Blogitaivas

Usko, toivo, bloggaus.

Pienikin saa olla omana itsenään

8 kommenttia

Kappelimme talviajan toiminta käynnistyi. Osanottajia oli vähän, toistaiseksi. Sateisen kesän jälkeen lämmennyt sää lienee vaikuttanut asiaan? Mutta ei hätää, kyllä ”routa porsaan kotiin ajaa” sanoo vanha suomalainen sananlasku ja –  Jumalan ihminen kaipaa Elämän leipää, sitä tarvetta ei mikään voita.

Itselläni on kaksi asiaa jotka tahtoisivat tulla ulos, mutta tuntuu vaikealta aloittaa. Onko sitten pakko kirjoittaa? Tuntuu että on. Jätän vapaasti arvioitavaksi oliko?

Tämä ensimmäistä kokoontumisemme oli vähän erilainen kuin tavallisesti. Eräs seikka kosketti varmaan erityisesti meitä kaikkia ehtoolliselle menijöitä. Pikareita oli jakamassa pienen pieni tumma tyttö isänsä kanssa. En tiedä mitä kansaa he ovat, mutta näyttävät syntyperältään Vietnamilaisilta. Kauniita ihmisiä, pikkuinenkin oli kuin nukke ja hyvin kasvatettu. Siinä hän seisoi edelleenkin kun me poistuimme tyttäreni kanssa ehtoollispöydästä. Minä en voinut olla hipaisematta hellästi pientä posliiniposkea kun lähes samalta tasolta hänet istuen ohitin. Kansa hymyili.

Siinä me olimme, pieni ja isompi. Yhtä pieninä Hänen edessään joka on sanonut nimekseen ”Minä Olen”.

Joka tapauksessa mieleeni nousi monia raamatunlauseita siitä kuinka Jeesus suhtautui kaikkein vähäisimpiin ja ennen kaikkea lapsiin. Lapset olivat hänen erityis suojeluksessaan.  Mielessäni soi laulu: ”Mä olen niin pienoinen, pienoinen aivan. Sä suuri ja voimakas Isäni taivaan, Isäni Taivaan. En suotta saa peljätä, murhetta kantaa, kun sen minkä tarvitsen, Isäni antaa, Isäni antaa….”

Olen siten rakentunut/rakennettu että jotkut voivat pitää minua, – no, vaikka minkälaisena, mutta ajattelin Jeesuksen seisovan tuon pienen hahmon vierellä katsoen häntä kuin kalleinta aarretta.
–  En ehkä kuule (kovin usein) ääniä, mutta näen henkeni silmin näkyjä, saa ottaa tai jättää, mutta pieni olen minäkin ja saan olla. 🙂

Aamulla varhain ajattelin mitä ”Minä Olen” voisi kaikkiaan tarkoittaakaan. Se on niin paljon ja niin suurta ettei sitä voi ymmärtää koska Jumala, Isä, on käsittämätön. Häntä on mahdollista yrittää ymmärtää vain Jeesuksen Kristuksen persoonan kautta.

Ajattelin kuitenkin mitä ihminen tuntisi tarvitsevansa kaikkein eniten, ja ellei sitä ole saanut, kuinka se häneen vaikuttaa. Mietin voiko Jumalan rakkaus tulla niin todeksi tässä ajassa että se korvaa inhimillisesti puuttuneen rakkauden? Mietin mitä rakkauden ja hyväksynnän puute saa aikaan ihmisen sielussa? Milla tavalla syrjitty alkaa oirehtia hyväksytyksi ja rakastetuksi tulemisen puuttumisen vuoksi?

Isä meidän rukouksessa ennen lausuttiin:” Anna meille meidän velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme velallisillemme”. Ihminen joka jää paljosta vaille usein alkaa velkoa vaille jäämistään. Usein se velkominen kohdistuu toisiin ihmisiin. Tulee esim. tarve hakea jatkuvasti hyväksyntää oman itsensä ulkopuolelta. Hän ei tyydyty jos ei sisin parane vaan karkottaa ihmiset luotaan ja on onneton –  ja vain siksi että hakee sitä mitä on jäänyt vaille.

Ajattelin edelleen voiko ihminen tuntea tulevansa täysin hyväksytyksi ja kokea itsenä ehjäksi näissä sanoissa, tässä nimessä ”Minä Olen”?!

