Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Vastaus on aina ollut, ja tulee olemaan, maailman ajan loppuun asti

9 kommenttia

Ihmiset kysyvät kysymystä miksi? Useimmiten sitä kysytään silloin kun jotain vaikeaa tai pahaa tapahtuu. Kysymyksiä on yhtä paljon kuin on ollut ja tulee olemaan ihmisiäkin.” Jo ensimmäiset ihmiset kokivat tietämisen ja näkemisen himon”, kirjoittaa Erkki Jokinen kirjassaan ”Muukalainen”. Tulen tässä lainaamaan hänen teoksestaan kohtia jotka itselleni ovat antaneet iloa, ja rohkeutta, koska olen huomannut saman asian omassa elämässäni, kuin mistä hän kirjoittaa. Voi tulla pitkästi asiaa, joten en omakohtaisia muuten tähän kerää kuin vain sanomalla että olen aina tuntenut olevani kaikkialla ja kaikessa muukalainen.

”Muukalaisuus avautuu Vanhan testamentin alussa ihmisyyden varhaisena identiteettinä: Ihminen on juuriltaan karkotettu ja koditon. Ihmiseen piirtyi näillä alkumetreillä geneettinen paluun ikävä, kaipaus löytää oma paikka, ehjän kodin sopusointu, tehtävä ja tarkoitus!”

Jokinen kirjoittaa että näistä kaikista on ihminen kerran nauttinut, ja geenimme tietävät sen! ”Ihmisen sisälle on kirjoitettu kaipaus saavuttaa alkuperäinen ihmisyys, sopusointu Jumalan, toisen ihmisen ja muun luomakunnan kanssa”.

Otsikolla ”Muukalaisen paluu” Jokinen kirjoittaa että ihmisen itseriittoisuuden särkyminen on parasta, mitä langennelle ihmiselle voi tapahtua. ”Ihminen löytää aidon minuutensa minäkeskeisyytensä raunioilta. Vasta kun omat kyvyt on murskattu, ihminen voi tavoittaa Jumalansa kaltaisuuden, tarkoituksen ja luovuuden”. Ihminen on minuutensa löytäneenä ”kutsuttu” löytämään Jumalan mieli ajassaan, ja ennen kaikkea ”tunnistamaan Jumalan ajatus omassa elämässään ja ympäristössään”. Tästä seuraa että ihminen oppii päästämään irti ”epätoivoisesta takertumisesta elämään ja ottamaan sen vastaan lahjana.” Itselle kuoleman kautta ”syntyy kadonneesta ihmisestä paratiisin muukalainen, Jumalan puhekumppani”.

Kuoleman varjon maa otsikon alla Jokinen kertoo Kainista ja Aabelista päätyen Kainin merkin kautta lohdulliseen tulokseen ”Muukalaisuuden merkki ei ole vihan vaan suojan merkki. Jumala tarjoaa muukalaisuuteen ajautuneelle ja sen taakan tunnistaneelle suojaa”. Hän jatkaa että Raamattu maalaa ihmisen muukalaisuuden synnyn tummin, mutta ei toivottomin värein. ” Ihmisen väärien valintojen kaikissa seurauksissa on jo Jumalan uusi suunnitelma läsnä ja valmiina. Tässä on Jumalan rakkauden ja johdatuksen suuri salaisuus. Ihmisen vääristä valinnoista HÄN voi muovata oman siunatun tiensä.”

”Murhe ihmisen tähden” on se otsikko johon pitkässä johdannossa pyrin. Yritän saada siitä tähän olennaisimman, omasta mielestäni. Tässä on vastausta esim. siihen miksi Jumala sallii pahan. Jokainen joka torjuu itseltään uskon Jumalaan siksi että näkee ja kokee maailmassa niin paljon käsittämätöntä pahuutta ja kärsimystä, voi yrittää ymmärtää sitä seuraavien ”selitysten” kautta.

