Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Onko Ihmisessä hyvyyttä?

5 kommenttia

IMG_20130309_222918

Jumala loi Ihmisen omaksi kuvakseen. Ihmisessä on  löydettävissä Jumaluudelle ominaisia piirteitä. Mutta mitä on jäljellä kaiken kompastelun jälkeen? Onko ihmisessä jäljellä Jumalan hyvyyttä?

Mitä on hyvyys? Onko leskivaimon viimeinen ropo sittenkään parempi kuin paljosta antaneen kroisoksen? Jumala lupaa palkita hyvän ja hyvyyden, siunata anteliaan antajan. Kuitenkaan edes usko ei tunnu takaavan ihmisen hyvyyttä.

Hengellistä keskustelua nettissä seuratessani, olen nähnyt  enemmän pahaa kuin hyvää. Raamatulla lyödään hyvin kipeästi toisia uskovia. Usein takana on ymmärtämättömyys ja yhteisen kielen puute. Kiivautta perustellaan sillä, että Jumalakin voi olla kiivas. Olen viime aikoina törmännyt jopa arvosteluun, joka kohdistuu toisten puolesta rukoilemiseen. On kuulemma vaivaannuttavaa ja outoa jos julkisesti rukoillaan kädet toisten päälle laskien luterilaisessa kirkossa. Ihmiset ahdistuvat moisesta toiminnasta.  Mitä tämä kertoo Raamatun tuntemuksesta? Eikö rukous ole hyvä asia? Onneksi toisten palveleminen armolahjoilla on saanut sijaa myös Luterilaisuudessakin ja Hengen hedelmät saavat kasvaa. Uuden testamentin opetus kehoittaa keskinäiseen rakkauteen puolueesta huolimatta.

Logiikka loistaa  poissaolollaan silloin, kun samat ihmiset torjuvat järkeen vedoten karismojen käytön seurakunnassa koska ne eivät sovi luterilaiseen perinteeseen. Liittyneekö tämä pelkoon siitä, että teoilla pyritään taivaaseen, vai mistä on kyse.

Ilman toimintaa lähetyskäsky jää puolitiehen. Jeesuksen käskyt nousevat tekovanhurskauden yläpuolelle, koska ne avautuvat armosta käsin. Tekovanhurskaus on synnin ja parannuksenteon ongelma, ei Jumalan valtakunnan ja seurakunnan rakentamisen ongelma. Näitä asioista ei pidä sekoittaa keskenään. Jos ne sekoitetaan on edessä hengellinen uupuminen joka johtaa helposti tuhoon. Jokaisella Jeesukseen uskovalla on oikeus luottaa armoon vaikka taivallus olisikin raskasta!

Miksi hengellistä keskustelua hallitsee jatkuvasti puhe pahuudesta ja väärintoimimissesta. Jos pelkäämme jatkuvasti virheitä kaikki toiminta halvaantuu. Jos miettii sitä mikä on kristinuskon kova ydin, Evankeliumi, ilosanoma, niin uskovat käyttävät ainakin sosiaalisessa mediassa valtavan määrän energiaa kiivailuun ja riitelyyn. Luulisi, että positiivisuus ja ilo näkyisi kristittyjen yhteydessä.

Ehkä ongelma on se, että yritämme edelleen hahmottaa Jumalaa omista lähtökohdistamme ja riisumme pois kaiken sellaisen mikä ei sovi omaan järkeemme. Samalla korostamme jotain omaa oivallustamme ja nostamme sen ylimmäksi ohjenuoraksi kaikille muillekin. Itse kuitenkin epäilen sitä että vanha sukupolvi pelkää että uusien tuulien puhaltaessa ja vanhojen tapa uskoa on ollut väärä. Siitä ei kuitenkaan ole kyse. Uusi Viini vain tarvitsee uudet leili, Minusta kuitenkin vanhojen on oltava tekemässä näitä uusia leilejä joihin uusi viini lasketaan.

Seurakunnan rakentamisessa tarvitaan kaikkia kynnelle kykeneviä ihmisiä. Seurakunnan yhteydessä Jumala ottaa käsiinsä ohjat ja kasvattaa ihmisiä opetuslapseuteen.  Meiltä vaaditaan kärsivällisyyttä ja alttiutta kuunnella Jumalan puhetta. Seurakunnan yhteydessä ihminen on kiinni pelastuksessa ja hänellä on mahdollisuus solmia henkilökohtainen suhde Jeesukseen ja oppia tuntemaan Jumala.