Kattaako tuo ihmeellinen nimi myös sen että me rikkinäiset saamme myös sanoa itsestämme että Minä Olen? Minäkin Saan Olla koska minun Isäni on sisällyttänyt kaiken olevaisen omaan nimeensä. Hän, joka on luonut kaiken, kaikki on Hänen! Saanko olla sellaisena kuin olen olemassa? Saanko kokea olevani ehjä ja rakastettu omana itsenäni, tuntea olevani täysin hyväksyttynä suuressa sylissä. Uskoen ja ymmärtäen saavani olla sen suuren kuoleman ja ylösnousemuksen vuoksi jonka Jumala valmisti jokaisen ihmisen vastaanotettavaksi. Terveydeksi, rauhaksi, onneksi, iloksi ja toivoksi.

Kaikeksi hyväksi joka ylittää sen pienen ja vajaan joka meitä saattaa ahdistaa. Ja ahdistaakin ellemme näe Isäämme suurempana kaikkea käsitettävissä olevaa ja sitäkin mitä emme vielä käsitä. Saanko uskoa todeksi että olen ihme, suuri ihme, arvokas Jumalan lapsena. –  Niin kuin saat sinäkin, me saamme kaikki tuntea olevamme olla Yhtä Hänen kanssaan. Hänen jonka nimi on ihmeellinen: ”Minä Olen”!

Pieni tyttö ojentaa minulle ehtoollispikarin, ja minä näen hänen vieressään Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen, Hänet joka voi meidän kaikki heikkoutemme ymmärtää ja joka ne kantoi puolestamme ristillään. Hän on Valo, Hän on armo, Hän on rakkaus.

” Jeesus luona armopöydän, sinut löydän, siinä mulle kyllin on. Siellä armo, rauha, ilo, siellä elo, sieltä löydän sovinnon…..
Tätä ruokaa syödessäni, juodessani, orjan mieli katoaa. Tämän riemun rikkaudessa, runsaudessa oma puku putoaa……..
Mieltäni se liikuttakoon, opettakoon, armon H
erraa kiittämään. Sieluni se sulattakoon, taivuttakoon Jeesukseeni tyytymään……
Kirkkaus ja voitto, valta kaikkialta olkoon yksin Kristuksen. Maa ja taivas luotuinensa Herrallensa riemuin tuokoon kiitoksen.”

virsi 225 1, 5, 7 ja 8 säkeistöt.

 

 

 

 

8 thoughts on “Pienikin saa olla omana itsenään

 1. Tämä oli suuri ja siunaava teksti. Liikuttaa minua niin, että en muuta sanotuksi saa.

  Liked by 2 people

  • Kiitos Virpi.
   Maailman uutiset pitävät huolen kaikista suurista asioista ja tapahtumista ja kyllä minäkin ne tiedän. Sääliksi käy kärsiviä ihmisiä ja etenkin pieniä lapsia sotien ja katastrofien kourissa. Minä en voi auttaa, vain Jumala voi. Voin vain rukoilla.

   Itse elän niin pientä elämää ettei moni edes tiedä ja kirjoitan näistä pienistä tapahtumista. En taaskaan osannut kirjoittaa niin kuin sisälläni koin, mutta uskon että saamme kaikessa kaiken aikaa uskoa itsemme Hyvän ja käsittämättömän suuren Jumalamme haltuun.

   Hän hyväksyy meidät ehdoitta lapsikseen kun sitä haluamme ja käännymme Hänen puoleensa. Hän kaipaa meitä, Hän rakastaa meitä ja tahtoo meille pelkkää hyvää ja lahjoittaa oman rauhansa kaikissa elämämme tilanteissa, parantaen meidän kipeät haavamme joita olemme saaneet.

   (Matt.18:1-10
   Halusin tietää mitä Jeesus tarkoitti tuolla enkelipuheellaan ja löysin Googlesta Sammeli Juntusen esitelmän hyvistä enkeleistä. Se on pidetty Haukiniemen II teologisilla päivillä Willa Nutussa 4.10. 2005 tai 9. Se kannattaa lukea!)

   Liked by 1 henkilö

 2. taivas yllämme
  oma itse on pieni
  yksin roudassa
  ilo elämän leipää
  olla yksi pienistä

  Liked by 2 people

  • Niilo. Minua kosketti tuo ”yksin roudassa”, mitä sinä sillä tarkoitit, en tiedä, mutta ei tarvitsekaan.