1 Moos.6:5. ”Jumala näki, että ihmisen pahuus lisääntyi, katui että oli tehnyt ihmisen ja murehti sydämessään..” Jokinen jatkaa ”Jumalan ainoa murhe liittyi hänen kuudennen päivän kädenjälkeensä, jonka hän oli luonut lähimmäs itseään.” Luojalle jäi murhe koko viimeisestä luomistyöstään, ihmisestä. Jumalalle ja ihmiselle jäi suru. Ihminen hautaa surunsa syvälle elämän kuohuihin, mutta ei saa sitä pois vaan se säteilee hänen jokaiseen päiväänsä. ”Ihmisen vastaus menetetyn kodin suruun oli lissäntyvä pahuus, syvenevä pimeys,ja syksyminen yhä kauemmas ajasta ennen pelkoa ja häpeää” (syntiinlankeemusta). Suunta ei ole vaihtunut vieläkään….”Viljelyyn ja varjeluun kutsuttu osasi enää kylvää pelkoa ja häpeää, jotka oli perinyt tietämisen himossaan”! Tämän jälkeen Jokinenkertoo Nooasta joka ”oli Herralle mieluinen” ja josta tuli siksi ihmiskunnan suuri muukalainen ja Jumalan hullu jonka kautta maailma kuitenkin pelastui. Kuitenkin Maa on Jumalan, ei ihmisen. ”Maa saastui ihmisen pahuuden tähden, mutta alusta asti sillä on ollut vain yksi omistaja, sen tekijä”.

”Ihmisen mielettömyys näyttää mitätöivän Jumalan kaikkivaltiuden. Ihminen tekee mitä tahtoo, eikä Jumala näytä voivan häntä enää pysäyttää”. Vaikka näyttääkin siis siltä että Jumala ei puuttuisi ihmisen massiisivisiin pimeyden tekoihin, se merkitse että hän olisi kyvytön ihmisen pahuuden edessä. ”Jumala ei puutu ihmisen harjoittamiin joukkotuhon liikkeisiin, sillä hänen kiinnostuksensa polttopiste on aina yhden ihmisen muutoksessa, ei massojen historian korjailuissa. Hän on yhdestä totuuden etsijästä kiinnostuneempi kuin tuhannesta toisiaan vääryydellä tuhoavasta!”   että Jumalan rakkauden virta juoksee toisessa tasossa. ”Se ei kastele ihmiskunnan tuhotöiden autiomaita, vaan juottaa kaipaavan sielun elämän vedellä. Yhden ihmisen muutos on Jumalan silmissä suurempi ihme kuin historian virtojen kääntäminen! Ihmisen intohimot kuohuvat historian pintavesissä, Jumalan muuttava rakkaus virtaa syvällä ihmisen hallinnan ulottumattomissa.” Tämän jälkeen tulee vastauksien vastaus.

Lopulta yksi ihminen muutti maailman kaikkeuden!”Sodat jatkuivat, ihmisen pimeys velloi läpi myöhäisen antiikin, mutta maailma oli tämän yhden tähden peruuttamattomasti toinen”! Kuka on tämä yksi? Jumalan ainosyntyinen Poika Jeesus Kristus joka oli, on ja tuleva on! Tässä on vastaus joka tuo meille  lopullisen Kodin tuoksun maahan asti, ”keskelle ihmisen pimeyttä ja pahuutta. Jokainen joka pysähtyy, lopettaa hetkeksi tuoksun hukuttamisen elämän kuohuntaan, tuntee tuulen, joka puhaltaa ylhäältä ja kantaa kodin ääntä mukanaan. Tuonne minä kuulun, me kaikki.” Muukalaisuutemme aika on kerran päättyvä, koska Jeesus puhdisti ihmisen pahuuden omalla verellään ja pesi maan puhtaaksi veljien verestä, jota ihmiset olivat vuodattaneet kautta koko planeetan pinnan. ”Yksi on edestämme perillä, ovi on

Lopuksi: Erkki Jokisen teos oli mukana Vuoden kristillinen kirja arvonnassa, ei kuitenkaan voittanut, mutta minusta sen olisi pitänyt voittaa. Sivuja kirjassa on 247 tässä siis vain alun sivujen sanomaa. minusta tuon ”Yksi on edestämme perillä” jatkoksi sopii erinomaisesti lukea vielä Ilmestyskirjan loppulukuja! Minulla nyt juuri auki 22 luku. Jumala siunatkoon jokaista joka pystyy sanomaan sydämestään tähän lupaukseen ”Tämä on tosi, minä tulen pian.”Aamen, tule Herra Jeesus!

