpunainen kuultokuva tai Jesse, hyvä jätkä, joka ei ole niin turhan tarkka omasta Sanastaan. Näiden uudistajien fokus on tässä päivässä ja ihmisen hyvinvoinnissa juuri nyt, mikä sekin on tärkeää. Iankaikkisuus tulee sitten jos on tullakseen.

Toinen uudistuslinja opettaa ja puhuu Pyhästä Hengestä, josta Jeesuskin kertoi. Nämä uudistajat ovat palaamassa takaisin alkuseurakunnalle annettuihin opetuksiin. He kertovat ihmisille, että Jumala vastaa rukouksiin ja Hän parantaa edelleen ihmisiä. Jumala on heidän arjessaan mukana koko ajan  ja auttaa ihmistä. He profetoivat toisilleen ja rukoilevat kielillä. Kirkko ja seurakuntarajat eivät ole heidän mielestään tärkeitä. Jumalan lapsille yliluonnollisuus on luonnollista. He näkevät kuinka Jumalan rakkaus toimii konkreettisesti eheyttäen rikkinäisiä ihmisiä. He puhuvat uskoontulosta sekä pelastuksesta, joka koittaa, kun Jeesus tulee takaisin. Heidän lopullinen fokus on Jumalan valtakunnassa, joka on jo nyt lähellä, mutta ei vielä kokonaan täällä.

Keskellä jää joukko, joka pureutuu vanhoihin perinteisiin ja pitää niistä kiinni. Liturgioihin, jotka ovat heille rakkaita ja tärkeitä mutta ulkopuolisille vieraita ja kankeita. Heille usko on tärkeää mutta sen ympärillä on turvamuuri, jonka ulkopuolella on vain harhaoppeja ja villiä menoa. Ja kieltämättä sellaisista ilmiöistä uutisoidaankin tasaisin väliajoin. Tämän joukon fokus on iankaikkisuudessa, mutta tämän ajan halki pitää pärjätä omillaan, Jumalan johdatus on kiinni siitä, että itse osaa tehdä omat elämän ratkaisunsa oikein. Hengellinen elämä on irrallaan maallisesta.

Kuinka vaikeaksi kaikki onkaan mennyt. Ihmiset, jotka ovat vieraantuneet Jumalasta eivät tiedä oikeasti mitään. Heidän on helppo yhtyä julkisen sanan antamaan kuvaan. Kuitenkin todellisuus on erilainen.

Kun itse tajusin, että Jumalan todellisuus on jotain muutakin kuin väkinäistä istumista Jumalanpalveluksissa, jonka sisältö oli kiinni siitä millä tuulella saarnantekijä oli ollut ja mikä oli oma fiilikseni,elämäni muuttui toisenlaiseksi kun luotin kaiken Jeesuksen varaan. On aivan toisenlaista elää, kun tuntee ja tietää, että Pyhä Henki oikeasti toimii ja vaikuttaa minussa ja ympärilläni tapahtuu ihmeitä. Jumalanvaltakunta on mukana arjessani.

Herätys on lähtenyt liikeelle uudistajista huolimatta tai heidän takiaan. Parasta tässä on se, että on aivan sama mihin ryhmään joku kuuluu, sillä Jumala antama tulva murtaa ihmisen omat käsitykset ja rakennelmat.  Vuorilla pienet purot jo solisevat ja kevätsade sulattaa jäätä. Sielä täällä pienet herätyksen lähteet yhtyvät toisiin ja virta kasvaa. Jumalalla on aikataulunsa, mutta yksikään sukupolvi ei jää häneltä väliin. Virta tulee kasvamaan, kun purot saavuttavat toisensa. Kaiken yllä liitelevät Kotkat joiden mukana kiirii evankeliumi Kristuksesta, joka odottaa meitä Isän luona.

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

8 thoughts on “Kotkat

 1. Kaima, tämä oli hyvä kirjoitus! Ei se minua ainakaan loukannut. Uskon, että Jumala hajottaa kaikki meidän ihmisten rakennelmat, jotta uusi verso pääsee kasvamaan. Minua ei kiinnosta minkään kirkon tai seurakunnan kasvaminen. Minua kiinnostaa Jeesukseen uskovien joukon kasvu. Näkyvät seurakunnat kilpailevat toisiaan vastaan ja omahyväisyys (lihan mieli) vain kasvaa näitten menestyksen seurauksena.

  Jeesuksen seuraajien joukko ei ole koskaan ollut mikään suuri joukkue, koska ihmiset rakastavat mukavuuksia ja menestystä. Jumalan valtakunnan työ on palvelemista ja uhrautumista eikä se ole kenenkään lihalle mieleistä. Henki kyllä iloitsee, kun ihmisiä tulee uskoon.

  Uskon, että luterilaisessa kirkossakin on vilpittömiä uskovia, mutta heillekin perinteet ja traditiot ovat liian rakkaita, jotta voisivat päästä Jumalan lasten vapauteen. Toisena ääripäänä on liiallinen karismaattisuus ja Pyhän Hengen korostaminen Jumalan Sanan kustannuksella. Etsivä kuitenkin löytää ja kolkuttavalle avataan. Olen kokenut, että minullekin on käynyt näin.

