Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Menestystä vai vapautta?

14 kommenttia

Tein pari päivää sitten matkan meneisyyteeni.  Hyppäsin autoon nuoriman poikani kanssa ja lähdimme käymään syntymäpitäjässäni Härmässä.  Pojalle houkuttimena oli Power Park, joka on muutaman kilometrin päässä kotoani. Tarkoitus oli viettää juniorin kanssa hauska päivä huvipuistossa ja esitellä iskän kotimaisemia. Käydä kotona ja kierrellä lapsuuden maisemia ja koulupaikkoja.

Huvipuisto reissu oli odotusten mukainen ja Power Park, härmäläiselle ohrapellolle, kovalla työllä ansaitulla rahalla, rakennettu Lillbacan Jorman huvipuisto täytti odotuksemme täysin.

Jorma tuli 70-80 luvun vaihteessa Alahärmään loistavan keksinnön kanssa ja perusti paikallisella rahoituksella yrityksen,  josta kasvoi satojen miljoonien arvoinen yritysketju. Liekö Huvipuisto ja siihen liityvät muut kymmenet eri toiminnot microautoratoineen ja hevostalleineen sitä kunniavelan maksua ja siunausta Härmänmaalle. Huvipuisto tuo työtä ja verotuloja alueelle hurjat määrät. Ja totta kai, tuloja omistajalleen.

Minua itseäni hiertää pahasti sana menestys, kun puhutaan Jumalan valtakunnasta. Olen luonnoltani kade suomalainen. Raha ja menestys ei jotenkin sovi hengelliseen elämään. Suomalainen pietismi nousee köyhyydestä ja viinan kiroista. Pappiloiden takaovilta myyty viina painaa meidän suomalaisten mielissä, vaikka tuon ajan muistot eivät tietoisella tasolla enää olekaan.

Meidän olisi syytä käydä vihdoin läpi oma hengellinen perintömme ja ymmärtää mistä se koostuu ja mikä siinä on rasitetta ja mikä rikkautta.

Matkallani tapasin hyvän lapsuuden ystäväni samalta kylältä. Hänen elämäntaipaleensa ei ole ollut yhtä menestyksekäs kuin omani, silti hän vakuutti tyytyväisyyttään omaan elämäänsä. Kun juttelimme hänen kotitienhaarassaan, tajusimme  molemmat, miten kannoimme menneitten sukupolvien taakkaa harteillamme. Sotien jälkeiset sukupolvet, meidän vanhempamme, olivat saaneet mallin, kuinka tätä maata rakennetaan totisesti ja kovalla työllä. Me 60-luvulla syntyneet kannamme tuota totisen sukupolven taakkaa harteillamme. Ystäväni suorasukaisuus ja onnellisuus avasi monia lukkoja päässäni. Vaikka ihmisen elämässä on vaikeuksia, ne eivät riistä pois sitä vapautta, jonka Jeesus meille antaa.  Se on sitä todellista menestystä, jonka me molemmat miehet omistimme.  Armo on perintö joka kantaa. Olosuhteista huolimatta olemme molemmat voittajia.

Kun tutkin Raamatun sanaa menestyksestä tai siunauksesta, joka on mielestäni oikea sana kaikelle mitä Jumala antaa, törmään kerta toisensa jälkeen ajatukseen siitä, kuinka Jumala siunaa sellaisia ihmisiä, jotka kääntyvät hänen puoleensa ja  pysyvät kiinni Jumalan sanassa. Pyhä sana puhuu suvuista ja sukupolvista ja niille lankeavasta hyvästä. Jopa Jobin vaellus kääntyy menestykseen kaikesta kurjuudesta huolimatta.

Mutta mitä meidän tulisi tavoitella? Menestystäkö? Vai opetuslapseutta? Maailman evankeliointia?  Ei mitään näistä! Ne ovat asioita, joita Jumala tekee joka tapauksessa meidän kauttamme! Pyhä Henki ohjaa ja määrittää kaiken. Pyhässä Hengen antama suurin armolahja on usko ja siitä saa kaikki alkunsa. Meidän tulis tavoitella kaikkea mikä liittyy Pyhään Henkeen! Sitä kautta kirkastuu Jeesus Kristus ja hänen tahtonsa.