9 thoughts on “Vastaus on aina ollut, ja tulee olemaan, maailman ajan loppuun asti

 1. Jostain syystä teksti on pompannut pitkän matkan ja jättänyt ison aukon, mutta ajatus jatkuu ja teksti. Myöskin tuossa lopussa puuttuu yksi sana, ”… ovi on AUKI ”! Jos Ilkka tai joku muu, pystyy korjaamaan tuon aukon, jos se siis on mahdollistakaan, niin please 🙂

  Tykkää

 2. Tuulikki, aukko ei haittaa mitään, sillä tekstisi antoi niin paljon ajattelemista,että aukon paikalla sai omaksua. Tässä oli sellaista viisautta, joka sanoittui minulle timantiksi tässä lauseessa:
  ”Jumalan muuttava rakkaus virtaa syvällä ihmisen hallinnan ulottumattomissa.”

  Tuo MUUTTAVA RAKKAUS on juuri sitä luomisvoimaa, joka on Jumalan työtä lapsessaan koko ajan ja jotenkin niin salattua. itse sitä yrittää uittaa tukkejaan elämänuomissa omilla taidoillaan,sitten ne jämähtävät johonkin seisomaan. Ja sitten Jumala armossaan avaa sulut juuri oikeana aikana ja pelastuksen päivänä ja huomaa osaavansa tai tekevänsä jotakin sellaista, johon voiman käsittää tulevan vain Jumalalta. Tuo IHMISEN HALLINNAN ULOTTUMATTOMISSA on käsittämätön voima.

  Tykkää

 3. Kiitos Virpi. Minustakin tuo ”Jumalan muuttava rakkaus virtaa syvällä ihmisen hallinnan ulottumattomissa” on sillä tavalla sanottu että sen eteen pitää pysähtyä kokonaan ja antaa itselleen aikaa tajuta mitä kaikkea se sisältääkään. Voisiko se olla sitä(kin) että me jotka olemme kapinassa luonnostamme Jumalaa vastaan, emme voisi vastustaa Jumalan muuttavaa voimaa itsessämme?

  Jumala on suvereeni ja tekee mitä tahtoo ja minkä tietää meille parhaaksi. Hän ihmeellisellä tavallaan alkaa vaikuttaa lapsissaan koska Hän rakastaa luotujaan sellaisella rakkaudella jota ei ihminen voi koskaan täysin täällä käsittää. Sinähän sen tuossa yllä sanotkin, se on Jumalan luomisvoimaa. 🙂

  On meillä ihmeellinen Herra ja ihana tulevaisuus. Hänen Henkensä vaikuttaa meissä (hyvän) tahtomista ja tekemistä, sehän ei meiltä luontomme puolesta muuten suju. Kiitos Jumalalle että olemme saaneet armon tulla hänet tuntemaan, pääsemään vapaaksi muukalaisuudestamme ja sen myötä lapseuden ja pääsyn kerran takaisin Kotiin.

  Tykkää

  • Kirjoitin tekstin suuren tunteen vallassa ja innoittuneena tuosta ”Muukalaisuudesta” josta Erkki Jokisen kirja kertoo. Otos on mitätön kirjan koko sanomaan verrattuna.

   Itselleni lukukokemus oli erittäin merkittävä koska olen hyvin nuoresta asti pohtinut onko ihmisissä sisällä jokin ”perusyksinäisyys”, muillakin kuin itselläni. Kyselinkin sitä, mutta en saanut vastauksia. Piti elää kuuden ja seitsemänkymmenen vuoden välimaastoon asti ennenkuin sain vastauksen, joka sitten jo vahvistikin sen mihin olin itsekin päätynyt. Eli että, ainakin minussa, mutta Jokisen mukaan myös muissa Paratiisista karkotetuissa, on ikävän geneettinen muisto.
   Voi olla etteivät sitä kaikki koe, kiireensä ja elämänsä keskellä, mutta minussa se on ollut vahva. Ehkä sitä on lisännyt tietty kodittomuus ja turvattomuus elämänkokemuksenakin. Joka tapauksessa en pääse eroon tässä ajassa koti-ikävästä, syvästä kaipuusta KOTIIN. Lopulliseen, oikeaan kotiin.