  Siunauksin!

  Liked by 1 henkilö

 2. Heh heh! Etpäs onnistunut loukkaamaan, ainakaan minua. Sensijaan nautin ja virkistyin tätä tekstiä lukiessa. Itse olen elämäni elellyt ja elän edelleen tuossa keskijoukossa monella lailla kompuroiden. ”Sukurasitteena” peritynyt avarakatseisuus sekä uudelleen leimahtanut rakkaus Kristukseen eivät anna minulle eväitä tuomita muita sydämestään Kristittyjä harha-oppisiksi.
  Monet matkakumppaneistani ajattelevat toisin kuin minä. Itse en uskalla ottaa tuomiovaltaa vaan nautin pyhäin yhteydestä siellä missä tunnen oloni turvalliseksi. Itse en ole osannut tehdä läheskään kaikkia valintojani oikein. Siksi tarvitsen joka päivä kokonaisen Kristuksen armon.

  Liked by 1 henkilö

 3. Tuo karismaattisuus on mielenkiintoinen sana, Itselläni on sellainen käytännöllinen tapa lähestyä asioista ja mielestäni Jeesuksella oli myös! Pyydän Jumalalta kun sen aika on ja luotan että hän kuulee ja toimii. Pyhä Henki on se jonka välityksellä Jumala toimii ajassa hän toimii ja laittaa ihmisen toimimaan Jumalan tarpeiden mukaan, minä menen siinä mukana. Minun ei tarvitse pinnistellä tai hillua yhtään ylimääräistä. Minä olen juuri sillä paikalla kun on tarkoitettu ja se tekee vapaaksi. Minulle karismaattisuus on vain sitä että Uskon. Kaikki elämässä on Jumalan ihmettä siihen sopii muutama yliluonnollinenkin ilmiö hyvin sekaan. Suurin ihme on se että uskon Jumalaan! Se joukko jonka mukana kuljen uskoo melko tavalla samalla tavalla. En usko Pyhän Hengen pumppaamiseen ja siihen että siihen tarvitaan muotomenoja, Sydämen nöyryyttä ja herkkyytä sekä oikeaa asennetta Jumalaa kohtaan!

  Veikko, hyvä niin, Ehkä ajatukseni on niissä nuorissa ihmisissä joille vaikkapa nuoren seurakunnan veisukirja on se virsikirja johon he ovat tottuneet ja Nuorisopapin mutkattomat Leirijumalanpalvelukset josta on vaikeaselkoiset vuorolaulut ovat vaihtuneet ylistys- ja kiitoslauluihin., Kulunut talvi on ollut kuohuttava, Jossain vaiheessa kohuttiin saako Rippikoulussa puhua uskoontulosta, säätiö, avioliitto, ja kaikki muut ennen niin selkeät asiat on ryvetetty.

  Liked by 1 henkilö

 4. Kun joku teksti on oikein täydellinen, niin kuin nämäkin Tapion tekstit ovat, ei oikeastaan tarvitsisi ollenkaan kommentoida, mutta tähän(kin) liittyen yksi pikku juttu…

  Joskus Jumala antaa erilaista sanomaa/tietoa jonka tarkoitusta saattaa jäädä pohtimaan. Sitten saattaa tulla aika jolloin tulee tunne että nyt on sen sanoman aika.

  Olimme joskus ehkä puolitoista/parisen vuotta sitten (3 henkeä) rukoilemassa ja kesken intensiivisen rukouksen sain sanottavakseni kolmeen kertaan sanat ”Jumala puhdistaa pöydän”! En tiennyt silloin heti mitä se tarkoittaa, mutta joitakin aikoja myöhemmin ymmärsin että se tarkoittaa juuri sitä että Jumala puhdistaa pöydän.

  Hän on alkanut sen. Me tulemme kaikki myöskin sen kohteeksi. Niin kirkot kuin ihmisetkin. Mitä kaikkea ja missä tahdissa kaikki tapahtuu, sen näyttää aika, mutta se tapahtuu.

  Yleensä olen arka tuomaan näitä kokemuksiani esiin julkisesti, mutta nyt näen ja koen että on aika ja tämän kertainen tekstisi Tapio, jotenkin taitaa liittyä tähän? Ainakin se sai minut, kaiken uhallakin, tuomaan tämän julki. Jos tämä on Jumalasta niin antakoon Hän kyvyn nähdä ja ymmärtää sen tapahtuvan myös, jos taas ihmisestä niin upotkoon mereen.
  Nyt on aika.

  Tykkää

 5. T. A. Laakso, anna palaa vaan. Ei loukannut, vaan hyvää asioiden ruotimista oli tuo.

  Puhdistusta tarvitsee tämä kotoinen kirkkomme. Siihen on pesiytynyt paljon sotkua vuosikymmenten ja vuosisatojen aikana. Kirkkomme eri porukoissa elää koko joukko hokemia ja uskomuksia, joiden mukaan ihmiset elävät ja uskovat tietämättä kuinka paljon niissä on raamatullista pohjaa ja mitä ne oikeassa yhteydessään edes tarkoittavat. Ne ovat eräänlaisia dogmaattisia tai uskonnollisia perinnäissääntöjä. Ne olisivat monesti ihan hyviä, jos ne vain ymmärrettäisiin oikeassa tarkoituksessa. En nyt lähde tarkemmin kuvaamaan.