Kauhajärven vaivaisukko ja mä

Kauhajärven vaivaisukko ja mä

Matkamme oli onnistunut ja monta hyvää ajatusta jäi muhimaan pääkoppaani, mutta päällimmäiseksi jäi kotikylän kaverin lausahdus: – Tapsa hei! Onni ei ole kiinni ulkoisista puitteista vaan siitä, että on vapaa!

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

14 thoughts on “Menestystä vai vapautta?

 1. Ja taas itkettää. Minua liikuttaa nuo sinun tyhjät kätesi tuossa. Mitä meillä on mitä emme ole Jumalalta saaneet, tai saa, ei mitään, vain tyhjät kädet. Ja kuitenkin Hän antaa elämän ja yltäkylläisyyden kaikkein köyhimmällekin ja kurjimmalle. Hän on kaikkien ja kaikenlaisten ihmisten tuki ja turva. Mitä heikompina olemme sitä lähempänä Hän!
  Oi sitä Jumalan armon ja rakkauden syvyyttä! Hän tekee köyhät rikkaiksi! Kaikessa vaivassakin ja elämän kivuissa.

  Kaunis ja upea kertomus sinulla tässä, aito. Teki hyvää sydämelle, sielulle ja Hengelle! Kuinka usein olenkaan saanut kokea kuinka Henkeni ja sieluni riemuitsee iloitsee ja kiittää Herraani vaikka olosuhteet eivät sitä mitenkään tukisi. Tässä blogissasi olet omimmillasi jälleen! Tuhannet kiitokset Tapio.

  Aamuyöstä tuli vanha ja mahtava virsi mieleeni, niin että oli pakko kaivaa virsikirja esiin ja tarkistaa vieläkö se siinä on, ja olihan se.

  ”Jumala on läsnä, häntä rukoilkaamme, Pyhyydessä Palvokaamme. HÄN ON keskellämme, sydän vaientukoon, kaikki meissä kumartukoon. Ihminen, Kristuksen katseen alle vaivu PYHÄN eteen taivu!…… Hyvät sanat virren loppuun saakka, suosittelen lämpimästi laulamaan tai ainakin lukemaan ja virsi on 194

  Liked by 1 henkilö

 2. Aamen! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 3. Filippäläiskirjeen kohta tuli mieleeni tästä gospelistasi: ”Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi,
  ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa. Ja vielä, veljet, kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa; mitä myös olette oppineet ja saaneet ja minulta kuulleet ja minussa nähneet, sitä tehkää, niin rauhan Jumala on oleva teidän kanssanne.

  Liked by 1 henkilö

 4. Kylläpä oli makoisa iltapala! Sitä mukaa kun Pyhä Henki on saanut kirkastaa Jeesusta, voin sydämestäni kiittää siitä että kaikki tämä tänne jäävä on menettänyt merkitystään samassa suhteessa Nimim. ’Vapautettu olemaan omistamatta’

  Liked by 2 people

 5. Kun itse ei tarvitse yrittää on todellisesti vapaa, sen verran vielä tästä vapauden teemasta. Onnea Tapion päivän johdosta 🙂 ! Herra siunatkoon!

