Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Anna anteeksi ja rakasta.

12 kommenttia

kideheinä

Kompastuin koviin sanoihin, ärsyynnyin ja kiivaus alkoi polttaa rintaa.

Näin kun rakkaus pakeni paikalta ja pimeys valtasi valon.

Sen säteet kalpenivat menettäen suloisen lämpönsä.

Huusin ylpeyttäni ja koetin vihalla puolustaa valon tuojaa mutta en enää tavoittanut häntä.

Huusin vihani tuuleen ja sen hillittömyys iski kaiken kasvoilleni tukahduttaen raivon.

Pimeyden pelko, kylmyys täyttivät mieleni kun viha oli poissa.

Turhaan huusin ja loukkasin. Turhaa kompastelin unohtaen tärkeimmän.

Rakasta ja anna anteeksi.

 

Kirjoittaja: Tapio Laakso

Lapsenuskoinen sen tien kulkija

12 thoughts on “Anna anteeksi ja rakasta.

 1. Osaat kirjoittaa tälleen tiiviimminkin. Peukku sille.
  Asia on tärkeä. Katkeruus ja viha kulkevät käsi kädessä ja ruokkivat toisiaan.
  Ei ole muuta tietä kuin anteeksi.

  Kuvan olen peukuttanut aiemminkin, mutta toinen peukalo sille.

  Liked by 1 henkilö

 2. Ramattu sallii vihastumisen, mutta vihanpito on eri asia,
  joten anteeksiantoon ainoa tie rauhaan itsensä, toisten ja Jumalan kanssa.
  Ei vain seitsemän kertaa, vaan se piti kertoa niin suurella määrällä,
  että matemaattiset lahjani loppuivat. Mutta peukku tälle.

  Liked by 1 henkilö

  • Tuossa kun käytät ilmaisua ”vihastumisen”, niin sen oikeuttaa ainakin minun mielestäni seuraavasss kuvattu tositapahtuma, julkaistu FB:ssa.

   https://www.facebook.com/sauli.fay?fref=nf

   Tykkää

   • Koska tuo linkki ei tuntunut toimivan, laitan sen tekstin osoituksena siitä, miten Suomessakin voidaan lähimmäistä kohdella.

    ”Rakastan työtäni ja asiakaspalvelua.
    Jouduin kuitenkin punnitsemaan rakkauteni määrän.

    Nuori liikuntarajoitteinen, lievästi kehitysvammainen tyttö tuli kahvilaan ja teki hymyillen tilauksensa. Kun aloin toteuttaa tytön toivetta, kauniin pilvilinan rikkoi epäkohtelias puheensorina. Seuraavana jonossa ollut vanhempi, viidenkympin tienoilla ollut tyylikäs, aivan tavallinen nainen, puhui ystävättärensä kanssa sen hetkisestä asiakkaastani ja jakoi kärkkäästi mielipiteensä kehitysvammaisuudesta.

    Tytön hymy hyytyi, eikä omanikaan ollut enää aidoimmasta päästä. Vanhempi nainen jatkoi asiakkaani haukkumista ystävälleen niin hirveillä sanoilla ja kielenkäytöllä, etten muista kuulleeni yhtä kamalaa puhetta koskaan. Tässä vaiheessa puheen voimakkuus oli noussut siihen pisteeseen, että minäkin kuulin sen selkeästi. Pyysin kohteliaasti naista lopettamaan ja vastaukseksi sain hymähdyksen ja olkien kohautuksen. Nainen oli hetken hiljaa.

    Mutta tilanne ei suinkaan jäänyt tähän. Tämä vanhempi nainen kääntyi yhtäkkiä nuoren tytön puoleen ja sanoi:

    ”Tuollaisten ei kuuluisi elää.”

    Olin järkyttynyt. Vedet nousivat silmiini, sillä en olisi koskaan voinut kuvitella että kukaan sanoo kenellekään noin päin kasvoja.