  Jos Jumala suo armon käydä oikeudesta eikä rankaise meitä sen mukaan kuin ansaitsemme, niin ehkä vielä toivoa on. Sitä rukoilen ja pyydän muitakin rukoilemaan. Ansion mukaa me saisimme heittiöitä paimeniksemme, mutta pyydämme Jumalalta armahdusta, vaikka emme sitä toden totta ansaitse.

  Tykkää

 6. Tapio Ukkola, eivät perinteet ja traditio todellakaan estä pääsemästä Jumalan lasten vapauteen. Esteenä on ainoastaan se, ettei elävä Jeesus ole pyhän henkensä kautta saanut asuinsijaa ihmisen sydämessä. Kirkko on vuosien saatossa paljolti luopunut Jumalan sanan mukaisesta opetuksesta miellyttääkseen kuulijoita ja luullen näin pitävänsä ihmiset, ”veronmaksajat”, kirkossa. Onneksi kirkon sisällä on herätysliikkeitä ja jumalanpalvelusyhteisöjä, jotka ovat syntyneet juuri tästä syystä. Totuushan on, että Pyhä Henki vaikuttaa ja toimii Jumalan Sanan mukaisessa julistuksessa vaikuttaen uskon syntymistä ja kasvamista, joka on suurin ihme elämässä. Ihmeet ja merkit seuraavat elävän Sanan, Jeesuksen, esillä pitämistä. Se on myös Pyhän Hengen tehtävä. Kirkossa ollaan myös huolissaan siitä, ettei se tavoita nuoria aikuisia ja työikäisiä. Monia uudistuksia on tehty juuri tästä syystä. Ei uudistuksissa sinänsä mitään vikaa ole. Vikaa voisi etsiä sisällöstä. Herätysliikkeidemme ja jumalanpalvelusyhteisöiden messuissa kävijöiden ikäjakauma yllättää. Siellä suurin osa on nuoria aikuisia ja perheitä lapsineen. Osallistujia on siis vauvasta vaariin. Kirkon soisi iloitsevan näistä eri liikkeistä, sillä valtaosa niihin kuuluvista on edelleen kirkon jäseniä. Erilaisuus on rikkautta. Silloinhan meillä on valinnan varaa. Loppujen lopuksi, kuuluimmepa mihin ”porukkaan” tahansa, me ihmiset näemme vain ulkokuoren. Herra katsoo sydämeen.

  Liked by 1 henkilö

 7. Olin tullut uskoon kaksi ja puoli ja vuotta aikaisemmin. Viimeisen vuoden olin todella sairaana – minulla oli aivokasvain joka oli todettu 9 vuotta sitten. Oksentelin lopulta niin paljon että jouduin tiputukseenkin ja olin kuoleman väsynyt. Eräänä iltana täysin epätoivoisena rukoilin ja sanoin Herralle, että tekee minulle mitä haluaa, annan aivan kaiken hänen käsiinsä. Olisin halunnut kuolla, jollei minulla olisi lasta. Olin omassa sängyssäni ja sain silloin Pyhän Hengen ylleni. Tunsin rauhaa ja nukahdin.

  Seuraavana aamuna heräsin virkeänä ja pahoinvointi oli poissa. Menin aamupalalle, pystyin syömään. Tiesin että olin parantunut. Seuraavana päivänä minulla oli aivojen magneettikuvaus – tulos oli että kasvain oli poissa. Olin tosiaan parantunut. Pääsin myös eroon masennuslääkkeistä 15 vuoden jälkeen, todellinen ihme myös minulle.

  Minun puolestani myös rukoiltiin paljon, mutta tiedän että merkittävä tekijä tässä oli se, että ennen uskoon tuloani olin ollut tekemisissä new agen kanssa kymmenen vuotta. Olin luopunut niistä -tai niin luulin. Olin kuitenkin pitänyt harmittomana sitä että kävisi shiatsussa ym (kun sain lahjakortteja sukulaisilta) tai käyttäisi homeopatiaa. Lopulta ymmärsin että Jumala ei minun rukouksiini vastaa eikä auta jollen käänny yksin hänen puoleensa. En voi pitää varasuunnitelmaa rinnalla. Hän todella odotti kärsivällisesti, valmiina heti nostamaan minut ylös kun vain luopuisin omasta sinnittelystäni.

  Pyhän Hengen kaste todella muutti minua. Aloin lukea raamattua, mitä olin vältellyt, ja heräsi halu käydä kirkossa, ja rukoilla, avustaa lähetystyötä ja kysellä Herran tahtoa kaikessa. Mitään en enää halua tehdä ilman Herraa. Koen johdatusta ja Jeesus on kanssani Pyhän Hengen kautta, saan vastauksia kysymyksiini rukouksessa ja Pyhän Hengen läsnäolo on todellista. Amen.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.