Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Jeesus, turhake?

4 kommenttia

Jeesus Nasaretilanen oli maanpäällisessä esiintymisessään kaikin puolin yllättävä hahmo. Myös syntyessään seimeen pistävien olkien sekaan. Kukaan ympäröivistä ihmisistä ei ymmärtänyt, miten ihmeellinen oli hänen alkuperänsä, miten ylenpalttinen hänen taivaallilnen kuninkuutensa ja mikä hänen osansa tulisi olemaan. Maria ehkä aavisti suurimman hippusen tästä tiedosta. Joosef myös Marian puolisona ja Jumalaan uskovana miehenä jotain. Itämään viisaat tietäjät lähtivät kaukaa tähteä tähyten etsimään kumarrettavaa kuningasta. Paimenet pääsivät paikalle kirkkaan enkelijoukon kutsumana. Jeesuksen synnyinpaikaksi löytynyt eläinten talli oli täynnä ihmetystä ja kirkkautta.

Jeesuksen maanpäällinen elämä oli myös täynnä hämmästystä. Ihmeellinen parantaja, jonka seuraan hakeutui jatkuvasti niin valtaisa määrä ihmisiä, että välillä piti paeta vettä pitkin vastarannalle. Jonne hätääkärsivät ihmiset nokkelasti heti löysivät tiensä. Silloinkin Jeesuksen tuli heitä sääli ja hän kohtasi ja paransi.

Jeesus myös hakeutui itse niiden seuraan, jotka muut kunnon ihmiset olivat hylkineet joukostaan pois. Hänen rakkautensa oli valikoimaton. Kun hän puhui Taivaan valtakunnasta ihmiset tunnistivat kuninkuuden. ”Hän puhuu niinkuin se jolla valta on”. Myös uskonnolliset johtajat joutuivat usein vaikenemaan hänen totuutensa edessä. Koston ajatukset alkoivat hautoa neuvoston valtaapitävien mielessä.

Kukaan itseään kunnioittava historioitsija ei nykypäivänä voi kiistää Jeesusta historiallisena henkilönä. Sen lisäksi että Uuden testamentin tekstit ovat aikalisten kuvauksia, perimätietoa ja tallennettua ajankuvaa, löytyy mainintoja Jeesuksesta myös muissa aikalaiskirjoituksissa. Jeesuksen ylönousemuksenkin todenperäisyydestä löytyy nykyään jo niin paljon puolestapuhuvia argumentteja, että voi ihan rauhallisesti todeta sen olevan paljon todennäköisempää kuin esim. se että hänen ruumiinsa olisi varastettu. Tätä kyllä uskonnollinen eliitti pelkäsikin ja siksi pyysi roomalaisia asettamaan vartijat haudalle.

Jeesuksen elämä ja olemus huokuu rakkautta, hyväksyntää, ymmärtämistä. Hän ei pakota, ei vaadi ketään uskomaan, että hän on totta ja haluaa vain auttaa ja varjella ihmistä. Mutta useimmiten meille ei kelpaa. Jeesus on vähän kuin turhake, joka on helppo lakaista pois ja täyttää tajuntansa häipyvillä ja murentuvilla asioilla. Kun taas Jeesus on elävä persoona, joka haluaa tarjota ystävyytensä suojaa iankaikkisesti.

 

 

 

4 thoughts on “Jeesus, turhake?

 1. Sinun välittämässäsi ilosanomassa on se olennaisin ”Hänen rakkautensa oli valikoimaton. Kun hän puhui Taivaan valtakunnasta ihmiset tunnistivat kuninkuuden.”

  Tykkää

  • Kiitos Virpi, nostit tosiaan olennaisen lauseparin esiin.

   (on muuten jokunen kirjoitusvirhe ja sanavirhe kavereineen hupsahtanut minulla tekstin joukkoon. pahoittelut)

   Tykkää

 2. Ajatuksia herättävä rinnastus – Jeesus, turhake.
  Mikä muuten on sanan turhake vastakohta? Tarvike? Ei sekään oikein istu Jeesukseen.

  Tykkää

 3. Hyvä kysymys, Juha. Sana turhake pompahti spontaanisti mieleen kun mietin, miten turhana me saatamme häntä pitää – suhteessa siihen miten käsittämätön on Jeesuksen merkitys meille. Vastakohta turhakkeelle… hmmm.

  Iankaikkinen rakkaus?

  Ei ehkä avaudu, etenkään jollei ole koskaan kokeillut elämää Jeesuksen kanssa. Kannattaa kokeilla. Ihan helppoa. Voi ohittaa ennakkokäsitykset kuivasta uskonnollisesta Jeesuksesta, kaikenlaisista valhekuvista hänestä ja puhua suoraan elävälle Jeesukselle: ”Tule minun elämääni, opeta minulle, miten tätä tietä yhdessä kuljetaan.” Jeesus osaa yllättää ilolla kaikenlaisen elämän keskellä.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.