    Tämä samankaltaisten haukkujen ketju jatkui vanhemman naisen toimesta. Asiakkaani ei ottanut puolustuskantaa vaan tuntui hiljaa hyväksyvän väitteet omasta huonommuudestaan. Siinä vaiheessa minun oli pakko puuttua tilanteeseen kovemmin ottein ja ääntäni korottaen pyysin uudelleen naista lopettamaan. Hän kääntyi ystävättärensä puoleen ja olin jo varma, että he poistuvat kahvilastamme.

    Koska asiakkaanani ollut nuori nainen ei kyennyt itse kantamaan tarjotintaan, tarjouduin tekemään sen hänen puolestaan. Hän istuutui kahvilan laidalle paikkaan, josta ei ollut enää näköyhteyttä kassalle. Pyysin tytöltä anteeksi.

    Sen hetken kun kävelin takaisin tiskin taakse, pohdin, pysyttelenkö asiakaspalvelijan roolissani loppuun saakka vai annanko oman mielipiteeni näkyä tilanteen vaatimalla tasolla.

    Vanhempi nainen ei noteerannut edeltävää hetkeä mitenkään palattuani kassalle vaan ilman tervehdystä esitti tilauksensa:

    ”Pieni kahvi ja tuplatäytepulla.”

    Siihen hetkeen kulminoituu kaikki se suru, viha, järkytys ja epäuskoisuus jota tunsin – Se, miten kuvitellaan, ettei omilla teoilla ole näkyvää jälkeä toisissa ihmisissä – Tai kuinka pelottavaa toisen erilaisuus voi olla.

    Tuijotin naista epäuskoisena: miten tuollaisen jälkeen voi vain seisoa selkä suorana omien sanojensa takana ja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut? Kasattuani itseni vaadin naista pyytämään edelliseltä asiakkaalta sanojaan anteeksi. Annoin hänelle mahdollisuuden saada minulta asiallista palvelua, mutta vanhemman naisen sanaton välinpitämättömyys johti minun päätökseeni. Hän tuijotti minua kysyvästi kuin odottaen tilaustaan, ja toistin toiveeni anteeksipyynnöstä.

    Anteeksipyyntöä ei kuulunut.

    Kieltäydyin palvelemasta naista.

    Sitten oltiinkin kuin Cheekin keikalla Stadionilla: ”Sokka irti” ja ”Eksä tiedä kuka mä luulen olevani”. Sain uhkauksen potkuista ja olin hänen sanojensa mukaan ”paska asiakaspalvelija, koska en tee työtäni”. Itse koin kuitenkin olevani oikeassa ja seisoin ylpeänä päätökseni takana, vaikka hän ja ehkä joku muukin oli siitä eri mieltä. Naisen ystävätär yritti rauhoitella haukkujaani siinä kuitenkaan onnistumatta.

    Asiakaspalvelijaroolini murtui. Vähemmän tarkkaan harkittujen haukkujen, huutojen ja epäkohteliaisuuksien vyöryn jälkeen käytin oman puheenvuoroni ehkä turhankin lapsellisesti ja olisin voinut valita sanani toisin. ”Painu v*******”. (Anteeksi.)

    Nainen ystävättärensä kera poistui tuohtuneena paikalta ja jätti jälkeensä vihaiset sanat.

    Tiedän, että nuori tyttö pahoitti mielensä ja pyydänkin kaikkien läsnäolleiden puolesta tilannetta anteeksi. Minua järkytti, että joku voi sanoa toiselle niin hirveitä asioita. En ollut itse sen parempi sanoja valitessani, mutta puolustan mielelläni sellaista henkilöä, joka ei voi puolustaa itseään.

    Toinen asia, joka minua järkytti oli se, että olin ainut tilanteeseen puuttuva ja hiljaisia hyväksyjiä oli useita. Vanhemman naisen haukut eivät kuuluneet vain minun ja nuoren tytön korviin vaan ne kaikuivat koko kahvilaan; niille, jotka olivat jo tilauksen tehneet ja niille, jotka jonossa odottivat heidän jälkeen vuoroansa. Olisiko kukaan _oikeasti_ sanonut ääneen ajatuksiaan jos minä en olisi sitä tehnyt?