   Meitä ihmisiä sitovat niin monet asiat, meillä on paljon sisäistä(kin) surua. Emme osaa olla vapaat. Emme niin kuin lapset. Vain hetkittäin voi tuntea sellaista lepoa ettei osaa sanoakaan. Se on ehkä esimakua taivaallisesta olotilasta.?

   Jokainen meistä kaipaa tulla hyväksytyksi omana persoonallisena itsenään, ainutlaatuisena. Se ei kuitenkaan taida olla inhimillisesti mahdollista paitsi juuri yhteydessä Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen.
   Siinä orjan mieli katoaa kun oma puku putoaa. Kun ei katso itseensä ja omiin pyyteisiinsä vaan Jeesukseen, yltäkylläisen elämän, rauhan, ilon, autuuden ja armon lähteeseen.

   Liked by 2 people

   • Niin, Tuulikki. Runokuvahan tuo ”yksin roudassa” on. Se kuvaa tunnetta, joka pienen ihmisen helposti valtaa ilman tuota taivaalta tulevaa elämän leipää. Tästä leivästä – eikä ainoastaan siitä – syntyy ilo olla yksi pienistä.

    Liked by 1 henkilö

    • Kiitos Niilo. Noin sen ajattelinkin ja niin se on!

     Senkin takia tuo syvä oivallus/ tunne, siitä että Jumala on kaiken sisäänsä ja olemukseensa sulkeva Isä joka rakastaa ehdoitta ja hyväksyy myös meidät sellaisina kuin olemme on äärimmäisen tärkeä kokea.

     Mutta myöskin konkreettisesti niin että ellei pieni lapsi saa tarvitsemaansa rakkautta on ”yksin roudassa”. Jos lapsi joutuu olosuhteisiin jossa hänellä ei ole esim. kodinturvaa tai ”kunnollisia” vanhempia, ei ketään turvallista aikuista, harvoin kasvaa terveesti.

     Mutta tähän tulee tuo taivaallinen apu jota yritin blogissani tuoda esiin.

     Jospa me aikuiset aikanamme ymmärtäisimme kuinka elintärkeää on kohdella lasta kunnioittavasti ja ymmärryksellä. Antaa lapselle aikaa ja kuunnella mitä hänellä on sanottavaa.

     Jos me vielä suhteessa toisiimmekin ymmärtäisimme kuinka suuri Jumala on ja mikä Hänen syvin olemuksensa, voisimme kaikki paljon paremmin. Mutta sehän olisikin jo taivas.

     Kun kuitenkin uskoo että Hän, Isä, on tehnyt kaikkensa, Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa, että kaikki jotka Häneen uskovat saavat olla matkalla Hänen luokseen, täydellisyyteen, tuo se sen suunnattoman ja kirkastuneen ilon sisäiseen maailmaamme joka vapauttaa kaikesta velallisuudesta ja velkomisesta.

     Olemme me autuaita. Täytytään Jumalan lahjalla, rakkaudella ja armolla 🙂
     Siunausta eloosi Niilo!

     Tykkää

 3. Minä pysähdyin noihin virren sanoihin,
  ”Orjan mieli katoaa, kun oma puku putoaa”.
  Miten suurta Jumalan rauhaa silloin ihminen saakaan tuntea.
  Siinä hoituu traumatkin, kun ymmärtää että minä olen vapaa ja
  on yksi, joka hyväksyy minut aivan tällaisenaan ”Jumala”, Jeesuksen tähden.

  Liked by 1 henkilö

  • Katri!
   Niinpä. Kunpa osaisikin olla vapaa sanan täydessä merkityksessä! Vapaa kuin taivaan lintu Herrassamme, Hänen rakkautensa ja armonsa kohteena. Mutta harvemmin, ainakin itse. ”Tämän maailman murheet” ja katseen suunta vaakatasossa usein itseen päin, sen sijaan että lapsen lailla ”orjuutta vailla” iloitsisi vaan vapaudestaan. Mutta ei sitä meille synniksi lueta, surua se varmaan Isä Jumalassa aiheuttaa kun Hänen tahtonsa meitä kohtaan on niin toinen.

   Ja tuo virsi on niin ihana ja aivan omissa kirjoissamme. Todellakin ”Orjan mieli katoaa, kun oma puku putoaa” 🙂 Herra siunatkoon ja varjelkoon meitä kaikkia!

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.