  Liked by 1 henkilö

 6. Minun käsittääkseni menestys ja vapaus kuuluvat yhteen, koska Jeesus lunasti meidät lain kirouksesta johon pääasiassa kuuluivat, köyhyys, sairaudet ja iankaikkinen ero Jumalasta. Tästä voimme lukea 5Moos 28: luvusta, Kuuliaisuuden siunaus ja tottelemattomuuden kirous. Ei meidän tarvitse aina erotella asioita toisistaan ja valita vain toinen, koska me olemme saaneet Kristuksessa jo kaiken.
  1Kor 3:21-23. Älköön siis kukaan kerskatko ihmisistä; sillä kaikki on teidän,
  teidän on Paavali ja Apollos ja Keefas, teidän on maailma ja elämä ja kuolema, nykyiset ja tulevaiset, kaikki on teidän. MUTTA TE OLETTE KRISTUKSEN (pointti on tässä, olemmeko todellakin Hänen, saako Hän hallita ja johtaa elämäämme, niin että uskallamme omistaa nämä lupaukset rakkaus suhteesta käsin), ja Kristus on Jumalan. Olen itsekin opetuslapsi ja kasvuprosessissa kokoajan, enkä itsekään näitä asioita ole aina ymmärtänyt, koska minäkin sain väärää opetusta heti alkuun, mutta Kiitos Jumalalle, että hän valaisee sydämemm silmät näkemään, kun sitä pyydämme. Pyhä Henki on Totuuden Henki ja Hän johtaa kaikkeen totuuteen, kun sitä pyydämme.
  Ps 32:8-10. ”Minä opetan sinua ja osoitan sinulle tien, jota sinun tulee vaeltaa; minä neuvon sinua, minun silmäni sinua vartioitsee.”
  Älkää olko niinkuin järjettömät orhit ja muulit, joita suitsilla ja ohjaksilla, niiden valjailla, suistetaan; muutoin ne eivät sinua lähesty.
  Jumalattomalla on monta vaivaa, MUTTA joka Herraan turvaa, häntä ympäröitsee armo = eikö armokin ole siunaus ja menestys.
  Tämän sain jo uskonelämäni alkuvuosina ja tähän minä olen vedonnut kaikkina näinä vuosina mitä uskossa olen ollut ja aina se on pitänyt paikkansa, Hän on neuvonut ja opastanut…
  Olen oppinut myös sen, mitä San lask 10:22 sanoo; 22. Herran SIUNAUS rikkaaksi tekee, ei oma vaiva siihen mitään lisää.
  Uskovan ihmisen koko elämä pitäisi olla menestyksekästä, koska Jumala jo alussa siunasi ihmisen ja Jeesus lunasti sen meille.
  Ps 1:1-3 Autuas se mies, joka ei vaella jumalattomain neuvossa eikä astu syntisten teitä eikä istu, kussa pilkkaajat istuvat, vaan rakastaa Herran lakia ja tutkistelee hänen lakiansa päivät ja yöt! Hän on niinkuin istutettu puu vesiojain tykönä, joka antaa hedelmänsä ajallaan ja jonka lehti ei lakastu; ja kaikki, mitä hän tekee, MENESTYY.
  Emmekö tunne Jumalan hyvyyttä.
  Room 3:22 Katso siis Jumalan hyvyyttä ja ankaruutta: Jumalan ankaruutta langenneita kohtaan, mutta hänen hyvyyttänsä sinua kohtaan, JOS HÄNEN HYVYYDESSÄÄN PYSYT. Eli näemme läpi koko Raamatun avain sanoja kaikkeen. Emmekö luota Häneen? Olemmehan UUdessa Liitossa josta Raamattu sanoo, että se on parempi kuin Vanha Liitto, koska sen takaaja on Jeesus Kristus,
  Hebr 19-28
  Siunaten: Anja Mäkelä

  Tykkää

 7. Niin. Mitä se menestys on? Ensin piti kuulemma etsiä Jumalaa, ja sen jälkeen meille annetaan loput, mitä tarvitsemme. Haksahdan hetkeksi puoluepolitiikkaan: oikeistoidealistien tarjoama menestys on ruukannut viime vuosina olla vauraus-sanalla naamioitua ahneutta. Ja sitä kyllä näkee uskoviksi itseään kutsuvienkin parissa. Ja kyllä minullekin raha maittaisi. Haluaisin suuremman ja nopeamman purjeveneen ja vuokrata itselleni työhuoneen ja sitä sun tätä muutakin. Omistan 6 sähkökitaraa, basson ja klassisen kitaran. Ehkä yhden tai kahden kitaran omistaminen olisi perusteltua. Ammattikitaristi voi ehkä tarvitakin muutamia, mutta tällaisen virkaheiton sunnuntairämpyttäjän on vaikea perustella kahdeksaa erilaista kitaraa millään moraalisesti kantavalla syyllä. Mieliteko ne on ostattanut. Vaan kertokaapa te viisaammat, kuinka kaukana mieliteko on ahneudesta!

  En ole ansainnut mitään oikeastaan ikinä. Jos joskus jotakin työtä on ollutkin, se on ollut joko olemattomasti palkattua paskaduunia (kyllä, turha hurskastella, sellaista on!) tai sitten akateemista sähläämistä, joka ei tuota kuin lukematta jääviä kirjoja yliopiston hyllyyn. Roskaa. Oikeastaan olen vain yhteiskunnan laite, jonkinlainen kondensaattori, joka pitää toisten rahoja hetken hallussaan.