    Kuka opettaisi aikuisia olemaan kiusaamatta?

    Muistakaa puolustaa niitä, jotka eivät siihen itse kykene. Oli se sitten bussipysäkillä kiusattu lapsi, vanhus kirjastossa tai miehiin päin oleva naapurin Jukka-Pekka. Jonain päivänä sinäkin tarvitset puolustajaa.

    Tästä viisastuneena, olen mielelläni paska asiakaspalvelija.”

    Tykkää

 3. Kiitos peukuista 🙂 . Valitettavan usein ihmisen viha on sokeaa. Vihalla yritämme puolustaa joskus rakkautta.mutta jos vihan syyt ovat itsekkäitä, polttaa se kaiken tuhkaksi ja jättää kylmäksi. Pahinta on viha joka kuvittelee omistavansa oikeutuksen siihen. Onkohan se sitten sitä vihanpitoa, sillä vain Jumala voi omistaa oikeuden vihaan. Meillä on oikeus vain armoon ja anteeksiantoon. Meidän osamme on rakkaus siinä kontekstissa. Tätä ei pidä käsittää väärin. Kyllä vihan tunteet kuuluvat elämään mutta silloin nekin on tuotava Jumalan eteen jotta mittasuhteet selviäisivät.
  Juha nyt vasta Kuva löysi paikkansa 🙂

  Ilman sitä kirousta tuo Toivon stoorin vihastuminen oli paikallaan. Liikkeenharjoittajalla on oikeus valita asiakkaita jos tilanne sen vaatii, näin kuvittelisin ainakin.Tuossa tapauksessa ainakin!

  Tykkää

 4. Ennen tuota Toivon järkyttävää, lainattua, tekstiä todellisesta?! elämästä ajattelin laittaa tähän Heimo Embuskan laulun ”Taivas ehjäksi rakastaa”. Toivon realistinen teksti muutti ensin mieleni? – Koska vihastuin. Laulun sanat koin jotenkin liian keveiksi/helpoiksi tuossa kerrotussa tapauksessa. Luin sanat kuitenkin tarkemmin, ja ymmärsin ne syvemmiksi.
  Sanat voi kääntää koskemaan meitä kaikkia jotka joudumme odottamaan hiljaa apua ja lohdutusta Kaikkivaltiaalta ja rakastavalta Jumalalta, voimatta puolustautua, tai saada sieluumme rauhaa kokemastamme. Siihen tämän laulun sanat eivät ole liian kevyet.

  Vähän ehjempi ehkä kuin eilen, silti valmis en ollenkaan. Oman hiljaisen kipuni tunnen, milloin opin sen kantamaan.
  Vähän ehjempi ehkä kuin ennen, kovin särkyvä sittenkin. Surusoittoni sielussain kuulen, usein murtuvan kyyneliin.
  Vähän ehjempi ehkä kuin eilen, silti muistoni kantaa saan. Jäljet pettymyslyöntien tunnen, arkaa sielua haavoittaa.
  Silti ehjempi katseeni nousee, minun kipuni hoidetaan. Taivas särkyneet sydämet tuntee, ja voi ehjäksi rakastaa.

  ”Taivas särkyneet sydämet tuntee ja voi ehjäksi rakastaa” on totta.
  Ei kuitenkaan jätetä yksin taivaan asiaksi lähimmäistemme kipua, vaan puututaan asiaan kun kohdalle tulee toista ihmistä rikkova kokemus. Ihmistä joka jo valmiiksi on rikki, ja sitähän me kaikkikin olemme. Muistetaan omaa rikkinäisyyttämme, annetaan ja pyydetään anteeksi ja asetutaan syyttömästi solvattujen puolelle.

