Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Teepussin teksteistä

12 kommenttia

Asiat eivät synny ilman juurta, alkulähdettä. Miksi niin usein kuitenkin ihminen on taipuvainen näkemään pinnallisemman todellisuuden, vallitsevan tilanteen siten kuin se helpommim uskottavana esiintyy? Syyt ja seuraukset jäävät vähemmälle huomiolle.

”Joka menee naimisiin ajan hengen kanssa, jää usein leskeksi” Suunnilleen näin luki kerran teepussin narun toisessa päässä. Hyvin taipuvainen olen allekirjoittamaan tuon ajatuksen. Tunnetilat, mieltymykset, totutut turvalliset kaavat ohjaavat mille johtopäätöksille oman vakaumuksensa asettaa.

Monesti ihminen on itseltään kätköksissä. Motiiveja, ajattelun ja mielipiteiden syntymekanismien kulkureittejä on monimutkaista jäljittää. Joidenkin ajatuskulkujen reitit voivat ajoittain kulkea niin vahvojen tunnemekanismien kätkeminä tai siivittäminä, ettei niihin pääse maltillisella ajattelulla käsiksi.

Mihin sitä malttia sitten tarvittaisiin? Muunmuassa siihen ettei olisi helpolla vietävissä yleisen mielipiteen mukaan etenkin silloin kun se sotii ihmisyyttä vastaan.

Ihmiset liittyvät toisiinsa ehkä eniten tunne- ja hyötysyistä. Ollaan ystäviä niiden kanssa, jotka lisäävät hyvää mieltä ja oloa. Ja valitaan niitä, joiden kanssa vastapalvelusten vaihtotalous toimii hyvin. Elämä helpottuu ja on turvallisempaa. Ehkä tämä kuvio toimii myös mielipiteiden ja näkemysten valikoitumisen moottorina. Monet käsitykset syntyvät intuitiivisesti ilman motivaation tiedostamista ja ajatuksenkulun jäljittelyä. Syystäkin. Arkielämä ja päätösten teko olisi hankalaa, jos jokainen motiivi pitäisi tietoisesti seuloa ennen ratkaisua. Mutta mitä isommista asioista on kyse, sitä tärkeämpää olisi olla jollain lailla kärryillä, mihin omaa ajatusmaailmaansa ja mielipiteidensä pohjaverkkoa nojaa. Ettei olisi yleisen mielipiteen vietävissä silloin kun se ei ole turvallista, kestävää ja oikeudenmukaista.

12 thoughts on “Teepussin teksteistä

 1. Tämä aihe Marianne on erittäin ajankohtainen, nyt kun koko maailma,
  siihen mukan lukien uskonnolliset käsitykset tuntuvat olevan kaaoksessa
  ja niin ristiriidassa, että Jeesus helpolla unohtuu kaiken keskeltä.

  Onko meistä tullut juuri tuollaisia hengailijoita, joiden käsitykset perustuvat
  meidän ihailemien ihmisten mielipiteisiin tai hienolta kuulostaviin tee pussi
  lainauksiin. Moniko aloitta enää päivänsä raamatun tekstillä ? Onko tilalle tulleet
  filosofiset lauseet kiiltokuvien kanssa. Mahtuuko Jeesus vielä seuraamme.

  Turvaudummeko omiin laskelmiin ja viisauksiin ? Näitä olen pohtinut viime päivinä.

  Siionissa on kuitenkin kallisti, lujasti perustettu kulmakivi ja joka siihen uskoo, ei hoppuile eikä hätäile, eikä tarvitse paeta eikä paniikissa tarvitse tehdä hätäisiä ratkaisuja. Tuossa on kuitenkin yksi tärkeä etuliite. Se ei ole pelkkä kivi ja kallio mille uskomme rakennamme, vaan se sisältää etuliitteen ”kulma” ja sitä on syytä miettiä, mitä kulma oikeasti saa aikaan, olkoon missä asteessa tahansa ????

  Liked by 3 people

 2. Kiitos päivän sanasta. ❤

  Liked by 1 henkilö

 3. Tämä on paljon ajatuksia herättävä aihepiiri. Näitä lauseitasi jäin aivan erityisesti miettimään. ”Mihin sitä malttia sitten tarvittaisiin? Muunmuassa siihen ettei olisi helpolla vietävissä yleisen mielipiteen mukaan etenkin silloin kun se sotii ihmisyyttä vastaan.”
  Se yleinen mielipide, jossakin yhteisössä syntynyt, saattaa olla taitavan manipuloijan tai jostakin aivan muusta nurjasta syystä syntynyt mielipide, joka jatkaa matkaansa vahvistuen, koska on helpompi valita se, kun asettua vastaan ja joutua perustelemaan perustelemistaan. Yleisen mielipiteen perustelu kun on usein sellainen, että se per

  Liked by 2 people

 4. … viesti karkasi koirani tassun läppäriin osumisen toimesta 🙂 jatkan , että se perustellaan sillä, että se on yleinen mielipide. Muistan tässä surukseni työpaikkakiusatun, joka hakeutui muualle töihin, kun yleinen mielipide oli se, että hänen työtapansa on vanhanaikainen – kukaan ei välittänyt huomioida, että työn tulokset ja asiakkaiden tyytyväisyys ja ammatillinen ja sopuisa työkaveruus oli kuitenkin hyvää. Toisessa työyhteisössä samainen henkilö on viihtynyt jo yli eläkeiän. Loppu hyvin , mutta ikävä kokemus omasta riittämättömyydestä jäi muistoksi.