  Mutta jotakin olen saanut aikaan silti. Julkinen sana ei vähällä jallita minua. Ahneuden kutsuminen vauraudeksi ei saa minulta hyväksyntää. Mainoksiin osaan useimmiten suhtautua sopivalla kyynisyydellä: ”Tuotakin tuotetta ilman pärjään mainiosti.” En myöskään välitä siitä, millä kirjaimella itseään kutsuvassa ruokakaupassa käyn, jos käyn. Kun julkisessa sanassa hämmästellään jotakin tieteellisen työn tulosta, osaan perustellusti arvella, että julkisuuttahan siinä tavoitellaan jollakin hassulla yhteensattumalla, joka ei välttämättä ollut koko tutkimuksen pääasia lainkaan. Lisäksi tiedän varsin hyvin, ettei yliopisto – kuten ei evankelis-luterilainen kirkkommekaan – ole mikään vapaan ajattelun tyyssija. Mutta minä olen siis ahnehtinut menestystä, vaikka sen rahallinen vaihtoarvo on jäänyt mitättömäksi. Tarpeeksi kauan kun opiskelee ja lukee, ei enää jaksa ihastua heppoisiin ideologioihin. Mutta niin, tieto lisää tuskaa. Oletettavasti myös rikkaus lisää tuskaa, jos huoli mammonan hupenemisesta alkaa kalvaa. Jälkimmäinen seikka ei kuulu kokemuspiiriini, ja tuskin tulee kuulumaankaan.

  Vanhat mummot ruukasivat puhua, että jokin kasvi menestyy, eli kasvaa, kukkii ja voi hyvin. Sitä voisi olla oikea menestys. Siis sitä, että antaa parastaan yhteiseksi iloksi. Tekee sitä missä itse on muita parempi ja on kuten parhaalta yhteisön kannalta näyttää olevan. Kehtaan tällaisen menestyksen olevan myös tyydyttävintä menestystä.

  Tykkää

 8. Tuulikki avasi esiin villakoiranytimen, kuinkas muutenkaan. Kyse on näin maallisesti ilmaistuna marssijärjestyksestä. 1. Heikko ihminen ja tyhjät kädet Jumalan edessä 2. Ihminen tulee Jumalan eteen. 3. Jumala Antaa lahjana uskon Jeesukseen ja Pyhän Hengen. Tässä Hengessä aukeaa ymmärrys ja Jumala toimii ihmisen kautta. Jos siihen sisältyy menestystä niin hyvä niin, se ei ole kielletty asia. Mutta aina on kaiken edellä Jumalan antama tehtävä, ei omat missiot. Kyse ei ole itsensä kieltämisestä vaan luottamusta siihen että Jumala antaa kaiken. Voimme pyytää terveyttä ja elantoa mutta tähän voisi ottaa vaikkapa esille Safiran ja Ananiaksen kohtalon, joka on Raamatun vaikeimpia kohtia. Heillä oli kaikki mitä he tarvitsivat mutta heidän sydämensä oli kiinni enemmän omassa hyvinvonnissa ja mammonassa niin että he tekivät tietoisen päätöksen pimittää osan siitä mitä olivat aikeissa luovuttaa Jumalalle l. seurkunnalle. Kun he sitten kohtasivat alastomina ja suojattomina epäpuhtain sydämin Pyhä Hengen heidän sydämensä tuomitsi heidät ja silloin ihminen ei kestä Jumalan pyhyyden edessä. Kyse on aitoudesta ja puhtaudesta Jumalan kasvojen edessä, ei niinkään siitä mikä on meidän oikeutemme perillisinä. Tuhlaajapojan tavoin voimme vaatia osaamme mutta emme kuitenkaan kykene hallitsemaan sitä vaan aika nopeasti hävitämme sen ja joudumme palaamaan Isän luo. Merittävää on se että Isä ottaa meidät takaisn ehdoitta ja edelleen perillisinä. Jumala antaa kasvun ja menestyksen niinkuin vilja saa kasvaa ilman ponnisteluita ja maanviljelijän tarvitsee vain odottaa. Niin Jumalakin tekee ja hän odottaa myös, että elovainioilla olisi niittäjiä kun vilja on kypsää. Sillä merkitystä meidän kannaltamme.
  Oikeastaan minun piti tässä Blogissa kirjoittaa omasta tarinastani ja siitä mitä on elämä kun itsellä ei ole mitään ja kun Jumala antaa menestystä siunaten sukua ja perhettä. Kuina sukupolvien yli jatkunut Jumalan ja seurakunnan palveleminen siunataan menestyksellä ja miten isien taakat voivat nekin periytyä. Raamattu kertoo Jumalasta mutta se myös samalla luotaa sitä mikä on ihminen ja millaiseksi Jumalan kuva on haalistunut.