  Liked by 1 henkilö

  • Tuulikki

   Eniten minua kosketti se, että solvaus kohdistui ihmiseen, joka ei edes henkisesti jaksa asettua solvauksen yläpuolelle, kuten minä tekstin ymmärsin, vaan joutuu kantamaan pahaa oloaan ties kuinka pitkään.

   Jonkin verran katsoin, asiaa ajateltuani, itselläni olevan ehkä hieman ns. normaalia ihmistä enemmän perusteita tuon asian esille ottamiseen, koska itsekin sain nuorempana kuunnella ”krämppäkontti”-nimityksiä, kuten olen tuolla metsässä ainakin kirjoittanutkin. Ne eivät kuitenkaan tulleet sillä tavalla iholle, tai itse asiassa jopa pintaa syvemmälle, kuten ymmärtääkseni tuon asiakaspalvelijan kuvaama naisasiakkaan käytös tuollie tytölle.

   Sitä paitsi ainakin muutaman kerran saatuani huutelijan ”karhunsyleilyyn” ja kysyessäni olenko krämppäkontti, sain puristusta tarpeeksi lisättyäni vastauksen ”et ole”. Se tietenkin aiheutti sen, että huutelija irti päästyään pyrähti kauemmaksi huutaen ”krämppäkontti krämppäkontti, mutta se oli sitten siinä!

   Tykkää

 5. Niin Toivo, sehän tässä koskettaakin.
  Mikäs meillä hätänä joilla on kyky sanoa jotakin vastapainoksi ja käsitellä asia. Kuka auttoi tai auttaa näitä kaikkein heikoimmassa asemassa olevia.?
  Sinä ja minä, me olisimme kyllä tienneet miten toimia, se onni on puolellamme. Kiitos kuuluu Jumalalle.

  Joka tapauksessa pöyristyttää että ihmiset kehtaavat vielä(kin) julkisesti käyttäytyä noin ja tuo, ettei jollakin ihmisellä olisi oikeutta olla edes olemassa, olen sen kyllä itsekin kokenut, mutta ei haittaa enää yhtään 🙂 !
  Mutta tunnustaa täytyy että tässä kohtaa tuli oikeasti ja nopeasti mieleen että ”löytäisipä sanoja edestään”! Kuitenkin tiesin etten saisi noin päästää itseäni edes ajattelemaan!!! Mutta ei se helppoa ole. Raamattu kehottaa siunaamaan, ei kiroamaan pahantekijöitä(kin) mutta vaikeaa se on.

  Voi kun tuolla nuorella tytöllä olisi joku jolle purkaa paha olonsa ja se joku osaisi oikealla tavalla lohduttaa.
  ”Särjetyt syömmet korjaa nyt, Herra, Paranna haavat haavoitetun. Veresi kallis lääkkeeksi anna, haavoihin sielun ahdistetun.”
  Kuinka paljon maailma tarvitsisikaan Jumalan rakkautta!
  Siinä missä voidaan yritetään olla sen rakkauden kanavina!

  Liked by 1 henkilö

 6. Isän lapsi ei vihaa
  ei unohdu Jumala
  rakas ja rakastaja

  kaikki rakkaita
  tunne ilman rajoja
  Herran tahtoa

  Liked by 2 people

 7. Sanoilla on suuri valta. Niillä voidaan alistaa, loukata, murskata toinen ihminen kokonaan. Onneksi – ja toivottavasti tuon sanallisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneen tytön kohdalla – on enemmän heitä, jotka sanoillaan siunaavat, hoitavat, rakentavat ja rakastavat.

  Liked by 1 henkilö

 8. Anteeksi on annettu sen kahvilan taholta, sekä ilkeälle mummolle että voimasanoja käyttäneelle asiakaspalvelijalle.
  http://www.taloussanomat.fi/palvelut/2014/09/09/kahvila-poisti-vammaista-kiusanneen-ehka-hankin-oppii-tasta-jotain/201412541/12

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.