Ihmisellä on kyky hyvyyteen mutta maailmassa olemme antaneet yhä enemmän valtaa sielunviholliselle. Valehtelija harhauttaa surutta ihmistä pois Jeesuksen luota. Jumalan johdatus ja tahto toteutuu vain niiden ihmisten kohdalla jotka sitä tahtovat. hän ei väkisin puutu kenenkään elämään. Toki varjelusta hän tarjoaa kaikelle mutta pelastuksen hän antaa Jeesuksen omille ja Jeeksuksen omat ovat tajunneet oman pahuutensa. Olemmeko siis hyviä ja pahoja vai onko kysymys sittenkin väärä?

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

5 thoughts on “Onko Ihmisessä hyvyyttä?

 1. Room 12. henki välittyy tekstistäsi

  16.Olkaa keskenänne yksimieliset. Älkää korkeita mielitelkö, vaan tyytykää alhaisiin oloihin. Älkää olko itsemielestänne viisaita.
  17. Älkää kenellekään pahaa pahalla kostako. Ahkeroikaa sitä, mikä on hyvää kaikkien ihmisten edessä.
  18. Jos mahdollista on ja mikäli teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa.

  Tuo älkää olko itsemielestänne viisaita ja ahkeroikaa sitä, mikä hyvää on ovat hyvät ohjenuorat.

  Tykkää

  • Sain vihdoin kunnon koneen käsiini ja pääsin korjaamaan virheitäni tekstistä. Tabletilla kirjoittelu on hankalaa hommaa lukihäiriöiselle.
   Kun touhuaa ihmisten kanssa jotka tulevat monista eri seurakunnista oppii sen että meitä erottavat tekijät ovat hyvin pieniä. Yleensä suurin ongelma on se että teemme dogmeista ihmistä tärkeämpiä. Opit toki suojelevat evankeliumin ydintä ja myös sitä mitä Jumalan lakikin suojelee, eli sitä ettemme pilkaa Pyhää henkeä.

   Tykkää

   • Tapio, mitä mieltä olet, eikö Jumala voi tehdä vanhoista leileistäkin uusia Pyhän Henkensä kautta? Siis, eivätkö kaikki Jumalan Hengestä uudestisyntyneet ole tehty uusiksi, eli valmiiksi vastaanottamaan Pyhän Hengen kaikkia armolahjoja? Antaisi toivoa uudesta viinistä vähän vanhemmillekin Jeesuksen seuraajille = opetuslapsille 🙂 ?

    Eikö Hilja Aaltonenkin ollut elävä esimerkki jatkuvasta uuden viinin täyteydestä? Kyselen ihan vaan muuten, kun olen itse uskaltanut näinkin tulkita? Itse en tietäisi kuinka olisin ellei Pyhä Henki olisi minussa elävästi koettavana joka hetki.

    Onko ihminen hyvä vai paha? Tänään siihen koetti vastata Cafe Raamatussa Pasi Turunen. Minusta hyvin!
    Kiitos tekstistäsi 🙂 !

    Tykkää

    • Onko vanha viini huonoa? Ja kyllä jokainen voi uudistua hengessä, puhun kuitenkin leileistä kollektiivisessa muodossa. Ehkä kyse on toimintakulttuureista ja ikäpolvien välisistä eroista. Kielestä, musiikista ja toiminnasta.

     Tykkää

 2. Ymmärrän Tapio 🙂 .
  Tosin minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta maallisista viineistä, mutta olen kyllä kuullut sanonnan vanhasta viinistä. Se on kypsynyttä ja täyden makuista, eli hyvää 😉 .
  Nämä raamatunkohdat, joita tässä yhteydessä innostuin vähän tutkimaan, puhuvat kaikki uudesta liitosta verrattuna vanhaan. Löysin hyviä opetuksia ja ne tukevat kyllä meitä molempia. Kotisataman sivulla jo v. 31.05. 2007 oli hyvä teksti Jori Branderilta ja raamatunkohtia selasin mm. Hebr.10:11-12 Ef.2:12-21 ja 2Kor. 5:17 löytyyhän näitä.

  Pääasia on että tutkimme itseämme mikä on pois pantavaa, että olemme avoimia Pyhän Hengen uudistavalle työlle ja kuuntelemme Jumalan Hengen puhetta sisällämme ja Sanansa kautta. Emme joudu hukkaan kun otamme vastaan juuri sen minkä Jumala tahtoo puhua. Sillä Hän kyllä puhuu, kuten tiedämme.
  Uskaltaisiko vielä sanoa että ev.lut traditioiden pohjalta, jos siitä pitää kiinni, voi olla vaikea tätä ymmärtää, ellei uskalla vastaanottaa Pyhää Henkeä niin kuin Jeesus Nikodemokselle opetti Joh.3:1-21

  Kirjoitan tämän, en opettaakseni, vaan jos tänne eksyisi joku joka ei vielä tiedä tai ymmärrä saisi avun ja löytämisen riemun!
  Kiitos Tapio.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.