  Liked by 2 people

 9. Ydintä Tapio, ydintä. Tuo ylläoleva teksti vielä lisää mahtavuutta tuolle kuvalle joka on niin puhutteleva ja rikas sisällöltään. Olet kääntänyt kasvosi ylöspäin ja kätesi ovat myös avoimet vastaanottaman mitä Herra tahtoo antaa. Vaivaisukko taustalla muistuttaa myös monesta. Nöyryydestä, hengellisestä ja aineellisesta köyhyydestä, uskosta ja luottamuksesta siihen ainoaan totiseen Jumalaan joka vain yksin voi kaiken tarvittavan antaa.
  Minua koskettaa myös tuo sukupolvia kattava siunaus. On niin totta että suvut joissa on uskottu, luotettu, rukoiltu ja palveltu Jumalaa lähimmäisissä, oltu uskollisia seurakunnassa jne. ovat eritavalla siunattuja kuin ne joilla ei tällaista ole ollut. Ja kuitenkin Jumala voi myös katkaista kierteen, niin kuin Sanassa sanotaankin. Kolmanteen ja neljänteen polveen pahan kierre voi jatkua, mutta kun ja jos joku suvusta kääntyy Herran puoleen kierre katkeaa. Mahtavaa, riemullista.

  ”Jumala antaa kasvun ja menestyksen niin kuin vilja saa kasvun ilman ponnisteluja ja maanviljelijän tarvitsee vain odottaa”!

  Tykkää

  • Aivan, Jumala voi muuttaa kaiken. olen tavannut monia juuri uskoontulleita, hengessä uudistuneita käsittämättömän viisaita ihmisiä jotka kuukausi aikaisemmin ovat kironneet seurakuntaa. Heillä on ollut enemmän viisautta kuin vuosia uskolla olleilla pappeilla. Mikään ei lähde siis meistä!

   Liked by 1 henkilö

 10. Se ON ihmeellistä kun Herran Henki ihmeitä tekee. Minäkin olen nähnyt ja kokenut sen useampaankin kertaan ja joka kerta se on yhtä iso ihme, jota joutuu seuraamaan pysyykö se ja onko se totta 🙂 !
  Tapio, olet ihminen johon luotan enemmän kuin moneen muuhun. Jos sinulla on aikaa, niin ihmeisiin liittyen, käytkö lukemassa Virpin ”Ihmettä kerrakseen” blogista kommenttini (tänään kirjoitettu klo 10.48.) Yritän siinä vielä kuvata sellaista jota ei voi, mutta joka on totta. Minä tiedän että sinä uskot ja ymmärrät. Kiitos Jumalalle sinusta!

  Tykkää

 11. Kävin Virpin blogissa kyläilemässä

  Liked by 1 henkilö

 12. Niinpä kävit, luin sen ensin 🙂 ja siinä sinä sen sanoitit mitä en itse osannut. Tuhannet kiitokset rohkaisusta ja Jumalalle siitä että olet!

  Voin nyt tässä samalla vähän vielä korjata tuota viimeisintä kommenttiani tuossa. Kun näkee ja kokee ihmisten pelastuvan silmiensä edessä ja muuttuvan Pyhän Hengen vaikutuksesta, ja jos on saanut olla niissä tilanteissa Jumalan peltomiehenä, niin onhan se maailman suurin ihme. Ihmisen pelastuminen ja ymmärryksen avautuminen Sanalle ON ihme. Sellaista tekee vain Taivaan ja maan Luoja, Kaikkivaltias Jumala jonka varassa kaikki elämä on.
  Ihme oli sekin kun tytär, kokeiltuaan mitä maailma antaa, tuli takaisin kahdeksan vuotta sitten aivan täysin vakuuttuneena siitä ettei maailma anna yhtään mitään, se vie vaan.

  Kuinka vahva onkaan Jumalan näkymättömän maailman todellisuus! Näkymättömät voittavat nämä näkyvät 🙂 Ihana Valo! Ihana Herra. Kiitos Jumalalle että Sana ruokkii vuosikymmenienkin jälkeen ja Pyhän Hengen läsnäolo armolahjoineen pitää elämän leivän ja veden raikkaana ja tuoreena!
  Kuinka siunattu sitä onkaan.

  Liked by 2 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.