  Liked by 2 people

 5. Ihminen todellakin on hukassa itseltään ilman sitä valoa jonka Kristuksen tunteminen tuo tullessaan. Pitkä on tie senkin jälkeen tulla todella tuntemaan itsensä ja oppimaan erottamaan mistä motiiveista/lähteistä mikäkin ajatus tai toiminta lähtee. Väsyneenä on erehtyväisempi niin itsensä kuin muittenkin suhteen. Onneksi on anteeksi pyytämisen ja antamisen mahdollisuus aina olemassa.

  Kristus Kaikkivaltias nimisessä ikonissa Hän itse pitää kädessään kirjaa jossa lukee: ”Minä Olen Maailman Valo, se joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä On Elämän Valo.” Tässä on toivomme ihmisinä kasvamiseen.

  Tämä tuli minun mieleeni tästä Mariannen blogista omien kokemusteni perusteella.
  Surullista on että ns. yleinen mielipide maailmassa tarkoittaa totuutta.

  (Korostukset (ikonin suhteen) isoin kirjaimin minun).

  Liked by 2 people

 6. Itsekin olen tätä miettinyt viime aikoina, kun esim. Facessa näkee parin eri tuttavapiirin täysin vastakkaisia näkemyksiä samasta päivänpolttavasta asiasta. Kuiinka paljon itse olen vietävissä, vaikka jonkinlaiseen objektiivisuuteen pyrkisinkin? Ja kuinka paljon kärsimystä toisaalla vähentää se, jos minä sattuisinkin täällä olemaan sataprosenttisesti oikeassa?

  Liked by 1 henkilö

  • Juha. Tunneihmiset, joita taiteilijat ovat, tai ennen ainakin olivat (ehkä) ovat herkempiä kaikenlaisille vaikutuksille kuin (ehkä) muut. Ei aina niin helppoa.

   Totuuskin voi olla vähän erilainen eri näkökulmista katsottuna. Isäni neuvoi aikoinaan, minua piirtämään opettaessaan:” Kun näet talon ja katsot sitä vain yhdeltä puolelta se näyttää erilaiselta kuin jos menetkin toiselle puolelle tai katsot talon kulman suunnalta se näyttääkin taas erilaiselta, samoin eri valaistuksessa värit muuttuvat”. 🙂 Yksinkertaista mutta totta (ehkä).
   On varmaan hyvä etten minä ole Facessa vaan yritän elää mahdollisimman yksinkertaista elämää luotettavien kirjojen parissa. 🙂 🙂 🙂

   Liked by 2 people

   • ”On varmaan hyvä etten minä ole Facessa vaan yritän elää mahdollisimman yksinkertaista elämää luotettavien kirjojen parissa. 🙂 🙂 :)”
    Tuulikki, sinä taidat rukoustesi, kirjojesi, ajatustenvaihtosi, taiteesi kanssa olla siellä, mistä psalmi puhuu näin: Parempi on päivä sinun esipihoissasi
    kuin tuhat päivää muualla.
    Rauha säilyy Herra esikartanoissa.

    Liked by 3 people

    • Voi kuule Virpi! Tuo psalmi on ollut rakas minulla nuoruudestani lähtien! Tosin siinä vanhemmassa muodossaan. On tuossa mainitsemassasi listassa olosuhteillakin aina ollut vaikutuksensa, mutta oikein hyvä niin. Jumala tiesi minut luodessaan mitä teki! Kiitos Herralle!
     Ja kiitos sinulle aina niin kannustavista kommenteistasi!
     – Vaikka tuo Juhalle laittamani viesti oli vähän vekkulikin, olin aika pieni tyttö silloin kun isä opetti suhteellisuutta :)!

     Liked by 1 henkilö

  • En yleensä koe pakottavaa tarvetta osallistua väittelyihin somessa, en edes koe että persoonani, tietomääräni ja voimani riittäisivät pitkiin keskusteluihin. Hiljattain kuitenkin heittäydyin kommentointiin, josta en edelleenkään tiedä oliko se lopulta järkevää. En vain saanut pidäteltyä itseäni, sillä aihepiiriin sisältyi mielestäni niin paljon väärinymmärryksiä. Luotin siihen että asiat väittelevät, eivät ihmiset koko persoonansa syvyydestä. On vaikeaa yrittää tuoda asioita valoon siten ettei kukaan loukkaantuisi. Väärinkäsitykset voivat joskus saada yllättäviä mittasuhteita.
   Sataprosenttista oikeassa olemista ei varmaan ole, jos on vähänkin moniulotteisemmista asioista kyse. Ihmisen näkökyky ei riitä. Nöyryyttä ja uuden oppimisen kykyä silti tavoittelen.

   Liked by 2 people

 7. Väärinkäsitykset, voi.
  Joskus suorastaan ällistyy sitä kuinka sanojen takaa joku löytää sellaista mikä ei olisi itselle tullut edes mieleenkään. Eikä kaikkea saa oikaistuksikaan, valitettavasti. Me ihmiset olemme niin erilaisia ja ponnistamme erilaisista taustoista.
  Minä olen kyllä aina tarjoamassa solmukohtiin anteeksiantoa vaikka ei pyydettäisikään. Se onnistuu tahtomalla ja Jumalan avulla. Kuorma kirpoaa.
  Marianne sinun tekstisi ovat hyviä ja puhuttelevia! Jeesus kanssasi.

  Liked by 3 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.