   Toki Jokisen kirja on hyvin paljon laajempi ja syvällisempi kuin tästä tekstistäni voi päätellä ja erittäin ajankohtainen myös, luen sen nyt toistamiseen suurella mielihyvällä.
   Kiitos että sain jakaa.

   Tykkää

 4. Tuulikki, luulen ymmärtäväni, mitä tarkoitat tuolla perusyksinäisyydellä. Olen pohtinut ja kysellyt sitä myös ja minulle on tullut sellainen sanapari kuin ”Jumalalle erotettu” mieleen. Koska tunnemme hieman toistemme taustoja, uskon, että tiedät, mitä tarkoitan. Perusyksinäisyydessä on omalla tavallaan hengellisessä mielessä tietty perusvapauskin ja muukalaisuuuden tunne on tavallaan armoa siihen,että ei kiinny liiaksi siihen, mikä ei ole pysyvää. Uskon,että muukalaisuudentuntoinen ja perusyksinäinenkin osaa iloita tästä maallisesta matkanteosta, kuten varmasti Jumalan tahto on.

  Raamattu muistuttaa pitämään pyhien tarpeet omina ja sinulla on lahjaa myötäelää ja rohkaista toista muukalaista.

  Tykkää

 5. Virpi. Sinä tulet hyvin ymmärtämään Jokisen kirjan sanoman ja saamaan siitä paljon, jos sen lainaat. Olet pohdinnassasi jo valmiiksi samalla janalla.
  Itse hyvin nuorena keksin tuon sanan perusyksinäisyys ja kuitenkin parempi sana on Muukalaisuus (tai Toiseus). Tuo Muukalaisuus on myös Jumalalle erotettua. Jokinen kuvaa sitä hyvin Raamatun henkilöiden kautta. Myöskin lähetystyöntekijänä lähetystyössä jne. Hänestä muukalaisuus on vierautta tälle maailmalle ja tarpeellinen meille ”Muukalaisille” . Mehän olemme läpikulkumatkalla, vain, täällä.

  On totta myös, henkilökohtaisena kokemuksena, että muukalaisuus/perusyksinäisyys tuo tietynlaisen vapauden olla rehellisesti sitä mitä on ja myös niin ettei mieli ole todellakaan kiinni katoavissa vaan pysyvissä, näkee helpommin todeksi ja tarpeelliseksi sen mikä ei näy. Ymmärrät. Ja niin kuin sanot, Virpi kallis,tämäkin elämä on myös iloa ja kauneutta. Odotan innolla tietoa oletko lainannut kirjan. Sitä ei voi vain lukaista, vaatii se enemmän, mutta on sen arvoistakin.

  Kiitos kun palasit! Olen nyt vähän murheellinen, veljeni kunto on radikaalisti huonontunut ja saattaa olla lähellä lopullinen eroaminen. Siksi ajatus ei ole kovin kirkas nyt ja silmät itkemisestä sameat.

  Tykkää

 6. Herra kanssasi ja veljesi kanssa. Muistan teitä.

  Tykkää

 7. Kiitos Virpi! Mennyt vuosi on ollut äärimmäisen raskas kaikille meille, mutta ennenkaikkea veljelleni hänen lapsilleen ja lastenlapsilleen. Toisaalta varmasti jokainen meistä on jo sitä mieltä että pitkä kärsimys saisi loppuakin, vielä ei ole viimeinen tieto tullut. Rukoilen vaan että hän saisi rauhassa lähteä ja että Jeesus olisi häntä vastassa.
  On olemassa kaunis laulu ”Ota hänet vastaan, suuri Pyhä Jumala” sitä kuuntelin eilen Kristus Kaikkivaltias ikonini alla ja rukoilin koko sydämestäni pitkän piinan loppumista.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.